Dodaj do ulubionych

Kraków-Balice - cos się dzieje z tym lotniskiem ??

IP: 80.51.255.* 18.05.03, 19:29
Dlaczego tak się dzieje, żę Balicom zaczynają odbierać klientów -
lotniska jescze pare lat temu uważane za marginlane mówie tu o
lotnisku Katowice-Pyrzowice oraz Rzeszów-Jasionka.
Krakowskie lotnisko juz od paru lat stoi w miejscu - w rozwoju
gdy tymczasem te dwa konkurencyjne lotniska rozwijają się
dynamicznie coraz bardziej zabierając rynek Balicom!! Jak to się
dzieje, że w Katowicach czy Rzeszowie potrafia a u nas nie !!!
CZYJA TO WINA ?? CZY NIKOMU NIE ZALEŻY ABY KRAKOWSKIE LOTNISKO
SIĘ ROZWIJAŁO??
Obserwuj wątek
    • Gość: emka Re: Kraków-Balice - cos się dzieje z tym lotniski IP: *.markom.krakow.pl 18.05.03, 19:59
      Ano widzisz, pan dyrektor z Warszawy ponoć powiedział wprost, że jego nie
      interesują inne porty poza Warszawą.
      No i stąd decyzja m.in. o przekazaniu sprawnego radaru lotniskowego,
      przeznaczonego dla Krakowa do muzeum. To nie żart. Firmie zabrakło troszkę
      pieniążków. Akurat na to, bo na różne zachcianki w Warszawie nie brakuje.
      Kupili np. słonia. Śmieszne? Sprawdź.
    • Gość: gaduła Re: Kraków-Balice są do likwidacji !!! IP: *.IOd.krakow.pl 19.05.03, 09:24
      wiadomoze balice sa planowane do długofalowej likwidacji ruchu lotniczego w
      Krakowie,
      wojsko nie potrzebuje dłuższego pasa (tak do 3 km), ani większych placów
      postojowych, ten co jest to wystarcza zupełnie jako parking !
      dla NATO buduje się się lotnisko w Krzesinach pod Poznaniem,
      budynek Balic to jest mały kurnik wybudowany bez pomyślunku, małe poczekalnie
      i bez rękawów, co jest obecnie stosowane jako podstawowe wyposażenie !!
      z Balic planowany jest ruch wyłącznie do portów lotniczych w Europie, a za
      Atlantyk sporadycznie jak sie trafi grupa upierdliwych górali i krakowiaków co
      chca leciec do Krakowa z Chicago !!
      a poniewaz Kraków już w Balicach i je otacza zatem podziela los Rakowic !!
      • Gość: Zbigniew Re: Kraków-Balice są do likwidacji !!! IP: *.krakow.sdi.tpnet.pl 19.05.03, 09:28
        Gość portalu: gaduła napisał(a):

> wiadomoze balice sa planowane do długofalowej likwidacji ruchu lotniczego w
        > Krakowie,
        > wojsko nie potrzebuje dłuższego pasa (tak do 3 km), ani większych placów
        > postojowych, ten co jest to wystarcza zupełnie jako parking !
        > dla NATO buduje się się lotnisko w Krzesinach pod Poznaniem,
        > budynek Balic to jest mały kurnik wybudowany bez pomyślunku, małe
        poczekalnie
        > i bez rękawów, co jest obecnie stosowane jako podstawowe wyposażenie !!
        > z Balic planowany jest ruch wyłącznie do portów lotniczych w Europie, a za
        > Atlantyk sporadycznie jak sie trafi grupa upierdliwych górali i krakowiaków
        co
        > chca leciec do Krakowa z Chicago !!
        > a poniewaz Kraków już w Balicach i je otacza zatem podziela los Rakowic !!
        >

Takie prawa rynku, przeniesie się wyposażenie lotniska do Katowic i szafa gra.

Tam Ślązaki będą latać do Niemiec w odwiedziny do rodziny:))

A Krakowie sie zrobi jakieś muzeum nieudanego budynku i nieudanego lotniska i
        już.
        • Gość: gaduła Re: zrobimy tam zajezdnie MPK IP: *.IOd.krakow.pl 19.05.03, 12:01
          to jest idealny teren na zajezdnie MPK i place postojowe dla autobusów, a w
          budynku będzie dyrekcja firmy !
          • Gość: Zbigniew budujmy tory tramwajowe IP: *.krakow.sdi.tpnet.pl 19.05.03, 12:07

> to jest idealny teren na zajezdnie MPK i place postojowe dla autobusów, a w
            > budynku będzie dyrekcja firmy !

Nie zapominajmy o tramwajach, gdzie one mają stać?

Znajdzie się dla nich miejsce na Balicach tylko te tory trzeba wybudować, ale
            damy radę!!!
            • Gość: gaduła Re: sa tam tory !!! IP: *.IOd.krakow.pl 19.05.03, 13:08
              na lotnisko idzie z Mydlnik bocznica kolejowa - zatem po tych torach da sie
              chyba pojechać z Bronowic do linii PKP i dalej Mydlniki , albo Bronowice Nowe i
              do Balic robimy linie tramwajową - a tam petla się przyda !!
              • Gość: Zbigniew Re: sa tam tory !!! IP: *.krakow.sdi.tpnet.pl 19.05.03, 13:11

> na lotnisko idzie z Mydlnik bocznica kolejowa - zatem po tych torach da sie
                > chyba pojechać z Bronowic do linii PKP i dalej Mydlniki , albo Bronowice Nowe
                i
                >
                > do Balic robimy linie tramwajową - a tam petla się przyda !!

Ale dla kogo się przyda?
                Kto będzie tam jeździł aaa zapomniałem do muzeum:)
    • Gość: Adam.67 Re: Kraków-Balice - cos się dzieje z tym lotniski IP: *.bphpbk.pl 19.05.03, 12:17
      No tak juz jest. Była Polska A, była Polska B, no to historia zatoczyła kółko.
      Kogo obchodzi takie coś jak Balice?
      U nas jak widać nie potrafią.
      Odbierałem z lotniska znajomwgo Holendra (ten sam, który mi powiedział
      o "polskim parlamencie" jeśli ktoś czytał tamten mój wątek), i ten facet
      wykazał się jeszcze innym dosadnym sarkazmem (zaraz zostanę pewnie zaszczekany
      za to co napiszę),
      ale tenże Holender mi powiedział, że lotnisko w Balicach zgodnie z imieniem
      które dumnie lśni na budynku, jest przeznaczone wyłącznie do obsługi samolotów
      Al Italia w czasie pielgrzymek.
      Tym którzy będą na mnie pluć, że niby jakieś świętokradztwo popełniam (???) to
      powiem pod rozwagę, że czasem trzeba od obcych wysłuchać niezłej porcji ironii,
      sarkazmu i (być może) niewybrednych żarcików. Ale jak nas widzą, tak z nas kpią.
      I nie śmiejcie sie z Holandii. Małe ale nie biedne.

• Gość: Zbigniew Nie rozumiem IP: *.krakow.sdi.tpnet.pl 19.05.03, 12:21
        Gość portalu: Adam.67 napisał(a):

> ale tenże Holender mi powiedział, że lotnisko w Balicach zgodnie z imieniem
        > które dumnie lśni na budynku, jest przeznaczone wyłącznie do obsługi
        samolotów
        > Al Italia w czasie pielgrzymek.

Zawsze myślałem, że dla górali co latają do Hameryki do rodziny:))
        • Gość: Adam.67 Re: Nie rozumiem IP: *.bphpbk.pl 19.05.03, 12:26
          > Zawsze myślałem, że dla górali co latają do Hameryki do rodziny:))
          Widzisz, mój znajomy Holender jakoś nie zna bliżej niuansów dotyczących podróży
          górali za wielką wodę, a j amu nic nie mówiłem...

znam tego Niderlandczyka jako faceta o umysle wysoce praktycznym - i
          przypuszczam, że czego nie zobaczył to w to nie uwierzył.

Widać jego przylot z Warszawy nie zbiegł się w czasie z wylotem do
          Szikagówka :) i nie minęli się w drzwiach :)
          • Gość: Zbigniew Statystyka IP: *.krakow.sdi.tpnet.pl 19.05.03, 12:32
            Lotnisko Balice obsługuje około 500 tys. ludzi rocznie, ciekawe jak z podziałem
            ile osób gdzie lata?

Pewnie możno to gdzieś w Interneice znaleźć, ale komu by się kciało? No komu?:)

A rozwiązałoby by to kilka wątpliwości:)
            • Gość: Zbigniew Statystyka - znalazłem:) IP: *.krakow.sdi.tpnet.pl 19.05.03, 12:37
              Łatwo było:))

www.lotnisko-balice.pl/09_a.htm
              Czyli:

Warszawa (długo nic) i Londyn !, Chicago, Frankfurt, Wiedeń, Paryż.... gdzieś
              tam Rzym:) Więc jednak pielgrzymki to głównie autobusowe:))

Coś u Twojego Holendra słabo z wiedzą:))

• Gość: adam.67 Re: Statystyka - znalazłem:) IP: *.bphpbk.pl 19.05.03, 12:41
                > Coś u Twojego Holendra słabo z wiedzą:))
                No wiesz, nie twierdzę że to gigant umysłowy, ale podzielił się nie wiedzą,
                lecz spostrzeżeniami.
                On parę lat temu nawet nie wiedział, że w Krakowie jest lotnisko :)
                W końcu nie jest bywalcem naszej metropolii (w tym roku był tu pierwszy raz).

Nie bronię go, ale poza tym - czy Ty jadąc gdzieś do Europy też masz w głowie
                encyklopedyczną wiedzę o miejscu dokąd jedziesz?

• Gość: Zbigniew Re: Statystyka - znalazłem:) IP: *.krakow.sdi.tpnet.pl 19.05.03, 12:47
                  To jak następnym razem przyjedzie może go uświadomić o głównych trasach
                  lotniczych z Balic:))

A po czym tak myślał po imieniu lotniska czy po tym że Papież jest Polakiem z
                  Krakowa?
                  • Gość: adam.67 Re: Statystyka - znalazłem:) IP: *.bphpbk.pl 19.05.03, 13:00
                    > To jak następnym razem przyjedzie może go uświadomić o głównych trasach
                    > lotniczych z Balic:))
                    nie wiem, czy to będzie miało większy sens. chyba, że zaproponuję mu spędzenie
                    miłych chwil wśród ludu oczekującego miast i wsi Podhala, Spisza i Orawy.
                    Ale - jak zauwałżyłem - interesowały go inne ciekawsze miejsca w Krakowie :)

>
                    > A po czym tak myślał po imieniu lotniska czy po tym że Papież jest Polakiem z
                    > Krakowa?
                    Jako zagorzały protestant facet ten niespecjalnie interesuje się głębiej osobą
                    papieża (i nie ma się czemu dziwić specjalnie), natomiast co ciekawe wie o
                    pochodzeniu papieża z Wadowic i jego życiu w Krakowie. Natomiast lądował
                    wieczorem na Balicach, i wśród niezmierzonych ciemności lotniska wojskowego i
                    otaczających go terenów zwrócił uwagę na jaskrawy napis neonu... ot i tyle. No
                    i się podzielił złośliwą uwagą :)

• Gość: Anita Re: Statystyka - znalazłem:) IP: 193.0.125.* 19.05.03, 13:02
                    to lotnisko zyje już tylko dzieki Warszawie, dokladnie dzieki lotom do
                    Warszawy. Kraków przegral Ryanaira, spowalnia turystyka, miasto sie zapuszcza,
                    baaardzo malo nowych inwestycji (w przeciwienstwie do Warszawy oczywiscie, ale
                    i Gdanska czy Poznania), nowe miasto to symbol marazmu, ehh, Polska B...powoli
                    • Gość: Zbigniew Anito:) IP: *.krakow.sdi.tpnet.pl 19.05.03, 13:10
                      Gość portalu: Anita napisał(a):

> to lotnisko zyje już tylko dzieki Warszawie, dokladnie dzieki lotom do
                      > Warszawy.

Tylko że te loty to w 99% loty wymuszone przez LOT, bo inaczej nie wydostaniesz
                      się z kraju:))

Kto tam lata samolotem do Warszawa jak ma pociąg co godzinę który jedzie 2 i
                      pół:))

> Kraków przegral Ryanaira, spowalnia turystyka, miasto sie zapuszcza,
                      > baaardzo malo nowych inwestycji (w przeciwienstwie do Warszawy oczywiscie,
                      ale
                      > i Gdanska czy Poznania), nowe miasto to symbol marazmu, ehh, Polska B...powoli

Z tymi inwestycjami to zaprosiłbym bym Cię na inne forum:)
                      Ale w obliczu recesji w całej Polsce i Europie nie jest źle w Krakowie:)
                      Oczywiście daleko nam do Wawy, ale już z Poznaniem czy Gdańskiem powalczymy:)

A wiadomość z dzisiaj na poprawienie Twojego humoru: Pliva zainwestuje w nowe
                      projekty 25 milionów dolarów:)
                      • Gość: Zbigniew Jeszcze do Anity IP: *.krakow.sdi.tpnet.pl 19.05.03, 13:14
                        Ku pokrzepieniu:)

www.pb.pl/imedia/8/8/20030515_181653/20030515_181653.jpg
                        Więcej optymizmu:))
                        • Gość: adam.67 pobożne zyczenia :) IP: *.bphpbk.pl 19.05.03, 13:21
                          coś mi to pachnie prognozami CUP o planowanym wzroście pogłowia trzody chlewnej
                          w jakimś tam roku w porównaniu z analogicznym okresem roku ubiegłego :)

analysis de sufitis
                          czyli krótko: w wielkim jaju małe żółtko
                          :)
                          • Gość: Zbigniew Nie chodzi mi o wielkość wzrostu IP: *.krakow.sdi.tpnet.pl 19.05.03, 13:23
                            Którą trzeba pewnie podzielić przez kilka, ale o miejsce Małopolski na tej
                            mapie:)

• Gość: adam.67 Re: Nie chodzi mi o wielkość wzrostu IP: *.bphpbk.pl 19.05.03, 13:29
                              mnie też nie.

ale to miejsce małopolski też z sufitu.

a może to jakiś krypto-lobbying?

jak to mówią spece od reklamy: wypromowac można wszystko i każdego, ale czy to
                              potem się sprawdza chocby tylko w czesci???

• Gość: Zbigniew Re: Nie chodzi mi o wielkość wzrostu IP: *.krakow.sdi.tpnet.pl 19.05.03, 13:32
                                Gość portalu: adam.67 napisał(a):

> mnie też nie.
                                >
                                > ale to miejsce małopolski też z sufitu.
                                >
                                > a może to jakiś krypto-lobbying?
                                >
                                > jak to mówią spece od reklamy: wypromowac można wszystko i każdego, ale czy
                                to
                                > potem się sprawdza chocby tylko w czesci???

Kolejny pesymista:(

Ja tam na Małopolske nie narzekam, mamy najmniejsze bezrobocie w Polsce (po
                                Mazowieckim rzecz jasna.

A lobbing jakoś nie wierzę kto jak kto, ale Małopolska zawsze była w tym słaba:(

Górą był Górny Śląsk, Pomorze no i oczywista Mazowsze.
                • Gość: Zbigniew Wiedza o Polsce. IP: *.krakow.sdi.tpnet.pl 19.05.03, 13:02
                  Nawet Davies we wstępie do swojej Europy pisał, że w byłych krajach
                  socjalistycznych wiedza przekazywana w szkole (chodzi głównie o historię) jest
                  o wiele większa niż w Europie Zachodzniej.

Uczymy się o historii Niemiec, Francji, Wlk. Brytanii a nawet Holandii.

Niestety w Europie Zachodniej to się głównie uczą o swoim kraju no może trochę
                  o najbliższych sąsiadach:)

No i później to pokutuje:)) Polska to katolicki kraj gdzie wszyscy chodzą do
                  kościoła i jeżdżą co miesiąc do Rzymu na pielgrzymkę:))
                  • Gość: adam.67 Re: Wiedza o Polsce. IP: *.bphpbk.pl 19.05.03, 13:14
                    > Nawet Davies we wstępie do swojej Europy pisał, że w byłych krajach
                    > socjalistycznych wiedza przekazywana w szkole (chodzi głównie o historię)
                    jest
                    > o wiele większa niż w Europie Zachodzniej.
                    >
                    > Uczymy się o historii Niemiec, Francji, Wlk. Brytanii a nawet Holandii.

No bo taki mielismy i najczęsciej mamy model edukacji. Może to i lepiej? Oni
                    zaś nazywają to nadmiarem informacji ogólnych (nadmiarem? toż przecież to chyba
                    jest abecadło człowieka rozumnego???), znane są odpowiedzi niektórych studentów
                    z USA zapytanych gdzie jest Polska? (Answer: somewhere in Russia maybe?) a
                    gdzie Warszawa: (A: for sure not in my state. Maybe in Kentucky?). Aha, no i
                    białe niedźwiadki chodzą po ulicach :)

> No i później to pokutuje:)) Polska to katolicki kraj gdzie wszyscy chodzą do
                    > kościoła i jeżdżą co miesiąc do Rzymu na pielgrzymkę:))
                    Ha ubawiłeś mnie :)
                    dopiero jak przyjadą tutaj to im się oczy otwierają :) wtedy dopiero jest
                    ubaw !!!
      • Gość: gaduła Re: jeszcze są pielgrzymki z Izraela !! IP: *.IOd.krakow.pl 19.05.03, 13:35
        Holender zapomniał o pasażerach z Izraela, też raz do roku lataja na Balice, o
        ile wiem to raz przysłali 747 pełen dziatwy szkolnej,
        ale jak się ledwo mieścił na parkingu i pilot "wężykiem - wężykiem" jechał z
        pasa startowego na parking żeby nie zawadzić skrzydłami o drzewa i hangar to
        zrezygnowali i tylko teraz takie małe przysyłaja !!
        tak że słusznie powiedział holender - to jest prawdziwe lotnisko
        pielgrzymkowe !!!
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka