Dodaj do ulubionych

WYCINAJA ZP 5 !!!

24.04.07, 15:40
dostałem sygnał, że POJAWIŁA SIĘ EKIPA I WYCINAJĄ ZADRZEWIENIE TERENU ZP 5 !!!

dorodne drzewa padają jak zapałki
nasze odwołania do planu moga byc już bezsensowne - nie bedzie zieleni.
jeżeli EMRG widzi to z okna - zrób proszę zdjęcia i daj znać do Rady
Dzielnicy
Obserwuj wątek
    • borkowskieblonia Re: WYCINAJA ZP 5 !!! 24.04.07, 15:56
      drewno wywozone jest zamknietymi samochodami - m.in. opisanymi jako "Nabiał i
      przetwory mleczne".
      wlasciciel w nowym planie dostał zgodę na zabudowę w zieleni - a wnioskował o
      dużą intensywność.
      wytnie drzewa i zawnioskuje o WZT o duża intensywność - otrzyma ją zanim
      zostanie uchwalony nowy plan.
      i zamiast terenu zielonego będzie intensywna zabudowa.

• berberys66 Re: WYCINAJA ZP 5 !!! 24.04.07, 16:06
      to ta działka 241
      zmienili ją w planie z ZP na ZWMS czy jakos tak
      a wlasciciel chce MW
    • kacpermalutki Re: WYCINAJA ZP 5 !!! 24.04.07, 20:28
      wg mnie to pogranicze ZP 5 i ZP 6.
      ale widok porażający faktycznie
      mam nadzieję, że jutro już nie przyjdą z piłami kontynuować dzieła zniszczenia
    • emrg Re: Straż Miejska 25.04.07, 00:01
      możesz nieco dokładniej opisać miejsce wycinki drzew, bardzo proszę

najlepiej poprzez tą mapkę:
      mapa.szukacz.pl/?&nc=50,014&ec=19,90561&n=50,014&e=19,9056&z=0&t=WYBRANY%20PUNKT
      "Podwójny klik" na miejsce, a później z prawej strony przycisk zapisz, jeśli istotnie dokonali wycinki bez odpowiednich pozwoleń, to jutro mają na głowie Straż Miejską i perspektywę kilkuset tysięcy złotych kary.

---
      a na przyszłość w takiej sytuacji mam wielką prośbę, proszę o telefon do Straży Miejskiej, na pewno pomogą
      • borkowskieblonia Re: Straż Miejska 25.04.07, 09:07
        z mapka mam problem.
        jak napisałem wczoraj dostalem sygnal od sasiadow, ktorzy mieszkaja w moim
        bloku.
        nie bylem wczoraj na Obozowej i nie bede dzisiaj.
        dlatego prosiłem Was - będacych na miejscu o spojrzenie gdzie dokładnie
        wycinają.
        sasiedzi maja nr rej samochodu wywożącego drewno.
        jesli nie bedzie ich dzisiaj - to Straz Miejska juz na nic.

nikt z Was nie pomoze zlokalizować tego miejsca? - z wysokości kilku pieter nie
        jest chyba to trudne
    • dopanamariana Straż Miejska!!! 25.04.07, 08:09
      Moi drodzy!
      emrg już to napisał, a ja pozwolę sobie powtórzyć: jeżeli gdziekolwiek
      zauważycie, iż wycinane są drzewa 9 dotyczy to nie tylko Ruczaju! - a
      działania "drwali" wyglądają na działanie samowolne, dzwońcie proszę na Straż
      Miejską!!! Nie ma czasu na robienie zdjęć i przesyłanie ich do Rady Dzielnicy.
      Drzewo rośnie kikadziesiąt lat, a pada ścięte w kilkadziesiąt sekund,

Ja sam dwukrotnie powiadamiałem Straż Miejską o podejrzanej wycince drzew. W
      jednym przypadku okazało się, że udało się dzięki temu uratować 4 piękne
      drzewa. W drugim przypadku okazło się, że robotnicy działali w dobrej wierze,
      mając stosowne zezwolenia (drzewa były chore). I w tym drugim przypadku nikt
      nie miał do mnie pretensji. Ani robotnicy, chociaż musieli się na ok. 30 min.
      wstrzymać z pracą, ani Straż Miejska. Ba, podziękowano mi za obywatelską
      czujność ;)

Dlatego proszę jeszcze raz: dzwońcie na Straż Miejską!!!
      • borkowskieblonia Re: Straż Miejska!!! 25.04.07, 09:34
        dzwonilem do sasiadow - dzisiaj jeszcze drwali nie ma
        poprosilem, aby dzwonili na Straz Miejska jesli tylko sie pojawią.

natomiast jestem nieco sceptyczny do skutecznosci dzialania Strazy M.
        rok temu, gdy wycinano potezny kwala Lasu Borkowskiego przy protestach
        kilkudziesciu mieskzancow ul.Jagodowej Straz Miejska tlumaczyla sie, ze nie
        maja prawa wstrzymac wycinki - tylko mają liczyć ile jakich drzew (gatunkami)
        zostaje wycięte - aby ustalic kwotę kary.
        i drwale wycięli ok. 80 drzew, Straz zanotowała, nałożono Sadownie karę 2 mln
        pln (!) nie wyegzekwowana do dzisiaj.
        a dokonujacy wyrębu zlozył wniosek o WZT - na razie R.Dzielnicy negat dała -
        ale się odgrąza ze ma wejscia w UMK i sobie zalatwi - i z mieszkan zbudowanych
        zaplaci karę.
        to jest Polska wlasnie
        • dopanamariana Temat dla Centralnego Biura Antykorupcyjnego? 25.04.07, 10:08
          Po Twoim wpisie tak sobie pomyślałem... CBA jest głodne sukcesów. Patrząc na
          prace toczące się wokół planu zagospodarowania przestrzennego Ruczaju... Co o
          tym myślicie?
        • borkowskieblonia Re: Straż Miejska!!! - DRWALE WROCILI 25.04.07, 10:22
          podobno wycinaja znowu
          • dopanamariana Pilne!!! 25.04.07, 10:40
            Jeżeli rzeczywiście drwale wrócili, to niechaj świadkowie (Twoi sąsiedzi)
            pilnie zadzwonią do UMK:

UMK
            Wydział Gospodarki Komunalnej i Ochrony Środowiska
            Adres siedziby: Os. Zgody 2, 31-949 Kraków
            Telefon: 012-616-8893

Niech przedstawia sytuację, powiedzą o tym, że powiadomiono Straż Miejską.
            Niech dadzą PILNĄ informację, czy drwale mają stosowne zezwolenie. Informacja
            MUSI być pilna, bo zamierzamy ewentualnie poinformować redakcję Dziennika
            Polskiego Polskiego oraz TV Kraków.
            • dopanamariana ??? 25.04.07, 10:52
              Już coś wiadomo? Ja skontaktowałem się już z Wydziałem Gospodarki Komunalnej i
              Ochrony Środowiska. Opisałem sytuację i poprosiłem o działanie. Czy
              potwierdzasz borkowskieblonia, że drwale wrócili? Czy Straż Miejska jest
              poinformowana???
            • borkowskieblonia Re: Pilne!!! 25.04.07, 10:53
              podobno wyrżnęli kilka drzew, poskładali na sterte i odjechali
              Straz Miejska nie ma juz po co przyjezdzac
              dzialają z doskoku widząc, że są obserwowani - zabawa w ciuciubabkę

zobaczcie proszę osobiście na ten teren, jesli mieszkacie tam - proszę
              • dopanamariana Numery rejestracyjne samochodów! 25.04.07, 10:56
                Oczywiście, że Straż Miejska ma po co przyjechać. Wykona dokumentację. Ponadto
                sąsiedzi o których pisałeś, że posiadają zanotowane numery rejestracyjne
                samochodów wywożących wczoraj ścięte drzewa, winny niezwłocznie przekaząc te
                dane Straży Miejskiej!!!
                • emrg Re: Straż Miejska 25.04.07, 11:13
                  O matko, no jasne, że Straż Miejska ma po co przyjeżdżać, nie musi mieć drzewa wystraczy, że zostanie pieniek, można pomierzyć obwód.
                  Dokładnie taka sama sytuacja była na skraju Lasku Borkowskiego, gdzie gość wycinał sobie las, wycena szkód nastąpiła na podstawie tego co pozostało.
                  • borkowskieblonia Re: Straż Miejska - WEZWANA 25.04.07, 11:41
                    drwale wrocili
                    Straz wezwana !
                    obserwujcie akcje prosze
                    • dopanamariana Bardzo dobrze! 25.04.07, 11:57
                      Wydział Ochrony Środowiska UMK też jest poinformowany. Niebawem powinniśmy
                      wiedzieć czy to samowola, czy też wycinka jest legalna.
                      Tak jak pisałem wcześniej: numery rejestracyjne samochodu, który wczoraj
                      wywoził drewno należy przekazac Straży Miejskiej. jeżeli wycinka jest
                      nielegalna, to poinformuję o sprawie Dziennik Polski i Kronikę.
                      • borkowskieblonia Re: WYNIKI KONTROLI STRAZY - BUDOWA ! 25.04.07, 12:04
                        NIESTETY
                        Straz Miejska skontrolowała papiery - DEVELOPER (SPÓŁKA SERPOL - dlatego
                        samochody z mleczarni) porządkuje legalnie teren pod BUDOWE OSIEDLA !!!
                        mogą wyrżnąć wszystko

nie do wiary
                        tu prace nad planem a jednoczesnie dostali WZTkę
                        • dopanamariana I wszystko jasne... 25.04.07, 12:11
                          Cóż, miasto działa metodą faktów dokonanych. Swoją drogą nadziwić się nie mogę
                          dwóm sprawą:
                          - schizofreni panującej w UMK (zbieranie uwag do palnu zagospodarowania i prace
                          nad tymże plane, podczas gdy wydaje się WZiZT - nie szkoda pracy urzędników,
                          która ewidentnie idzie na marne? To przecież KOSZTUJE!);
                          - za budownie mieszkań zabiera firma dzaiłająca w branży mleczarskiej SERPOL...
                          To już lepsze od Alternatyw 4 i Misia razem wziętych.

A propos: wie ktoś jak duże ma być to osiedle SERPOLU?
                          • borkowskieblonia Re: I wszystko jasne... 25.04.07, 14:15
                            - nie tylko mleczarnie juz budują. mój klient - siec aptek - tez zaczyna
                            budować...
                            - czy duze osiedle ? - teren mały dlatego w nowym planie dostali ostre
                            warunki )budowa w zieleni). wiec dostali po staremu WZT wg dotychczasowych
                            czyli MW (takie jak IIIet.Proinsu) - czyli na malym terenie DUZO betonu
                            - rodzi sie w Krakowie nowa świecka tradycja -"Był las, jest blok"
                          • borkowskieblonia Re: I wszystko jasne... 25.04.07, 14:29
                            www.serpol.krakow.pl

specjaliści od nieruchomości
    • aaggat Re: WYCINAJA ZP 5 !!! 25.04.07, 11:30
      prosze przypomnijcie w ktorym to miejscu jest; albo podlinkujcie mape z
      oznaczeniem 5ZP
      • borkowskieblonia Re: WYCINAJA ZP 5 !!! 25.04.07, 18:40
        teren za sterta cegiel zlozonych przez Proins na budowe etapu III.
        to mialy byc zielone pluca III.etapu...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka