Dodaj do ulubionych

Nowe autobusy?

IP: *.man.olsztyn.pl 07.09.03, 20:56
Miejskie Przedsiębiorstwo Komunikacyjne S.A. Kraków

informuje, że planuje w roku 2003 przeprowadzić następujące postępowania o
udzielenie zamówienia publicznego na dostawę nowych autobusów komunikacji
miejskiej niskopodłogowych długości 12m (PKWiU: 34.10.3) - rozpoczęcie we
wrześniu
Obserwuj wątek
    • yogy Re: Nowe autobusy? 07.09.03, 20:59
      nie sądze żeby MAN wygrał przetarg (patrze na IP:-)), wygra pewnie znowu Jelcz
      M121MB.
      • Gość: Fassi Re: Nowe autobusy? IP: *.chello.pl 07.09.03, 21:46
        M121MB do piachu!
        OmniCity montowane w Polsce - do piachu!
        MANy montowane w Polsce do piachu!

ŻADEN AUTOBUS montowany w Polsce nie nadaje się na Krakowskie drogi... niestety...
        • Gość: Locutus Re: Nowe autobusy? IP: *.lama.net.pl / 192.168.11.* 08.09.03, 02:17
          Jakie OmniCity do piachu??? Wypluj to, bluźnierco, albo Cię na stosie
          własnoręcznie usypanym (z opon i butelek plastikowych) spalę!!! ROTFL

Pzdr.
          LOKI (OmniCityManiak)
          • Gość: Fassi Re: Nowe autobusy? IP: *.chello.pl 08.09.03, 20:28
            z całym szacunkiem dla Ciebie Loki:

nazywanie tego SYFU montowanego w polsce/słupsku Scanią Omni City to jest dopiero bluźnierstwo! SYF robiony w słupsku a dostarczay do krakowa ma tyle wspólnego ze Scanią OmniCity co Airwolfy z gniotami z silnikami MANa - ani to auto z identycznymi wymiarami, ani z nawet podobnym silnikiem i wykończeniem, NIC!!! SYF KIŁA I MOGIŁA - takie jest moje zdanie o Scaniach po tym co z nimi przeszedłem w MPQ... co innego OmniCitka, która była ze Szwecji - na testach, taka żółta - pamięta ją ktoś?? to było sprzęcicho full wypas i takie OmniCity to jest Autobus pełną gębą, a to co robią w Słupsku to.... kiepska imitacja....
            • Gość: Locutus Re: Nowe autobusy? IP: *.krakow.cvx.ppp.tpnet.pl 09.09.03, 01:45
              omnia - cicha, estetyczna, bezawaryjna
              gniot - głośny jak odrzutowiec, brzydki jak chuj stulatka, psujący się jak
              ruski czołg...

Pzdr.
              LOKI
              • balsen Re: Nowe autobusy? 09.09.03, 01:50
                Eno Loki już nie przesadzaj, te odqrzacze nie są jeszcze takie straszne, a co
                byś powiedział na M125?
                • Gość: Locutus Re: Nowe autobusy? IP: *.lama.net.pl / 192.168.11.* 10.09.03, 03:36
                  Nie, wcale nie są straszne, tylko że silnik huczy jak w ruskim czołgu, a psuje
                  się toto na umór (najlepszy dowód - w pierwszym tygodniu jazdy nowych tantusów
                  zepsuły się chyba dwa z nich, drugi dowód jest w poście poniżej do Fassiego)...

Nie znoszę produktów jelcza...

A co do M125 - no sprawia miłe wrażenie wyglądem, ale obawiam się, że jakość
                  wykonania jest taka, jak w gniotach - czyli więcej toto będzie stało w zajezdni
                  niż jeździło... co ja bym dał za to, żeby MPK Kraków zmądrzało i wzięło
                  przykład z jakiegokolwiek innego dużego miasta w Polsce - jelcze jak na razie
                  kupujemy tylko my (no bo Cieszyn trudno wielkim miastem nazwać)... nawet takie
                  maleństwa jak Wałbrzych czy Słupsk decydują się na scanie...

Pzdr.
                  LOKI
              • Gość: Fassi Re: Nowe autobusy? IP: *.chello.pl 09.09.03, 16:16
                OmniCity Cicha? chyba ta ze Szwecji, bo te z Słupska w tylnej części pasażerskiej są nie do zniesienia, do tego otwieranie drzwi które też hałąsuje i co gorsza nie da sie z tym nic zrobić (a w jelczach sie dało), nie mówię tu o OmniCity ze Szwecji, bo te były cichutkie, ponadto napisałeś - brezawaryjne - G prawda!! jak na nowe autobusy toi sują się aż za dużo, już nie wspomne o pierwszej serii które wróciła do producenta bo była niedojebana (za przeproszeniem), a do tego największy zarzut dla OmniCity Artic z najnowszej serii - w środku ŚMIERDZI!
                • Gość: Locutus Re: Nowe autobusy? IP: *.lama.net.pl / 192.168.11.* 10.09.03, 03:33
                  Ujmę to tak - jak jadę jakąkolwiek scanią (czy to ceelelka czy alba czy omnia),
                  to mogę słuchać discmana na pół gwizdka. W gniocie czy odkurzaczu ustawiam
                  głośność na maksa a i tak jedyne, co słyszę to rzężenie silnika...

Mechanizm drzwi to inna para kaloszy...

A awaryjność - porównaj ją sobie z awaryjnością jelczydeł (jedenaście
                  odkurzaczy codziennie nie opuszcza murów zajezdni - trzy to rezerwa, reszta -
                  awaria)...

Pzdr.
                  LOKI

Pozwól, że powtórzę za Zbyrusem: SCANIA PODSTAWĄ KOMUNIKACJI :-P
                  • balsen Re: Nowe autobusy? 10.09.03, 12:25
                    Ja tam wole Many 313 od Omnicitek, przynajmniej się qpy trzyma, faktem jest że
                    MPK debilnie postąpiło z qpnem Tantusów, jednak M125 (to naprawdę inny produkt
                    niż gnioty) mogliby kilka sztuk qpić, ewentualnie mogliby jeszcze na testy
                    wziąść Solarisa, co wy na to?
                    • Gość: Fassi Re: Nowe autobusy? IP: *.chello.pl 10.09.03, 15:24
                      MANy już sie sypią :D

SCANIE PODSTAWĄ KOMUNIKACJI - ZGODA! jaknajbardziej, ale Scanie z fabryk w Szwecji a nie w SŁUPSKU!!!

a co do silników w gniotach i odkurzaczach - nie przeginaj że w środku jest aż tak bardzo głośniej niż w OC
                      • balsen Re: Nowe autobusy? 10.09.03, 18:39
                        to Loki wyolbrzymia straszność gniotów
                        • Gość: Locutus Re: Nowe autobusy? IP: *.lama.net.pl / 192.168.11.* 11.09.03, 00:02
                          Wyolbrzymiam??? To dlaczego 11 odkurzaczy stoi codzień w KW? I dlaczego dwa
                          tantusy spsuły się w pierwszym tygodniu użytkowania? I dlaczego nie słyszę
                          swojego discmana wewnątrz gniota???

Pzdr.
                          LOKI

PS. A many to straszne badziewiejstwo - miały wadę fabryczną :-( Tyle że
                          warunki gwarancji są bardzo dobre...
                          • balsen Re: Nowe autobusy? 11.09.03, 02:15
                            może masz discman zepsuty, bo ja jak słucham mojego mp3 plajera to słyszę
                            wszystko. hehe
                            • Gość: Locutus Gnioty won! IP: *.lama.net.pl / 192.168.11.* 12.09.03, 02:39
                              Działa doskonale. W scanii, to go muszę ściszać, bo mnie uszy bolą. Ale w
                              gniocie nawet jak się da na maksa, to ryk silnika i tak się przebije...

Pzdr.
                              LOKI
      • Gość: Clint Re: Nowe autobusy? IP: *.ramtel.com.pl / 172.16.6.* 07.09.03, 21:46
        Ja chce Vecto !!
        • Gość: carver Re: Nowe autobusy? IP: *.chello.pl 07.09.03, 21:48
          dokladnie, Jelcz M125 !!!!!!!!
          • pavlack Re: Nowe autobusy? 07.09.03, 21:58
            A co Wy tacy entuzjastyczni? Jechaliście tym może chociaż raz? :D
            Bo z tego co ja słyszałem, to to wcale nie jest taki świetny autobus...

Sam nie jechałem, więc się nie wypowiadam, ale nie ukrywam, że najbardziej w
            Krakowie chciałbym ujrzeć krótkie MANy lub ewentualnie Omnie, ale porządnie
            zmontowane... żeby nic nie trzeszczało, nie stukało i nie rozlatywało się...
            • kuba203 Re: Nowe autobusy? 07.09.03, 22:03
              pavlack napisał:

> Bo z tego co ja słyszałem, to to wcale nie jest taki świetny autobus...

Lepszy od M121MB :D
              • Gość: carver Re: Nowe autobusy? IP: *.chello.pl 07.09.03, 22:19
                otoz to, lepszy niz M121 MB a tanszy od Omni i Manow. Jechalem tym jelczem raz
                w krakowie i raz w tychach i naprawde nie jest to zly autobus
                • kuba203 Re: Nowe autobusy? 07.09.03, 22:28
                  Ale wrażenia z jednorazowej przejażdżki nie są najlepszym kryterium oceny
                  autobusu, Ikarem też mi się całkiem wygodnie jedzie ;P
                  Ja jechałem M125 2 razy w Trzebini, i też mi się podobało, ale nic z tego nie
                  wynika :)
                  • Gość: Locutus Re: Nowe autobusy? IP: *.lama.net.pl / 192.168.11.* 08.09.03, 02:18
                    Dam sobie paznokcie uciąć, że zamówią, wbrew zdrowemu rozsądkowi, nie co innego
                    jak poczcicwe gnioty :-(

Pzdr.
                    LOKI
                    • Gość: kuba203 Re: Nowe autobusy? IP: *.crowley.pl 08.09.03, 09:06
                      Gość portalu: Locutus napisał(a):

> Dam sobie paznokcie uciąć, że zamówią, wbrew zdrowemu rozsądkowi, nie co
                      innego
                      >
                      > jak poczcicwe gnioty :-(

Bo na nic innego ich nie stać :(
                      • Gość: Ruppert Re: Nowe autobusy? IP: *.gemini.net.pl / 192.168.20.* 08.09.03, 11:45
                        Ja chce jedną CN 113 CLL - PS070!!!!
                        • kuba203 Re: Nowe autobusy? 08.09.03, 11:58
                          Gość portalu: Ruppert napisał(a):

> Ja chce jedną CN 113 CLL - PS070!!!!

Już dawno ich nie produkują :D
                          • balsen Re: Nowe autobusy? 08.09.03, 12:11
                            qrwa, znowu problemy z logowaniem!!! what the fuck?!?
                            Ja jestem za qpnem M 125, to naprawdę u-dana konstrukcja Jelcza na zachodnim
                            poziomie, no i tańszy od omnicitek o około 50 tysięcy złotych!!!
                            • yogy Nowe autobusy? 08.09.03, 16:02
                              Jeżeli kupią jakieś krótkie MAN'y to cały plam typizacji zajezdni weźmie w łeb.
                              • pavlack Re: Nowe autobusy? 08.09.03, 17:21
                                yogy napisał:

> Jeżeli kupią jakieś krótkie MAN'y to cały plam typizacji zajezdni weźmie w
                                łeb.

Why? Dadzą je do Bieńczyc, i wtedy Wola ma Jelcze, Płaszów Scanie, a do
                                Bieńczyc się będzie Many kupować :-)
                                • yogy Re: Nowe autobusy? 08.09.03, 17:23
                                  pavlack napisał:

>
                                  > Why? Dadzą je do Bieńczyc, i wtedy Wola ma Jelcze, Płaszów Scanie, a do
                                  > Bieńczyc się będzie Many kupować :-)
                                  >

się będzie. A jak to będą ostatnie MAN'y? Pewnie znowu kupią M121MB, nie ma co.
                                  A poza tym w KB też muszą być jakieś Jelcze...
                                  • Gość: Fassi Re: Nowe autobusy? IP: *.chello.pl 08.09.03, 20:24
                                    KB zwana jest wykańczalnią, gdyż (oprócz Ikarów) właśnie w KB lądują auta do wykończenia :) myślę że dla Krakowa wystarczyłyby M121MB ale z jakimiś rozsądnymi mostami (dobrze dobranymi przelożeniami), skoro nie stać nas na MANy, a OC się wypowiem trochę wyżej
                                    • Gość: mouset Re: Nowe autobusy? IP: *.ghnet.pl / 192.168.5.* 08.09.03, 20:26
                                      Czy dlatego KB obsługuje wsioki?
                                      • Gość: Fassi Re: Nowe autobusy? IP: *.chello.pl 08.09.03, 20:30
                                        yyyyyyyy co???
                                        • Gość: mouset Re: Nowe autobusy? IP: *.ghnet.pl / 192.168.5.* 08.09.03, 23:29
                                          No skoro jest wykańczalnią to tez nie powinna obsługiwa miejskich linii tylko
                                          podmiejskie. nie?
                                          • Gość: Fassi Re: Nowe autobusy? IP: *.chello.pl 09.09.03, 16:17
                                            a wyobrażasz sobie Neoplany czy Ikarusy na liniach podmiejskich? przeguby też trzeba wykończyć, no i automaty krótkie też rzadko bywają na strefach...
                                    • yogy Nowe autobusy? 08.09.03, 20:27
                                      Przecież przełożenia w automatycznej skrzyni biegów są chyba w stanie
                                      zmodyfikować mechanicy na zajezdni?! Bez przesady.
                                      • Gość: Fassi Re: Nowe autobusy? IP: *.chello.pl 08.09.03, 20:30
                                        tak, oczywiście - rozbiorą całą skrzynię i powymianiają tryby, pozmieniają programowanie komputera i wogóle a ogólnie wszystko zrobi się za friko???
                                        • yogy Re: Nowe autobusy? 08.09.03, 20:35
                                          Ja tam się na samochodach zbytni nie znam, ale skoro tak mówisz. Mam nadzieje,
                                          że jesteś tego pewien:-)
                                          • Gość: Fassi Re: Nowe autobusy? IP: *.chello.pl 08.09.03, 20:40
                                            to jest najlepsze pytanie dla Zbyrusa :D On się na tym zna, a wiesz.... generalnie cały myk polega na tym, że trzeba WYMIENIĆ CAŁY MOST NAPĘDOWY
                                            • Gość: Fassi Re: Nowe autobusy? IP: *.chello.pl 08.09.03, 20:42
                                              wcześniej troche to na skróty napisałem z tymi trybami ze skrzyni, to jest już wogóle zbyt skomplikowane, w Krakowie wymianiano MOSTY NAPĘDOWE, jednak naprawy te były wykonywane w Jelczu bodajze, wiem że jednym z autobusów ze zmnianionym mostem (ale nie automat) jest Jelcz M120 - BF210 :)
                            • Gość: wpk Re: Nowe autobusy? IP: 213.17.234.* 08.09.03, 22:55
                              balsen napisał:

> Ja jestem za qpnem M 125, to naprawdę u-dana konstrukcja Jelcza na zachodnim
                              > poziomie, no i tańszy od omnicitek o około 50 tysięcy złotych!!!

Udana konstrukcja? Raczysz żartować. Chociaż może faktycznie w teorii nie jest
                              najgorsza (nie licząc ciasnego wnętrza) to wykonanie jest makabryczne - Autosan
                              już lepiej montuje...
                              • balsen Re: Nowe autobusy? 08.09.03, 23:26
                                Na pewno M125 nie jest bardziej ciasny niż "wspaniała" Omnicitka!!!
                                • Gość: wpk Re: Nowe autobusy? IP: 213.17.234.* 09.09.03, 08:39
                                  balsen napisał:

> Na pewno M125 nie jest bardziej ciasny niż "wspaniała" Omnicitka!!!

Chyba nie wiesz o czym mówisz. OC jest bardzo przestronna przecież - duża
                                  rzeźnia, całkiem rozsądne ułożenie schodków i podestów z tyłu. Pod względem
                                  ciasnoty Vecto jest nie do pobicia.
                                  • balsen Re: Nowe autobusy? 09.09.03, 15:07
                                    zwłaszcza na niektórych siedzeniach gdzie nie można nóg zmieścić, albo tuż za
                                    kierowcą to dopiero jest przestronna!!!
                                    • Gość: wpk Re: Nowe autobusy? IP: 213.17.234.* 09.09.03, 15:45
                                      balsen napisał:

> zwłaszcza na niektórych siedzeniach gdzie nie można nóg zmieścić, albo tuż za
                                      > kierowcą to dopiero jest przestronna!!!

Vecto w żaden sposób nie jest od OC lepsze w tych sprawach, bo tam nie można
                                      nóg zmieścić na większości tandentnych plastikowych siedzeń, a za kabiną jest
                                      jakaś wytłoczka w nadkolu .
                                      • Gość: Fassi Re: Nowe autobusy? IP: *.chello.pl 09.09.03, 16:20
                                        seria z której pochodzi 144 ma dopiero wielką rzeźnię...

a co do porównywania Vecto do Scanii.... DARUJCIE SOBIE!

chociaż i tak te Scanie montowane w Słupsku to.... są wielkie G warte!

ja i tak uważam że najlepiej złożyliby autobusy nasi mechanicy z MPQ, tak jak złożyli Bomby... szczególnie ze robiliby przecież dla siebie, a nie "z przymusu"
                                        • balsen Re: Nowe autobusy? 09.09.03, 16:44
                                          Nie mówię że M125 Vecto czy Dana są cudami świata, ale w porównaniu do
                                          omnicitek skręcanych w naszym kraju to nie wypadają źle. Po za tym te Jelcze
                                          są tańsze i zużywają mniej paliwa (silniki Man'a). Dodam że jak Dana była
                                          testowana w Krakowie to zrobiła na mnie bardzo pozytywne wrażenie, to dobrze
                                          wykończony autobus - zupełnie co innego niż serie M18x i M12x, no i nie
                                          trzaskały tak wewnątrz jak Omnicitki.
                                          • Gość: Fassi Re: Nowe autobusy? IP: *.chello.pl 09.09.03, 16:48
                                            mnie M125 który był na testach też przypadl do gustu, jest napewno oszczędniejszy od M121MB... ale Jelcz pozostanie Jelczem - lata świetności tej marki chyba już minęly... teraz powstają auta które.... prubują połączyć to co najlepsze z każdej marki a w efekcie powstaje .... no właśnie.... szkoda gadać :D
                                            • balsen Re: Nowe autobusy? 09.09.03, 16:53
                                              no właśnie co? M125 który przypadł ci do gustu?!? Jakby nie było pierwsze
                                              kombinowane autobusy jelcza już powstały dość dawno temu, M125 to już nowa
                                              generacja, myślę że warto byłoby qpić kilka sztuk do MPK.
                                            • Gość: ruppert Re: Nowe autobusy? IP: *.gemini.net.pl / 192.168.20.* 10.09.03, 02:35
                                              Dana to byla porazka! Silnik MAN'a z tak wyjaca turbina ze nie dalo sie nawet
                                              rozmawiac! jeszcze do tego nowy (wolny) VOITH - najwiekszy syf!!! Powinni
                                              produkowac model M125MB z silnikami Mercedesa + ZF - to byloby ciekawe i warte
                                              dyskusji.
                                          • Gość: wpk Re: Nowe autobusy? IP: 213.17.234.* 09.09.03, 17:49
                                            balsen napisał:

> Nie mówię że M125 Vecto czy Dana są cudami świata, ale w porównaniu do
                                            > omnicitek skręcanych w naszym kraju to nie wypadają źle. Po za tym te Jelcze
                                            > są tańsze i zużywają mniej paliwa (silniki Man'a).

> Dodam że jak Dana była
                                            > testowana w Krakowie to zrobiła na mnie bardzo pozytywne wrażenie, to dobrze
                                            > wykończony autobus

Kiedy ta Dana u Was była? W 1997 roku? To było dość dawno, dzisiejsze Vecto
                                            (egzemplarz z PKS Rybnik, bo tym miałem okazję jechać) jest poskładane gorzej
                                            niż Autosan.

> - zupełnie co innego niż serie M18x i M12x, no i nie
                                            > trzaskały tak wewnątrz jak Omnicitki.

Vecto się tłucze tak samo jak PeeRa, spadek po przodkach.
                                            • balsen Re: Nowe autobusy? 09.09.03, 21:12
                                              To czym do cholery się różni Vecto od Dany, bo ja o Vecto nie mogę za wiele
                                              powiedzieć ponieważ nim nie jechałem ale Dany to bym chciał widzieć w Krakowie!
                                              • Gość: wpk Re: Nowe autobusy? IP: 213.17.234.* 09.09.03, 22:39
                                                balsen napisał:

> To czym do cholery się różni Vecto od Dany, bo ja o Vecto nie mogę za wiele
                                                > powiedzieć ponieważ nim nie jechałem ale Dany to bym chciał widzieć w
                                                Krakowie!

Vecto jest następcą Dany - z zewnątrz różni się wydzielonym świetlikiem
                                                wyświetlacza z przodu i punktowymi światełkami, a w środku mniejszą ilością
                                                schodków z tyłu. Coś tam się też różni w elektronice i innych tego typu
                                                układach.
              • Gość: wpk Re: Nowe autobusy? IP: 213.17.234.* 08.09.03, 22:53
                kuba203 napisał:

> > Bo z tego co ja słyszałem, to to wcale nie jest taki świetny autobus...
                >
                > Lepszy od M121MB :D

Oj nie do końca. Wentylacja w Vecto jest, delikatnie mówiąc, do dupy. Poza tym
                nie ma Vecto z silnikiem Merola...
                • kuba203 Re: Nowe autobusy? 09.09.03, 09:59
                  Gość portalu: wpk napisał(a):

> Oj nie do końca. Wentylacja w Vecto jest, delikatnie mówiąc, do dupy.

W każdym razie jak jechałem, to się nie spociłem, a zimno wtedy nie było ;) Ale
                  że ciasno, to prawda :(

> Poza tym
                  > nie ma Vecto z silnikiem Merola...

Ale z Mana jest?
                  • Gość: wpk Re: Nowe autobusy? IP: 213.17.234.* 09.09.03, 15:46
                    kuba203 napisał:

> > Oj nie do końca. Wentylacja w Vecto jest, delikatnie mówiąc, do dupy.
                    >
                    > W każdym razie jak jechałem, to się nie spociłem, a zimno wtedy nie było ;)

Ja jechałem jak było bardzo ciepło i było gorzej niż źle.

> > Poza tym
                    > > nie ma Vecto z silnikiem Merola...
                    >
                    > Ale z Mana jest?

MAN i Iveco.
                    • Gość: Fassi Re: Nowe autobusy? IP: *.chello.pl 09.09.03, 16:21
                      a MANowskie silniki są w których M121MB w Kraku?
                      • pavlack Re: Nowe autobusy? 09.09.03, 16:23
                        W M121MB są Mercedesowskie, Manowskie są w M121M :D
                        BJ 621-628 o ile dobrze pamiętam.
                        • Gość: Fassi Re: Nowe autobusy? IP: *.chello.pl 09.09.03, 16:28
                          nono fakt - sorki, tak mi sie z rozpędu napisało
                          :)

jak ktoś może ppotwierdzić 621-628 to bardzo proszę :)
                          • yogy Re: Nowe autobusy? 09.09.03, 17:44
                            Mnie się zawsze wydawał, że to któreś z tych...
                            DJ 601
                            DJ 602
                            DJ 603
                            DJ 604
                            DJ 605
                            DJ 606
                            DJ 607
                            DJ 608
                            DJ 609
                            DJ 610
                            BJ 611
                            BJ 612
                            BJ 613
                            BJ 614
                            BJ 615
                            BJ 616
                            BJ 617
                            BJ 618
                            BJ 619
                            BJ 620
                            ?
                            • pavlack Re: Nowe autobusy? 09.09.03, 18:06
                              To Ci się źle wydawało :-) To na pewno są BJ621 - 628 :-)
                              • yogy Nowe autobusy? 09.09.03, 18:45
                                pavlack napisał:

> To Ci się źle wydawało :-) To na pewno są BJ621 - 628 :-)

Jak mówię - tylko mi się wydawało i nic poza tym:-)
                                • Gość: Ruppert Re: Nowe autobusy? IP: *.gemini.net.pl / 192.168.20.* 10.09.03, 02:40
                                  Potwierdzam - są to BJ621 (VOITH), BJ622 - BJ628 (ZF 5).
                                • Gość: Ruppert Re: Nowe autobusy? IP: *.gemini.net.pl / 192.168.20.* 10.09.03, 02:41
                                  R> Potwierdzam - są to BJ621 (VOITH), BJ622 - BJ628 (ZF 5).

yogy napisał:

> pavlack napisał:
                                  >
                                  > > To Ci się źle wydawało :-) To na pewno są BJ621 - 628 :-)
                                  >
                                  > Jak mówię - tylko mi się wydawało i nic poza tym:-)
                                  • Gość: Fassi Re: Nowe autobusy? IP: *.chello.pl 10.09.03, 15:31
                                    622-628
                                    śmielę się stwierdzić że są to najlepiej złożone i najlepiej chodzące, najciszej pracujące, najoszczędniejsze i NAJLEPSZE gnioty w Krakowie

a co do 621 - lubię Go i to bardzo i też jest nbardzo dobry, mimo swojej starości :D
                                    • Gość: Locutus Re: Nowe autobusy? IP: *.lama.net.pl / 192.168.11.* 11.09.03, 00:03
                                      Też go lubię - ma sterowskie siedzonka :-D

A do tego był pierwszym autobusem w Krakowie z bocznym wyświetlaczem - nie wiem
                                      tylko, czemu go zdjęli...

Pzdr.
                                      LOKI
                                      • Gość: Fassi Re: Nowe autobusy? IP: *.chello.pl / *.chello.pl 11.09.03, 14:45
                                        po wypadku były zmieniane w nim wyświetlacze, bo przedni byłuszkodzony, a nowego ze starym bocznym nie udało się zsynchronizować
                                        • Gość: Locutus Re: Nowe wyświetlacze? IP: *.lama.net.pl / 192.168.11.* 12.09.03, 02:42
                                          Aha. I jak zwykle nie dało się zapodać z boku sensownego wyświetlacza...

W ogóle w tych scaniach CN113CLL i jelczach M121MB/M181MB, które mają piksele
                                          należałoby domontować sensowne wyświetlacze boczne... bo denerwuje mnie to, co
                                          jest... sam numerek :-(

Dziękuję za informacje.

Pzdr.
                                          LOKI
                                          • Gość: Fassi Re: Nowe wyświetlacze? IP: *.chello.pl / *.chello.pl 12.09.03, 21:51
                                            a mnie się podobają tablice w Ikarach, a swoją drogą chętnie bym zobaczył tablicę wewnątrz Ikara, na tyle kabiny kierowcy (przystosowany jest do tego bodajze DK542, który ma miejsce na tablice, a ponadto wogóle specyficzny kształt kabiny z dużą szybą za plecami kiermana)
                                            • kuba203 Re: Nowe wyświetlacze? 12.09.03, 23:48
                                              Gość portalu: Fassi napisał(a):

> swoją drogą chętnie bym zobaczył tabli
                                              > cę wewnątrz Ikara, na tyle kabiny kierowcy

Pamiętam te tablice, jakieś 10 lat temu jeszcze były :)
                                            • Gość: wpk Re: Nowe wyświetlacze? IP: 213.17.234.* 13.09.03, 07:59

> a mnie się podobają tablice w Ikarach, a swoją drogą chętnie bym zobaczył
                                              tabli
                                              > cę wewnątrz Ikara, na tyle kabiny kierowcy (przystosowany jest do tego
                                              bodajze
                                              > DK542, który ma miejsce na tablice, a ponadto wogóle specyficzny kształt
                                              kabiny
                                              > z dużą szybą za plecami kiermana)

Wszystkie (?) Ikary miały kiedyś ramki na tablice za kabiną (przynajmniej w WPK
                                              Katowice). Tyle, że najczęściej tam nic nie było wsadzane, ewentualnie tablice
                                              w stylu "NIE ZANIECZYSZCZAĆ POJAZDU. PRZED WYSIADANIEM NACISNĄĆ GUZIK."
                                              albo "DO WYSIADANIA NALEŻY SIĘ PRZYGOTOWAĆ!" ;-)
                                              • Gość: Fassi Re: Nowe wyświetlacze? IP: *.chello.pl / *.chello.pl 13.09.03, 11:34
                                                to jest po prostu kłopotliwe w Krakowie - trzebaby brać 5 tablic z dyżórki i zasówać po autobus z nimi pod pachą (a są ciężkie), jak dochodzi druga linia, np 174 zmiksowane ze 129 to już masz 10 tablic, a niestety tablice są stare i ciężkie, jest tylko kilka nowych - lekkich, ale to jest znikoma ilość :)
                                                • Gość: wpk Re: Nowe wyświetlacze? IP: 213.17.234.* 13.09.03, 13:14

> z dyżórki i zasówać

Proponuję zasUnąć do biblioteki i wypożyczyć słownik ortograficzny :-P
                                                  • Gość: Fassi Re: Nowe wyświetlacze? IP: *.chello.pl / *.chello.pl 13.09.03, 13:41
                                                    hodze na hur wienc mam za malo cziasu
                                              • kuba203 Re: Nowe wyświetlacze? 13.09.03, 13:34
                                                Gość portalu: wpk napisał(a):

> Wszystkie (?) Ikary miały kiedyś ramki na tablice za kabiną (przynajmniej w
                                                WPK
                                                >
                                                > Katowice). Tyle, że najczęściej tam nic nie było wsadzane,

U nas też chyba wszystkie miały, i były tam tablice :)
    • Gość: Locutus Re: Nowe autobusy? IP: *.lama.net.pl / 192.168.11.* 16.09.03, 04:58
      Jedno mnie cieszy - mają to być autobusy NISKOPODŁOGOWE... dopiero teraz to
      zauważyłem... a więc gnioty odpadają jako pojazdy niskowejściowe a nie
      niskopodłogowe :->

Pozostaje man NL223 lub scania CN94UB... no chyba że jelcz M125M... bo nowych
      marek autobusów raczej nie sprowadzą do grodu Kraka.

Pzdr.
      LOKI
    • Gość: Guszki Re: Nowe autobusy? IP: *.netcontrol.pl / *.netcontrol.pl 17.09.03, 21:19
      powinni raczej te many wziasc , bo w omni (z moich obserwacji)za duzo rzeczy
      stuka , telepie sie :P a te jelcze to syfy juz wole od nich scanie 113 cll:)
      • Gość: Locutus Re: Nowe autobusy? IP: *.lama.net.pl / 192.168.11.* 18.09.03, 06:02
        No ja tam nie wiem - wszystkie dziesięć manów NG313 miało wadę fabryczną w
        elektronice :-/

Pzdr.
        LOKI
    • Gość: ziGi Re: Nowe autobusy? IP: KaliNetia:* / 10.0.0.* 17.09.03, 21:31
      teraz nowe autobusy a jutro drozsze bilety choc i tak placic az 1.10 czy 2.20
      za bilet to w porownaniu z innymi miastami zgroza!!! Ale za to MPK wypuszcza
      na ulice zabytkowe tramwaje ktorymi od czasu do czasu mozna sie za darmo
      przejechac. Ja wolalbym jednak tansze bilety
      • Gość: Fassi Re: Nowe autobusy? IP: *.chello.pl / *.chello.pl 17.09.03, 22:35
        to sie przejedź do berlina, mimo wyższych płac (co nie ulega wątpliwości), stosunek porównanwczy ich płac/cen biletów do naszych płac/cen biletów, poprzez uśrednienie wychodzi na ich niekorzyść, gdyż są DUŻO DROŻSI i jakoś nikt nie narzeka, swoją drogą gdyby KAŻDY kto korzysta z autobusu/tramwaju kupił bilet, to wystarczyłyby bilety za 50 gr ulg/1 zł. norm, i i tak byłyby zyski, prawda jest taka ze bardzo dużo sqrvieli jeździ bez biletów, a ktoś im ten przejjazd musi zafundować
      • Gość: wpk Re: Nowe autobusy? IP: 213.17.234.* 18.09.03, 06:44
        Gość portalu: ziGi napisał(a):

> teraz nowe autobusy a jutro drozsze bilety choc i tak placic az 1.10 czy 2.20
        > za bilet to w porownaniu z innymi miastami zgroza!!!

Szczególnie w porównaniu z miastami, gdzie najtańszy bilet kosztuje 2,30 (a
        pozostałe 2,80, 3,30 i 3,50), a na dodatek jakość usług jest na poziomie
        Waszych nyskarzy....

• kuba203 Re: Nowe autobusy? 19.09.03, 18:43
        Gość portalu: ziGi napisał(a):

> teraz nowe autobusy a jutro drozsze bilety choc i tak placic az 1.10 czy 2.20
        > za bilet to w porownaniu z innymi miastami zgroza!!!

W takim np Freiburgu w Niemczech, gdzie byłem w zeszłym roku, bilet jednorazowy
        na tramwaj/autobus kosztował 1,75euro, czyli 7zł, i u nas jest drogo, hmmmmm...
        A tamto miasto ma ok 200tys mieszkańców, a powierzchniowo jest od Krakowa kilka
        razy mniejsze.

> Ale za to MPK wypuszcza
        > na ulice zabytkowe tramwaje ktorymi od czasu do czasu mozna sie za darmo
        > przejechac.

Jak jechałeś eNką za darmo, to nie masz prawa teraz narzekać na drogie bilety,
        bo jest tak m. in. dzięki takim jak Ty złodziejom-gapowiczom.
        • pavlack Re: Nowe autobusy? 19.09.03, 20:39
          kuba203 napisał:

> W takim np Freiburgu w Niemczech, gdzie byłem w zeszłym roku, bilet
          jednorazowy
          >
          > na tramwaj/autobus kosztował 1,75euro, czyli 7zł, i u nas jest drogo,
          hmmmmm...

A ile kosztował jakiś miesięczny itp.?

Bo np. w takim Wiedniu jednorazówka kosztuje 1,5 euro (czyli też koło 6
          złotych), a np. miesięczny na siec 45 euro, czyli stosunek miesięcznego do
          jednorazówki wychodzi 30:1. Natomiast u nas jest to odpowiednio 80 zł do 2.20,
          co daje stosunek 36:1, czyli de facto w Wiedniu sieciówka jest tańsza niz u
          nas. I myślę, że na zachodzie stawia się własnie na regularne korzystanie z
          komunikacji... I obniżanie ceny jednorazówek nic tu nie da, należy właśnie
          myśleć o obniżkach cen miesięcznych i innych działaniach mających na celu
          zachęcenie ludzi do stałego korzystania z KM.
          • kuba203 Re: Nowe autobusy? 19.09.03, 22:39
            pavlack napisał:

> A ile kosztował jakiś miesięczny itp.?

Wiesz co, nie pamiętam, jeździłem albo na jednorazowych, albo dziennych za 5
            euro, później się kapłem, że opłaciłoby mi się kupić miesięczny :)

> należy właśnie
            > myśleć o obniżkach cen miesięcznych i innych działaniach mających na celu
            > zachęcenie ludzi do stałego korzystania z KM.

Zgadza się, ale ceny biletów jednorazowych w poszczególnych miastach łatwiej
            porównać :)
            • yogy Nowe autobusy? 19.09.03, 22:52
              Dobrze wiedzieć. Od dziś będę kupował miesięczne w Wiedniu i jeździł po
              Krakowie...
              • kuba203 Re: Nowe autobusy? 20.09.03, 18:21
                yogy napisał:

> Dobrze wiedzieć. Od dziś będę kupował miesięczne w Wiedniu i jeździł po
                > Krakowie...

??????? Ja tam byłem cały miesiąc, więc mogłem kupić miesięczny :D
    • Gość: mouset Cos dla Bieńczyc IP: *.ghnet.pl 24.09.03, 22:37
      Jak ćwierkają na Brożka , nowy tabor mają dostac przede wszystkim Bieńczyce
      • Gość: Fassi Re: Cos dla Bieńczyc IP: *.chello.pl / *.chello.pl 24.09.03, 23:17
        ja dokończę myśl Mouseta:
        ... najwcześniej w 2005 roku
        • Gość: Ruppert Re: Cos dla Bieńczyc IP: *.gemini.net.pl / *.gemini.net.pl 25.09.03, 02:43
          Mi sie wydaje ze cos juz dostali! Okaze sie na ulicach!
          • Gość: Fassi Re: Cos dla Bieńczyc IP: *.chello.pl / *.chello.pl 25.09.03, 21:11
            w KB NIE MA NIC NOWEGO!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
            • Gość: Locutus Re: Cos dla Bieńczyc IP: *.lama.net.pl / 192.168.11.* 26.09.03, 04:10
              Potwierdzam - sam przeterg nie został jeszcze nawet OGŁOSZONY. Jest tylko
              informacja o zamiarze przeprowadzenia przetargu (i o rozpoczęciu we wrześniu).

Pzdr.
              LOKI
              • Gość: mouset Re: Cos dla Bieńczyc IP: *.ghnet.pl 26.09.03, 10:56
                Co oznacza autobusy w marcu
                • Gość: Fassi Re: Cos dla Bieńczyc IP: *.chello.pl / *.chello.pl 26.09.03, 13:30
                  Marcu 2005 ofkorz.... :D
                  • Gość: mouset Re: Cos dla Bieńczyc IP: 217.96.109.* 26.09.03, 16:32
                    Buachachacha
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka