Gość: prawie-niezależny Nareszcie "odważni"-dotąd max tchórze= IP: *.sglcarbon.de 01.06.07, 08:56 =przecież niedawno nauczyciele ,wydawcy,księgarze -walczyli o rezygnację z "przepisowego" zestawu podręczników i lektur. W imię demokracji zrezygnować całkowicie z list i lektur. -wystarczą ulotki -tych od równości i żabo-posłanki szynszyli. -Najwięksi tchórze od 39 roku ,zuważyli że już nic nie grozi i na fali pedałomani zrobili się "odważni ". --tacy Mądrzy niech sie nie zdziwią jak ich poczynania doprowadzą -jako reakcja- do RZĄDÓW skrajnych Narodowców Odpowiedz Link Zgłoś
tom1003 "Ściśle nielegalne" książki z "indeksu Giertycha" 01.06.07, 08:57 Na razie krąży po mediach jakaś wyrwana z kontekstu lista lektur obowiązkowych, na podstawie której ktoś bredzi o tym, jakie lektury nie będą obowiązkowe. Czy Giertych podjął jakiekolwiek decyzje w sprawie zestawu lektur? Czy tylko michnikowy szmatławiec kręci akcję public relations pod hasłem "faszyści w Polsce palą książki na stosach"? Odpowiedz Link Zgłoś
r306 Misiu - pierwsze teksty o kanonie sa z Rzepy... 01.06.07, 09:01 Macie jakis kompleks GW, dzieci kochane.... Za ruzo Lysiaka i Ziemkiewicza? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rt "Ściśle nielegalne" książki z "indeksu Giertycha" IP: *.aster.pl 01.06.07, 09:05 żenada - że niby ostatni raz z lady a potem już tylko spod lady; znowu sie ośmieszacie histeryczna reakcją na różnice w poglądach, tym razem literackich Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: MizMa ?!?! Zastanów się co mówisz człowieku! IP: *.eranet.pl 01.06.07, 09:09 wiesz co? Wiesz co jest żenadą? Wykorzystywać władzę do lansowania swoich gustów! NO jasne, że są różnice w poglądach, tylko że pani sklepikarka nie zmieni listy lektur obowiązującej w całej Polsce, prawda? A Giertych zmieni. Bo jakoś nie lubi sobie czytać Gombrowicza, tylko woli Sienkiewicza. No i bardzo dobrze, że woli, ale dlatego wszyscy w Polsce mają "musieć woleć" ? Jeszcze raz, więc, apeluję zastanów się, co piszesz człowieku! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rt Re: ?!?! Zastanów się co mówisz człowieku! IP: *.aster.pl 01.06.07, 09:15 ha ha, czy ty chcesz aby liste lektur ustalano w drodze narodowego referendum? (notabene Sienkiewicz wygrałby!); od zawsze lista ta jest zmieniana tak! jak najbardziej! wg przekonań aktualnie kierujących oświatą a Gombrowicz śmiałby się z czynienia Ferdydurke lektura obowiązkową Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: MizMa Re: ?!?! Zastanów się co mówisz człowieku! IP: *.eranet.pl 01.06.07, 09:25 Wiesz co? Ty chyba nie rozumiesz, o co mi chodzi. Jakoś przez całą moją szkolną karierę (kilku ministrów oświaty było w tym czasie) nikt nie pomyślał, że można wywalić z kanonu lektur "Fausta". No ale córka Giertycha nie będzie czytać Szwaba, co nie? No to won! Gombrowicz śmiałby się z czynienia Ferdydurke lekturą obowiązkową? Może i tak, ale to, wybacz, kiepski argument. Rozumiem, że musi być więcej Sienkiewicza, bo on byłby z tego dumny, tak? Oczywiście Goethe, Kafka i Dostojewski również niejednokrotnie wypowiadali się w kwestii pojawiania się ich dzieł na listach lektur obowiązkowych, to pewnie dlatego teraz ich nie będzie? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rt Re: ?!?! Zastanów się co mówisz człowieku! IP: *.aster.pl 01.06.07, 09:30 nadal zdajesz się nie dostrzegać że kanon literatury jest szerszy niż lista szkolna i rotowanie wartościowych tytułów jest naturalne (dlaczego nikt tu ha ha nie dyskutuje nowych pozycji jak Cesarz Kapuścińskiego - otóz dlatego że one TEŻ są wartościowe, najlepiej i najlatwiej podnieśc krzyk że usuwają pozycje z listy, tak jakby w ogóle nie dodawali nowych:)) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: MizMa Re: ?!?! Zastanów się co mówisz człowieku! IP: *.eranet.pl 01.06.07, 09:46 Podnoszę krzyk (dziwię się, że i Ty tego nie robisz, szczerze powiem) bo chociaż zdaję sobie doskonale sprawę, że kanon jest szerszy, to jednak młodzież i tak najcześciej sięga (niedobre słowo, może raczej z z niechęcią sięga) po prostu po te książki, które zgodnie z wymogami szkolnymi musi przeczytać. Ja myślę, że niektóre książki muszą być na liście lektur, żeby chociaż część młodzieży je przeczytała, bo z własnej woli po nie nie sięgnie, gdyż przyjęło się uważać, że nudne. Dopiero po 80 stronach lektury okazuje się, że jednak nie, że jednak fajne - da się przeczytać. Tylko, że pokaż mi licealistę, który będzie się męczył z książką, której przecież nie musi czytać, a która nie jest na tyle porywająca, żeby nie pójść z kumplami na piwo. No a jeśli chodzi o Kapuścińskiego. Owszem, można go czytać, jako świetny przykład literatury reportażowej. No ale na tej samej zasadzie można by dodać do listy coś Pilcha, jako świetny przykład felietonisty. A przecież felietony Pilcha też są niejednokrotnie bardzo wartościowe. Odpowiedz Link Zgłoś
r306 Hmmm w tym rodzaju literackim.... 01.06.07, 09:49 (felieton) znacznie bardzie uniwersalny bylby Umberto Eco... Przynajmniej ja odnosze takie wrazenie... "Cesarz" to jednak nie tylko felietonistyka... jest tam cos znacznie cenniejszego, niz opis pewnych zjawisk spolecznych.... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: MizMa Re: Hmmm w tym rodzaju literackim.... IP: *.eranet.pl 01.06.07, 09:56 no coś Ty... to Polak musi być ;) A ja nie powiedziałem, że Cesarz to felietonistyka! Proszę nie przeinaczać mych słów! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rt Re: ?!?! Zastanów się co mówisz człowieku! IP: *.aster.pl 01.06.07, 09:50 Intelekt i etyka nie pozwalają mi uczestniczyć w żenującej nagonce pod hasłem "książki na indeksie" gdy nikt nie zabrania czytać. Gdyby o ksztaltowaniu listy lektur dyskutowano na poziomie, owszem opowiedziałbym się za wprowadzeniem Dziennika Gombrowicza na listę lektur. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: MizMa Re: ?!?! Zastanów się co mówisz człowieku! IP: *.eranet.pl 01.06.07, 10:02 Intelekt, powiedzmy, że rozumiem, ale etyka? Nie wiem, co ma tu do rzeczy, ale okej. "Żenująca nagonka" brzmi mi strasznie "kaczkowato", to właśnie w ten sposób rządzący najczęściej się mazgają, jak ktoś im zarzuca, że coś źle robią (a robią, niestety, też bym wolał, żeby nie robili). A sam/sama powiedziałeś/łaś, że listy lektur się nie dyskutuje, tylko ją sobie minister zmienia wg własnego "widzi mi się". WWidzisz, gdyby mnie spytano, też bym się za tym opowiedział, ale nikt mnie nie spytał. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rt Re: ?!?! Zastanów się co mówisz człowieku! IP: *.aster.pl 01.06.07, 10:12 jest żenująca nagonka pod hasłem "ksiązki na indeksie", wyprana z argumentów intelektualnych, gdy można by merytorycznie uzasadniać zalety pozostania np. Ferdydurke na liście, więc nie kręć szerzej zaś - mnie nie przeszkadza gdy kolejni ministrowie oświaty zmieniają listę lektur, odrobina różnorodności poglądów nikomu nie zaszkodziała, smieszy mnie to wszystko, zwlaszcza że obrońcy wolności chca przymuszać licealistow do czytania swoich ulubionych tytułów jak ty czynisz, gdy przecie droga do bibliotek i księgarń stoi przed młodzieża otworem:)) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: MizMa Re: ?!?! Zastanów się co mówisz człowieku! IP: *.eranet.pl 01.06.07, 10:30 No właśnie ja tak nie czynię, co więcej żadna ze "zbanowanych" książek nie należy do moich ulubionych, więc tu nie o to chodzi. A i widzisz, to nie jest tak, że teraz wszyscy będą uzupełniać braki, doczytując dodane do spisu lektury prawda? Po prostu, część dzieciaków nie przeczyta tych lektur i koniec. Dobra, przeczyta inne, a czy bardziej wartościowe? Nie wiem, ale widocznie nie, skoro ich nie czytałem ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rt Re: ?!?! Zastanów się co mówisz człowieku! IP: *.aster.pl 01.06.07, 09:34 ps. a argument że Gombrowicz śmiałby się z przymuszania mas licealnych do czytania jego elitarnej literatury to wybacz kiepski argument bo co? bo ty tak mówisz?:))) Parafrazując samego mistrza Gombrowicza: Dlaczego musimy czytać Gombrowicza? Bo wielkim pisarzem był! ha ha Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: MizMa Re: ?!?! Zastanów się co mówisz człowieku! IP: *.eranet.pl 01.06.07, 09:49 napisałem dlaczego to kiepski argument, chociaż trochę zwięźlej niż to: Ponieważ na tej samej zasadzie należałoby uznać, że w takim razie Sienkiewicz jest na listach lektur, bo gdzieś w jego dziennikach zachowały się jego wielkie nadzieje na kształtowanie tysięcy młodych umsyłów. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bdx Re: "Ściśle nielegalne" książki z "indeksu Gierty IP: *.adsl.inetia.pl 01.06.07, 09:26 Giertych jest niekompetentny. "Krzyżacy", "W pustyni i w puszczy", "Latarnik" i jedna z części Trylogii - do wyboru - jest od dawna w kanonie lektur. A Dobraczyński - na indeks, konformista paxowski jeden... .............................. Conrada wyrzucił, no to teraz młódź, z przekory, będzie chciała poznać trudną literaturę... Skojarzenia z prlem aż nadto widoczne; w latach 70. wydawano na UJ zezwolenia na wypożyczenie "Ferdydurke" w Jagiellonce, boć przecie Gombrowicz na indeksie był, a wstyd, aby przyszły polonista nie znał tej powieści. Odpowiedz Link Zgłoś
and_nowak I bardzo dobrze! 01.06.07, 09:09 Bardzo dobrze się stało, bo: 1. Giertych kompletnie się ośmiesza, jego decyzje są jawnie absurdalne, dłużej nie da się tego nie zauważać. 2. Młodzież, na zasadzie przekory, zainteresuje się twórczością Gombrowicza, Dostojewskiego, czy Kafki. Zresztą, spójrzmy na Ferdydurke - Gombrowicz POWINIEN być czytany pod ławką, a nauczyciel powinien stawiać w kącie za to, że Słowacki nie wzrusza ;-))) Z innej beczki: nie wiedziałem, że Zbrodnia i kara jest na liście lektur. To jest dobra, ale trudna literatura, jeżeli się to czyta w pośpiechu i bez zainteresowania, to musi to być straaasznie nudne. Podobnie zresztą Zamek, czy Proces Kafki. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rt Re: I bardzo dobrze! IP: *.aster.pl 01.06.07, 09:19 prawde mowiąc Proces oraz Zbrodnia i Kara czytane w tak młodym wieku...czy my chcemy nuerotyków wykształcić taką porcja mrocznej bardzo poważnej literatury stosowniejszej dla ludzi doświadczonych życiowo? Odpowiedz Link Zgłoś
iluminacja256 Re: I bardzo dobrze! 01.06.07, 09:51 Zdecydowanei "Zbrodnia i kara" jest lektura lepszą w tymże wieku nizli Sienkiewicz, albo "Sonety krymskie" Mickiewicza- znienawidzone dogłębnie . Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mol Jesteś równie mądry co Giertych IP: *.icpnet.pl 01.06.07, 09:21 tyle że w innym kierunku - bez wnikania czy w dobrym czy w złym. Cała Twoja wypowiedz to stek bzdur, ale przeciez jakże ona pasuje do GW i jej mediów... Cudownie! SZczerze mówiąc jesteś dokładnie tym samym co słuchacze RM, tyle tylko ze w innym kierunku. Pomyśl o tym. Odpowiedz Link Zgłoś
and_nowak Re: Jesteś równie mądry co Giertych 01.06.07, 09:44 Gość portalu: mol napisał(a): > tyle że w innym kierunku - bez wnikania czy w dobrym czy w złym. Cała Twoja > wypowiedz to stek bzdur, ale przeciez jakże ona pasuje do GW i jej mediów... > Cudownie! > SZczerze mówiąc jesteś dokładnie tym samym co słuchacze RM, tyle tylko ze w > innym kierunku. Pomyśl o tym. Pomyślałem. Spodobało mi się i pomyślałem raz jeszcze. ;-) Przeczytałem swoją wypowiedź. I DOCHODZĘ DO WNIOSKU, że piepr*ysz głupoty. Rzuciłeś kilka inwektyw, ale nie zamieściłeś ARGUMENTÓW - czyżby ich nie było ? Mógłbym oczywiście roztrząsać co to jest być "tym samym tylko winnym kierunku", udowadniać, że tak nie jest, tylko nie widzę powodu - na razie nie ma ŻADNYCH argumentów, że tak miałoby być. Oczywiście moje "dopasowanie" do GW wynika z faktu, że to Michnik mi płaci za wypowiedzi oczerniające RM (czy ja w ogóle wspominałem o Radiu Maryja ???). Tak, teraz to widać - jestem członkiem szarej sieci. Odpowiedz Link Zgłoś
tom1003 "Ściśle nielegalne" książki z "indeksu Giertycha" 01.06.07, 09:10 Najlepiej to wprowadzić do lektur obowiązkowych wiersze Szymborskiej na cześć Stalina i wielkich zapór wodnych w Tadżykistanie. Odpowiedz Link Zgłoś
r306 Tomeczku - moze najpierw stworz cokolwiek 01.06.07, 09:18 co bedzie sie dalo chociaz porownac z dorobkiem Szymborskiej, zanim jeszcze raz otworzysz buzie... Odpowiedz Link Zgłoś
gniewko_syn_ryba Re: Tomeczku - moze najpierw stworz cokolwiek 01.06.07, 11:26 r306 napisał: > co bedzie sie dalo chociaz porownac z dorobkiem Szymborskiej, zanim jeszcze raz > > otworzysz buzie... Rozumiem, że ty masz na swoim koncie niejedno takie dzieło i tyleż samo Nobli... ;-PPP Odpowiedz Link Zgłoś
r306 Ja nie napierniczam w Szymborka kamieniami... 01.06.07, 11:54 ... troche logiki moze wiec zachowaj..... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gniewko_syn_ryba Re: Ja nie napierniczam w Szymborka kamieniami... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 01.06.07, 14:45 Odkąd to sugestia zamieszczenia wiekopomnych dzieł artystki w kanonie lektur obowiązkowych jest "napierniczaniem" ???... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xxx IQ elektoratu LPR IP: *.zicom.pl 01.06.07, 09:13 moim zdaniem,LPR i jego elektorat ma IQ oscylujące w okolicach zera. Odpowiedz Link Zgłoś
kolargolo wiek elektoratu LPR 01.06.07, 09:38 jast na tyle sedziwy a sondaze na tyle marne ze ich szanse w nastepnych wyborach sa bliskie zeru. Zblokuja listy z PiS i skoncza poza parlamentem. Odpowiedz Link Zgłoś
tom1003 "Ściśle nielegalne" książki z "indeksu Giertycha" 01.06.07, 09:13 "Personel krakowskiej księgarni Pod Globusem przy ul. Długiej 1 błyskawicznie zareagował na informację "Gazety", że Ministerstwo Edukacji wymazało z listy lektur książki Gombrowicza, Witkacego, Goethego, Kafki, Herlinga-Grudzińskiego, Dostojewskiego i Conrada." Warto się tylko zastanowić: Czy ministerstwo faktycznie podjęło jakieś decyzje? Czy to jest tylko "informacja Gazety Wyborczej" że ministerstwo cokolwiek zrobiło? Organ michnika androny plecie mają co czytać ubeckie śmiecie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mikroos "Ściśle nielegalne" książki z "indeksu Giertycha" IP: *.internetdsl.tpnet.pl 01.06.07, 09:16 Świetny pomysł mają ci księgarze :D Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: molski A mnie śmieszy "bunt narodu" IP: *.icpnet.pl 01.06.07, 09:17 bo to jest bunt przeciwko Giertychowi a nie jego decyzji. Tysiące a moze i miliony razy słyszałem w moim życiu narzekania na dobór szkolnych lektur, sam takze niektórych lektur nigdy nie przeczytałem (i wiem ze zrobiłem dobrze) a z wielu dostałem bańkę bo książki te same w sobie były trzepnięte. Jedynym, którego pozostawiłbym w spokoju to Gombrowicz, którego czytałem kilka razy, ale z tego co wiem to byłem wyjątkiem na skalę mojej klasy. Ale oczywiscie forumowcy wiedzą swoje - ktoś coś zmienia, to trzeba krzyczeć. A jak nie zmienia to trzeba też krzyczeć - w sumie nieważne co robi, to przecież obiekt narzekania! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: inżynier Re: A mnie śmieszy "bunt narodu" IP: 195.205.195.* 01.06.07, 09:28 tutaj nie chodzi nawet o to co zostało wyrzucone z listy lektur obowiazkowych, ale co w zamian proponuje się dodać .... grafomana Dobraczyńskiego i to aż trzy pozycje... co z tego że komuch ... ale dobry komuch bo nasz, narodowy ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
r306 A mnie nie smieszy i nie jest to bunt..... 01.06.07, 09:33 > bo to jest bunt przeciwko Giertychowi a nie jego decyzji. Decyzje, pomysly - maja swoich autorow. Nikt nie bedzie dyskutowal ze strona na serwerze MEN (home.pl nawiasem mowiac), a niamal kazdy bedzie te pomysly i projekty personifikowal. >Tysiące a moze i > miliony razy słyszałem w moim życiu narzekania na dobór szkolnych lektur Ani tysiace, ani tym bardziej miliony razy... Rzedy wielkosci Ci sie myla.... > takze niektórych lektur nigdy nie przeczytałem (i wiem ze zrobiłem dobrze) A skad wiesz, ze zrobiles dobrze, nigdy ich nie czytajac? > wielu dostałem bańkę bo książki te same w sobie były trzepnięte. Frapujace... dostales banke, bo wyraziles takowa opinie o danym utworze literackim? Czy tez zwyczajnie nie wywiazales sie z obowiazku szkolnego zapoznania sie z ich trescia, stwierzajac, ze sa trzepniete? > Jedynym, którego pozostawiłbym w spokoju to Gombrowicz, którego czytałem kilka > razy, ale z tego co wiem to byłem wyjątkiem na skalę mojej klasy. Aaaaa bo przypadl Ci do gustu i udalo Ci sie go przeczytac? Bardzo "inspirujaca" metoda doboru lektur.... Rozumiem, ze cos takiego jak okresy literackie nie powinno miec tu znaczenia... > forumowcy wiedzą swoje - ktoś coś zmienia, to trzeba krzyczeć. Wiekszosc opinii krytycznych jest merytorycznie zwiazana z poszczegolnymi pozycjami. I ma swoje odzwierciedlenie w stanowisku ludzi nauki, ktorzy literatura zajmuja sie w sposob naukowy. > w sumie nieważne co robi, to przecież obiekt narzekania! Problem w tym, ze wszystko co robi jest jak na razie o kant d... potluc.... Odpowiedz Link Zgłoś
ponury_drwiacy_szyderca CBA wpadnie do właściciela księgarni o 6 rano... 01.06.07, 09:19 postrzelą go pod pozorem przyjmowania pieniędzy - dopiero potem ktos się zrientuje że to przyjmowanie pieniędzy...od klientów za ladą! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Fela Re: Swietne!!! Ksiegarze jestem z Wami! IP: 194.181.195.* 01.06.07, 09:21 Popieram, zrobmy cos razme przeciwko nieskoncoznej glupocie tego pokraki. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jaaja Re: "Ściśle nielegalne" książki z "indeksu Gierty IP: *.grs-k0.g1.pl 01.06.07, 09:22 Kiedy pierwsze stosy? Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
microb66 "Ściśle nielegalne" książki z "indeksu Giertycha" 01.06.07, 09:23 Tja, szkoda tego Romka, jak król Midas czego nie dotknął zamieniał w złoto, ten zamienia w gó... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: maciej <a href="http://www.referendum2007.org" target="_blank">www.re IP: *.adsl.inetia.pl 01.06.07, 09:24 wystarczy Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: maciej referendum2007 IP: *.adsl.inetia.pl 01.06.07, 09:25 www.referendum2007.org Odpowiedz Link Zgłoś
tom1003 "Ściśle nielegalne" książki z "indeksu Giertycha" 01.06.07, 09:29 Cóż za nagła miłość do czytelnictwa sie w narodzie odezwała? Wychodzi na to, że najwięcej czytają postkomuniści i TW ze Związku Nauczycielstwa Polskiego oraz dzieciaki, które nic nie czytają (bo gazetka wybiórcza non stop namawia ich do wagarów przeciw Giertychowi). Problem jest tylko jeden: Czy Giertych podjął jakąkolwiek decyzję??? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: MizMa Re: "Ściśle nielegalne" książki z "indeksu Gierty IP: *.eranet.pl 01.06.07, 09:32 Oczywiście masz 100% racji. To właśni Ci ludzie czytają, jednym słowem po prostu wszyscy, którzy nie głosowali na PiS lub koalicjantów, prawda? Odpowiedz Link Zgłoś
tom1003 "Ściśle nielegalne" książki z "indeksu Giertycha" 01.06.07, 09:39 Gazetka wybiórcza to dość swoisty światek W innych mediach zazwyczaj znajdują się informacje o konkretach. O wydarzeniach istotnych bądź mniej istotnych. W gazetce tylko płoną stosy książek, Giertych wprowadza w Polsce faszyzm, Kaczyńscy zamykają gejów do obozów koncentracyjnych, a wszechobecny antysemityzm przynosi coraz to nowe ofiary. Czy ktoś wie cokolwiek o tym, by Giertych podjął jakąkolwiek decyzję w sprawie kanonu lektur? Bo jeżeli nie, to o czym właściwie pisze michnikowy szmatławiec? Odpowiedz Link Zgłoś
r306 Rozumiem, ze plakac nalezy jedynie nad rozlanym... 01.06.07, 09:46 ... mlekiem. > Czy ktoś wie cokolwiek o tym, by Giertych podjął jakąkolwiek decyzję w sprawie > kanonu lektur? Odpowiedz Link Zgłoś
kotkameleon Tak specjalnie pisze 01.06.07, 09:40 ...co do tych oporow, to ludzie powinni nosic sobie dla zartu uklady (scalone).jezeli mamy tak wiele wspominek co do minionych lat... co do ksiazek... pierwsze pytanie, to kto czyta te ksiazki? nie chce mi sie bladzic i szukac, ale cos mi sie zdaje, ze jakby lektora byl komiks spiderman, to moze by to przeszlo, a masa mlodych ludzi nie czyta, bo ona oglada obrazki z dzwiekim. na dbora sprawe co do ksiazek jest masa takich, co to nie byla i pewnie nie bedzie na liscie. stopniowanie ta lepsza ta gorsza w kontekscie degustibus non is disputantum (czy jakos tak, prosze o poprawe), jest nei na miejscu. ze swojego przykladu...w szkole nei czytywalem "wielkich,wspanialcyh,godnych" dziel, ino ksiazki o conanie. dzis dajmy na to czytam dzume camusa. kazdy ma swoje zainsteresowania etc. to chyba nauczyciel ma sie odniesc wraz z uczniami, jelsi juz, czy ksiazka jest dobra czy nie. inna sprawa, giertychowe patenty chyba znizaja wybor. tak proces kafki byl niesamowitym przezyciem. i jeszcze na koneic... cenzura... nei podoba mi sie ze np. mein kampf nie mozna wydac normlanie jako ksiazki. mysle, ze rozsadny czlowiek, po jej przeczytaniu nei bedzie golil sie na lyso i ganial za "czarnuchami". to taka jakby....ucieczka od minionej prawdy. i nei podba mi sie tez, ze coniektore posty sa w roznych portalach kasowane. Odpowiedz Link Zgłoś
witek040 świetny pomysł 01.06.07, 09:54 zakazany owoc lepiej smakuje- może indeks naszego ministra spowoduje że więcej ludzi przeczyta Gombrowicza lub Kawkę Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: les.vacances Re: świetny pomysł IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.06.07, 10:06 ja !@#$%%# co za !@#$% z tego ministra wyrzucać dostojewskiego, herlinga-grudzinskiego? najlepsze lektury jakie czytalam? czy oni w MEN chca doprowadzic do kompletnego zobrzydzenia młodzieży polskiej literatury?? przecież w LO jest przerabiany Potop!! ok 1000 stron!! 3 tomy!! to za mało?? zresztą polskich dziel sprzed XX wieku to i tak nikt nie czyta bo usnąć można albo też zwymiotować na książkę to mówiłam ja maturzystka 2007 :P Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: maly Re: świetny pomysł IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.06.07, 10:19 zakazac Sienkiewicza za propagowanie pijanstwa i "zlotej wolnosci" Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: eptesicus i Sienkiewicz i Gombrowicz są świetni IP: *.chello.pl 01.06.07, 10:29 trzeba ich poznać, żeby mieć pełny ogląd. Nie podcierajcie sobie gęby Sienkiewiczem, natomiast wytrzyjcie buty Giertychem > wyrzucać dostojewskiego, herlinga-grudzinskiego? najlepsze lektury jakie > czytalam? czy oni w MEN chca doprowadzic do kompletnego zobrzydzenia młodzieży > polskiej literatury?? przecież w LO jest przerabiany Potop!! ok 1000 stron!! 3 > tomy!! to za mało?? > zresztą polskich dziel sprzed XX wieku to i tak nikt nie czyta bo usnąć można > albo też zwymiotować na książkę aleś głupia, Dostojewski i Herling-Grudzinski sa wybitni i warci poznana, ale Potop to zaj*** luzacka ksiazka, moze nie jest to wielka literatura, ale jak napisana, czyta sie te 1000 stron jednym tchem, tyle sie tam dzieje. Zwymiotowac to mozna, dziecko drogie, do sedesu. Pora dorosnąć Odpowiedz Link Zgłoś
iluminacja256 Re: i Sienkiewicz i Gombrowicz są świetni 01.06.07, 11:07 >"Potop", moze nie jest to wielka literatura, ale jak >napisana, czyta sie te 1000 stron jednym tchem, tyle sie tam dzieje. Owszem, zapomniałeś tylko dodac, ze wtedy, kiedy ma sie około 12 lat, a nie 17- scie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: eptesicus Re: i Sienkiewicz i Gombrowicz są świetni IP: *.biology.univ.gda.pl 01.06.07, 13:04 > Owszem, zapomniałeś tylko dodac, ze wtedy, kiedy ma sie około 12 lat, a nie 17- > scie dlaczego? A na co dzien siedemnastolatkowie to niby poważniejsze rzeczy czytają? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: P. Papiez a decyzja MEN.....! IP: *.4web.pl 01.06.07, 10:18 1. Nie uzywajcie zwrotu "Ojciec Swiety" w stosunku do papieza, gdyz jest to blad: "Ojcem Swietym" ( w St i NT) nazywa sie JEDYNIE Boga, a zdaje sie, ze nawet Jan Pawel II Bogiem nie jest? 2. Nie chodzi o docenianie lub przecenianie roli papieza w dziejach swiata. Papiestwo - ze swej istoty - laczylo wielokrotnie w przeszlosci dzialania nader partykuralne, z krwawymi bojami nie tylko o dogmaty teologiczne, ale i racje polityczne. 3. Minister G. jak zawsze popisal sie tym, iz nie umie odroznic tego, co "nalezy" od tego, co "powinno sie": nalezy ksztaltowac ludzi w duchu otwartosci, i powinno sie wyrzucic z kanonu nie tylko dziela watpliwej jakosci (nowelki pozytywystyczne - chocby), ale rowniez, mase niewydarzonej literatury pseudopatriotycznej, pseudoreligijnej, itd. 4. To, co polska szkola potrafi uczynic z omawianej lektury, to jest chore. Pamietam egzaltacje nauczycieli nad "Panem Tadeuszem" - wraz z szukaniem, ile razy w tekscie pada slowo na przyklad studnia, i w jakiej konotacji. O tym, ze Mickiewicz byl osoba ogarnieta wizja narkotyczno-religijna nie wspominano; o tym, ze zalozyl wlasne kolko mesjanistyczne nie wspominano; o narkotykach i rozpuscie zakonczonych zamknieciem zony wieszcza w psychiatryku nie wspominano; o tym, ze byl dzieckiem z matki Zydowki, ojca Bialorusina urodzonym gdzies na Ukrainie - nie wspominanol robiac z niego nieustajacego i zarliwego Polaka....takich przykladow mozna mnozyc. Zawsze ta sama paranoja. Odpowiedz Link Zgłoś
gniewko_syn_ryba Re: Papiez a decyzja MEN.....! 01.06.07, 11:36 Gość portalu: P. napisał(a): > o tym, ze byl dzieckiem z matki Zydowki, ojca Bialorusina urodzonym gdzies na > Ukrainie Nowogródek "gdzieś na Ukrainie" ??????????????? Boże, ty widzisz i nie grzmisz ?????????????????????? I TACY ludzie uważają się za "intelektualistów" oczytanych w "zakazanych" książkach ??????????????????????????????????????? Odpowiedz Link Zgłoś
r306 Kolo Nowogrodka mocium Panie... 01.06.07, 11:49 "Obwód brzeski (białor. Брэсцкая вобласць - obwód Białorusi leżący w jej południowo-zachodniej części przy granicy z Polską i Ukrainą." To jest teren pogranicza... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: P. Doucz sie gniewko!!!!! IP: *.4web.pl 01.06.07, 11:54 Radze, zebys nieco zmienil swoj styl: zanim cokolwiek komukolwiek zarzucisz, to sprawdz, czy przypadkiem nie jest tak, ze mylisz sie w swych ocenach? A wiec, ciemna maso: Nowogrodek lezy na Bialorusi, a wiec jego ojcem byl Bialorusin. To, ze Mickiewicz czul sie Litwinem, to juz inna sprawa. A - gdyby patrzec uczciwie - nalezaloby zapewne stwierdzic, ze byl po prostu Zydem. Robienie z niego na sile POLAKA jest parajona. A tak wlasnie czyni polska szkola. Analogicznie postepuja w przypadku Slowackiego. No i co? Masz honor, aby mnie przeprosic? Odpowiedz Link Zgłoś
gniewko_syn_ryba Doucz sie P. !!!!! 01.06.07, 17:40 Gość portalu: P. napisał(a): > A wiec, ciemna maso: Nowogrodek lezy na Bialorusi A to nie ty napisałeś wcześniej, cyt.: "gdzieś na Ukrainie" ???????? Tak więc pod stół i odszczekiwać "ciemną masę", nieuku ! Wyobraź sobie, że w przeciwieństwie do ciebie doskonale wiem, gdzie urodził się Mickiewicz, byłem tam zresztą parę razy i dlatego szczena mi opadła jak przeczytałem "gdzieś na UKrainie" :-[[[ Co do reszty twoich wywodów, mój ojciec też urodził się w Nowogródku, a więc wg twoich kryteriów jestem pół-Białorusinem... ? ;-PPP No cóż, może rzeczywiście nauczyłem się od ciebie jednej rzeczy - że miejsce urodzenia determinuje narodowość... ;-PPPPPPPPPPPPPPPPPPPP Odpowiedz Link Zgłoś
ynruj A mnie sie podoba inicjatywa. O co wam chodzi? 01.06.07, 10:19 O co wam chodzi, wybraliscie i macie, macie co chcieliscie nie narzekajcie, nie narzekajcie tylko sie cieszcie. O co wam wszystkim chodzi? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: abhaod a list gonczy za "koniem, ktory mowi"? IP: *.adsl.alicedsl.de 01.06.07, 10:21 powtorka z prl-u Odpowiedz Link Zgłoś
gniewko_syn_ryba Re: "Ściśle nielegalne" książki z "indeksu Gierty 01.06.07, 10:45 Czy wg księgarzy wykreślenie kilku pozycji ze spisu lektur OBOWIąZKOWYCH oznacza zakaz ich sprzedaży i czytania ???... A może należałoby zapytać ile ta księgarnia zapłacila GW za ten artykuł sponsorowany i kryptoreklamę ?... Odpowiedz Link Zgłoś
r306 Czy Ty nie wiesz co to jest marketing? 01.06.07, 11:51 > Czy wg księgarzy wykreślenie kilku pozycji ze spisu lektur OBOWIąZKOWYCH > oznacza zakaz ich sprzedaży i czytania ???... Reklam nie ogladasz? :))))) > A może należałoby zapytać ile ta księgarnia zapłacila GW za ten artykuł > sponsorowany i kryptoreklamę ?... Zapewne nic. To raczej GW na zasadzie sprzezenia zwrotnego z ukontentowaniem odnotowala, ze jej teksty znalazly odbicie w reakcjach spolecznych.... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gniewko_syn_ryba Re: Czy Ty nie wiesz co to jest marketing? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 01.06.07, 14:47 Wiem i dlatego nie wierzę, by GW zrobiła to za darmo... ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gertych won z kraj bedziemy je powielac jak za komuny IP: 195.187.99.* 01.06.07, 10:54 i cztac pod stolem w pelnej konspirze Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: azet A Platforma niech śpi dalej IP: *.chello.pl 01.06.07, 11:01 Próbowałem napisać coś do PO na ich stronie ale to zbyt skomplikowane,widocznie nie są ciekawi tego co mamy do powiedzenia. Uważm, że kompletnie NIE wykorzystują nadarzających się sytuacji do obnażania głupoty PiSiorów. 1. Dlaczego jeszcze nie ma w śejmie wniosku o natychmiastowe zdjęcie głupiej Rzeczni Praw Dziecka!? Czy uważacie że jesteście ponad tym? 2. Dlaczego jeszcze nie ogłoszono konkursu z nagrodami /np. wyjazd do parlamentu europejskiego/ dla uczniów liceum na znajomość dzieł Gombrowicza i tych "wyklętych" przez durniów LPR Śpijcie dalej a kolejne wybory przejdą wam koło nosa!!!!!!!!!!!!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś