Dodaj do ulubionych

Dzień 25 tysięcy pacjentów

IP: *.ists.pl 18.04.09, 10:28
praca lekarzy w Polsce to skandal, przychodza do pracy kiedy chca,
wychodza kiedy chca, godzinami trzeba czekac w poczekalni bo Pani
dokotor pije kawe, albo je sniadanie, albo plotkuje z kolezanka. To
sie musi skoczyc! W sluzbie zdrowia nie wiele zmienilo sie od
czasow filmu MIS. Sa Panem sytuacji bo od ich widzimisie zalezy czy
przyjma pacjenta i w jakiej kolejnosci. Nie maja nad soba zadnej
kontroli. Jak tylko umozliwia leczenie sie za granica, nigdy juz nie
pojde do polskiego lekarza i nie dam sie wiecej ponizac.
Obserwuj wątek
    • turpin Tu PLN, tam GBP, liczba ta sama 18.04.09, 12:31
      Jak zwykle diabeł tkwi w szczegółach. A konkretnie w jednym, czyli konieczności
      pokrycia różnicy między ceną zagraniczną a nadwiślańską przez pacjenta.

Ceny w Cywilizowanej Europie są z grubsza zbliżone, czy to sektor prywatny, czy
      państwowy. Polecam np lekturę:

www.newvictoriahospital.co.uk/Fixed_Price_Surgery/prices.html
      Poziom refundacji przez NFZ przypomina nieco powyższy cennik, jeśli tylko
      zastąpi się funty złociszami. Będzie Cię stać, Gościu Portalu?
    • Gość: pacjent Dzień 25 tysięcy pacjentów IP: *.internetdsl.tpnet.pl 18.04.09, 14:01
      Tak jak i w Polsce, tak za granicą są różne placówki zdrowia, z lepszą czy
      gorszą organizacją. Od kilku lat należę do poradni, w której czasami zdarza się
      poślizg w przyjmowaniu pacjentów, natomiast jest to w przypadku specjalistów, i
      jest to rzadkością. W przypadku czekania na wizytę do lekarza rodzinnego, nie
      mam co narzekać. Jeżeli nie podoba nam się jedna poradnia, warto zapisać się do
      innej. Wcześniej należałam do poradni w swoim rejonie, i to rzeczywiście była
      porażka. Rano trzeba było wystać swoje, a przed wizytą znowu trzeba było dość
      sporo czekać. W przypadku osób pracujących, wyczekiwanie po pracy kilku godzin w
      poradni - jest bardzo męczące. Zmieniłam poradnię - i od kilku lat jest ok, nie
      mam na co narzekać. Zawsze miła obsługa, szybkie terminy, do specjalistów
      troszkę dłuższe, ale w dniu wizyty wchodzi się na godzinę. Dodam, że to wszystko
      na nfz, i nie mam wykupionych rzadnych ubezpieczeń w firmie. Także, uważam, że
      warto poszukać przychodni, która nam spasuje, i oczywiście nie zawsze uda się od
      razu, i nie zawsze będzie bardzo blisko miejsca zamieszkania. Moja obecna
      przychodnia jest kilka przystanków od pracy. Mimo, że muszę nadłożyć troszkę
      drogi w przypadku gdy wybieram się do przychodni, to uważam, że warto. Bo tam
      nie tracę czasu i zawsze zyskam fachową pomoc, i wszystko mam na miejscu
      (l.rodzinnych, specjlistów i badania). Natomiast przeżywam szok ;) jak np. mam
      wykonać jakieś badanie w szpitalu, dostaję skierowanie z poradni, i nagle
      okazuje się, że nie wszędzie jest tak komfortowo :)

Także informacja dla ludzi, którzy narzekają na służbę zdrowia, rozglądnijcie
      się naokoło, popytajcie znajomych i wybierzcie taką przychodnię, która spełni
      wasze oczekiwania. Jest to możliwe na nfz, naprawdę :) (oczywiście nie mam na
      myśli już leczenia szpitalnego, ot zwykły dostęp do lekarza rodzinnego,
      stomatologa, specjalisty, standardowe badania, krew). Dużo zależy od organizacji
      pracy danej przychodni :)

p.s. z ciekawostek napiszę, że kiedyś potrzebowałam szybko badanie w szpitalu.
      Identyczne badania były możliwe za granicą w konkretnym polecanym
      specjalistycznym szpitalu, ale jak już dopracowałam konkrety, okazało się, że za
      granicą nie jest lepiej (za granicą personel był b.miły, aparatura b. dobra,
      lekarz miły, w Polsce personel niemiły ;), lekarz oschły, ale badania wykonane
      lepiej, i okazało się, że na identycznym sprzęcie). Także... to jest tak jak z
      fachowcami, nigdy nie wiadomo na kogo się trafi, nieważne jest miejsce :)

Nie podaję nazwy poradni, bo nie chcę robić reklamy :) ale poradnia znajduje się
      w dużym mieście :)
    • 6x9 jeszcze przedstawiciele firm farmaceutycznych 18.04.09, 15:25
      wysiadują u lekarzy godzinami

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka