01.01.07, 23:50
Bajgle - wg was gdzie najlepsze sprzedaja???
Obserwuj wątek
    • szpiro Re: Bajgle 02.01.07, 03:03
      w Szwecji.W znajomej jugolskiej piekarni.Zapraszam.
    • emelem1 Re: Bajgle 02.01.07, 16:31
      co to sa bajgle?w Krakowie mamy precle lub obwarzanki-są różne, jedne smaczne
      inne nie
      • bum-plum Re: Bajgle 02.01.07, 17:08
        emelem od razu widac ze nie jestes rodowitym Krakusem-kazdy Krakus z krwi i
        kości wie co to sa bajgle
        • bum-plum Re: Bajgle 02.01.07, 17:09
          aaa i nazwać bajgla preclem??? Toz to profanacja !
        • emelem1 Re: Bajgle 02.01.07, 18:46
          bum-plum napisała:

> emelem od razu widac ze nie jestes rodowitym Krakusem-kazdy Krakus z krwi i
          > kości wie co to sa bajgle
          jestem Huciorem!!!bajgel to chyba warszawska nazwa
          • peteen Re: Bajgle 02.01.07, 18:49
            grzeszniku!
            za karę powinieneś klęczeć przez kwadrans w miejscu, gdzie stał pomnik lenina!
            bajgle są ze wszechmiar krakowskie, choć dziś już nieco archaiczne (ale żydzi do
            dziś mówią tylko tak)...
            • emelem1 Re: Bajgle 02.01.07, 18:52
              kurna, jakoś nie znam żadnego żyda(tak mi się wydaje)
              • peteen Re: Bajgle 02.01.07, 18:54
                ja pierwiaszczę...
                KRAKUSY mówią na obwarzanki bajgle, a żydzi to tylko przykład (nazwę bagle
                słyszałem często w nowym jorku)
                ka-pe-wu?

ps. wyraźnie chcesz klęczeć...
                • emelem1 Re: Bajgle 02.01.07, 18:57
                  www.space.tami.pl/viewtopic.php?t=3122&sid=d486efa09cdcf82177fad3ab8c42a234

Wysłany: Wto Gru 14, 2004 23:20:57 Temat postu: SLOWNIK KRAKOWSKI !!! (Dla
                  niezorientowanych)

Kraków - Reszta Swiata

Na Pole - na dwor

Precel - bajgel

Weka - bulka paryska

cdn..
                  • peteen Re: Bajgle 02.01.07, 18:58
                    co jest dla ciebie ważniejsze: wątek kogoś, komu się zdaje czy wie, czy
                    świadectwa krakusów?
                    • emelem1 Re: Bajgle 02.01.07, 19:05
                      jeszcze takie coś znalazłem:
                      www.wrotamalopolski.pl/root_Wizytowka+Malopolski/Unikalna/Potrawy+regionalne/Precel/default.htm

Jeden z najważniejszych znaków charakterystycznych Krakowa, kulinarny przysmak
                      z kilkusetletnią tradycją; żaden inny symbol nie posiada tylu nazw: obwarzanek,
                      precel, bajgel. Pierwsza związana jest ze sposobem jego produkcji: uformowane
                      ciasto przed upieczeniem gotuje się (warzy) w wodzie z przyprawami. Precel to
                      po prostu spolszczenie niemieckiej nazwy bretzel. Trzecia nazwa została
                      zapożyczona od wypiekanych niegdyś masowo w Krakowie żydowskich ciastek o
                      nazwie bajgele.

Częściowo masz racje
                      • peteen Re: Bajgle 02.01.07, 19:10
                        R.Makłowicz, S.Mancewicz "Zjeść Kraków", Znak 2001, str 22,23
                  • peteen Re: Bajgle 02.01.07, 19:04
                    Bajgiel krakowski znany jest w całej Polsce jako obwarzanek lub precel. Zna go
                    każdy, kto choć raz był w Krakowie, a nabyć go można w wielu ulicznych kioskach.
                    Wielu krakowian ma swoich stałych kioskarzy i tylko u nich kupuje bajgle.

Pierwotnie obwarzanek był owalny i niezbyt gruby, występując w trzech
                    podstawowych formach: solo, z solą (zwykle szarą, wielicką), oraz z makiem.

Krakowski bajgiel był i jest "kultowy". Zachowując swój kształt - jak w
                    przedwojennym oryginale - stracił nieco swój "krakowski charakter" na rzecz
                    "francuskich uszlachetniaczy". Obecnie najczęściej spotykane są bajgle z solą,
                    makiem i sezamem. Nadal jednak można w Krakowie znaleźć miejsca, gdzie ich smak
                    nie odbiega od pierwowzoru.

Bajgiel
                    Krakowscy piekarze decydują o przyszłości obwarzanka
                    2006-09-08 07:43

Właściciel znaku towarowego obwarzanka krakowskiego, Roman Hodurek spotkał się
                    wczoraj z przedstawicielami piekarzy. Wszystko wskazuje, że w przyszłym tygodniu
                    przekaże on prawa do obwarzanka Cechowi Rzemiosł Spożywczych w Krakowie.
                    Kraków / obwarzanek / piekarze / precel / bajgi
    • zbigniew74 Ja tam kupuję i jem obwarzanki!!! 02.01.07, 21:31
      A nie żadne bajgle:) Bajgle krakowskie to widzialem na Dworcu Centralnym w
      Warszawie !!!
      • mzrr21 Re: Ja tam kupuję i jem obwarzanki!!! 02.01.07, 21:35
        A jem precle
        • konstantyn2 Re: Ja tam kupuję i jem obwarzanki!!! 02.01.07, 22:38
          a odpowie ktoś na temat????????
          • santorsola wylot Szewskiej - idąc od Rynku po lewej stronie 04.01.07, 12:45
            - pod Zalipiankami
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka