Dodaj do ulubionych

ŻYWIEC, BB I ZAWOJA TO NIE ŚLĄSK !!!

30.01.02, 10:22
Cytat kolegi małop:
"Żywiec ,BB ,a nawet Zawoja i związek gmin Jurajskich jest w katologu
regionalny jako Śląsk i Zagłębie ."
I moja opinia:
Droga Redakcja Forum!
Stanowczo sprzeciwiam się umieszczeniu w katalogu regionalnym takich
miejscowości jak BB, Żywiec,
czy Zawoja w kategorii Śląsk i Zagłębie.
Te miejscowości nie mają nic wspólnego ze Śląskiem , ani Zagłębiem, więc proszę
o niewprowadzanie
ewentualnych niewtajemniczonych czytelników w błąd.
Pozdrawiam

Bardzo proszę wszystkich, zarówno mieszkańców tych miejscowości, Ślązaków.
Krakusów i innych, których taka sytuacja drażni o pisanie sprzeciwu na trzech
forum :
1. Skargi i zażalenia
2. forum o forum
3. Opinie o Gazeta.pl

Założyłem już tam wątki o odpowiedniej treści. Bardzo proszę o dopisanie swoich
opinii.
Pozdrawiam

Obserwuj wątek
    • kaixo Re: ŻYWIEC, BB I ZAWOJA TO NIE ŚLĄSK !!! 30.01.02, 21:42
      Żywiec, Zawoja i Biała to nie Śląsk; ale już Bielsko to Śląsk. Małopolanin,
      dlaczego podważasz ten fakt, chociaż jak wydawało mi się doszliśmy już do
      pewnych ustaleń?
      • malopolanin Re: ŻYWIEC, BB I ZAWOJA TO NIE ŚLĄSK !!! 30.01.02, 21:46
        Niedopatrzenie. Na Waszym forum w Katowicach napisałem o śląskości Bielska. Na
        pozostałych forum mi się nie skopiowało. Sorry.
        Powtarzam więc; NIE NEGUJĘ HISToRYCZNEJ ŚLĄSKOŚCI BIELSKA. Howgh !
        • Gość: góral Re: ŻYWIEC, BB I ZAWOJA TO NIE ŚLĄSK !!! IP: *.bielsko.cvx.ppp.tpnet.pl 31.01.02, 09:16
          malopolanin napisał(a):

> Niedopatrzenie. Na Waszym forum w Katowicach napisałem o śląskości Bielska. Na
          > pozostałych forum mi się nie skopiowało. Sorry.
          > Powtarzam więc; NIE NEGUJĘ HISToRYCZNEJ ŚLĄSKOŚCI BIELSKA. Howgh !

A JA NIE NEGUJĘ HISTORYCZNEJ AUSTRIACKOŚCI KRAKOWA !!! CZY SŁOWIAŃSKIEGO
          POCHODZENIA BERLINA !!!
          Czy dyskusję tego typu mają sens ?
          Bielsko o którym wspominacie miało kilka tys. mieszkańców a większość z nich była
          narodowości obcych (i b.dobrze). Obecnie Bielsko-Biała ma prawie 200 tys.
          mieszkańców, dla których śląskość jest abstrakcją. Więc proponuję abyście wszyscy
          uznali wreszcie fakty !!!
      • Gość: góral Re: ŻYWIEC, BB I ZAWOJA TO NIE ŚLĄSK !!! IP: *.bielsko.cvx.ppp.tpnet.pl 31.01.02, 08:18
        wydawało mi się że o historii sprzed n lat juz nie dyskutujemy kaixo, Bielska o
        którym mówisz nie ma już b.dawno, a Bielsko-Biała nie leży na Śląsku.
        • slezan Re: ŻYWIEC, BB I ZAWOJA TO NIE ŚLĄSK !!! 31.01.02, 12:49
          Gość portalu: góral napisał(a):

> wydawało mi się że o historii sprzed n lat juz nie dyskutujemy kaixo, Bielska o
          >
          > którym mówisz nie ma już b.dawno, a Bielsko-Biała nie leży na Śląsku.

Niecałe 60 lat to trochę mało. A migracje ludności nie powodująautomatycznie
          zmian historycznych regionów czy krain (Ulster skolonizowany przez Szkotów i
          Abglików do dziś jest Irlandią). Ziemie ślaskie przyłączone do Polski w XV w. (w
          tym Żywiec) jeszcze przez kilkaset lat funkcjonowąły jako tzw. Powiat śląski.
          Tyle czasu trzeba było, by ich "małopolskość" zaczęła funkcjonować w świadomości
          ludzi wypierając pamięć o "śląskości". Przed Bielskiem długa droga.
          • Gość: góral Re: ŻYWIEC, BB I ZAWOJA TO NIE ŚLĄSK !!! IP: *.bielsko.cvx.ppp.tpnet.pl 31.01.02, 14:22
            niestety wasze spojrzenie się nie zreformuje, a to o czym piszesz to śląska
            utopia nie akceptująca rzeczywistości. Ty jesteś z zewnątrz i wypowiadasz się
            jak, przepraszam, rosjanie o Królewcu. Ja jestem z tych kilku tysięcy, których
            przodkowie tworzyli oba dawne miasta tworzące dzisiaj jedno i myślę że nasze
            spojrzenie wyznacza razem ze spojrzeniem pozostałych mieszkańców dzisiejszego
            BB (dodatkowe sto kilkadziesiąt tysięcy) pogląd na to czym jest BB dzisiaj.
            Droga natomiast o której wspominasz została już daleko za nami.

• albrecht1 Re: ŻYWIEC, BB I ZAWOJA TO NIE ŚLĄSK !!! 02.02.02, 23:02

> niestety wasze spojrzenie się nie zreformuje, a to o czym piszesz to śląska
              > utopia nie akceptująca rzeczywistości. Ty jesteś z zewnątrz i wypowiadasz się
              > jak, przepraszam, rosjanie o Królewcu. Ja jestem z tych kilku tysięcy, których
              > przodkowie tworzyli oba dawne miasta tworzące dzisiaj jedno i myślę że nasze
              > spojrzenie wyznacza razem ze spojrzeniem pozostałych mieszkańców dzisiejszego
              > BB (dodatkowe sto kilkadziesiąt tysięcy) pogląd na to czym jest BB dzisiaj.
              > Droga natomiast o której wspominasz została już daleko za nami.

Zmartwię Cię Góralu. Ja jestem Ślazakiem i mieszkam w Bielsku. Jest nas tu
              jeszcze trochę i ciagle nie zapominamy "skąd nasz ród". Bądź zatem łaskaw
              wypowiadać zdania w swoim imieniu.

• Gość: góral ZNANI BIELSZCZANIE IP: *.bielsko.cvx.ppp.tpnet.pl 31.01.02, 14:30
      Maria Koterbska - piosenkarka
      Sobiesław Zasada - kierowca rajdowy
      Jacek Lech - piosenkarz
      Jerzy Sterczyński - pianista
      Jerzy Zelnik - aktor teatralny i filmowy
      Henryk Talar - aktor teatralny i filmowy
      Radosław Piwowarski- reżyser filmowy
      Bogdan Smoleń - satyryk, aktor
      Władysław Nehrebecki - reżyser filmowy (SFR)
      Jerzy Stuhr - aktor, reżyser
      Zbigniew Prisner - kompozytor
      Helmut Kajzar - rezyser teatralny i dramaturg
      Jerzy Zitzman - reżyser teatralny (Banialuka)
      Zbigniew Pietrzykowski - olimpijczyk
      Stanislaw Gazda - kolarz
      Krzysztof Stroinski - aktor
      Marian Kasprzyk - olimpijczyk
      Bronisław Krzysztof - rzeźbiarz
      Emil Zegadłowicz - pisarz
      Stanisław Gola - poeta
      Urszula Dudziak - wokalistka jazzowa
      Wincenty Faber - poeta, autor książek dla dzieci
      Andrzej Golec - poeta
      Bogusław Kierc - poeta, eseista
      Mieczysław Stanclik - poeta
      Hildegarda Filas-Gutkowska - autorka wierszy i opowiadań

Ilu z nich jest i czuje się ślązakami ? niewielu jeżeli którykolwiek
      • kaixo Re: ZNANI BIELSZCZANIE 01.02.02, 18:35
        Jozef Strzygowski - historyk sztuki ur 07.03.1862 zm. 02.01.1941 w Wiedniu
        Hertha Karasek-Strzygowski- malarka ur 21.06.1896 zm 07.05 1990
        Walter Kuhn - etnograf ur w 1903
        Hans von Keler - biskup ewangelicki w Wuertt, ur w 1925
        wystarcza te cztery przypadki, moze byc wiecej. Oni czuli i czuja sie
        Slazakami, bo pochodza lub pochodzili z Bielska. Nie uwazasz goralu ze twoja
        lista jest zbyt tendencyjna?
        • Gość: góral Re: ZNANI BIELSZCZANIE IP: *.plusgsm.pl 02.02.02, 09:12
          kaixo napisał(a):

> Jozef Strzygowski - historyk sztuki ur 07.03.1862 zm. 02.01.1941 w Wiedniu
          > Hertha Karasek-Strzygowski- malarka ur 21.06.1896 zm 07.05 1990
          > Walter Kuhn - etnograf ur w 1903
          > Hans von Keler - biskup ewangelicki w Wuertt, ur w 1925
          > wystarcza te cztery przypadki, moze byc wiecej. Oni czuli i czuja sie
          > Slazakami, bo pochodza lub pochodzili z Bielska. Nie uwazasz goralu ze twoja
          > lista jest zbyt tendencyjna?
          Nie, natomiast protestuję przeciw podciąganiu ludności pochodzenia austriackiego,
          niemieckiego czy żydowskiego (?) pod ślązaków. Moja prababcia, pradziadek z
          drugiej strony byli rodowitymi austriakami a w żadnej mierze nie uważali się za
          ślązaków. Wyznanie też o niczym nie decyduje, a przykładów z naszego mista można
          zacytować wiele na potwiedzenie poprzednich tez.
          Ja również nie twierdzę że ludzi czujących się ślązakami nie ma u nas w Bielsku,
          bo byłoby to zaprzeczaniem rzeczywistości (np. b.senator Marcin Tyrna), lecz ci
          ludzie i to jest również rzeczywistość są w nieznaczącej mniejszości i w żaden
          sposób nie decydują o śląskości Bielska w przeciwieństwie do gmin Jaworze i
          Jasienica gdzie odsetek ludności śląskiej rdzennej jak i napływowej jest znaczący
          (większość).
          Lista przytoczona przeze mnie ma świadczyć o niepowtarzalności Bielska, które
          łaczy w sobie wiele narodowości i kultur, a przywłaszczanie sobie ich dzieła dla
          sprawy śląskości czy góralskości jest wielkim nadużyciem. Ci ludzie wyrośli z
          tego mista i są jego dumą, świadczą o jego potencjale kulturowym i dokonaniach
          nie tylko gospodarczych. Natomiast śląskość czy małopolskość nie ma żadnego
          znaczenia i ja również protestuję przeciw podciąganiu nas pod jakikolwiek
          wzorzec, natomist naszą wolą powinno być kim i gdzie chcemy się czuć !!!

pozdrawiam
          • malopolanin Re: ZNANI BIELSZCZANIE 02.02.02, 10:42
            I o to chodzi, Góral. W Małopolsce jest szansa na propagowanie tej odrębności,
            na ideę promocji dwóch regionów: " czystej" Małopolski i tej kultury z
            pogranicza Śląska i Małopolski. Na promocję kultury ludzi, którzy choć
            historycznie ( mówię o Bielsku i Białej Krakowskiej) należeli do innych
            regionów, to wspócześnie chcą związać Swoje losy z Małopolską, zachowując przy
            tym przyjazne stosunki z sąsiadami ze Śląska.
          • slezan Re: ZNANI BIELSZCZANIE 02.02.02, 16:29
            Po pierwsze pochodzenie autsriackie i niemieckie jeszcze na początku XX w. to
            jedno i to samo - nikt nie mówił wtedy o narodzie austriackim jako odrębnym od
            niemieckiego. Po drugie niemeickojęzyczni mieszkańcy Śląska uważali się za
            Ślązaków, podobnie Żydzi (zresztą też niemieckojęzyczni). Oczywiście nie w
            sensie narodowym, ale regionalnym. Na Śląsku Austriackim reprezentował ich
            zresztą Związek Ślązaków z siedzibą w Opawie, który był organizacją masową.
            • albrecht1 Re: ZNANI BIELSZCZANIE 02.02.02, 23:08
              slezan napisał(a):

> Po pierwsze pochodzenie autsriackie i niemieckie jeszcze na początku XX w. to
              > jedno i to samo - nikt nie mówił wtedy o narodzie austriackim jako odrębnym od
              > niemieckiego. Po drugie niemeickojęzyczni mieszkańcy Śląska uważali się za
              > Ślązaków, podobnie Żydzi (zresztą też niemieckojęzyczni). Oczywiście nie w
              > sensie narodowym, ale regionalnym. Na Śląsku Austriackim reprezentował ich
              > zresztą Związek Ślązaków z siedzibą w Opawie, który był organizacją masową.

Świete słowa. Moi przodkowie przybyli tu z okolic Wiednia i Brna. I zawsze
              okreslali siebie, ze sa tutejsi, Ślązaki. I to się nie zmieniło.
          • albrecht1 Re: ZNANI BIELSZCZANIE 02.02.02, 23:14

> Ja również nie twierdzę że ludzi czujących się ślązakami nie ma u nas w Bielsku
            > ,
            > bo byłoby to zaprzeczaniem rzeczywistości (np. b.senator Marcin Tyrna), lecz ci
            >
            > ludzie i to jest również rzeczywistość są w nieznaczącej mniejszości i w żaden
            > sposób nie decydują o śląskości Bielska w przeciwieństwie do gmin Jaworze i
            > Jasienica gdzie odsetek ludności śląskiej rdzennej jak i napływowej jest znaczą
            > cy (...)
            >natomist naszą wolą powinno być kim i gdzie chcemy się czuć !!!
            >
            > pozdrawiam

Czyli Góralu w kupie siła?
            Ja też pozwolę sobie na wypowiedź w sprawie Bielska. Tutaj jest Ślask od dawien
            dawna. Mieszkam tu i jestem u siebie. I chcę by to miasto pozostało nadal na
            Ślasku jako jego prawowita część.
            Pozdrawiam także.
            • zywy63 Re: ZNANI BIELSZCZANIE 02.02.02, 23:31
              albrecht1 napisał(a):

> Gość portalu: góral napisał(a):
              >
              > > Ja również nie twierdzę że ludzi czujących się ślązakami nie ma u nas w Bi
              > elsku
              > > ,
              > > bo byłoby to zaprzeczaniem rzeczywistości (np. b.senator Marcin Tyrna), le
              > cz ci
              > >
              > > ludzie i to jest również rzeczywistość są w nieznaczącej mniejszości i w ż
              > aden
              > > sposób nie decydują o śląskości Bielska w przeciwieństwie do gmin Jaworze
              > i
              > > Jasienica gdzie odsetek ludności śląskiej rdzennej jak i napływowej jest z
              > naczą
              > > cy (...)
              > >natomist naszą wolą powinno być kim i gdzie chcemy się czuć !!!
              > >
              > > pozdrawiam
              >
              > Czyli Góralu w kupie siła?
              > Ja też pozwolę sobie na wypowiedź w sprawie Bielska. Tutaj jest Ślask od dawien
              >
              > dawna. Mieszkam tu i jestem u siebie. I chcę by to miasto pozostało nadal na
              > Ślasku jako jego prawowita część.
              > Pozdrawiam także.

No i w tym sedno drogi albrechcie, ze przyszedłes do Bielska jako ślązak i
              czyjesz sie jak na swoim! A to błąd! Do końca dni swoich w tym mieście bedziesz
              tylko gościem, jeśli nie poczyjesz sie bielszczaniniem a nie ślazakiem!
              Pozdrawiam.
              • albrecht1 Re: ZNANI BIELSZCZANIE 02.02.02, 23:40
                zywy63 napisał(a):

> No i w tym sedno drogi albrechcie, ze przyszedłes do Bielska jako ślązak i
                > czyjesz sie jak na swoim! A to błąd! Do końca dni swoich w tym mieście bedziesz
                >
                > tylko gościem, jeśli nie poczyjesz sie bielszczaniniem a nie ślazakiem!
                > Pozdrawiam.

Szanowny Żywy.
                Świetny dowcip! Ja przyszedłem do Bielska na świat, tutaj sie urodziłem i żyje. I
                chocby dlatego jestem u siebie, nie w gosciach. I czuję się Bielszczaninem od
                zawsze. Ale jestem też Ślazakiem. I to nie jest błąd, to jest fakt, rzeczywistość!
                Pozdrawiam.
                • Gość: góral Re: ZNANI BIELSZCZANIE IP: *.plusgsm.pl 03.02.02, 08:50
                  albrecht1 napisał(a):

> Szanowny Żywy.
                  > Świetny dowcip! Ja przyszedłem do Bielska na świat, tutaj sie urodziłem i żyje.
                  > I
                  > chocby dlatego jestem u siebie, nie w gosciach. I czuję się Bielszczaninem od
                  > zawsze. Ale jestem też Ślazakiem. I to nie jest błąd, to jest fakt, rzeczywisto
                  > ść!
                  > Pozdrawiam.

Tu nie chodzi o miejsce urodzenia, ale o to czy masz tutaj (Bielsko i Biała)
                  korzenie. Twoje wypowiedzi na forum Bielskim i Krakowskim wskazują na to że nie
                  uznajesz odrębności naszego regionu i jednak nie jesteś Bielszczaninem. Ty
                  starasz się być ślązakiem w BB, ale przykro mi bo to musi być pewien dyskomfort.

• albrecht1 Re: ZNANI BIELSZCZANIE 03.02.02, 12:19

>
                    > Tu nie chodzi o miejsce urodzenia, ale o to czy masz tutaj (Bielsko i Biała)
                    > korzenie. Twoje wypowiedzi na forum Bielskim i Krakowskim wskazują na to że nie
                    >
                    > uznajesz odrębności naszego regionu i jednak nie jesteś Bielszczaninem. Ty
                    > starasz się być ślązakiem w BB, ale przykro mi bo to musi być pewien dyskomfort

Drogi Kolego.
                    Jesteś bardzo zabawny. Od kiedy to masz prawo nazywać lub nie, jakąś osobę
                    Bielszczaninem, Krakowianinem itp.?
                    Najwyraźniej nie pasuje do Twojej teorii fakt, iż w Bielsku nadal żyją ludzie
                    mający swoje korzenie w tej ziemi i czujacy sie Ślazakami. Jestem i Slazakiem i
                    Bielszczaninem, z urodzenia, pochodzenia i życia po dzis dzień w Bielsku.
                    Zapewniam Cię, że nie jest to żaden dyskomfort. Jestem zadowolony z tego gdzie
                    żyję.
                    • Gość: góral Re: ZNANI BIELSZCZANIE IP: *.bielsko.cvx.ppp.tpnet.pl 06.02.02, 21:09
                      no tak ..., tylko nie mów o tym za głośno :((
            • Gość: góral Re: ZNANI BIELSZCZANIE IP: *.plusgsm.pl 03.02.02, 08:35
              powyżej slezan pozwolił sobie na generalizowanie, otóż w 1919 po kilkudniowej
              wojnie polsko-czeskiej i próbie rozpisania plebiscytu, niemcy i austryjacy z
              Bielska byli przeciw nie chcąc należeć ani do Polski ani do CZech ani do
              Śląska, a 'wyspę językową' (Bielsko i Biała) wraz okolicznymi miejscowościami
              włączyć do Austrii lub Czech, więc nie wciskaj kitów o jakimkolwiek poczuciu
              śląskości u niemieckojęzycznej części ludności Bielska czy Białej.
              Co do 'kupy' to można powiedzeć że nasza 'kupa' nie jest waszą. A tak serio to
              uważam że w naszym mieście mogą mieszkać ludzie którzy czują się jak chcą, z
              tym że Bielsko-Biała nie leży już na Śląsku ani w Małopolsce ponieważ łączy te
              dwa regiony, a wolą większości powinno być gdzie ma należeć administracyjnie i
              dlatego też zmierzamy do referendum w tej sprawie.
              • Gość: góral Re: ZNANI BIELSZCZANIE IP: *.bielsko.cvx.ppp.tpnet.pl 03.02.02, 09:11
                do Austrii lub Czech - błąd, oczywiście do Austrii lub Niemczech
              • albrecht1 Re: ZNANI BIELSZCZANIE 03.02.02, 12:23

>A tak serio to
                > uważam że w naszym mieście mogą mieszkać ludzie którzy czują się jak chcą, z
                > tym że Bielsko-Biała nie leży już na Śląsku ani w Małopolsce ponieważ łączy te
                > dwa regiony, a wolą większości powinno być gdzie ma należeć administracyjnie i
                > dlatego też zmierzamy do referendum w tej sprawie.

Zdecyduj sie wreszcie gdzie leży BB :)))

• slezan Re: ZNANI BIELSZCZANIE 03.02.02, 12:31
                Góralu! Z histroią jesteś na bakier. Otóż sytuacja na Śląsku Austriackim
                przedstawiała się następująco: niemieckojęzyczny Związek Ślązaków i Śląska
                Partia Ludowa Józefa Kożdonia(grupująca ludzi uznających się tylko za Ślązaków)
                opowiadały się za utrzymaniem Austro-Węgier. Były to ruchy wrogie koncepcji
                państwa narodowego. Kiedy wiadomo było, że C.K. monarchia padnie, obie
                organizacje opowiedziały się za niezależnym państwem śląskim, które połączyłoby
                się z rejencją opolską Prus (a więc tzw. pruskim Górnym Śląskiem). Mało tego -
                padł pomysł, by do tego państwa włączyć też Białą krakowską, gdyż taką wolę
                wyrażała część jej mieszkańców.
                • Gość: góral Re: ZNANI BIELSZCZANIE IP: *.bielsko.cvx.ppp.tpnet.pl 06.02.02, 21:06
                  oj, ślązacy, wy patrzycie na każdy wątek historii poprzez pryzmat śląski, ja
                  patrzę na jej część poprzez pryzmat bielski. I w tym cała różnica, ja mówię
                  o 'wyspie językowej' jaką było Bielsko i Biała, i takie też oponowały
                  niezależnie za przynależnością do Austrii lub Niemczech. Wy natomiast włączacie
                  wszystko w nurt śląski, co nie było przedmiotem działania uwczesnych
                  mieszkańców niemieckojęzycznych Bielska i Białej (patrz: historia wojny polsko-
                  czeskiej z r1919)
                  Zrozumiałym dla mnie jest wasz styl wypowiedzi w odniesieniu do nicka 'góral'.
                  Ten styl potwierdza tylko wasz stosunek do wszystkiego co 'nie śląskie' -
                  gorolskie. Nie ważne w jakim duchu pisane byłyby moje posty, polemicznym ,
                  sarkastycznym czy ugodowym, wam wszysttko nie pasuje. Ale ja się z tego cieszę,
                  bo wszystkim tym potwierdzacie panowie wszelkie opinie o was.
      • Gość: góral Re: ZNANI BIELSZCZANIE IP: *.plusgsm.pl 02.02.02, 09:15
        oczywiście chodzi o Zbigniew Preisnera, serdecznie go przepraszam za 'literówkę'.
    • malopolanin Albrecht, Góral 03.02.02, 11:16
      Moim zdaniem nie ma sensu wałkować w kółko tematów historycznych. Doszliśmy
      przecież w tej kwestii do porozumienia zarówno z sobą, jak i kolegami ze
      Śląska. Zresztą trudno polemizować z faktami historycznymi.
      Głównie przecież chodzi o prawo mieszkańców BB do samodecydowania, do którego
      województwa chcą należeć. I stąd chęć przeprowadzenia referendum.
      Szanowny Albrechcie! Pewnie, że masz prawo opowiadania się za pozostaniem BB w
      woj. Śląskim, ale sprawiedliwiej będzie, gdy wypowie się na ten temat większość
      mieszkańców BB w referendum. Takie są właśnie uroki demokracji - mniejszość
      musi zaakceptować wolę większości.
      Natomiast za karygodne uważam decyzje polityków z 1998 roku, kiedy to bez
      zgody, a nawet wbrew woli większości wypowiadających się na ten temat
      mieszkańców, BB została jako kozioł ofiarny przyłączona do woj. Śląskiego. To
      miasto, jak również Żywiec są wspólną własności ogółu mieszkańców tych ziem i
      pozwól im się na ten temat wypowiedzieć w demokratycznym referendum.
      Pozdrawiam
      • albrecht1 Re: Albrecht, Góral 03.02.02, 12:12
        malopolanin napisał(a):

> Szanowny Albrechcie! Pewnie, że masz prawo opowiadania się za pozostaniem BB w
        > woj. Śląskim, ale sprawiedliwiej będzie, gdy wypowie się na ten temat większość
        >
        > mieszkańców BB w referendum.

Małopolaninie.
        Co do referendum, jeśli takowe uda Wam się zorganizować, nie mam zamiaru
        oponować. Ze swej strony staram się jedynie byc głosem mniejszości, jak to
        okresliłeś. Powiadacie, że Bielska nie ma. Otóż jest, częścia składową wiekszego
        organizmu Bielska-Białej. Z czegoś to miasto wyrosło, ma jakąś przeszłość. I
        ciągle jeszcze żyją tu tacy jak ja. Kiedy nas pytają kim jesteśmy pada odpowiedź:
        Ślazakami.
        Co do samej reformy z 1998 mam podobny stosunek jak i Wy. Powinno byc jedno,
        prawdziwe woj. Ślaskie i prawdziwie gospodarowane, podobnie jak i Małopolska i
        inne regiony.
        Pozdrawiam.
        • malopolanin Re: Albrecht, Góral 03.02.02, 12:30
          Nie chce wypowiadać się w imieniu innych, ale uważam, że zmniana przynależności
          administracyjnej może znacząco pomóc w zwalczaniu wzajemnych stereotypów
          między, nazwijmy "goralami, a hanysami". Sam przyznasz, że większość obecnych
          mieszkańców Twojego miasta ma negatywny stosunek do właściwego Śląska. Zmiana
          podziału adm. może w długim okresie te stereotypy zlikwidować. Poprzez choćby
          to, że mieszkańcy BB wreszcie poczują, że nikt nie decyduje o ich
          przynależności wojewódzkiej i że jednak Śląsk nie jest taki zły, skoro w zamian
          za dobre stosunki z Wami, potrafi zrezygnować z decydowania o położeniu BB.
          A jeśli Ty czujesz się Ślązakiem, to przecież nadal będziesz się nim czuł w
          innym województwie. Napisałeś bowiem, że przede wszystkim jesteś Bielszczaninem.
          Zakładadając, że ludzie z Twojego miasta chcą do Małopolski nie poczujesz się
          szczęśliwy, gdy oni tego zaznają?
          No, koniec tych wywodów :)
          Pozdrawiam i dzięki za rzeczową dyskusję.
          • albrecht1 Re: Albrecht, Góral 03.02.02, 13:43
            malopolanin napisał(a):

> A jeśli Ty czujesz się Ślązakiem, to przecież nadal będziesz się nim czuł w
            > innym województwie. Napisałeś bowiem, że przede wszystkim jesteś Bielszczaninem
            > .
            > Zakładadając, że ludzie z Twojego miasta chcą do Małopolski nie poczujesz się
            > szczęśliwy, gdy oni tego zaznają?
            > No, koniec tych wywodów :)
            > Pozdrawiam i dzięki za rzeczową dyskusję.

Małopolanin!
            To oczywiste, że nadal bedę mieszkał na Ślasku, choć jego część, być moze, uda
            Wam się przyłączyć do swojego regionu i nadal będę Ślazakiem. Jeśli tak wypadnie
            Wasze referendum, to trudno uznam je, wiecej wezmę w nim udział.
            Przede wszystkim zależy mi na Bielsku. Szkoda, że tak zawzięcie negujecie jego
            dotychczasowy dorobek. Trudno, swiadczy to o Was. Wątpię czy znikna antagonizmy.
            To zbyt złożone.
            Pozdrawiam.

• malopolanin Znów do Wszystkich ! 03.02.02, 12:39
      Szanowni Panowie. Z większości Waszych wypowiedzi wnioskuję, że jesteście ,
      podobnie jak ja, z silnymi regionami. Czy w imię stworzenia prawdziwego Górnego
      Śląska ( z Opolem) i prawdziwej Małopolski nie można uznać prawa większości
      obecnych mieszkańców BB do samodecydowania? Przecież to wydaje się takie
      oczywiste!
      Już piszę jak: Ślązacy popierają utworzenie historycznego woj. Małopolskiego
      ( z Żywcem, Jaworznem i - jeśli tak zechcą mieszkańcy - z Bielskiem - Białą,
      choć jak wiadomo Bielsko BYŁO historycznie związane ze Śląskiem), w zamian za
      to Małopolska popiera Was w dążeniu do utworzenia woj. Górnośląskiego?
      Czy taki konsensus nie jest możliwy?
      • Gość: Wilym Re: Znów do Wszystkich ! IP: *.gliwice-bernardynska.sdi.tpnet.pl 03.02.02, 16:09
        Malopolanin... troche mnie zadziwiasz, bo zgadzasz sie z kazdym i w zasadzie po
        drodze Ci z wszystkimi wyrazonymi tu wypowiedziami, a to moim zdaniem nie
        przynosi Ci to chwaly. Sorry, ale zdecyduj sie kogo chcesz kokietowac, bo na
        razie to troche sie pogubilem (no chyba ze robisz to w imie wielkiej
        Malopolski).
        A do górala i zywego mam tylko jedno pytanie: dlaczego mieszkaniec slaskiego
        Bielska ktory stwierdzi ze jest Malopolaninem waszym zdaniem jest
        bielszczaninem, ale ktos kto w slaskim Bielsku okresli sie mianem Slazaka (jak
        albrecht1)to juz nim nie jest? Oswieccie mnie, bo zachowujecie sie troche jak
        niejaki Julius Streicher, ktorego celem nadrzednym bylo odsadzanie od czci
        Zydow. Wy jego metoda probujecie zdyskresytowac slaskich mieszkancow slaskiego
        Bielska. Powiem cos, co juz kiedys powiedzialem, a myslalem ze uda mi sie tego
        uniknac: zachowujecie sie jak wyglodniali barbarzyncy, ktorzy wydzieraja dla
        siebie cos co do nich nie nalezy (Bielsko jest na Slasku a nie w Malopolsce) i
        niszcza wszystko to co im nie pasuje do stworzonego przez siebie obrazu
        rzeczywistosci.
        • albrecht1 Re: Znów do Wszystkich ! 03.02.02, 17:54
          No i ująłeś to bardzo trafnie Wilym!
          Każdy kto przyznaje się do ślaskości jest traktowany jako dziwo. Ja jakos
          akceptuję fakt że mieszkaja w Bielsku inni, nie tylko Ślazacy i tez są
          Bielszczanami.
          • Gość: góral Re: Znów do Wszystkich ! IP: *.bielsko.cvx.ppp.tpnet.pl 04.02.02, 06:32
            albrecht1 napisał(a):

> No i ująłeś to bardzo trafnie Wilym!
            > Każdy kto przyznaje się do ślaskości jest traktowany jako dziwo. Ja jakos
            > akceptuję fakt że mieszkaja w Bielsku inni, nie tylko Ślazacy i tez są
            > Bielszczanami.

albrecht1, napisz post bez logowania, zobaczymy skąd tak naprawdę jesteś ?
            • Gość: albrecht Re: Znów do Wszystkich ! IP: *.bielsko.dialog.net.pl 04.02.02, 16:39
              Z Bielska kochany.
              • slezan Re: Albrecht I Wielki 05.02.02, 13:52
                Albrecht! To była szybka piłka. Chyba zmusiłeś niektórych do przemyślenia
                taktyki. Czekam z niecierpliwością na następny ruch i trzymam kciuki za
                wszystkich Ślązaków z Bielska i okolic.
                • malopolanin Do Slezana 05.02.02, 14:55
                  Witam,
                  Myślałem, że doszliśmy do porozumienia na temat referendum?
                  Przecież sam Albrecht chce w nim wziąść udział, a Ty rozgrzebujesz sprawy od
                  początku
                  Pozdrawiam
                  • slezan Re: Do Slezana 06.02.02, 14:59
                    malopolanin napisał(a):

> Witam,
                    > Myślałem, że doszliśmy do porozumienia na temat referendum?
                    > Przecież sam Albrecht chce w nim wziąść udział, a Ty rozgrzebujesz sprawy od
                    > początku
                    > Pozdrawiam

Nie, nie doszliśmy do prozumienia w sprawie referendum. Panuje między nami zgoda
                    co do Żywca. Bielsko pozostaje punktem spornym. Przypomnę Ci moje wątpliwości w
                    tej kwestii. Sprowadzają sie one do pytania - czy w przypadku zmiany stosunków
                    etnicznych w wyniku gwałtu ( a takim były wypędzenia w 1945 r.), "nowa większość"
                    może decydować o przynależności zamieszkiwanych przez siebe terenów? Gdyby uznać
                    to prawo, znaczne części Ukrainy czy Łotwy należałoby inkorporować do Rosji.
                    W przypadku Bielska pojawia się jeszcze jeden aspekt - nowi mieszkańcy, przybyli
                    z Małopolski, w zdecydowanej większości nie znają śląskich tradycji i samych
                    Ślązaków, a ich opór wobec śląskości jest bardzo często oporem wobec ich ziomków,
                    których pełno w śląskiej administracji (przypomnę jeden z wątków na tym forum -
                    wstrętny śląski notabl od kultury okazał się rodowitym ...Małopolaninem).
                    Sprawa jest skomplikowana, bowiem krzyżuka się tu rózne racje. Uważam, że
                    Bielsko, podobnie jak i inne powiaty, powinno mieć znaczną swobodę w ramach
                    autonomicznego Górnego Śląska (w historycznych granicach, a więc z ziemią
                    cieszyńską). Po kilku latach funkcjonowania autonomii przyszedłby czas na
                    referendum. Wtedy mieszkańcy Bielska mieliby pełną jasność za czym, lub przeciw
                    czemu głosują. Teraz owa "antyśląskość" jest, w moim przekonaniu, w istocie
                    wyrazem sprzeciwu wobec centralizmu narzuconego przez Warszawę.
                    • Gość: góral Re: Do Slezana IP: *.bielsko.cvx.ppp.tpnet.pl 06.02.02, 16:55
                      coś nie tak z pamięcią?, za kogo chcesz się wypowiadać, za mieszkańców dawnego
                      Bielska i Białej, których przypisujesz sobie bezprawnie do swojej teorii
                      ślaskości ?
                      Bielsko i Biała zmieniły się przez ostatnie dziesięciolecia, połączyły się w
                      jedno a ludność napływała z okolicznych wsi i całej Polski, w tym ze Śląska
                      zmieniając kilkutysięczne miasta w prawie 180 tys. miasto.
                      Ci ludzie jak to wiedzą wszyscy mieszkańcy, nie darzą miłością Śląska i
                      niewielu przyznaje się do śląskości. Większość natomiast uwarza obecne miasto
                      za bardziej małopolskie niż śląskie, więcej jeszcze uważa BB za ani śląskie ani
                      małopolskie. Większość w końcu, chce decydować o sobie, a jak to wynika ze
                      wstępnych ankiet ponad 3/4 chce rozpisania referendum i włączenia BB do
                      Małopolski.
                      Jeżeli chodzi o związki to związek BB i Żywca jest na tyle silny że jeżeli
                      nastąpi jakaś zmiana to jej konsekwencje będą dotychły obydwu powiatów.
                    • malopolanin Re: Do Slezana 06.02.02, 20:32
                      slezan napisał(a):

> malopolanin napisał(a):
                      >
                      > > Witam,
                      > > Myślałem, że doszliśmy do porozumienia na temat referendum?
                      > > Przecież sam Albrecht chce w nim wziąść udział, a Ty rozgrzebujesz sprawy
                      > od
                      > > początku
                      > > Pozdrawiam
                      >
                      > Nie, nie doszliśmy do prozumienia w sprawie referendum. Panuje między nami zgod
                      > a
                      > co do Żywca. Bielsko pozostaje punktem spornym. Przypomnę Ci moje wątpliwości w
                      >
                      > tej kwestii. Sprowadzają sie one do pytania - czy w przypadku zmiany stosunków
                      > etnicznych w wyniku gwałtu ( a takim były wypędzenia w 1945 r.), "nowa większoś
                      > ć"
                      > może decydować o przynależności zamieszkiwanych przez siebe terenów? Gdyby uzna
                      > ć
                      > to prawo, znaczne części Ukrainy czy Łotwy należałoby inkorporować do Rosji.
                      > W przypadku Bielska pojawia się jeszcze jeden aspekt - nowi mieszkańcy, przybyl
                      > i
                      > z Małopolski, w zdecydowanej większości nie znają śląskich tradycji i samych
                      > Ślązaków, a ich opór wobec śląskości jest bardzo często oporem wobec ich ziomkó
                      > w,
                      > których pełno w śląskiej administracji (przypomnę jeden z wątków na tym forum -
                      >
                      > wstrętny śląski notabl od kultury okazał się rodowitym ...Małopolaninem).
                      > Sprawa jest skomplikowana, bowiem krzyżuka się tu rózne racje. Uważam, że
                      > Bielsko, podobnie jak i inne powiaty, powinno mieć znaczną swobodę w ramach
                      > autonomicznego Górnego Śląska (w historycznych granicach, a więc z ziemią
                      > cieszyńską). Po kilku latach funkcjonowania autonomii przyszedłby czas na
                      > referendum. Wtedy mieszkańcy Bielska mieliby pełną jasność za czym, lub przeciw
                      >
                      > czemu głosują. Teraz owa "antyśląskość" jest, w moim przekonaniu, w istocie
                      > wyrazem sprzeciwu wobec centralizmu narzuconego przez Warszawę.

Jeśli chodzi o Ukrainę, to 1 grudnia 1991 roku 90,3 % ogółu mieszkańców tego
                      kraju ( a więc także rosyjski wschód) opowiedziało się w referendum za
                      niepodległością. Również w Łotwie, gdzie Rosjanie to ok. 30 % mieszkańców
                      popierają oni względnie politykę władz tego kraju ( nie licząc emerytów, którzy
                      faktycznie chcą do Rosji), bo wiedzą, że ten kraj być może już za rok będzie w UE.
                      Ale wracając do sedna sprawy: Przecież mieszkańcy danego miasta mają niezbite
                      prawo do decydowania, co się w nim dzieje, w tym uczestniczenia w referendum. To
                      tak, jakby mieszkańcy Lwowa. który teraz jest przecież zamieszkany przez
                      Ukraińców , wykonywali polecania Rady Miasta np. Krakowa. Każde społeczeństwo, to
                      panowie swojego miasta.
                      • slezan Re: Do Slezana 07.02.02, 17:42
                        Owszem, referendum to możliwośc zapisana w prawie. W tym sensie mieszkańcy
                        miasta czy powiatu mają prawo wypowiadać się co do przynależności
                        administracyjnej. Ale sądziłem, że dyskutujemy nie tylko o paragrafach, ale tez
                        o racjach historycznych i moralnych.
                        • malopolanin Re: Do Slezana 08.02.02, 15:05
                          slezan napisał(a):

> Owszem, referendum to możliwośc zapisana w prawie. W tym sensie mieszkańcy
                          > miasta czy powiatu mają prawo wypowiadać się co do przynależności
                          > administracyjnej. Ale sądziłem, że dyskutujemy nie tylko o paragrafach, ale tez
                          >
                          > o racjach historycznych i moralnych.

Historycznie Bielsko należy do Śląska, tego nie da się zaprzeczyć. Ale skoro
                          połączone jest ono z Małopolską Białą, a i mieszkańcy Bielska to obecnie w
                          większości Małopolanie, to czemu nie mogą należeć do Małopolski, w imię dobrych
                          stosunków między naszymi regionami.
                          Co do wartości moralnych - to przyznasz, że Bielsko, a właściwie jego
                          mieszkańcy, zostali pokrzywdzeni, poprzez wcielenie, odgórnym zarządzeniem do
                          Śląskiego, bez konsultacji społecznych. Podobnie Wy, Ślązacy zostaliście
                          skrzywdzeni przez podzielenie Waszych ziem Górnego Śląska na dwa województwa. I
                          czy w imię jedności Ziem Śląskich nie możecie zrezygnować z pretensji do Bielska?
                          • slezan Re: Do Małopolanina 11.02.02, 11:25
                            Bielszczanie zostali też pokrzywdzeniw 1945 roku, kiedy większość z nich
                            została wypędzona przez komunistyczne władze polskie (bądź uciekła wcześniej
                            przed wkraczającą Armią Czerwoną i nie miała juz możliwości powrotu). Część
                            tych ludzi nadal żyje w Niemczech i Austrii, nadak identyfikuując się ze swoimi
                            stronami rodzinnymi, o czym świadczy działalność licznych stowarzyszeń. Ludzie
                            ci uważają się przy tym za Ślązaków. Powróce do przykładu, który został juz
                            przytoczony - współcześni wrocławianie nie negują śląskości swego miasta i
                            utrzymują coraz lepsze stosunki ze swymi wypędzonymi poprzednikami. Znaczna
                            część bielszczan nie potrafi się zdobyć na podobne postępowanie. W moim
                            odczuciu żądanie uznania "małopolskości" Bielska jest przejawem braku szacunku
                            dla tradycji tego miasta i dla pokoleń jego mieszkańców.
                            • malopolanin Do Slezana 11.02.02, 11:36
                              A nie uważasz, że przyłączenie Jaworzna, Żywca i Białej do woj. Śląskiego to
                              brak szacunku dla mieszkańców tych miast?
                              A wracając do tematu Bielska : tak się składa, że to miasto jest połączone z
                              Białą Krakowską. I ponieważ rozdzielenie tych miast współcześnie jest
                              nierealne, to albo będzie poktrzywdzone Bielsko ( będąc w Małopolsce) albo jak
                              teraz Biała ( będąc w woj. Śląskim). A ponieważ Bielsko w 80 % jest zamieszkane
                              przez osadników małopolskich, więc uważam, że mają oni święte prawo decydować o
                              losie swojego miasta.
                              Wiem, że mieszkańcy dawnego Bielska zostali wypędzeni, ale taki sam los spotkał
                              Łemków, Ukraińców mieszkających w Polsce, większości Polaków mieszkających w
                              granicach przedwojennej Rzeczpospolitej, Niemców sudeckich w Czechach i wielu
                              innych nacji.
                              I wszystkiemu jest winna władza komunistyczna w ZSRR i jej poplecznicy w
                              krajach tzw.demokracji ludowej, a także, o czym się zapomina bierne podejście
                              do tej kwestii aliantów z Zachodu.
                              Zwykli Polacy, Niemcy, czy mieszkańcyŚląsjka są Bogu ducha winni.
                              Pozdrawiam
                              • Gość: góral Re: Do Slezana IP: *.bielsko.cvx.ppp.tpnet.pl 11.02.02, 12:29
                                Ponowne generalizowanie określające ludność niemieckojęzyczną jako śląską w
                                odniesieniu do Bielska jest nadużyciem, które pasuje za każdym razem do teorii
                                śląskich. Rzeczywistość jest natomiast zupełnie inna, bo ludność
                                niemieckojęzyczna pozostała również po 1945,a wśród mieszkańców BB są liczni jej
                                przedstawiciele. Kilku z nich którzy są mi dobrze znani nie określają swojej
                                świadomości etnicznej jako śląskiej ale bielskiej co, za nimi, nie jest
                                równoznaczne, aczkolwiek może być równorzędne tak samo jak określenie
                                równocześnie swej świadomości etnicznej jako małopolskiej.
                                Jedna ze znanych bielszczanek i kamieniczniczek, pani Kunicka, związana rodzinnie
                                również z Austrią również nie określa się jako ślązaczka.
                                Przykładów można mnożyć i ja również nie wykluczam świadomości śląskiej
                                wśród 'wypędzonych', natomiast protestuję przeciwko generalizowaniu faktów
                                oraz 'duchowi rewizjonizmu', który panowie z pod znaku śląskości i RASizmu
                                przedstawiacie między wierszami.
                                • slezan Re: Do Górala 12.02.02, 11:45
                                  Jedna informacja - bielszczanie działają w Niemczech w Ziomkostwie
                                  Górnoślązaków. Ale to pewnie nic nie znaczy, bo ziomkostwa to wstrętni
                                  rewizjoniści i rewanżyści.
                                  • Gość: góral Re: Do Górala IP: 213.76.16.* 12.02.02, 14:06
                                    slezan napisał(a):

> Jedna informacja - bielszczanie działają w Niemczech w Ziomkostwie
                                    > Górnoślązaków. Ale to pewnie nic nie znaczy, bo ziomkostwa to wstrętni
                                    > rewizjoniści i rewanżyści.

No bo jaki efekt przyniosłoby tworzenie Ziomkostwa Bielskiego a Ziomkostwo
                                    Bialskie czy Małopolskie nie istnieje. W Związku Kresowiaków pod związek lwowski
                                    też należą nie tylko dawni mieszkańcy Lwowa,bo z pozycji swojego miasteczka
                                    byliby tylko pariasami lub wręcz dlatego że nie opłaca się rozczłonkowywać skoro
                                    cele są prawie identyczne.
                                    Co do rewanżyzmu i rewizjonizmu to nie trzeba tego komentować. Ja też należę do
                                    tych którzy popierają powrót własności do prawowitych właścicieli jak również ich
                                    samych, bez straty dla ludzi obecnie tą własnością zarżadzajacych. Jednak problem
                                    ten nie jest taki prosty jakby się mogło wydawać.
                • albrecht1 Re: Albrecht I Wielki 05.02.02, 16:24
                  slezan napisał(a):

> Albrecht! To była szybka piłka. Chyba zmusiłeś niektórych do przemyślenia
                  > taktyki. Czekam z niecierpliwością na następny ruch i trzymam kciuki za
                  > wszystkich Ślązaków z Bielska i okolic.

Dzięki Slezan. Bedziemy sie trzymać i pamiętać o naszym heimat.
                  Pozdrawiam i Was Prusoki :))).
                  • malopolanin Slezan, Albrecht 05.02.02, 16:39
                    Panowie, dajcie spokój z tym heimatem. To nic nie wniesie do dyskusji, która
                    wydawała mi się dotychczas rzeczowa.
                    • albrecht1 Re: Slezan, Albrecht 05.02.02, 22:29
                      malopolanin napisał(a):

> Panowie, dajcie spokój z tym heimatem. To nic nie wniesie do dyskusji, która
                      > wydawała mi się dotychczas rzeczowa.
                      Ależ Małopolanin.
                      Tak bardzo rażą Cię germanizmy? :)
                      Mój heimat, to mała ojczyzna. Nic wiecej.
                      Chcecie zmienić przynależność administracyjną Bielska? To próbujcie, macie takie
                      prawo.
                    • Gość: góral Re: Slezan, Albrecht IP: *.bielsko.cvx.ppp.tpnet.pl 06.02.02, 16:41
                      malopolanin napisał(a):

> Panowie, dajcie spokój z tym heimatem. To nic nie wniesie do dyskusji, która
                      > wydawała mi się dotychczas rzeczowa.

zostaw go, on jak wynika z jego postów jest rasowym ślązakiem, i jak
                      domniemam 'spadachroniarzem'. Niezależnie od tego ich problemem było jest i
                      będzie 'bycie hanysem' w BB, bo wiekszość ich nie trawi niezależnie od tego czy
                      pochodzą z mniejszości czy są kolonistami z Gornego czy innego Śląska.
                      Jeżeli chcą jednak zmienić poziom dyskusji to proszę bardzo, ale na forum
                      Katowice. Tam znajdą rzesze podobnych.
                      • albrecht1 Ja Ślazak 06.02.02, 19:13
                        Wiesz Góral, Twoje słowa są dla mnie komplementem. Owszem jak juz pisałem czuje
                        się Ślazakiem. To moja rzecz.
                        Śmieszy mnie ten Twój "spadochroniarz". Nie bedę udowadniał Ci mojego
                        pochodzenia. Tłumacza się tylko winni.
                        Dziwię się natomiast w jaki sposób zaniżam poziom tejze dyskusji? Tym , ze
                        przyznaje się do śląskości? Że piszę prawdę o Bielsku? Tak bardzo Was to
                        złości? Kupcie sobie pierwszy lepszy przewodnik po Bielsku to dowiecie się
                        gdzie leży i lezało Bielsko.
                        Mam wrażenie Góralu, że jak to przyznajesz jestes rodowitym Bielszczaninem,
                        siedzisz okrakiem na tej barykadzie. Tak gorliwie zaprzeczasz wszystkiemu co
                        ślaskie, chcesz uczynic jak piszesz wszystko, by w Bielsku tego Ślaska juz
                        nigdy nie było, ze odnoszę wrazenie, iz czynisz to z gorliwością neofity,
                        zacierającym swoje pochodzenie. To jednak Twoja rzecz.
                        Mam jedynie prosbę. Czytajcie moje wypowiedzi merytorycznie, a nie tylko pod
                        katem, że napisałem to jako Ślazak-Bielszczanin.
                        I ostatnia rzecz. Piszczcie coś konkretniejszego o tym jak ma wygladać Bielsko
                        w tej Polonia Minor. Czy też chodzi Wam jedynie o zmianę granic i nic więcej.
                        Pozdrawiam, ufając że zbytnio nie obnizyłem lotów w dyskusji.
                        • malopolanin Re: Ja Małopolanin 06.02.02, 20:35
                          O korzyściach bycia w Małopolsce pisałem już wielokrotnie m.in. w wątku
                          Żywiecczyzna z powrotem do Małopolski, gdzie temat BB był też poruszny.
                        • Gość: góral Re: Ja Bielszczanin IP: *.bielsko.cvx.ppp.tpnet.pl 06.02.02, 21:23
                          Zmiana granic nastąpiła za sprawą Twoich współziomków już trzy lata temu, my
                          tylko chcemy te granice skorygować o wolę większości mieszkańców naszego powiatu,
                          która to wola nie została uwzględniona przy wspomnianym podziale.
                          Uważamy również że Bielsko-Biała ma o wiele większą szansę utrzymać swoją
                          niezależność, dorobek i kulturę w Małopolsce niż w woj.śląskim.
                          Piszecie wyżej, że mamy się zdecydować gdzie leży obecne Bielsko. To jest wasz
                          dylemat, wg. nas leży na Podbeskidziu, którego jednak definicja, jakakolwiek by
                          nie była was nie zadowoli.
                          • albrecht1 Re: Ja Bielszczanin 07.02.02, 07:11
                            Wiesz Góral mnie też było żal tego wojwództwa. Miało spore wyniki i osiagniecia.
                            Jednak jak pisał Emi na bielskim forum sprawa podbeskidzia została przegrana.
                            W tym momencie dla mnie wybór był naturalny, że Śląsk. Wcale to nie oznacza, że
                            to województwo tak bardzo mnie satysfakcjonuje. Podobnie jak inni piszący tutaj
                            ze Ślaska, uwazam że kształt jak i forma zarządzania tzw. woj. sląskiego są złe.
                            Z uwagi na przeszłość i obecne powiazania ze Ślaskiem nie chcę jednak "uciekać"
                            stąd, ale szukać naprawy wewnatrz regionu. Przecież prawo jest takie samo tak
                            na Ślasku jak i w Małopolsce. Spodziewacie się cudu, kiedy kraj jest w recesji?
                            Zrywajac powiazania ze Ślaskiem możecie doprowadzić do zubożenia Bielska.
                            Przypomne tylko, że najszybsza droga do Krakowa wiedzie przez Tychy, Mysłowice
                            i dalej autostradą. Nawet pociagiem jazda do Krakowa to niezła wyprawa.
                            Czy oprócz emocjonalnych spraw macie naprawdę jakieś konkrety?
                            • Gość: góral Re: Ja Bielszczanin IP: *.bielsko.cvx.ppp.tpnet.pl 07.02.02, 08:59
                              albrecht1 napisał(a):

> Wiesz Góral mnie też było żal tego wojwództwa. Miało spore wyniki i osiagniecia
                              > .
                              > Jednak jak pisał Emi na bielskim forum sprawa podbeskidzia została przegrana.
                              > W tym momencie dla mnie wybór był naturalny, że Śląsk. Wcale to nie oznacza, że
                              >
                              > to województwo tak bardzo mnie satysfakcjonuje. Podobnie jak inni piszący tutaj
                              >
                              > ze Ślaska, uwazam że kształt jak i forma zarządzania tzw. woj. sląskiego są złe
                              > .
                              > Z uwagi na przeszłość i obecne powiazania ze Ślaskiem nie chcę jednak "uciekać"
                              >
                              > stąd, ale szukać naprawy wewnatrz regionu. Przecież prawo jest takie samo tak
                              > na Ślasku jak i w Małopolsce. Spodziewacie się cudu, kiedy kraj jest w recesji?
                              > Zrywajac powiazania ze Ślaskiem możecie doprowadzić do zubożenia Bielska.
                              > Przypomne tylko, że najszybsza droga do Krakowa wiedzie przez Tychy, Mysłowice
                              > i dalej autostradą. Nawet pociagiem jazda do Krakowa to niezła wyprawa.
                              > Czy oprócz emocjonalnych spraw macie naprawdę jakieś konkrety?

Dla mnie wybór też był prosty - Małopolska. Dlaczego i jakie aspekty ekonomiczne
                              za tym przemawiają, łącznie z badaniem wykonanym na zlecenie w jednej z Akademii
                              Ekonomicznych pisaliśmy nieraz przed twoim dołączeniem do dyskusji, szczególnie e
                              wątkach 'Żywiecczyzna spowrotem do Małopolski'.
                              Podsumować mozna to tak, gospodarka i wolny rynek nie uznaje granic, wobec tego
                              nie zmienią się relacje gospodarcze ze Ślaskiem. Sam od 1995 prowadzę jedną z
                              firm i uwierz mi że te relacje nie mają żadnego znaczenia. Natomiast uważam że
                              turystyka która jest naszą szansą poza pozostałymi dzidzinami gospodarki, lepiej
                              będzie funkcjonowała jeżeli pieniądze nie będą przekładane 'z kieszeni do
                              kieszeni' (patrz: m.in. GAT) ale wprowadzane będą w układ normalnej wymiany
                              finansowej. Austrii też lepiej jest być niezależnym krajem niż landem Niemiec.
                              • albrecht1 Re: Ja Bielszczanin 08.02.02, 16:23

> Podsumować mozna to tak, gospodarka i wolny rynek nie uznaje granic, wobec tego
                                >
                                > nie zmienią się relacje gospodarcze ze Ślaskiem. Sam od 1995 prowadzę jedną z
                                > firm i uwierz mi że te relacje nie mają żadnego znaczenia. Natomiast uważam że
                                > turystyka która jest naszą szansą poza pozostałymi dzidzinami gospodarki, lepie
                                > j
                                > będzie funkcjonowała jeżeli pieniądze nie będą przekładane 'z kieszeni do
                                > kieszeni' (patrz: m.in. GAT) ale wprowadzane będą w układ normalnej wymiany
                                > finansowej. Austrii też lepiej jest być niezależnym krajem niż landem Niemiec.

Co do relacji wolnorynkowych masz rację. Nie ma prawie wcale różnic. Jednak co
                                do samorządów,a w sposób posredni i co do firm prywatnych to jednak róznice widzę.
                                Pierwszą sprawa jest, jak bedzie wygladał powiat Bielski. Proponujecie
                                oddzielenie gmin: Jaworze, Jasienica, Czechowice-Dz. Jeśli macie mapę to
                                zobaczycie, że został karzeł, dziwactwo nie powiat. Już na tym etapie sprawy
                                ekonomiczne powiatu bedą kulały. Co to są 4 gminy? To jest nic. Jak cos takiego
                                ma funkcjonować gospodarczo, zapewniać potrzeby mieszkańców, jak komunikacja,
                                dobre drogi, wsparcie inicjatyw turystycznych i innych. Znowu bedą potrzebne
                                dotacje, prośby słowem wiszenie na budżecie województwa. No chyba, że chcecie
                                stworzyć powiat bielsko-żywiecki, ale wtedy silniejsze Bielsko może zdominować
                                ten układ.
                                Jesli odwrócicie się od naturalnie sprzegniętych z miastem gmin sląskich, tylko
                                dlatego że są ślaskie, a które wymieniłem powyżej, to odwracacie sie plecami od
                                granicy, bedacej szansą dla Bielska. Od wieków Bielsko wykorzystywało ten fakt.
                                Tędy biegła głowna i jedyna droga łącząca Czechy i Rzeczposplitą. Obecnie buduje
                                się droge z prawdziwego zdarzenia Cieszyn-Bielsko. Też czytałem artykuł w
                                Dzienniku Polskim. Potwierdza fakt przyznania funduszy na tę inwestycję.
                                Myślicie, że przy budowie pomysli się o małopolskich firmach, w tym z Bielska?
                                Wtedy ta część naszego powiatu będzie zarządzana przez Cieszyn i on zyska na
                                pewno.
                                Niezgadzam się też z tezą Małopolanina, że im biedniej tym lepiej. Im uboższy
                                region tym wyższe dotacje z UE. Nie ma tak łatwo. Każdy region musi, jak słusznie
                                pisze red. Molenda, postarac się o te dotacje i wyłożyć też swoje pieniądze.
                                Jeśli rozmontujecie ten powiat, to ciekawe skąd Bielsko weźmie fundusze na swoja
                                część inwestycji niewątpliwie tu potrzebnych. Choćby na porządną droge do
                                Krakowa, bo i tam część spraw obywatel załatwiać bedzie musiał. To dobre 80 km.
                                Zmiana administracyjna jaka proponujecie dla Bielska to brutalne zerwanie
                                historycznych wielowiekowych więzi z ziemią cieszynską i ta częścia Ślaska, jakie
                                funkcjonuja do dziś. To gest Kozakiewicza dla tych mieszkańców, a nie próba
                                ułożenia dobrosąsiedzkich stosunków. To veto dla nich. Bo Bielsko odrzuci swoja
                                ślaską część i nie bedzie miejsca na pogranicze czy wielokulturowość.
                                Co do GAT może i masz rację. Lepiej by było gdyby Szczyrk miał wpływ na swoje
                                bogactwo. Inna sprawą jest jak pisał już Slezan, to nie sami Ślazacy, ale
                                bonzowie górniczego lobby, ci sami co poganiają górników nakłaniając do
                                zaniechania zasad bezpieczeństwa jak w Jastrzębiu.
                                Sorry za ten przydługi eleborat.

• albrecht1 Re: Ja Bielszczanin 08.02.02, 17:22
                                  Dodam jeszcze jedną, która mi umknęła.
                                  W historycznej części portalu BB jest informacja, że juz przed II wojną starano
                                  się włączyć Białą do Bielska i woj. ślaskiego. Juz wtedy, panowie. Tyle, że
                                  wtedy Biała nie dorastała poziomem do Bielska. Widać "ślaski spisek" istniał od
                                  dawna :).
                                  • Gość: góral Re: Ja Bielszczanin IP: *.bielsko.cvx.ppp.tpnet.pl 11.02.02, 12:41
                                    albrecht1 napisał(a):

> Dodam jeszcze jedną, która mi umknęła.
                                    > W historycznej części portalu BB jest informacja, że juz przed II wojną starano
                                    >
                                    > się włączyć Białą do Bielska i woj. ślaskiego. Juz wtedy, panowie. Tyle, że
                                    > wtedy Biała nie dorastała poziomem do Bielska. Widać "ślaski spisek" istniał od
                                    >
                                    > dawna :).
                                    Wiemy o tym, większość mieszkańców Białej przed 1945 była również
                                    niemieckojęzyczna, w tym co przekazał mi mój dziadek w większości byli to kupcy
                                    Żydowscy. Naturalne położenie obok siebie miast przyciąga zawsze mniej ubogie do
                                    bogatszego, i nic więcej to nie tłumaczy.
                                    Nie było to jednak nigdy dążenie podbudowane 'śląskością' co zapewne inni
                                    uczestnicy forum uznaliby jako dowód również śląskości obecnej Białej :)).
                                    Spisku natomist nigdy nie było, są natomist partykularne interesy Śląska, dla
                                    których podporządkuje się wszelkie przejawy nazewnictwa, 'niemieckości' czy inne
                                    jako potwierdzenie tych interesów. My natomiast chcemy decydować o sobie bez
                                    Śląska, no ale to jest 'grzechem głównym' przeciwko wszelkiemu co śląskie i tak
                                    też jako 'heretycy' i 'schizmatycy' jesteśmy traktowani przez Śląsk.
                          • malopolanin Góralu, czy Ci nie żal :) 07.02.02, 15:38
                            Mówiłem już, że prawo mieszkańców BB do decydowania o swoim mieście jest
                            niepodważalne i kompromisu z Ślązakami z Górnego Śląska trzeba szukać na innych
                            płaszczyznach ( np. poparcie dla połączenia woj. Opolskiego i Śląskiego).
                            Nie wiem, czemu piszesz, że nazwa Podbeskidzie jest dla mnie nie do
                            zrozumienia. Ja doskonale rozumiem, że po przyłączeniu BB do Małopolski w jej
                            zachodniej części pojawi się prężny ośrodek przemysły i turystyki - BB z
                            Żywiecczyzną. I dobrze. Nie jestem bynajmniej zatwardziałym Krakusem, który
                            jest zdania, że Kraków powinien dominować nad całym województwem. Województwo
                            będzie naszym wspólnym dobrem, które będziemy promowali w kraju i zagranicą,
                            prezentowali, że w naszym województwie są przynajmniej dwa, znane na całą
                            Polskę ośrodki narciarskie: Zakopane i Szczyrk.
                            I właśnie do tego musimy podążać, a także do zmiany nazwy województwa na
                            Małopolsko - Podbeskidzkie, dla podkreślenia odrębności ziem na styku
                            Małopolski i Śląska.
                            • Gość: góral Re: Góralu, czy Ci nie żal :) IP: *.bielsko.cvx.ppp.tpnet.pl 11.02.02, 12:42
                              pełna zgoda :)))
                            • Gość: góral Re: Góralu, czy Ci nie żal :) IP: *.bielsko.cvx.ppp.tpnet.pl 11.02.02, 13:05
                              malopolanin napisał(a):

> Mówiłem już, że prawo mieszkańców BB do decydowania o swoim mieście jest
                              > niepodważalne i kompromisu z Ślązakami z Górnego Śląska trzeba szukać na innych
                              >
                              > płaszczyznach ( np. poparcie dla połączenia woj. Opolskiego i Śląskiego).
                              > Nie wiem, czemu piszesz, że nazwa Podbeskidzie jest dla mnie nie do
                              > zrozumienia. Ja doskonale rozumiem, że po przyłączeniu BB do Małopolski w jej
                              > zachodniej części pojawi się prężny ośrodek przemysły i turystyki - BB z
                              > Żywiecczyzną. I dobrze. Nie jestem bynajmniej zatwardziałym Krakusem, który
                              > jest zdania, że Kraków powinien dominować nad całym województwem. Województwo
                              > będzie naszym wspólnym dobrem, które będziemy promowali w kraju i zagranicą,
                              > prezentowali, że w naszym województwie są przynajmniej dwa, znane na całą
                              > Polskę ośrodki narciarskie: Zakopane i Szczyrk.
                              > I właśnie do tego musimy podążać, a także do zmiany nazwy województwa na
                              > Małopolsko - Podbeskidzkie, dla podkreślenia odrębności ziem na styku
                              > Małopolski i Śląska.

To było do Albrechta
                              • malopolanin Re: Góralu, czy Ci nie żal :) 11.02.02, 13:10
                                A to przepraszam :)
                  • malop Re: Albrecht I Wielki 05.02.02, 23:23
                    Albrech I wielki kojarzy mi się z Fryderykiem I Wielkim
                    a kojarzy mi się żle
                    • albrecht1 Re: Albrecht I Wielki 06.02.02, 06:52
                      malop napisał(a):

> Albrech I wielki kojarzy mi się z Fryderykiem I Wielkim
                      > a kojarzy mi się żle

Mnie się kojarzy z Albrechtem Habsburgiem, wojskowym z XIX wieku. Nawiasem mówiąc
                      całkiem dobrze.
              • Gość: góral Re: Znów do Wszystkich ! IP: *.bielsko.cvx.ppp.tpnet.pl 06.02.02, 16:37
                troche czasu przeleciało, ale cóż, pozdrawaiam serdecznie krajana!!
                niezależnie od różnic w poglądach.
        • malopolanin Re: Znów do Wszystkich ! 03.02.02, 20:20
          Wilym - bo w zasadzie moim celem jest wspieranie na tym forum stworzenia
          silnych , historycznych regionów, a nikt z dyskutantów tego chyba nie neguje.
          Naszą sporną kwestią jest w zasadzie sprawa Bielska i tu nasze poglądy są
          rozbieżne.
          Chciałby też uszanowania woli większości mieszkańców BB.
          • Gość: Wilym do malopolanina IP: *.gliwice-bernardynska.sdi.tpnet.pl 04.02.02, 23:14
            Malopolanin! Ok, niech i tak bedzie. Ja jednak obawiam sie tego, ze jesli
            bedziesz zgadzal sie z wszystkimi i to bardzo czesto z rozniacymi sie od siebie
            o 180 stopni postami to ktos moze to uznac jako zachowanie niepowazne. A wtedy
            wszystkie Twoje wysilki pojda na marne i moze sie okazac, ze tak naprawde
            zamiast dojsc do jakiegos konsensusu zgodzimy sie tylko i wylacznie na
            zasadzie "zeby miec swiety spokoj" a w sumie i tak bedziemy myslec swoje. Mysle
            ze zamiast przytakiwania kazdemu i zgadzania sie z wszystkimi wyrazanymi tu
            pogladami lepiej stymulowac w miare sensowna dyskusje, ktora moze nas do czegos
            doprowadzic.
            Pozdrawiam
            Wilym
            • malopolanin Re: do malopolanina 05.02.02, 14:49
              Gość portalu: Wilym napisał(a):

> Malopolanin! Ok, niech i tak bedzie. Ja jednak obawiam sie tego, ze jesli
              > bedziesz zgadzal sie z wszystkimi i to bardzo czesto z rozniacymi sie od siebie
              >
              > o 180 stopni postami to ktos moze to uznac jako zachowanie niepowazne. A wtedy
              > wszystkie Twoje wysilki pojda na marne i moze sie okazac, ze tak naprawde
              > zamiast dojsc do jakiegos konsensusu zgodzimy sie tylko i wylacznie na
              > zasadzie "zeby miec swiety spokoj" a w sumie i tak bedziemy myslec swoje. Mysle
              >
              > ze zamiast przytakiwania kazdemu i zgadzania sie z wszystkimi wyrazanymi tu
              > pogladami lepiej stymulowac w miare sensowna dyskusje, ktora moze nas do czegos
              >
              > doprowadzic.
              > Pozdrawiam
              > Wilym

Witam,
              Myślałem, że wystarczająco jasno wyraziłem swoje stanowisko, ale przemyślę to co
              powiedziałeś.
              Wydawało mi się, że osiągnąłem z Tobą teoretyczny konsensus: i Ty i ja chcemy
              naszych województw w historycznych granicach.
              Nie zgadzamy się w sprawie Bielska, ale dawałeś sygnały, że w imię jedności
              Śląska potwierdzasz prawo Bielska do bycia w Małopolsce, co dla mnie było
              oczywiste od samego początku.

To tyle teorii - są problemy z praktyką. Napisałeś kiedyś, że nie utożsamiasz się
              z politykami reprezentującymi Twój region i jedynym sposobem na osiągnięcie tych
              zamierzeń jest zdobycie władzy. Myśląc jednak bardziej realistycznie zastanawiam
              się, czy jest możliwość przy obecnym układzie sejmowym, dojście do takowego
              porozumienia w Warszawie. Obawiam się bowiem, że w tym sejmie nadarzy się jedna z
              ostatnich okazji na zmianę podziału adm. W następnyvh kadencjach zmiany będą
              coraz trudniejsze, nawet w obliczu wejścia do UE. Pytam się więc ponownie : jaki
              Ty masz pomysł na zmiany, przy obecnym kształcie sceny politycznej ?
              Bo , co do idei dużych regionów to chyba się zgadzamy, nie mylę się ?
              Pozdrawiam
        • Gość: góral Re: Znów do Wszystkich ! IP: *.bielsko.cvx.ppp.tpnet.pl 04.02.02, 06:30
          Gość portalu: Wilym napisał(a):

> Malopolanin... troche mnie zadziwiasz, bo zgadzasz sie z kazdym i w zasadzie po
          >
          > drodze Ci z wszystkimi wyrazonymi tu wypowiedziami, a to moim zdaniem nie
          > przynosi Ci to chwaly. Sorry, ale zdecyduj sie kogo chcesz kokietowac, bo na
          > razie to troche sie pogubilem (no chyba ze robisz to w imie wielkiej
          > Malopolski).
          > A do górala i zywego mam tylko jedno pytanie: dlaczego mieszkaniec slaskiego
          > Bielska ktory stwierdzi ze jest Malopolaninem waszym zdaniem jest
          > bielszczaninem, ale ktos kto w slaskim Bielsku okresli sie mianem Slazaka (jak
          > albrecht1)to juz nim nie jest? Oswieccie mnie, bo zachowujecie sie troche jak
          > niejaki Julius Streicher, ktorego celem nadrzednym bylo odsadzanie od czci
          > Zydow. Wy jego metoda probujecie zdyskresytowac slaskich mieszkancow slaskiego
          > Bielska. Powiem cos, co juz kiedys powiedzialem, a myslalem ze uda mi sie tego
          > uniknac: zachowujecie sie jak wyglodniali barbarzyncy, ktorzy wydzieraja dla
          > siebie cos co do nich nie nalezy (Bielsko jest na Slasku a nie w Malopolsce) i
          > niszcza wszystko to co im nie pasuje do stworzonego przez siebie obrazu
          > rzeczywistosci.

Nie Wilym, nie oponujemy przeciw czuciu się ślązakami przez jednych a czuciu się
          kimś innym przez drugich, a potwierdzam że jedni i drudzy mogą się czuć
          Bielszczaninami. Neguję jednak że obecna mniejszość mieszkańców Bielska jako
          dzielnicy Bielska Białej czująca się ślązakami ( a zapewniam Cię że jest to
          niewielki odsetek - bez polemiki) nie decyduje o śląskości Bielska, tak samo
          mieszkańcy Bielska-Białej czujący się małopolaninami nie decydują o małopolskości
          jakiejś z dzielnic miasta, jednak jest to dom i jednych i drugich i mają prawo
          się czuć jak chcą !!!. Bielsko-Biała ma niepowtarzalny charakter i klimat,
          niestety nie wszyscy mogą to zrozumieć, przykro że są wśród nich i mieszkańcy
          Bielska-B.
          • Gość: michi Re: Znów do Wszystkich ! IP: *.bud.polsl.gliwice.pl 04.02.02, 11:43
            >No i w tym sedno drogi albrechcie, ze przyszedłes do Bielska jako ślązak i
            >czyjesz sie jak na swoim! A to błąd! Do końca dni swoich w tym mieście
            >bedziesz
            >tylko gościem, jeśli nie poczyjesz sie bielszczaniniem a nie ślazakiem!
            >Pozdrawiam

Zdecydujcie sie w koncu! Raz opowiadacie o niepowtazalnym klimacie miasta, jego
            wielokuturowosci itp. a gdy tylko ktos nie podziela waszych pogladow (patrz:
            Albrecht) to juz jest zle!
            A ja bede ciagle wracal do pojecia slaskosci. Jak juz kiedys gdzies wspomnialem
            slaskosc = wielosc. Od tego trzeba wyjsc!
            Nie wiem czy widzieliscie emitowany ostatnio w TV Polonia znakomity film "Marsz
            Radetzkiego"? Ogolnie mowiac w dosc malowniczy sposob przedstawiono tam
            zlozonosc monarchi Austro-Wegierskiej.
            Do czego zmiezam. Dziwni mnie jak Malopolanie zachwycaja sie i szczycą
            wielokulturowoscia owczesnej Galicji.
            A to ze podobna sytuacja ma dzis miejsce na Slasku (ludnosc autochtoniczna,
            mniejszosci, autonomisci, katolicy, ewangelicy itd.) wywoluje u wiekszosci
            nazwijmy to delikatnie: niesmak???
            Oczywiscie nie jest to ta skala ale dzisiejszy Slask jest chyba w Polsce
            najbardziej jednolitym a jednoczesnie zróżnicowanym regionem. Byc moze brzmi to
            jak sprzecznosc ale tak bylo tu zawsze i pozostalo do dzis. Zmiany ludnosciowe
            po 1945 roku czesto tragiczne sa jednak potwierdzeniem powyzszego i stanowia
            pewna ciaglosc historii Slaska.
            • malopolanin Re: Znów do Wszystkich ! 04.02.02, 11:50
              Z tą jednorodnością i wielokulturowością, to bym polemizował. To samo można
              przecież powiedzieć PRZYNAJMNIEJ O MAŁOPOLSCE ( górale żywieccy, podhalańscy,
              Łemkowie, kultura Pogórza, Beskidu Średniego i Małego, nie mówiąc już o
              specyfice pogranicza śląsko - małopolskiego (BB).
              Zważ także, że w Małopolsce, pozostało chyba najwięcej ludności rdzennej ( poza
              Żydami i wysiedlonymi Łemkami, a wcześniej NIemcami).
              • slezan Re: Znów do Wszystkich ! 04.02.02, 12:55
                Tyle, że znaczna część mieszkańców historycznej Małopolski nie tylko nie ma
                małopolskiej świadomości, ale jeszcze nie zdaje sobie sprawy, że w tej
                Małopolsce mieszka. Przeciez Lublin, Radom to też Małopolska (choć inna, bo
                "ruska")!
                • malopolanin Re: Znów do Wszystkich ! 04.02.02, 12:59
                  Tak, ale mówiąc Małopolska, mam na myśli dzisiejsze województwo Małopolskie,
                  Podkarpackie, Świętokrzyskie i część Śląskiego.
                  Pozostałe ziemie, o których wspominasz, już dawno straciły związki z Krakowem i
                  Małopolską. ( Może za wyjątkiem Radomia w Mazowieckim i Opoczna w Łódzkiem).
                • malopolanin Re: Znów do Wszystkich ! 04.02.02, 13:03
                  Można też piłeczkę odwrócić. Znaczna część ludności napływowej na Śląsku ( np.
                  w Kotlinie Kłodzkiej, czy Sudetach ale też na Opolszczyźnie), nie ma poczucia
                  tożsamości śląskiej.
                  • michi3 Re: Znów do Wszystkich ! 04.02.02, 13:15
                    malopolanin napisał(a):

> Można też piłeczkę odwrócić. Znaczna część ludności napływowej na Śląsku ( np.
                    > w Kotlinie Kłodzkiej, czy Sudetach ale też na Opolszczyźnie), nie ma poczucia
                    > tożsamości śląskiej.

Oczywiscie!
                    Taka sytuacje wytworzyla historia i nic nie zmienimy. Ludzie ci musza wreszcie
                    poczuc sie na Slasku "u siebie". Oczywiscie nie twierdze ze musza stac sie tacy
                    jak rdzenni Slazacy. Ale ciagle poczucie siedzenia na walizkach ktore bylo
                    powszechne w pierwszym pokoleniu przesiedlencow musi sie skonczyc jezeli myslimy
                    o harmonijnym rozwoju regionu.
                  • slezan Re: Znów do Wszystkich ! 04.02.02, 13:35
                    malopolanin napisał(a):

> Można też piłeczkę odwrócić. Znaczna część ludności napływowej na Śląsku ( np.
                    > w Kotlinie Kłodzkiej, czy Sudetach ale też na Opolszczyźnie), nie ma poczucia
                    > tożsamości śląskiej.

Róznica polega na tym, że choc nie czuja się Ślązakami toprzynajmniej wiedzą, że
                    mieszkają na Śląsku. Poza tym w Radomiu czy Lublinie nawet autochtoni nie mają (w
                    więszości) świadomości małopolskiej.
                    • malopolanin Re: Znów do Wszystkich ! 13.02.02, 13:45
                      Bo Świadomość małopolska istnieje faktycznie w woj. Podkarpackim, Małopolski,
                      części Świętkrzyskiego i oczywiście Śląskiego.
                      Lublin, czy Radom już dawno zapomniały o Małopolsce :(

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka