Dodaj do ulubionych

Pytanie do prawników

11.04.03, 11:59
Czy mógłby mi ktoś wytłumaczyć co to jest USTAWA WPROST?

Przykład: "Sąd na mocy USTAWY WPROST orzeka nabycie spadku..."

Co to po ludzku znaczy?

Dzięki. V.
Obserwuj wątek
    • Gość: trudny Wyjaśniali mi prawnicy... IP: *.localdomain 11.04.03, 12:04
      Bez interpretacji, bez wątpliwości w określonej sytuacji, bez komentarzy, bez
      problemów, jasno i literalnie.
      Tzn. że jeśli spełnione są warunki wprost wynikające z aktu nie ma wątpliwości
      z rozstrzyganiem...
      Pozdrawiam
      trudny
      • viking73 Re: Wyjaśniali mi prawnicy... 11.04.03, 12:07
        Dzięki Trudny! Wiedziałem, że jak zwykle mogę na Ciebie liczyć:)

Pozdrawiam. V.
        • Gość: trudny No już nie przesadzaj... IP: *.localdomain 11.04.03, 12:11
          To mnie łaskocze i bardzo się rumienie...
          Niemniej kiedyś jak pamiętam, również mnie zajęło owo wprost i w pewnej
          sytuacji pytałem. Dotyczy to jescze jakichś tam kwestii pominięć czegoś, kogos,
          a dalej tłumaczy się jak normalne, logicznie pojmowane wprost.
          trudny
          ;-))
          • ruda_kasia Re: No już nie przesadzaj... 11.04.03, 14:50
            Chodzi o to, że można nabyć na mocy testamenty i ustawy, więc sąd pisze, o
            które nabycie chodzi.
            A WPROST w odróżnieniu od nabycia z dobrodziejstwem inwentarza. Ma to znaczenie
            ogólnie mówiąc dla odpowiedzialności za długi spadkowe.
            Czy teraz jasne?
            • Gość: stefan ?? IP: 195.116.43.* 11.04.03, 14:57
              teraz juz nie wiem o co chodzi
              • viking73 Re: ?? 11.04.03, 15:07
                No właśnie. Mnie się też nieco zagmatwało. Czyli jak ktoś nabywa spadek na mocy
                ustawy wprost to oznacza, że nie ponosi odpowiedzialniości za długi
                spadkodawcy, czy jak?
                • aniela2 Stary! 11.04.03, 15:14
                  Chdziałbyś odziedziczyć spadek/powiedzmy/ i jednocześnie nie przająć zobowiązań
                  które na nim ciążą.Czy tak?.To niech Trudny dalej Cię kieruje.Powodzenia.
                  • viking73 Bardziej prozaicznie 11.04.03, 15:16
                    Chciałbym uwierzytelnić dokument jako tłumacz przysięgły i mieć świadomość CO
                    uwierzytelniam, żeby potem nie mieć nieprzyjemności.
                    • aniela2 Re: Bardziej prozaicznie 11.04.03, 15:26
                      Jako tłumacz przysięgły /jeżeli posiadasz wszelkie uprawnienia/musisz
                      przetłumaczyć dokument słowo w słowo,natomiast interpretacja nie należy do
                      Ciebie.Ty bierzesz na siebie odpowiedzialnosć za to co
                      przetłumaczyłeś.Uwiarygodnić to musi np.konsulat.
                      • jottka Re: Bardziej prozaicznie 11.04.03, 15:27
                        viking, zajrzyj na pocztę, może co ci pomoże

• viking73 Re: Bardziej prozaicznie 11.04.03, 15:33
                          Dzięki Jottka. Już zajrzałem. Pomogło!
                          :)
                      • viking73 Re: Bardziej prozaicznie 11.04.03, 15:35
                        aniela2 napisała:

> Jako tłumacz przysięgły musisz przetłumaczyć dokument słowo w słowo....

No z tego to mógłby być temat na osobną książkę...
                        Obawiam się, że stosując się tępo do tej zasady to mogłoby czasem być zupełnie
                        niezrozumiałe dla odbiorcy.
                        • Gość: wodnik74 Re: Bardziej prozaicznie IP: *.bci.net.pl 11.04.03, 15:47
                          absolutnie muszę sie przychylić.

A ustawa wprost to dla nie totalna nowość :))
                        • Gość: kobita1 Re: Bardziej prozaicznie IP: *.krakow.sdi.tpnet.pl 11.04.03, 15:48

Tlumacz przysiegly ma obowiazek precyzyjnie przetlumaczyc MYSL i SENS uzywajac
                          do tego celu najbardziej odpowiednich slow! Gdyby tlumacze zaczeli przekladac
                          teksty slowo w slowo - coz by byla za zabawa :))
                          • Gość: wodnik74 Re: Bardziej prozaicznie IP: *.bci.net.pl 11.04.03, 15:58
                            nooo, wystarczy się pobawić tłumaczami elektronicznymi dostępnymi w internecie,
                            bardzo żałuję, ale zgubiłam link ...
                            • forward Re: Bardziej prozaicznie link 11.04.03, 16:17
                              Przeczytaj zanim archiwum Rzeczpospolitej stanie się płatne, meandry prawa
                              spadkowego znajdziesz idąc na ten link :
                              arch.rp.pl/a/rz/2002/12/20021224/200212240005.html?k=on;t=2002122420021224

przyda się na przyszłość

Forward
                              • grabex Ustawa wprost? 11.04.03, 17:13
                                Ja chciałbym tylko zasugerowac, bo zostało to wcześniej pominięte milczeniem,
                                że wg mnie nie ma takiego określenia jak "ustawa wprost", a wyraz "wprost"
                                odnosi się wyraźnie do dalszej części zdania, a nie do "ustawy".

Chodzi w skrócie o to, że sąd korzysta bezpośrednio z przepisów ustawy, a nie
                                powołuje się np. na wydane do niej rozporządzenia lub pośrednie akty prawne...

Pozdrowienia
                                Grabex
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka