Dodaj do ulubionych

Dlaczego ikary musza odejsc?

IP: *.net.autocom.pl 22.05.03, 00:49
Dlaczego w sytuacji gdy brakuje autobusów wyzbywa sie ikarów? Najbardziej
zajebisty autobus i jedyny w którym jakoś znośnie można jechac podczas
letnich upałów ze wzgledu na duze otwierane okna a nie tyciutkie lufciki w
innych przepełnionych. Poza tym za mało jest przegubowców i pojedyncze ledwo
zipią od ciężaru przewożonego tłumu. Do tej pory prezentują sie doskonale
więc jak można je złomować, czy tez sprzedawać < ciekawe ze sa chętni na
te "złomy", i za jaką cene są oddawane, moze ktoś ma korzyści?> Proszę o
komentarze i wyjaśnienia czy tak musi być. Czy ta reszta nie może jeszcze
pochodzić?
Obserwuj wątek
    • Gość: wpk Re: Dlaczego ikary musza odejsc? IP: 213.17.234.* 22.05.03, 01:16
      Gość portalu: laik napisał(a):

< ciekawe ze sa chętni na
      > te "złomy", i za jaką cene są oddawane, moze ktoś ma korzyści?>

Oddawane są bardzo tanio (niektóre w cenie kilku tysięcy zł), a korzyści z tego
      są takie, że istnieją przedsiębiorstwa w których 20-letni używany Ikar w dobrym
      stanie technicznym prezentuje się doskonale na tle posiadanego taboru
      (najczęściej młodszego, ale za to nigdy nie remontowanego). I dzięki takim
      zakupom można potem oferować stawki rzędu 2,50 zł/wzkm przegubowcem...
      • Gość: laik Re: Dlaczego ikary musza odejsc? IP: *.net.autocom.pl 22.05.03, 01:29
        Na pewno lepiej sie prezetują niż przestarzałe scanie 113ALB
        • Gość: wpk Re: Dlaczego ikary musza odejsc? IP: 213.17.234.* 22.05.03, 06:48

> Na pewno lepiej sie prezetują niż przestarzałe scanie 113ALB

Scania 113 to w takich firmach marzenie...
          • Gość: Locutus WHAT??? IP: *.lama.net.pl / 192.168.11.* 23.05.03, 01:05
            PRZESTARZAŁE scanie ??? ??? ??? ??? ??? ??? ??? ???

Widziałeś kiedyś zepsutą scanię? Ja bardzo dawno nie... a zepsute świniaki
            widzę codziennie...
            • Gość: Michał Wojtaszek Re: WHAT??? IP: *.krakow.cvx.ppp.tpnet.pl 23.05.03, 21:20
              > PRZESTARZAŁE scanie ??? ??? ??? ??? ??? ??? ??? ???
              >
              > Widziałeś kiedyś zepsutą scanię? Ja bardzo dawno nie... a zepsute świniaki
              > widzę codziennie...

Stare przegubowe Scanie może się nie psują, ale ja omijam je, a niektórzy
              (hehehe) ich nie znoszą. Małe, ciasne, niskie, ciemno w nich, wszystko się
              trzęsie i jeszcze te zaparowane szyby feeeeeeeeeee. Nie to co Omni City albo
              krótkie Scanie 113 nie mówiąc już o MANikach :)

Michał Wojtaszek
              • Gość: laik2 Re: WHAT??? IP: *.net.autocom.pl 23.05.03, 23:01
                >
                > Stare przegubowe Scanie może się nie psują, ale ja omijam je, a niektórzy
                > (hehehe) ich nie znoszą. Małe, ciasne, niskie, ciemno w nich, wszystko się
                > trzęsie i jeszcze te zaparowane szyby feeeeeeeeeee.

Szczególnie na niskich obrotach drga wszystko że trzeba uważać na zęby by ich
                nie stracić. A dla miłośników "wibracji" polecam tylne fotele.
                • Gość: Clint Re: WHAT??? IP: Odrzanska4:* 23.05.03, 23:47
                  Ja zawsze przebywam z tylu, bo nie lubie ataku starszych ludzi poobwieszanych
                  zakupami itp, majacych same problemy do wspolpasazerow. Przynajmniej do tylu
                  sie nie wdrapuja :)
                  • Gość: laik2 Re: WHAT??? IP: *.net.autocom.pl 24.05.03, 00:40
                    Uważam ze w tych autobusach jak i nowszych za mało jest miejsc stojących w
                    stosunku do siedzących i to jest przyczyna ogromnych ścisków. Między podwójnymi
                    fotelami z obu stron nie ciężko sie zmieścić by nie przeszkadzać siedzacemu a
                    wyminąć się z innym stojącym to już tragedia.
                    • Gość: Locutus VOTUM SEPARATUM IP: *.lama.net.pl / 192.168.11.* 24.05.03, 02:31
                      Wiem, że są ludzie z alergią na ALBy - np kolega Michał K... ale ja tam
                      codziennie jeżdżę tym autobusem (#173 7:00 z Bieżanowa N.) i cenię sobie w nim
                      sterowskie lub szwedzkie siedzonka, na których się naprawdę wygodnie podróżuje
                      (można spokojnie drzemać), poza tym na łeb mi nie cieknie (no, raz się
                      faktycznie zdarzyło), silnik nie rzęzi i nie charczy i nie mam pietra, czy uda
                      mi się dojechać - koledzy, którzy jeżdżą do szkoły świaniakami już conajmniej
                      raz spóźnili się z powodu awarii busiątka...

No ale to faktycznie kwestia gustu... ja tam sto razy wolę ALBa od świniaka...
    • Gość: JA Re: Dlaczego ikary musza odejsc? IP: *.malopolska.mw.gov.pl 22.05.03, 13:35
      Trzeba odpowiedzieć na pytanie - co lepsze:
      - kupić 3 nowe nowoczesne autobusy za 3 mln zł,kupić 5 nowych ,ale
      nienowoczesnych autobusów też za 3 mln, czy też wykonać naprawę 10 autobusów po
      300 tys/szt ?
      To kwestia wyboru i prowadzonej polityki transportowej.
      Ja uważam,że lepiej mieć co 5 minut Ikarusa niż co 20 przepłacone cudo za ponad
      1 mln zł.
      Z drugiej strony czas autobusów ,takich jak Ikarus powoli przemija i w końcu
      muszą one zniknąć z ulic Krakowa.
      Trzeba tylko wybrać optymalny wariant realizacji przejścia na tabor nowoczesny
      i odpowiednio wybrać ten tabor,unikając jego przepłacania/ np.w drodze
      wspólnych zakupów dla kilku miast - będzie napewno taniej/.
      • Gość: laik Re: Dlaczego ikary musza odejsc? IP: *.net.autocom.pl 22.05.03, 14:01
        Na dzień dzisiejszy MPK ma braki jeżeli chodzi o autobusy a szczególnie
        przgubowe więc czemu sie tak spieszyć z ich likwidacją. Bardzo dużo z nich
        wygląda bardzo dobrze, aż nie chce sie wierzyć,że nie nadaja się do użytku, tym
        bardziej że innym opłaca sie je kupić i eksploatować. A w ogóle to dzięki za
        wszystkie komentarze
        • Gość: mouset Re: Dlaczego ikary musza odejsc? IP: *.ghnet.pl / 192.168.5.* 22.05.03, 14:55
          Oczywiście że bezsensem jest pozbywanie się ikarusów, w sytuacji gdy są one
          potrzebne np na 439 lub do porannych wzmocnień, a takie łatanie jak było na
          130, 132, 184 to był idiotyzm najwyzszej klasy którego obrońcy MPK nie
          dostrzegają
    • kalarep Re: Dlaczego ikary musza odejsc? 22.05.03, 15:06

Dlatego żebysmy nie jeździli tym śmierdzącym złomem co ma koło 22 lat .. nie
      mów że rozaltujacy się (łądnie wylgada bo pomalowało) Ikar jest łądneijszy od
      zaje...iście wypasionek scani Omni, mówisz że autobusów jest mało .. jest
      baardzo dużo skoro się je marnuje na takie linie jak 428 ....
      • Gość: mouset Re: Dlaczego ikary musza odejsc? IP: *.ghnet.pl / 192.168.5.* 22.05.03, 15:10
        hehe, mądrze powiedziane może wstapisz do klubu 428 kalarep?
      • Gość: laik Re: Dlaczego ikary musza odejsc? IP: *.net.autocom.pl 22.05.03, 15:27
        Mówiłem że mało jest przgubowców, a jak na razie kochane MPK na 428 daje
        krótkie, choć nie wiadomo co jeszcze wymyśli. I broń Boże nie mam nic przeciwko
        scaniom omni, niech ich bedzie nawet 200, ale to jest nierealne. A w ogóle to
        won od Ikarów.Bez nich MPK to nie bedzie to samo. Ratujmy to zostało jeszcze.
        Pozdrowienia dla wszystkich.
        • Gość: mouset Re: Dlaczego ikary musza odejsc? IP: *.ghnet.pl / 192.168.5.* 22.05.03, 15:31
          Codziennie na miasto wyrusza ok 50 ikarów, zastąpienie ich jest nierealne nawet
          w 2006
          • Gość: Clint Re: Dlaczego ikary musza odejsc? IP: Odrzanska4:* 22.05.03, 15:50
            Kupmy pare z Wawki tam maja ich jeszcze ok. 1000 sztuk na 1600 autobusow :)
            • Gość: laik Re: Dlaczego ikary musza odejsc? IP: *.net.autocom.pl 22.05.03, 16:29
              "Bardzo cię polubiłem mój chłopcz..."
    • Gość: Michał Wojtaszek Re: Dlaczego ikary musza odejsc? IP: *.krakow.cvx.ppp.tpnet.pl 22.05.03, 15:56
      > Dlaczego w sytuacji gdy brakuje autobusów wyzbywa sie ikarów?

Po pierwsze dlatego, że większość z nich nadaje się już tylko do remontu lub do
      kasacji. Po drugie dlatego, bo utrzymywanie takiego autobusu kosztuje majątek.
      Paliwo, częste przeglądy, awarie, naprawy - to wszystko kosztuje. Poza tym
      chyba dla starszych pojazdów koszt ubezpieczenia też jest wyższy. To są realne
      koszty. Przy jednym autobusie oszczędza się niewiele, ale przy 100 jest to już
      duża kwota.

> Najbardziej zajebisty autobus i jedyny w którym jakoś znośnie można jechac
      > podczas letnich upałów ze wzgledu na duze otwierane okna a nie tyciutkie
      > lufciki w innych przepełnionych.

A z tym to się zdecydowanie zgadzam :)
      Chociaż Jelcze też nie są najgorsze.

>Poza tym za mało jest przegubowców i pojedyncze ledwo
      > zipią od ciężaru przewożonego tłumu.

Miasto zamawia tyle wozokilometrów, więc wszelkie pretensje proszę kierować do
      nich.

Do tej pory prezentują sie doskonale
      > więc jak można je złomować, czy tez sprzedawać < ciekawe ze sa chętni na
      > te "złomy", i za jaką cene są oddawane, moze ktoś ma korzyści?> Proszę o
      > komentarze i wyjaśnienia czy tak musi być. Czy ta reszta nie może jeszcze
      > pochodzić?

Z doświadczenia wiem, że na Śląski wszystkim można jeździć.

Michał Wojtaszek
      • Gość: laik Re: Dlaczego ikary musza odejsc? IP: *.net.autocom.pl 22.05.03, 16:27
        Ciekawe że na Śląsku opłaca im się je utrzymywać
        • Gość: Locutus Re: Dlaczego ikary musza odejsc? IP: *.lama.net.pl / 192.168.11.* 23.05.03, 01:12
          NIE OPŁACA SIĘ, sęk w tym, że po prostu nie mają zupełnie kasy na nowy tabor -
          a świniaka kupią nawet STO RAZY taniej i nie jest to przenośnia... ale koszty
          obsługi i tak ich zjedzą... zwłaszcza te ciągłe awarie...

Popieram Michała Wojtaszka...

Ale na marginesie - znalazłem właśnie post z Twoim adresem IP i
          nickiem "życzliwy" - zapewne pamiętasz ten stek epitetów, którym mnie kiedyś
          obrzuciłeś... wreszcie się dowiedziałem kim był tajemniczy życzliwy nie mający
          odwagi podpisać się nawet swoim nickiem...
          • Gość: laik2 Re: Dlaczego ikary musza odejsc? IP: *.net.autocom.pl 23.05.03, 01:50
            sorki ale jestem na tym forum dopiero od kilku dni wiec to nie ja obrzucałem
            Cię epitetami, zresztą to nie w moim stylu. Wyszła tutaj pewna pomyłka bo
            zacząłem używać ksywy "laik", która była wcześniej juz używana <temat Ryanair,
            czy też kwestia wydłaszana na tym temacie
            • Re: Dlaczego ikary musza odejsc? Gość: laik, 22-05-2003 18:13 P:
            *.geo.uj.edu.pl
            , w którym zwrócił mi uwagę że nazwę "laik" on pierwszy zaczął używać. Razem
            będziecie mogli wyjaśnić te kwestie.
            Ja teraz jestem "laik2"
          • Gość: mouset Re: Dlaczego ikary musza odejsc? IP: *.ghnet.pl / 192.168.5.* 23.05.03, 09:07
            Życzliwy miał IP ccx. connex
            • Gość: laik2 Re: Dlaczego ikary musza odejsc? IP: *.net.autocom.pl 23.05.03, 10:09
              Dzięki za pomoc w wyjaśnieniu tego nieporozumienia. Pozdrowienia. A w ogóle to
              jestem pod wrażeniem wiedzy jaka posiadacie o komunikacji i MPK, tak dalej
              trzymać
              • Gość: mouset Re: Dlaczego ikary musza odejsc? IP: *.cm-uj.krakow.pl 23.05.03, 12:31
                Wiemy nawet więcej niż MPK
                • Gość: laik2 Re: Dlaczego ikary musza odejsc? IP: *.net.autocom.pl 23.05.03, 19:52
                  I dlatego zasrane MPK tak szwankuje
                  • Gość: Locutus Re: Dlaczego ikary musza odejsc? IP: *.lama.net.pl / 192.168.11.* 24.05.03, 02:32
                    Nie wiem, czy wiemy więcej niż MPK, ale na pewno więcej niż Ciotka Filka,
                    hihihi... chociaż do tego to żadnej wiedzy nie potrzeba :-P
            • Gość: Locutus Re: Dlaczego ikary musza odejsc? IP: *.lama.net.pl / 192.168.11.* 24.05.03, 02:38
              Życzliwy miał IP krakow.cvx.ppp.tpnet.pl - karteczka z tym IP wisi u mnie
              przybita do ściany :-P teraz po odtropieniu winowajcy mogę ją z czystym
              sumieniem wyrzucić do kosza... czuję się jak Szerlok Holms :-P
          • Gość: Michał Wojtaszek Re: Dlaczego ikary musza odejsc? IP: *.krakow.cvx.ppp.tpnet.pl 23.05.03, 17:55
            > Ale na marginesie - znalazłem właśnie post z Twoim adresem IP i
            > nickiem "życzliwy" - zapewne pamiętasz ten stek epitetów, którym mnie kiedyś
            > obrzuciłeś... wreszcie się dowiedziałem kim był tajemniczy życzliwy nie
            mający
            > odwagi podpisać się nawet swoim nickiem...

No cóż. Chciałem spróbować Twoich metod. Ty się pod niczym nie podpisujesz
            imieniem i nazwiskiem, więc dla większości osób jesteś kimś anonimowym.

Sorry, jakby Cię ten tekst uderzył, ale po prostu bardzo mnie wtedy
            zdenerwowałeś.

Michał Wojtaszek

• kuba203 Re: Dlaczego ikary musza odejsc? 23.05.03, 22:25
            Gość portalu: Locutus napisał(a):

> Ale na marginesie - znalazłem właśnie post z Twoim adresem IP i
            > nickiem "życzliwy"

Przecież modemowe IP mają tysiące osób w Krakowie :))
            • Gość: Locutus Re: Dlaczego ikary musza odejsc? IP: *.lama.net.pl / 192.168.11.* 24.05.03, 02:35
              ... ale tylko jedna z nich pisuje regularnie na tym forum... zresztą kolega MW
              się przyznał... a ja nie mam do kolegi żalu - każdemu mogą puścić nerwy - a
              poza tym bardzo go szanuję. W przeciwieństwie do drugiego Michała...

A tak na marginesie do MW - przecia prawie każdy podpisuje się nickiem - jest
              to normalna praktyka - a i tak wszyscy wiedzą, że np. Pavlack to Paweł Paruch,
              a Locutus to Jerzy Witwinowski...

Pozdrawiam.
    • Gość: laik Re: Dlaczego ikary musza odejsc? IP: *.geo.uj.edu.pl 22.05.03, 18:13
      Nie wiem kim jestes i mam nadzieje ze tylko z nieswiadomosci uzywaz takiej
      samej nazwy jak ja (w sensie laik). Ale za przeproszeniem, zmien to, bo ja
      ikarusow nienawidze i nie chce byc kojarzony jako sympatyk tego zlomu.
      Prawdziwy laik (ten od m.in. watku Ryanair).
      • Gość: laik2 Re: Dlaczego ikary musza odejsc? IP: *.net.autocom.pl 22.05.03, 18:53
        ok sorki wielkie nie zauważyłem, a w ogóle nie ma co się unosić, wrzuć na luz
        albo zaciągnij ręczny
    • kuba203 Re: Dlaczego ikary musza odejsc? 23.05.03, 22:26
      Miłośników Ikarów zapraszamy na Śląsk :)) Tam się wyszalejecie, a Kraków
      zostawcie w spokoju, tu ma być nowoczesny tabor.
      • Gość: Clint Re: Dlaczego ikary musza odejsc? IP: Odrzanska4:* 23.05.03, 23:48
        Jutro bede na turnieju w SCRABBLE w Zabrzu to sobie poogladam :)
        • kuba203 Re: Dlaczego ikary musza odejsc? 24.05.03, 00:02
          Gość portalu: Clint napisał(a):

> Jutro bede na turnieju w SCRABBLE w Zabrzu to sobie poogladam :)

Koniecznie się przejedź :))
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka