jj7 09.10.06, 21:42 Od miesiaca GH Net oferuje VoIP za 15.00 zl/miesiecznie. System nie wymaga zeby komputer byl wlaczony. Czy ktos ma z tym doswiadczenie? Czy to moze byc zastepstwem do normalnego telefonu TPSy? jj7 Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
sebael Re: VoIP, GH Net 10.10.06, 09:19 ha! proponuję teleaikon.pl/ - oczywiście jeśli macie internet. Cała Polska - 7 gr za minutę. Strefy 012, 031 i 022 - 1 grosz za minutę czyli w Krakowie i okolicy rozmawiamy prawie za darmo. Można rozmawiać z komputera (mikrofon + słuchawki), a można kupić telefon VOIP wpinany do gniazdka netu i rozmawiamy pomimo wyłączonego kompa. Zero abonametu. Pierwszy numer telefonu i pierwszy faksu za darmo - jedyny warunek to przedpłacić na konto rozmów 50 zł. A rozmowy w sieci teleaikon za free. Odpowiedz Link Zgłoś
sebael Re: VoIP, GH Net 10.10.06, 09:20 Dla wyjaśnienia - nie mam z nimi nic wspólnego poza tym, że jestem klientem od dwóch tygodni. Odpowiedz Link Zgłoś
jj7 Re: VoIP, GH Net 10.10.06, 14:24 Ciekave co pisze sebael. Ja jestem zainteresowany w zrezygnowaniu z TPSA i przejsciu wylacznie na VoIP. Chce miec dostep niezaleznie od komputera (zakladam computer jest zamkniety) na rozmowy wyjsciowe i wejsciowe. Pytanie jest czy ktos dzwoniacy do mnie, z zagranicy placi normalne oplaty, czy moze uzywac tanich kart telefonicznych itp. Czy bedzie wogole wiedzial ze ja uzywam VoIP? I pytanie jest czy to jest praktyczne. W takim wypadku wyglada ze uzywajac Teleaikon, potrzebuje w dodatku do stalego dostepu do Internetu (ktory mam obecnie z GH Net), dwa urzadzenia: Bramke (nie bardzo wiem co to jest, ale niewazne) i specjalny telefon IP. Zeby kupic te dwa elementy, musze wydac minimum 500 zl (do 1200 zl). Teleaikon pokazuje takze Routery+VoIP - nie wiem kiedy to jest potrzebne. Natomiast, o ile zrozumialem propozycje GH Net, za 15.00 zl miesiecznie (zobowiazanie na 12 miesiecy), oni wszystko podlacza, dostarcza wszystkie potrzebne urzadzenia a ja bede mogl podlaczyc moj normalny telefon, ktory uzywalem z TPSA. Prawda, koszty za minute Teleaikona sa bardzo niskie, ale ja uzywam telefon rzadko i dlatego chce zrezygnowac z TPSA zeby nie placic ich wyolbrzymionych miesiecznych kosztow za abonament (35 zl plus vat). Dochodzi takze sprawa jak dobre jest polaczenie VoIP. Uzywam sporo Skype, i resultaty sa zupelnie dobre. Sadze ze VoIP bedzie podobne? jj7 Odpowiedz Link Zgłoś
birchman Re: VoIP, GH Net 10.10.06, 14:40 Ja uzywam www.ipfon.pl Bramke masz po to aby podłączyć normalny telefon. Nie potrzebujesz zadnego specjalnego telefonu IP. Bramka jest po to abyś mógł zwykły telefon podłączyć do sieci internetowej. Ja osobiście kupiłem sobie rooter z wbudowana bramką. Musisz pamietac ze jak nie masz rootera to sama bramka nie pomoze. Bo do jednego gniazdka (a tak pewnie masz z GHNET) nie podalczysz bramki i komputera. Jak ktos dzwoni do mnie to nie ma pojecia ze to jest telefon IP - no chyba ze lacze jest b. obicazone co czasami sie zdaza. Wtedy rozmowę przerywa. Ja zrezygnowalem z TPSA i telefon internetowy mi zupelnie wystarcza. Nie mam abonamentu, płacę kilka złoty na miesiąc. Czasami jakość jest gorsza, ale i tak się opłaca. Odpowiedz Link Zgłoś
jj7 Re: VoIP, GH Net 10.10.06, 18:00 Coraz ciekawsze. Pare pytan do birchmana. Jest duza rozpietosc cen w routerach. Jaki model i za ile kupiles? Dlaczego np mam kupowac drozszy model? Czy wszystkie routery maja wbudowana bramke? (Przez bramke rozumiem ze to jest po prostu rozdzielacz, ktory rozdziela jedno gwiazdko sieciowe, na dwa, jedno sieciowe (troche wieksze) drugie telefoniczne. Czy mam racje?) Router z bramka polacze cablem z jednej strony do gniazdka sieciowego Internetowego (ktore mam od GH Net). Z drugiej strony, na wyjsciu bede mial dwa gniazdka: jedno sieciowe (do komputera) drugie telefoniczne do telefonu. Cala instalacja sprowadza sie do trzech podlaczen. W czasie rozmowy przez telefon computer moze byc wlaczony albo nie - nie ma to znaczenia. Czy mam racje? O ile dobrze zrozumialem, dostane nowy numer podobny do normalnego numeru z TPSA (np 012 123 4567). Moi znajomi beda na ten numer dzwonic i normalnie rozmawiac ze mna. Moga uzywac tanie karty telefoniczne ktore mozna kupic zagranica ktore lacza sie przez specjalny numer w kraju z ktorego sie dzwoni. Czy ktos moze to potwierdzic? Bede wdzieczny za jakiekolwiek uwagi od uzytkownikow takiego systemu. Specjalnie o ile sa jakies roznice miedzy VoIP a telefonem z TPSA. Rozumiem, ze czasem jakosc moze byc gorsza od normalnego telefonu. Odpowiedz Link Zgłoś
lukas-comp Re: VoIP, GH Net 10.10.06, 22:20 z routerow polecam DI-524 + do tego bramke VoIP DVG-2001S :-) Odpowiedz Link Zgłoś
janosik47 Re: VoIP, GH Net 10.10.06, 22:23 moze ja cos podpowiem: - jesli chodzi o router to nie wszystkie maja wbudowana bramke VoIP, wiekszosc 'domowych' routerow wyglada w ten sposob ze z jednej stroy masz gniazdo do podpiecia kabla sieciowego od Twojego dostawcy internetu a z drugiej kilka gniazdek do podpiecia lokalnych urzadzen sieciowych jak komutery, konsole, bramki VoIP, itp. Wazne jest tu to iz taki router przydziela lokalne adresy IP dla lokalnych urzadzen i implementuje NAT - bramka VoIP jest urzadzeniem ktore konwertuje standardowy sygnal telefoniczny (w wiekszosci przypadkuw mowa tu o lini analogowej) na pakiety sieci IP i na odwrot, z tad nazwa; Voice over IP. Mozesz ja potraktowac jako urzadznie gdzie z jednej strony wpinasz kabel sieciowy a zdrubiej telefon - jesli jestes poczatkujacy i nie chcesz za duzo inwestowac to moze cos takiego cie zainteresuje: www.nomadic.com.pl/go/_info/?id=449 - jest to bramka VoIP z routerem, podlaczasz do niej kabel od odstawcy internetu, telefon , twojego kompa, konfigurujesz i gadasz do woli za pare groszy z (prawie) calym swiatem - numer telefonu wyglada dokladnie tak samo jak numer tepsy (oczywiscie to nie bedzie ten sam) czy innego operatora, co wiecej VoIP daje Ci te mozliwsc ze mozesz miec wiele numerow w rozych strefach numeracyjnuch (zalezy od operatora VoIP) a nawet moze byc to zagraniczy numer. - nie widze zadnego problemu z dzwonieniem na nunmer VoIP z zagranicy niezaleznie czy bezposrednio czy przez tanie karty - co wiecej jesli Twoi znajomi zalaza konto u tego samego providera VoIP co Ty to mozecie gadac za darmo (np. actio oferuje konta za darmo - przynajmniej kiedys tak bylo), oczywiscie musieli by miec dostep do internetu i bramke VoIP lub specjany program zainstalowanny nakompie (np. X-Lite) + sluchawki i mikrofon - jest jedna bardzo duza roznica miedzy VoIP a telefonem TPSA: KOSZTY sa duzo nizsze :) - tu znajdziesz troche informacji o operatorach VoIP: voip.net.pl/ a tak poza tym to same plusy :) - pzynajmniej ja to tak widze a uzywam VoIP od roku Odpowiedz Link Zgłoś
birchman Re: VoIP, GH Net 11.10.06, 11:44 > Jest duza rozpietosc cen w routerach. Jaki model i za ile kupiles? Ja kupiłem Linksys WRT54GP2 za 415 zl. Dlatego ze jest jednoczesnie punktem dostepowym do sieci bezprzewodowej (a mam laptopa z karta wireless) Nie znam sie na cenach. > Dlaczego np mam kupowac drozszy model? Nie mam pojecia. Ja tez jestem laikiem. Ja szukalem taniego czegos co umożliwi mi zbudowanie sieci bezprzewodowej, podłaczenie kilku komputerów i telefonu. > (Przez bramke rozumiem ze to jest po prostu rozdzielacz, ktory rozdziela jedno > gwiazdko sieciowe, na dwa, jedno sieciowe (troche wieksze) drugie telefoniczne. Nie wiem. Wydaje mi się jednak, że samodzielna bramka (bez rootera) chyba nie umożliwia podłączenia komputera i telefonu (to nie jest rozdzielacz tylko przejściówka). Ale o tym najlepiej pogadac z kimś kto sprzedaje sprzęt. > Router z bramka polacze cablem z jednej strony do gniazdka sieciowego > Internetowego (ktore mam od GH Net). Z drugiej strony, na wyjsciu bede mial dwa > > gniazdka: jedno sieciowe (do komputera) drugie telefoniczne do telefonu. Tak. Ale nie wiem jaki jest regulamin w GHNet. Nie wiem czy możesz podłanczać go gniazdka coś innego niż kompter :) - ale to inna sprawa. > O ile dobrze zrozumialem, dostane nowy numer podobny do normalnego numeru z > TPSA (np 012 123 4567). Moi znajomi beda na ten numer dzwonic i normalnie > rozmawiac ze mna. Moga uzywac tanie karty telefoniczne ktore mozna kupic > zagranica ktore lacza sie przez specjalny numer w kraju z ktorego sie dzwoni. > Czy ktos moze to potwierdzic? Nikt do mnie nigdy nie dzwonił używając karty. Poza tym wszystko tak jak napisałeś. Odpowiedz Link Zgłoś
jj7 Re: VoIP, GH Net 11.10.06, 21:06 Dziekuje wszystkim za informacje. VoIP wyglada rzeczywiscie ciekawie. Sadze ze wkrotce przestawie sie na ten system. Pozdrawiam wszystkich i jeszcze raz dziekuje za info. Odpowiedz Link Zgłoś
jjk11 Re: VoIP, GH Net 12.10.06, 16:55 Ja właśnie przerabiałem ten temat. Mam internet w 128k GH NET oraz telefon w TP S.A. 1. Povider VOIP Według mnie nie opłaca się wykupować usługi w GH NET lepiej skorzystać z innego providera VOIP. Ja Korzystam z IPFON. Działają dość profesjonalnie i jakość rozmów też jest dobra nawet przy tak małej prędkości łącza jak moje. Chociaż gdybyś chciał w tym samym czasie korzystać z internetu to prędkość łącza lepiej zwiąkszyć. Jest teraz taka oferta że przy podpisaniu umowy na dwa lata 1024 kB jest za 55 to powinno wystarczyć do VOIP. Dostajesz numer z wielu stref numeracyjnych za darmo a rozmowy to ok 9 gr za min. 2. ROUTER + bramka VOIP Ja polecam ci Linksys SPA2102-EU (300 PLN) lub Linksys RTP300-EU. Różnica polega na ilości portów LAN. Ten pierwszy ma tylko 1 a drugi 4. Tzn jak masz do podłączenia jeden komp to z jednym portem LAN ci wystarczy. Do obu można podłaczyć dwa zwykłe telefony z innymi numerami. 3. GHNET Aby podzielić łacze w lokalu GHNET życzy sobie 10 PLN. Jest to potrzebne jeżeli chce się mieć telefon przez bramkę VOIP i komputer. Uważem że jest to trochę nie fair I dlatego polecam routery Linsys (inne zreszta też) rozwiązują ten problem. GH NET sprawdza również parametr TTL (time to live). Nie wchodząc w szcegóły rutery które wypisałem radzą sobie z tym problemem. Dodatkowo mają opcję MAC Address Cloning (podstawianie dowolnego adresu MAC do portu WAN -) co powoduje że nie trzeba w GHNET-cie zmieniać adresu karty MAC bo w routerze można ustawic dowolny. Powodzenia jjk Odpowiedz Link Zgłoś
jj7 Re: VoIP, GH Net 12.10.06, 21:32 jjk11 - w ostatnim paragrafie piszesz o TTL (ze to nie problem) i o opcji MAC. Przyznaje, za na razie nic z tego nie rozumiem. Czy to jest dobrze gdzies opisane, w instrukcji Linksysu, co praktycznie trzeba zrobic? Ja dzisiaj wczesniej bylem w GH Net, i przy okazji pytalem sie o VoIP. Oni beda prowadzic akcje marketingowa w listopadzie, pewnie dzwonic do wszystkich uzytkownikow proponujac nowy service. Pytalem sie tez, czy moge podlaczyc bramke/router i wspolpracowac z innym dostawca VoIP. Powiedzieli mi ze tak. Pytalem sie tez jaka mam szybkosc - nigdzie to nie jest napisane, GHNet przejal mnie lacznie z firma w ktorej bylem wczesniej. Podobno mam szybkosc 1024. Jak to sprawdzic? Wyjezdzam na pewien czas, sadze ze bede zakladal ten system wczesnie w nowym roku. Jak na razie jestem zdecydowany na Twoje rekomendacje: Linksys SPA2102-EU i IPFON. Pozdrowienia Odpowiedz Link Zgłoś
jjk11 Re: VoIP, GH Net 13.10.06, 09:04 TTL to parametr który mówi o czasie życia pakietu. Z tego co wiem to GHNET kontroluje ten parametr. Jest to zabezpieczenie przed podziałem łacza bez zgody GHNETU i stosownej opłaty. ROUTERY Linksys radzą sobie z tym. Poza tym skoro z nimi rozmaiwałeś i nie ma problemu aby podpiąć sobie router to nie ma problemu. W tym przypadku nic nie trzeba zmieniać w ustawieniach Routera. Jeżeli chodzi o adres MAC to jest to unikalny adres np karty sieciowej. Jeżeli bys wymienił komputer na inny albo tylko kartę sieciową to aby korzytać z Internetu musisz podać nowy adres karty sieciowej. Analogicznie kiedy podepninesz router również trzeba podać adress tego routera. Routery Linksys (inne pewnie też) mają opcję która umożliwia podstawienie dowolnego adresu karty MAK. Ma to tylko takie znaczenie że nie musisz zgłaszć do GHNETU że masz nowy adress karty MAC. Szybkość łącza za jaką płacisz najlepiej sprawdzić na umowie. Jeżeli chodzi o szybkość to szerokie zagadnienie, a po szczegóły odsyłam do forum Internet. Dodam tylko że możesz sprawdzić transfer pod adresem www.numion.com lub ściągając różne pliki z różnych serwerów. jjk Odpowiedz Link Zgłoś