Dodaj do ulubionych

wątek na zakończenie zimy

25.03.03, 16:37
Poszła zima do morza... A ja chciałem zapytać, czy zdazryło wam się kiedyś pchać jakieś pojazdy MPK, a jeśli tak, to gdzie, jakie i dlaczego?
Napisałem o zimie, bo ja w ubiegłym roku stałem się częścią grupki ośmioosobowej, która pchała M181MB pod górkę na Beskidzkiej wskutek gwałtownego opadu śniegu. Efekt: 30 minut na lekkim mroziku + korek w obie strony + "dziękuję" pana kierowcy po szczytowaniu.
Obserwuj wątek
    • yogy Re: wątek na zakończenie zimy 25.03.03, 16:44
      Pojazdy MPK można pchać także w lecie. Wystarczy, żeby tramwaj na płaskim
      torowisku stanął na przerywniku:-)
      • pavlack Re: wątek na zakończenie zimy 25.03.03, 16:47
        Nie przerywniku tylko przerywaczu :D
        Ale nie sądze, żeby nawet kiludziesięciu pasażerom udało się popchnąć
        kilkunastotonowy tramwaj - wtedy najczęściej popycha go następny tramwaj :-)
        • mapmuh Re: wątek na zakończenie zimy 25.03.03, 16:52
          pavlack napisał:

> Ale nie sądze, żeby nawet kiludziesięciu pasażerom udało się popchnąć
          > kilkunastotonowy tramwaj

Naprawdę? Przecież opory toczenia są tu minimalne. Ma ktoś doświadczenie?

Aha - do czego służy przerywacz?
          • pavlack Re: wątek na zakończenie zimy 25.03.03, 16:57
            mapmuh napisał:

> > Ale nie sądze, żeby nawet kiludziesięciu pasażerom udało się popchnąć
            > > kilkunastotonowy tramwaj
            >
            > Naprawdę? Przecież opory toczenia są tu minimalne. Ma ktoś doświadczenie?

Ja jeszcze nie pchałem tramwaju :D
            Ale może faktycznie masz rację, nie jestem dobry z fizyki, więc napisałem tak
            jak mi się wydawało ;-)

> Aha - do czego służy przerywacz?

Przerywacz sekcyjny oddziela obszary sieci zasilane przez 2 różne podstacje.

Jakbym się mylił, to niech ktoś mnie poprawi :D
            • mapmuh Re: wątek na zakończenie zimy 25.03.03, 17:00
              Heh, ja z fizy też noga jestem, może się eksperci wypowiedzą.
              A za odpowiedź o przerywaczu dziękuję, już wszystko jasne.
              • pavlack Re: wątek na zakończenie zimy 25.03.03, 17:03
                Albo po prostu trzeba iść kiedyś na pętlę, poprosić motorniczego żeby zwolnił
                hamulce i spróbować popchnąć :D
              • mapmuh Re: wątek na zakończenie zimy 25.03.03, 17:08
                ROTFL :)
                To kiedy i na którą pętlę? Ja chcę być wreszcie expertem w jakiejś dziedzinie.
                • pavlack Re: wątek na zakończenie zimy 25.03.03, 17:12
                  Ale to musi być jakiś znajomy motorniczy, bo nikt Ci nie zwolni na postoju
                  hamulca, gdy w pobliżu pojazdu ktoś bedzie stał... chwila nieuwagi i wypadek
                  gotowy.
                  • mapmuh Re: wątek na zakończenie zimy 25.03.03, 17:22
                    Za każdym razem, jak się człowiek zapali do czegoś, to go gaszą. A potem są narzekania, że młodzi są bierni, nic im się nie chce itd.
                    Trzeba będzie Ciotkę zapytać, jakie są wyniki badań niutonometrem i uwierzyć jej na słowo. (pokuszę się o przewidzenie odpowiedzi: "Przykro mi, ale na dzień dzisiejszy nie dysponujemy tak licznym taborem, żeby spełnić ten postulat.)
                    • Gość: mouset Klub Beskidzki IP: *.ghnet.pl / 192.168.5.* 25.03.03, 17:24
                      Witam kolegę! Ja pchałem w 1999 M181MB na 164 na objeździe na Beskidzkiej, co
                      za qrewska góra

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka