Gość: ekonom IP: *.stalowa-wol.sdi.tpnet.pl 25.08.03, 21:56 Czy możecie mi powiedzieć kilka słów o tej uczelni?? Czy warto tam studiowac?? Jaki kierunek wybrac?? Czy łatwo znaleść prace po tej szkole?? Dzięki za wszystkie sensowne wpisy. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Don Chichot Re: Akademia Ekonomiczna w Krakowie IP: *.tele2.pl 26.08.03, 00:34 Nie wiem, czy wpis osobnika, który AE ukończył 3 lata temu będzie jeszcze aktualny, ale co tam... Opowieść będzie z serii "jak to drzewiej bywało" ;-) Czy warto studiować? W sumie tak, bo jeśli będziesz chciał się tam czegoś nauczyć - uda Ci się, a jednocześnie, jeśli będziesz chciał po prostu zaliczyć 4,5 roku zabawy, to też jest możliwe (trzeba trochę się starać na I roku, którego nie można powtarzać). Co do kierunku to ciężko jest mi polecić jakiś szczególny. Największą estymą cieszyły się Międzynarodowe Stosunki Gospodarcze (skończyłem Zarządzanie Międzynarodowe; ciekawostka: w moich czasach na jednym z semestrów miałem 9 egzaminów + zaliczeń na prawach egzaminów - nie muszę mówić, że taka sesja bywa "nieco" uciążliwa) oraz Finanse i Bankowość (egzaminowy luz, blues). Tak naprawdę, ukończony kierunek nie ma specjalnego znaczenia (dobrze byłoby tylko, żeby Cię trochę interesował)- ważne jest to, co robisz pomiędzy zajęciami. Mam na myśli prace w jakichś organizacjach studenckich (czytaj: szukanie i nawiązywanie znajomości) lub pracę zarobkową (czytaj: zbieranie doświadczeń zawodowych, które będzie można sobie wpisać do CV po ukończeniu AE). Z powyższym wiąże się też szukanie pracy po studiach. Z tego, co zauważyłem, w Krakowie posiadanie papierka poświadczającego ukończenie studiów jest rzeczą tak oczywistą, że aby dostać sensowną pracę, trzeba mieć zdobyte w czasie studiów doświadczenie, albo wyrobione znajomości (szczególnie polecam ten drugi sposób - jest znacznie pewniejszy ;-)). Jeśli masz jeszcze jakieś pytania - pisz. Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dunczyk Re: Akademia Ekonomiczna w Krakowie IP: *.gimsat.pl 07.09.03, 17:32 Ja tylko tytulem sprostowania....otoz Don Kichocie drogi nie wprowadzaj Kolegi w blad sugerujac mu luz-blues na finansach i bankowosci bowiem to co sie teraz dzieje na MSG to istna parodia, komisja akredytacyjna dawno powinna zamknac ten kierunek, tam nie ma prawdziwych egzaminow. Przykro mi to mowic ale ludzie obecnie konczacy ten kierunek to wtorni analfabeci....bez urazy oczywiscie....nie polecam MSG absolutnie bo to kompletnie nieprzydatny kierunek (chyba ze mowi sie plynnie czterema jezykami)...jesli juz AE (nie polecam) to albo finanse albo informatyka....moja dobra rada: omijajcie msg....!!! Pozdrawiam....... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ekonom Re: Akademia Ekonomiczna w Krakowie IP: *.stalowa-wol.sdi.tpnet.pl 27.08.03, 22:02 Dziekuje Don... za odpoweidź, napewno cenna rada. Mam jeszcze pytanie. Czy Ty znalazłeś prace po tej szkole i czy dobrze zarabiasz?? ;). Jesli nie chcesz to nie odpowiadaj. Na razie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Don Chichot Re: Akademia Ekonomiczna w Krakowie IP: *.tele2.pl 28.08.03, 21:35 Nie ma za co. No w sumie można powiedzieć, że pracę po studiach znalazłem, ale bujałem się przez 3 miesiące, zanim zacząłem pracować. Zacząłem od 1000 netto, potem doszło do ponad 1,5 tys. A później musiałem zmienić pracę i już tak różowo z zarobkami nie mam... Jak już pisałem wcześniej - ukończona szkoła ma (niestety!) znaczenie drugorzędne, choć posiadanie papierka potwierdzającego wykształcenie jest w większości wypadków mile widziane. Ważniejsze jednak będzie doświadczenie zawodowe i (ponownie: niestety!) znajomości. Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aga Re: Akademia Ekonomiczna w Krakowie IP: *.rodium.pl 08.09.03, 09:05 ja jestem na III roku, na rachunkowości, jest okropnie, traktują nas jak śmieci w sobotę mam poprawkę, bo babka nie podała mi wyników tylko dlatego, że nie zdążyłam na wyznaczoną godzinę, i podałam indeks nie według alfabetu. na pierwszym roku gośąciu unieważnił egzamin, twierdząc, że mieliśmy pytania, bo w 30-osobowej grupie były 4 ocen bardzo dobre (pomogła niezawdona flaszeczka koniaku za 100 zł). W dziekanatach baby są urażone, że śmiesz im prezerywać rozmowę swoimi problemami, potrafią jeść śniadanie przez 20 minut (nie ma informacji o przerwie) i nawet na ciebie nie spojrzą, to nic, że spieszysz się na zajęcia. Jest basaen, sala komputerowa, wszystko ekstra, ale co ztego, basan jest dla biznesu, my możemyz niego korzysta za darmo w niedzielę między 6-7 rano, w tygodniu nawet za kasę nie bardzo, bo przychodzą ludzie, którzy płącą z zewnątrz. Biorą od nas kasę, ale nawet połowę nie dają za to, czego od nich pczekujemy. Poziom niby wysoki, ale gówno nas uczą, leją wodę. Co roku mam identyczny przedmiot /(tylko inaczej się nazywa), a materiał wciąż obowiązuje ten sam. Przemyśl, ja jestem rozczarowana. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: luiza Re: Akademia Ekonomiczna w Krakowie IP: *.rodlo.sdi.tpnet.pl 08.09.03, 13:59 czesc :) chcialabym sie z toba skontaktowac jakos mnie przestraszylo to co napisalas a chce studiowac tam gdzie ty... :/ tzn chcialam ale wizja jaka mi sie teraz rozposciera jest srednio zachecajaca pozdrawiam luiza Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aga Re: Akademia Ekonomiczna w Krakowie IP: *.rodium.pl 09.09.03, 08:29 cześć jak masz jeszcze jakies pytania, to pisz śmiało Odpowiedz Link Zgłoś
szyszunia1 Re: Akademia Ekonomiczna w Krakowie 08.09.03, 14:12 dobra rada poszukaj sobie innej uczelni ja obecnie studiuje na 4 roku i załuje tego z kazdym rokiem coraz bardziej ale coż jak sie powiedziało A to trzeba powiedzieć B Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sid Re: Akademia Ekonomiczna w Krakowie IP: 212.160.130.* 09.09.03, 16:41 ja jestem na infie na AGH i zastanawiam sie jako drugi kierunek zrobic albo bankowosc i finanse, albo isc na kurs MBA, od razu mowie ze nalezy do roznych organizacji studenckich, (czyli moze i mam jakies plusy w przyszlosci dla pracodawcy)] ale nie wazne, warto jako drugi kierunek robic bankowosc, bo to dziedzinia mnie interesuje lub isc na krotszy, platny (bede pewnie w wakacje na niego pracowal) kurs MBA Odpowiedz Link Zgłoś
nanette75 Re: Akademia Ekonomiczna w Krakowie 10.09.03, 20:51 Ja skończyłam AE w 1998 roku. Nie będę pisać jak wyglądały studia, bo wiele mogło się zmienić od tej pory. Chciałam tylko powiedzieć że skończyłam rachunkowość. Niby kierunek nie ma znaczenia przy poszukiwaniu pracy, ale..... Prowadze własne biuro rachunkowe. Ukonczenie rachunkowości i praktyka w księgowośc dają mozliwość uzyskania uprawnień do usługowego prowadzenia ksiąg rachunkowych bez konieczności zdawania egzaminu w Ministerstwie Finansów. Po innych kierunkach niestety trzeba zdawać egzamin z dość obszernego materiału. Jeżeli ktoś mysli o takiej pracy to powinien wybrac właśnie rachunkowość. Choć oczywiście nie wiadomo co będzie za kilka lat. Pozdrawiam :))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: es Re: Akademia Ekonomiczna w Krakowie IP: 143.93.229.* 05.01.04, 22:53 w przyszlosci bedzie tak, ze prywatna dzialalnosc tego typu bedzie miala coraz mniejsze perspektywy. w duzych firmach sap zoptymalizuje wszystkie procesy i trzeba bedzie typistow do wklepywania danych do komputera. rynek sie skurczy rowniez dla malych firm, gdyz komputeryzacja robi swoje. wiem co mowie, w niemczech juz to przerobili. na ae zrobilam zaocznie licencjat i po nim wyjechalam do niemiec na studia. tutaj studiuje HR i controlling. mimo ze w polsce zrobilam marketing i mam super obycie z komputerowymi zagadnieniami (sap, sql, html, php)+ dobry angielski i doskonaly niemiecki, to jakos cienko to wszystko widze. kryzys robi swoje na swiecie. tak naprawde, to czlowiek moze skonczyc najlepsze kierunki a i tak bedzie mial problemy ze znalezieniem pracy, jesli sytuacja w skali makroekonomicznej sie nie poprawi. ps. sorki za bledy (jesli jakies znajdziecie), ale malo pisze ostatnio po polsku Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: eM Re: Akademia Ekonomiczna w Krakowie IP: *.markom.krakow.pl / *.markom.krakow.pl 08.02.04, 19:27 "wiem co mowie, w > niemczech juz to przerobili" - trzeba było zostać w Polsce ... studia w Niemczech - w samych Niemczech nic nie znacza - robi to kilkaset tysiecy ludzi... a dostac sie tam na studia - coz, nawet jezyka na poczatku znac nie trzeba... Twoja pesymistyczna wizja nie musi byc wizja maturzysty - zachowaj ja dla siebie - pytanie watku bylo o uczelnie eM Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: es Re: Akademia Ekonomiczna w Krakowie IP: 143.93.229.* 10.02.04, 00:57 a ktoz ci takich rzeczy naopowiadal, ze aby dostac sie na studia w niemczech nie trzeba znac jezyka. warunkiem przyjecia na studia jest zdany egzamin z jezyka niemieckiego. no i oczywiscie w tym jezyku odbywaja sie wyklady i w tym jezyku pisze sie egzaminy. moja wizja jest pesymistyczna, bo i to co sie obecnie dzieje na swiecie nie napawa optymizmem. jesli chodzi o studiowanie w niemczech.... no coz, ja tutaj zostaje w zwiazku z czym studia mi sie przydadza. pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: 2mek Re: Akademia Ekonomiczna w Krakowie IP: *.aster.pl / *.acn.pl 19.02.04, 09:30 Jest dokładnie na odwrót. Usługi finansowe (proste - czyli księgowanie, sprawozdawczość finansowa) jako nie "dodające wartości" będą wyprowadzane poza firmy i outsourcingowane. Czy odbywało się to będzie w SAP czy poza to już tylko kwestia skali firmy. W przypadku dużych firm wstępna faza tego procesu to próba konsolidacji tych czynności w skali regionu czy świata (np. Philips czy Thompson w Polsce). Oczywiście większe firmy bądą potrzebowały większej firmy księgowej więc pewnie nastąpi konsolidacja tysięcy małych firm. W firmach pozostaną głównie specjaliści wspierający podejmowanie decyzji - dyr. finansowi lub ludzie od rachunkowości zarządczej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kacper Re: Akademia Ekonomiczna w Krakowie IP: *.krakow.sdi.tpnet.pl 10.09.03, 21:19 powiem ci cos kolego: na tej uczelni jest lajcik na maksa i mozliwosci ogromne jak sie dobrze zakrecisz:) najlepiej wybierz stosunki mn i specjalnosc zarzadzanie miedzynarodowe. nic sie nie martw i nie sluchaj tych pesymistow, ktorzy tutaj placza! jak ktos sobie nie radzi z uczelnia to... to i perspektywy zyciowe dla niego nie wygladaja rożowo. narka Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rasta AE? tak! ale z glowa IP: *.one.pl / *.ns.net.pl 18.09.03, 18:57 juz od dawna wiadomo, ze to nie studia ucza zawodu tylko pracodawcy, a to co serwuja nam na uczelniach to popluczyny intelektualne po balandze paralityka...no zdazaja sie wyjatki, sa ciekawi wykladowcy potrafiacy zainteresowac przedmiotem najgorszych lamerow. Prawda hest tez to, ze warto podzialac w orgiach studenckich. AE uczy tez kombinatorstawa ale nie uzywam tego terminu pejoratywnie uwazam ze sprytu zyciowego nikomu nie zaszkodzi wiec batalie w dziekanatach mozna zapic :))) do tego warto wybrac kierunek ktory cokolwiek intersesuje bo na sile nie ma co studiowac. pozdr. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: OM Re: AE? tak! ale z glowa IP: *.internetdsl.tpnet.pl 25.01.04, 12:36 No to jeszcze ja.Pozdrowienia dla Kacpra jesli to ten ktorego znam. Zgadzam sie z nim w wiekszosci tj.AE jest naprawde spoko uczelnia do ktorej trzeba miec odpowiednie podejscie. On Cie tam wiele nie naucza ale jesli chcesz to sam to zrobisz ( i nie mowie tu o wiedzy ksiazkowej) AE uczy zaradnosci, sprytu daje ogromne mozliwosci jesli chodzi o znajomosci, wyjazdy a przy okazji mozna sie doskonalic w dziedzinie zainteresowan. A oprocz tego na AE sa zarabiste imprezki , wyjazdy , rajdy i inne+ mase fajnych ludzi a to najwazniejsze. No i nie zgadzam sie z KAcprem co do Zarzadzania M. ale MSG jak najbardziej a do kolesia co cos na nas jechal . Wez walnij sie w leb zanim cos powiesz ... Bo widze ze gow.. wiesz. MSG to kierunek na ktorym studiuja najlepsi a przy tym najbardziej normalni ludzie na AE. I mowie to bedac na 5 roku i co nieco wiedzac...A jak masz jakis kompleks to sie lecz biedaku. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dunczyk Re: AE? tak! ale z glowa IP: *.pl / 212.244.43.* 07.02.04, 22:52 nie jestem zadnym zakompleksionym typem, za to ty zatrzymales sie w rozwoju jakies n lat temu piszac takie banaly ze na MSG studiuja najlepsi - czlowieku przeciez nie znasz nawet jednej czwartej tych ludzi....za to twoja pewnosc siebie jest doprawdy zalosna, poza tym nie zaczalem tej uczelni wczoraj wiec tez mam cos do powiedzenia. Acha pamietaj nastepnym razem debesciaku zdajac kolejne komunikowanie w czyms tam jak to na MSG jest ciezko.....i nie rob tu z MSG harvardu naprawde..... Odpowiedz Link Zgłoś
charlota Re: Akademia Ekonomiczna w Krakowie 29.01.04, 10:00 Gość portalu: ekonom napisał(a): > Czy możecie mi powiedzieć kilka słów o tej uczelni?? Czy warto tam > studiowac?? Jaki kierunek wybrac?? Czy łatwo znaleść prace po tej szkole?? > Dzięki za wszystkie sensowne wpisy. Ja odnośnie tej pracy...a gdzie teraz w ogóle łatwo znaleźć pracę? Odpowiedz Link Zgłoś