Dodaj do ulubionych

Kosze na surowce wtórne

23.05.08, 16:08
Myślę, że moglibyśmy w pomieszczeniach na śmieci wstawić kosze do segregowania surowców wtórnych.
Na pewno wiele osób, tak jak ja, chętnie korzystałoby z możliwości segregowania surowców wtórnych zamiast wrzucania ich do jednego kosza.
Wiem, że na ul. Lubostroń stoją specjalne pojemniki ale przecież nie każdy i nie zawsze ma czas żeby wynosić tam regularnie swoje śmieci ani też nie ma ochoty gromadzić ich u siebie.

Czy nie warto byłoby poddać ten pomysł administracji aby przygotowała uchwałę i ewentualnie podpisała umowę z odbiorcą surowców?
Obserwuj wątek
    • el-loco Re: Kosze na surowce wtórne 24.05.08, 12:09
      koszty...koszty...
      • agnieszka-rzym Re: Kosze na surowce wtórne 26.05.08, 10:10
        el-loco napisał:

> koszty...koszty...

Nie sprawdzałam ile to kosztuje, ale powinno mniej niż zwykły wywóz śmieci. W
        niektórych miastach odbiera się surowce wtórne za darmo. Firmy odbierające mają
        przecież dodatkowy zysk z samych surowców wtórnych - koszt musi być niższy dla
        nas niż za wywóz odpadów na wysypisko.
        • vmx Re: Kosze na surowce wtórne 26.05.08, 11:42
          agnieszka-rzym napisała:

> el-loco napisał:
          >
          > > koszty...koszty...
          >
          > Nie sprawdzałam ile to kosztuje, ale powinno mniej niż zwykły wywóz śmieci. W
          > niektórych miastach odbiera się surowce wtórne za darmo.

krakow, to nie "inne" miasta.
          miasta.gazeta.pl/krakow/1,78948,4811902.html
          > Firmy odbierające mają
          > przecież dodatkowy zysk z samych surowców wtórnych

jak widac krakowskie mpo nie ma zysku.
    • r_s_t Re: Kosze na surowce wtórne 24.05.08, 17:17
      Przecież była już taka inicjatywa, stały kosze do segregacji, tylko nikt nie
      czynił z nich użytku jak należy...
      • agnieszka-rzym Re: Kosze na surowce wtórne 26.05.08, 10:25
        r_s_t napisała:

> Przecież była już taka inicjatywa, stały kosze do segregacji, tylko nikt nie
        czynił z nich użytku jak należy...

Mieszkam tu od kilku tygodni, więc o tym nie wiedziałam. Gdzie stały? Jaki był
        problem?
        • aniesiak Re: Kosze na surowce wtórne 27.05.08, 10:11
          Była to niestety trochę prowizorka. Stały takie zwykłe kosze z umieszczonymi na zwykłych kartkach napisami co gdzie wrzucać. Jak wiadomo papier nie jest trwałym materiałem... A poza tym specjalnie nikt się nimi nie przejmował i wszystko było pomieszane. Z tego co wiem wywoziła to jakaś prywatna firma, a potem po prostu przejęło to MPO. Uważam, że segregacja dwu pojemnikowa tez jest ok, na Baryczy jest rzeczywiście segregowania odpadów, wystarczy je tylko odpowiednio w domu przygotować tzn. np. umyć pojemniki po jogurtach, zgnieść butelki plastikowe... Gdyby każdy podszedł do tego z głową i rzeczywiście do żółtego pojemnika wrzucał to co trzeba a odpadki organiczne do niebieskich to by w zupełności wystarczyło.
          Kolorowe pojemniki do segregacji odpadów stoją tez za naszym kochanym carreuforem i na ul. Lubostroń ( chyba to Lubostroń), jest też pojemnik na odzież używaną, więc nie jest tak źle.
          Pozdrawiam
    • europejczykzrzymu Re: Kosze na surowce wtórne 25.05.08, 22:15
      Na Baryczy odpady są segregowane. Ludzie oddzielają od siebie surowce. Łatwiej
      jest przyjechać jednym autem i załadować wszystko do jednego pojemnika.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka