Dodaj do ulubionych

Telewizja, co warto wybrać

17.11.06, 22:24
Cześć, czy moglibyście podzielić się swoimi opiniami nt. wyboru dostawcy
sygnału telewizyjnego. Muszę w mieszkaniu założyć TV i zastanawiam się co
wybrać. Są jakieś Cyfry, Polsaty i inne, ale trudno się zorientować w tym
gąszczu ofert. Może ktoś z Was coś doradzi?
Obserwuj wątek
    • pinkdotr Re: Telewizja, co warto wybrać 19.11.06, 00:14
      Zestaw, którego używam: antena siatkowa szerokopasmowa, pręt mocujący do
      balkonu i kilka metrów kabla koncentrycznego. Koszty: około 60 zł jednorazowo i
      0 zł miesięcznie. Oferta: 7 kanałów. Oglądam TV góra 2 godz. na tydzień więc
      nie zamierzam rozszerzać sobie pakietu ;-) Polecam takie samo rozwiązanie.
      Szkoda czasu i kasy na telewizję

pozdrowionka

pinkdotR
      • m.kawowy Re: Telewizja, co warto wybrać 19.11.06, 19:40
        Pytanie do pinkdotra: jakie programy możesz odbierać na tej antenie i jaka jest
        jakość sygnału? Pzdr
        • pinkdotr Re: Telewizja, co warto wybrać 20.11.06, 11:25
          m.kawowy napisał:

> Pytanie do pinkdotra: jakie programy możesz odbierać na tej antenie i jaka
          jest
          > jakość sygnału? Pzdr

Mam na szczęście od strony balkonu wycinek otwartej przestrzeni akurat w
          kierunku Chorągwicy więc odbiera mi z bardzo dobrą jakością to, co jest stamtąd
          nadawane: tvp1, tvp2, tvp3(Kraków), tvn, polsat, tv4, tv-puls. Mam wprawdzie za
          anteną aktywny rozgałęźnik sygnału, który go wzmacnia i on też wpływa na jakość
          ale najważniejsze jest ustawienie anteny i to, żeby nadajnik nie był zasłonięty
          blokiem stojącym zaraz obok naszego. Dlatego wiem, że moja rada nie u każdego
          zadziała.

Nie wiem czemu przestały być popularne zbiorcze instalacje z anteną na dachu,
          gdzie dużo łatwiej jest ją ustawić. Na blokach BRE przy Chmieleńcu są anteny,
          które wyglądają na właśnie takie. To jest dużo prostsze i przede wszystkim
          tańsze rozwiązanie niż pakiety podstawowe w kablówkach.

Gdyby ktoś walczył z odbiorem radia FM, to też mogę posłużyć radą, gdyż
          przećwiczyłem kilka rodzajów anten. Nawet w sytuacji "odsłoniętego" nadajnika
          na gęsto zabudowanych osiedlach mamy do czynienia z wieloma sygnałami odbitymi.
          Dodatkowo w Krakowie część stacji nadaje w polaryzacji poziomej (nadajniki
          większej mocy na Chorągwicy) a część w pionowej (większość stacji lokalnych z
          nadajnikami rozsianymi po całym mieście). Do odbioru tego wszystkiego u mnie
          sprawdziło się dopiero "śmigło" czyli taka antena
          www.dipol.com.pl/sklep/a0223.php?sid=ddaa7cdc0385ae0
          Należy to wycelować prostopadle do kierunku na Chorągwicę (tak jak zwykły
          dipol) co zapewni nam preferowanie sygnału z kierunku podstawowego oraz
          tłumienie odbitych (niestety oprócz odbić z tyłu). Potem należy przesuwać
          antenę w lewo i prawo, aż zaczną dobrze odbierać stacje z polaryzacją pionową.
          Na nie nie ma innej siły niż trafienie w miejsce, gdzie sygnały odbite nie będą
          nam znosić podstawowych, gdyż tu nie możemy wykorzystać kierunkowości.

Na koniec jeszcze jeden przydatny link dla osób, które będą się chciały pobawić
          antenami radiopolska.pl/portal/staticpages/index.php?page=wykaz

udanego odbioru

pinkdotR
          • m.kawowy Re: Telewizja, co warto wybrać 20.11.06, 23:12
            Dzięki za tak wyczerpujące info. Pozdrawiam!
    • m.kawowy W Cyfrze+ nie ma Kroniki krakowskiej i... 19.11.06, 19:15
      Przyszli abonenci Cyfry+ powinni wiedzieć, że w ramach programu regionalnego
      tvp3 nie odbiorą naszej popularnej kroniki krakowskiej, ponieważ na całą Polskę
      w czasie emisji Kroniki, np. o godz. 18, jest nadawany Telewizyjny Kurier
      Warszawski. Cyfra+ o tym nie uprzedza, zaskoczonym abonentom odpowiada, że tego
      nie zmieni. Kronika też nie jest zainteresowana tematem i widzami, którzy
      zamiast informacji z Krakowa dowiadują się poprzez Cyfrę o korkach na
      Marszałkowskiej. Cyfra nie oferuje w swoich pakietach Polsatu, ale to już
      mniejsza strata...
      Może ktoś sprawdził, jak jest w tej nowej Ntv? Dzięki za info? Pozdrawiam z
      Chmieleńca
      • ruczajka Re: W Cyfrze+ nie ma Kroniki krakowskiej i... 21.11.06, 11:02
        POlecam Aster.www.aster.pl/
        MOżna wybrać różne pakiety. Zrezygnowaliśmy z Tepsy i w cenie dotychczasowego
        rachunku(ok 100zł) mamy: telefon stacjonarny,internet i telewizję ok. 100
        kanałów. Kwestią jest tylko okablowanie bloku, być może będziesz musiał
        namawiać sąsiadów.
        • waiter22 Re: W Cyfrze+ nie ma Kroniki krakowskiej i... 21.11.06, 12:33
          My zainwestowaliśmy w antenę zbiorczą na dachu, a oprócz tego czasze
          satelitarna. Kosztowało to wspólnotę ok. 12.000 zł (głownie koszty okablowania
          i sprzętu) - pięćdziesiąt kilka mieszkań czyli po ok. 200 zł. Dzięki temu mamy
          ZA DARMO: 7 programów (TV1, TV2, TV3Kraków, TV4, Polsat, TVN i TV Puls), a
          oprócz tego można wpiąć się w gniazdko do sciany i kupić jakiś najprostszy
          odbiornik od odbioru TV satelitanej (ceny już od 100 zł) i ma się ok. 1600
          progamów (cześć jest zakodowana) z 2 satelit: ASTRY i HOTBIRDA. Wszystko ZA
          DARMO. Jesli ktoś chce dokupuje do dekodera kartę Cyfry lub Polsatu Cyfrowego i
          ma ileś tam programów, które sobie wybierze - to już jest płatne. Dzięki temu
          na budynku nie ma już anten satelitarnych.
          I wszyscy są zadowoleni...
          Polecam to rowiązanie - bo jest najtańsze i najwygodniejsze. Trzeba tylko
          jednorazowo wyłożyć pewną kwotę pieniędzy, ale potem jest już spokój. Teraz
          zamierzamy jeszcze wpuścić na budynek jakieś UPC czy ASTRĘ, aby osoby, które
          chcą mieć TV z kablówki też miały taką możliwość. Ale oczywiście te firmy nie
          będą nam dyktować warunków, bo część osób może zawsze zrezygnować z ich usług i
          pobierać sygnał z anteny na dachu.
          • xstrzeciak Re: W Cyfrze+ nie ma Kroniki krakowskiej i... 22.11.06, 10:53
            jaka firma wykonała montaz urządzeń?
            • waiter22 Re: W Cyfrze+ nie ma Kroniki krakowskiej i... 23.11.06, 21:30
              Zrobiła to firma, która u nas w bloku prowadzi internet. Jesli Cie to
              interesuje to o szczególy napisz na priva.
          • yamat Antena zbiorcza 03.12.06, 14:34
            Zdaje sie ze deweloper/spółdzielnia ma obowiązek wykonania instalacji i anteny
            zbiorczej w budynku i tym samym dostarczenie sygnału tv dostępnych stacji do
            mieszkań.
      • ludzkaprzywra Re: W Cyfrze+ nie ma Kroniki krakowskiej i... 22.11.06, 19:43
        w N nie ma jeszcze - do 27 XI - dekoderów - recorderów, ale mają być, koszt
        takiego cudaka to 499 albo coś koło tego, i to oczywiscie sprzęt wynajety, a
        płacisz za aktywację. Pakiety mają tematyczne, nie ma pakietów XXX, taniej niż
        w cyfrze, ale nie wiem jak z montażem zestawów, wiem natomiast, że w cyfrze to
        problem spory. Obsługa na stoisku w M1 jest tragiczna, DRAMAT!
        • orchidea22 n-ka 23.11.06, 10:19
          zakupilam i zamiast telewizji mam problemy. Felerne dekodery i idiotyczne
          reguly - po dwoch niesprawnych dekoderach NIE MOGE dostac trzeciego przed
          uplywem jakiegos tam czasu (10 dni) a zrezygnowac tez nie moge, tzn moge, ale
          bedzie to rownoznaczne z zerwaniem warunkow umowy no i stosownym
          odszkodowaniem :) Zaznaczam, ze nawet nie aktywowali mi sygnalu czyli z n-ki
          nie widzialam NIC oprocz komunikatu błedu dekodera :) Moj dekoder - nie
          recorder - kosztowal 99zl - jesli te za 499 beda rownie sprawne to cool :)))
    • mjkmjk Re: Telewizja, co warto wybrać 03.12.06, 19:43
      No tak, pogadali sobie wszyscy, poradzili, a ja dalej nie wiem jaką TV wybrać?
      Rozumiem, że N-ki na razie mam unikać, ale co powiecie o tych wszystkich
      cyfrach czy polsatach?
    • danielskowronek Re: Telewizja, co warto wybrać 12.12.06, 21:50
      To znów ja, w tym wypadku polecam UPC jeśli budynek jest okablowany, za
      instalacja 1zł, niski abonament 39zł 57kanałów z możliwością poszerzenia o
      Canal+ lub HBO. Poza tym mając Cyfre nie ma się kanałów polsatowski, natomiast
      mając Polsat Cyfrowy nie ma TVN
      Pozdrawiam
      Daniel z UPC

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka