yogy 08.09.03, 21:00 Z nieoficjalnych źródeł dowiedziałem się, iż w Bombardierach na niektórych miejscach siedzących dla pasażerów mają być montowane poduszki powietrzne. Oprócz tego zostaną one zamontowane na stanowisku motorowego. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: ADAŚ Re: Poduszki powietrzne w tramwajach IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.09.03, 21:01 Proponuję od razu katapulty na skrzeczące babcie hehehe Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Clint Re: Poduszki powietrzne w tramwajach IP: *.ramtel.com.pl / 172.16.6.* 08.09.03, 23:25 Gość portalu: ADAŚ napisał(a): > Proponuję od razu katapulty na skrzeczące babcie hehehe Ja bym proponowal takie cudo w okolicach placow targowych :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Fassi Re: Poduszki powietrzne w tramwajach IP: *.chello.pl 08.09.03, 21:01 i katapulty w miejscach dla kobiet z dziećmi i inwalidów, w razie gdyby jakiś "nieuprawniony" zajął tam miejsce :D Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Locutus Re: Poduszki powietrzne w tramwajach IP: *.krakow.cvx.ppp.tpnet.pl 09.09.03, 01:47 Tak... a co z tymi walizkowymi hamulcami elektromagnetycznymi, które mieli montować w bieńczyckich autobusach w swoim czasie? :-> Pzdr. LOKI Odpowiedz Link Zgłoś
kuba203 Re: Poduszki powietrzne w tramwajach 09.09.03, 09:50 Już 3 przetargi unieważnili ;P Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Locutus Re: Poduszki powietrzne w tramwajach IP: *.lama.net.pl / 192.168.11.* 10.09.03, 04:06 Ach ten Majchrowski... ROTFL Pzdr. LOKI Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kuba203 Re: Poduszki powietrzne w tramwajach IP: *.dhcp.adsl.tpnet.pl 10.09.03, 14:20 Mam jednak wiarygodne informacje, że już w tym miesiącu magnesy zostaną zamontowane na próbę w Ikarusach ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Locutus Re: Poduszki powietrzne w tramwajach IP: *.lama.net.pl / 192.168.11.* 11.09.03, 00:08 Hurra!!! Znowu zobaczymy kiermanów z czarnymi teczkami!!! Pzdr. LOKI Odpowiedz Link Zgłoś
balsen Re: Poduszki powietrzne w tramwajach 11.09.03, 02:11 KOLEDZY, O CZYM WY MÓWICIE?!? Odpowiedz Link Zgłoś
kuba203 Re: Poduszki powietrzne w tramwajach 11.09.03, 20:09 balsen napisał: > KOLEDZY, O CZYM WY MÓWICIE?!? No bo będą w bieńczyckich Ikarach montować walizkowe hamulce elektromagnetyczne, czytajże wyżej ;PP Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Locutus Elektromagnetyczne hamulce w świniakach z KB IP: *.lama.net.pl / 192.168.11.* 12.09.03, 02:30 W swoim czasie przeprowadzano ich testy bodajże w jelczach M121M (też z Bieńczyc). Jest to niezwykle silny elektromagnes ukryty w charakterystycznie wyglądającej czarnej walizce. Montuje się toto do podwozia i podpina do pedału hamulca. Hamulec elektromagnetyczny wytwarza bardzo duże pole magnetyczne, które zaczepia się o szyny tramwajowe, kable energetyczne, rury ciepłownicze i inne takie w podłożu, wytracając prędkość pojazdu. Elektromagnes zasilany jest małym ogniwem atomowym (kierowcy najczęściej nosili je w kieszeni, chociaż można je równie dobrze położyć gdzieś na ziemi) Ekspertem od tej nowatorskiej technologii jest Yogy. ROTFL Pozdrawiam. LOKI Odpowiedz Link Zgłoś
balsen Re: Elektromagnetyczne hamulce w świniakach z KB 12.09.03, 11:13 I oczywiście czujniki podpięte do pedału hamulca, przekazują dane do walizki o położeniu hamulca za pomocą podczerwieni. Odpowiedz Link Zgłoś
yogy Re: Elektromagnetyczne hamulce w świniakach z KB 12.09.03, 16:16 balsen napisał: > I oczywiście czujniki podpięte do pedału hamulca, przekazują dane do walizki o > położeniu hamulca za pomocą podczerwieni. Nie, podzieleni. Nie znasz sie to nie mów:-ppp Odpowiedz Link Zgłoś
pavlack Re: Elektromagnetyczne hamulce w świniakach z KB 12.09.03, 17:32 yogy napisał: > Nie, podzieleni. Nie znasz sie to nie mów:-ppp Jakiej podzieleni? Nie znasz się to nie mów! :-) To jest tak (postaram się to w prostych słowach wtytłumaczyć, ale nie wiem czy mi się uda): Na pedale hamulca zamontowany jest ultrakwantyfazyfikator półnacisku wstecznego, który za pomocą energii hiperfuskularnej wyzwala z ćwierćprzekaźnika trójfazowego pięciokątne seledynowe ekstrapromienie X98CVMPK, które przepuszczone przez błonę litomatezową umieszczoną w czarnej walizeczce powodują reakcję dwutrytonu cezanu z trójkarusem gniotu i w wyniku tego wytworzone zostaje pole elektromagnetyczne, dzięki któremu autobus hamuje. Prawda, że proste? :-) Odpowiedz Link Zgłoś
yogy Re: Elektromagnetyczne hamulce w świniakach z KB 12.09.03, 18:26 pavlack napisał: > > Jakiej podzieleni? Nie znasz się to nie mów! :-) To jest tak (postaram się to w > > prostych słowach wtytłumaczyć, ale nie wiem czy mi się uda): > > Na pedale hamulca zamontowany jest ultrakwantyfazyfikator półnacisku > wstecznego, który za pomocą energii hiperfuskularnej wyzwala z > ćwierćprzekaźnika trójfazowego pięciokątne seledynowe ekstrapromienie X98CVMPK, > > które przepuszczone przez błonę litomatezową umieszczoną w czarnej walizeczce > powodują reakcję dwutrytonu cezanu z trójkarusem gniotu i w wyniku tego > wytworzone zostaje pole elektromagnetyczne, dzięki któremu autobus hamuje. > > Prawda, że proste? :-) > A były w tej bajce smoki? Chodzi mi o pod-zieleń, tak jak jest podczerwień, tak w przypadku elektromagnesów w autobusach używa się pod-zieleni. Odpowiedz Link Zgłoś
pavlack Re: Elektromagnetyczne hamulce w świniakach z KB 12.09.03, 18:45 yogy napisał: > Chodzi mi o pod-zieleń, tak jak jest podczerwień, tak w przypadku > elektromagnesów w autobusach używa się pod-zieleni. Nie żadna pod-zieleń, tylko pięciokątne seledynowe ekstrapromienie X98CVMPK. W skrócie nazywane pod-seledynem :D Nie znasz się, ja ukończyłem korespondencyjny kurs znajomości zagadnień związanych z buodową i funkcjonowaniem hamulców elektromagnetycznych w autobusach, więc wiem lepiej :D Odpowiedz Link Zgłoś
yogy Elektromagnetyczne hamulce w świniakach z KB 12.09.03, 18:48 Ale Ty masz jakieś przestarzałe technologie chyba z epoki truskawki łupanej. Życie jest po to, żeby je sobie ułatwić, więc technologia elektromagnesów w autobusach została w ostatnich latach UPROSZCZONA. Odpowiedz Link Zgłoś
pavlack Re: Elektromagnetyczne hamulce w świniakach z KB 12.09.03, 18:51 No właśnie to co przedstawiłem to jest najnowsza, uproszczona technologia. Jeśli bym miał przedstawić tu technikę sprzed kilku lat, to by mi życia na to nie starczyło. Odpowiedz Link Zgłoś
yogy Re: Elektromagnetyczne hamulce w świniakach z KB 12.09.03, 18:55 pavlack napisał: > No właśnie to co przedstawiłem to jest najnowsza, uproszczona technologia. > Jeśli bym miał przedstawić tu technikę sprzed kilku lat, to by mi życia na to > nie starczyło. Nic z tego, dorwałem dokumentacje z MPK, w której nic nie ma na temat opisanej przez Ciebie technologii. Odpowiedz Link Zgłoś
pavlack Re: Elektromagnetyczne hamulce w świniakach z KB 12.09.03, 18:59 MPK ma przestarzałą dokumentację. Technnologia opisana przeze mnie jest obecnie wdrażana przez najlepsze przedsiębiorstwa związane z komunikacją miejską w Kraju, takie jak m.in. PKM Bytom, PKM Świerklaniec czy MPK Lublin. Odpowiedz Link Zgłoś
yogy Elektromagnetyczne hamulce w świniakach z KB 12.09.03, 19:01 pavlack napisał: > MPK ma przestarzałą dokumentację. Technnologia opisana przeze mnie jest obecnie > > wdrażana przez najlepsze przedsiębiorstwa związane z komunikacją miejską w > Kraju, takie jak m.in. PKM Bytom, PKM Świerklaniec czy MPK Lublin. Może jeszcze powiesz, że w PKY Górecko? Bujasz chłopie... Odpowiedz Link Zgłoś
pavlack Re: Elektromagnetyczne hamulce w świniakach z KB 12.09.03, 19:02 Nie ma czegoś takiego jak PKY Górecko, jest tylko PKT Górecko, a poza tym jest to przedsiębiorstwo tramwajowe, więc autobusowe hamulce nie mają tam zastosowania :D A poza tym nie bujam :D Odpowiedz Link Zgłoś
yogy Re: Elektromagnetyczne hamulce w świniakach z KB 12.09.03, 19:08 Czort wi, czy co to jest to PK T Górecko, ale podobno tramwaje w tym przedsiębiorstwie jeżdżą na oponach ze zdartym bieżnikiem. SKANDAL!!! Odpowiedz Link Zgłoś
pavlack Re: Elektromagnetyczne hamulce w świniakach z KB 12.09.03, 19:11 No bo w PKT Górecko zastosowano ultranowoczesną technologię bieżnikowania torowiska - to tory są zaopatrone w bieżnik, a tramwaje mają gładkie opony. Odpowiedz Link Zgłoś
yogy Re: Elektromagnetyczne hamulce w świniakach z KB 12.09.03, 19:15 Z najnowszych badań Komisji Edukacji Narodowej wynika, iż brak bieżnika na oponie tramwaju może być groźny dla życia i zdrowia osób podrózujących tramwajem na odcinku gdzie nie ma torowiska!!! Odpowiedz Link Zgłoś
pavlack Re: Elektromagnetyczne hamulce w świniakach z KB 12.09.03, 19:19 W Górecku przed wjazdem na odcinek bez torowiska pasażerowie mają obowiązek wysiąść z pojazdu, podnieść go, i wtedy motorniczy może założyć zapasowy komplet opon z bieznikiem. Odpowiedz Link Zgłoś
yogy Re: Elektromagnetyczne hamulce w świniakach z KB 12.09.03, 19:23 To rozwiązanie pod każdym względem jest BEZ SENSU! Wszyscy wejdą do Unii, tylko PKT Górecko nie. Odpowiedz Link Zgłoś
pavlack Re: Elektromagnetyczne hamulce w świniakach z KB 12.09.03, 19:32 Wcale nie jest bez sensu - dzięki niemu pasażerowie mogą poćwiczyć podnoszenie ciężarów, co wpłynie pozytywnie na ich tężyznę fizyczną. PKT Górecko dba o zdrowie swoich pasażerów!!! Odpowiedz Link Zgłoś
yogy Elektromagnetyczne hamulce w świniakach z KB 12.09.03, 19:38 To nie zgodne z przepisami Senatu Uniwersytetu Jagiellońskiego! To ABSURD! Każde wytłumaczenie jest w tym przypadku bez sensu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ADAŚ Re: Elektromagnetyczne hamulce w świniakach z KB IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.09.03, 19:42 Ale Wy kurde pierd**** hihihihi Odpowiedz Link Zgłoś
pavlack Re: Elektromagnetyczne hamulce w świniakach z KB 12.09.03, 19:45 Sam jesteś absurd ;-P Odpowiedz Link Zgłoś
yogy Elektromagnetyczne hamulce w świniakach z KB 12.09.03, 19:52 A Ty wytarty bieżnik;-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ADAŚ Re: Elektromagnetyczne hamulce w świniakach z KB IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.09.03, 19:58 No już - pogadaliście sobie Panowie? Zgadajcie się jutro na Kleparz. Kuba 203 na pewno też będzie hehehehe. Odpowiedz Link Zgłoś
pavlack Re: Elektromagnetyczne hamulce w świniakach z KB 12.09.03, 20:05 A Tobie co się znowu nie podoba? :D Jakoś Ty możesz ciągnąć niezwiązane zupełnie z tematem forum wątki pt. ADAŚ love story, a my sobie o poważnych zagadnieniach związanych z komunikacją nie możemy podyskutować, hmm? :D Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ADAŚ Re: Elektromagnetyczne hamulce w świniakach z KB IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.09.03, 20:40 Eno Pawlo Wątek love story ma swoją genezę w autobusie przeto linii "204". Toć to komunikacja hihihihi. I przynajmiej płeć piękną sprowadziłem na forum. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Fassi koment dysputyo hamulcach IP: *.chello.pl / *.chello.pl 12.09.03, 22:09 a poza tym to wszyscy zdrowi? Odpowiedz Link Zgłoś
balsen Re: koment dysputyo hamulcach 12.09.03, 23:15 lekarzów przecież dużo w mieście!! Odpowiedz Link Zgłoś
kuba203 Re: koment dysputyo hamulcach 12.09.03, 23:33 E tam, Wy sobie gadu-gadu, a dziś w BK002 widziałem śliczną czarną walizeczkę!! Czyli zaczęli montować, wreszcie cywilizacja do nas wkroczyła!! :))) Odpowiedz Link Zgłoś
yabol428 Re: Elektromagnetyczne hamulce w świniakach z KB 14.09.03, 02:41 pavlack napisał: > Wcale nie jest bez sensu - dzięki niemu pasażerowie mogą poćwiczyć podnoszenie > ciężarów, co wpłynie pozytywnie na ich tężyznę fizyczną. > PKT Górecko dba o zdrowie swoich pasażerów!!! A może by zastosować system opisany w ktorejś księdze przygód Tytusa, Romka i Atomka? Czyli: tramwajów w ogóle nie ma, ale są przystanki tramwajowe, dla trenowania cierpliwości. Odpowiedz Link Zgłoś
yogy Elektromagnetyczne hamulce w świniakach z KB 14.09.03, 11:37 ej, bez takich żartów! My tu rozmawiamy na poważnie!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Locutus Re: Elektromagnetyczne hamulce w świniakach z KB IP: *.lama.net.pl / 192.168.11.* 13.09.03, 08:26 I Zamość też... ale nie zmienia to faktu, że w Krakowie stosuje się prostsze czujniki PodZielone :-P Pzdr. LOKI Odpowiedz Link Zgłoś