najta 25.01.10, 13:17 Porozmawiajmy o koszulach 1. Czy mankiety koszuli powinny trochę wystawać spod rękawów garnituru? 2. Kupujecie zapasową koszulę dla Młodego? 3. Koszula na guziki, czy spinki? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
szampanna Re: Koszula Pana Młodego 25.01.10, 13:20 1. tak, odrobinę 2. nie 3. tylko spinki Odpowiedz Link Zgłoś
emily_valentine Re: Koszula Pana Młodego 25.01.10, 13:29 Mój mąż miał 2 koszule. Jedną pod kolor sukienki czyli ecru, drugą białą. Do końca nie wiedzieliśmy co będzie lepsze. Można więc uznać, że miał zapasową. Na szczęście nie przydała się w dniu ślubu. Ale był z niej pożytek, gdy wyjechaliśmy do na 2-dniową sesję. Miał 2 koszule na zmianę, nowa na każdy dzień i nie trzeba było nic prać i prasować. Odpowiedz Link Zgłoś
graazaa Re: Koszula Pana Młodego 25.01.10, 13:25 Podpisuję się pod tym co napisała szampanna Odpowiedz Link Zgłoś
mariolkawalczywkisielu Re: Koszula Pana Młodego 25.01.10, 13:30 1+2 - patrz Szampanna 3. spinki, z żółtych główek ludzików lego prawdopodobnie Odpowiedz Link Zgłoś
misself Re: Koszula Pana Młodego 25.01.10, 13:35 1) Tak, pół centymetra przy koszuli na guziki, półtora przy koszuli na spinki, mierzone przy zgięciu ręki w łokciu. 2) Nie. 3) Tylko na spinki. Odpowiedz Link Zgłoś
pszczzola Re: Koszula Pana Młodego 25.01.10, 14:18 Uwazam, ze zapasowa koszula by sie przydala. Faceci sie jednak bardziej poca. Odpowiedz Link Zgłoś
misself Re: Koszula Pana Młodego 25.01.10, 15:24 pszczzola napisała: > Uwazam, ze zapasowa koszula by sie przydala. Faceci sie jednak > bardziej poca. Ja nie zamierzam, bo: - ślub w maju, więc upału nie będzie - bez wesela, więc nie ma się kiedy zgrzać - garnitur będzie jasny i lekki, nie wełniany - mój Mężczyzna się nie poci bardziej niż ja - znając siebie i narzeczonego powiedziałabym raczej, że mnie przyda się zapasowa sukienka, biorąc pod uwagę moją tendencję do paprania się. Odpowiedz Link Zgłoś
adrianna26 Re: Koszula Pana Młodego 25.01.10, 14:26 Koszula na spinki, z dobrej firmy, 100% bawełny, druga na przebranie, w razie gdyby się spocił, poplamił czy pobrudził od pomadki, czekolady itp, bo będzie fontanna i dużo dzieci na wesele, jak nie wykorzysta to będzie na poprawiny, zapasowa będzie oprócz tych dwóch Odpowiedz Link Zgłoś
caprichito Re: Koszula Pana Młodego 25.01.10, 15:21 1. nie wiem 2. tak 3. obowiazkowo Odpowiedz Link Zgłoś
azjahavana Re: Koszula Pana Młodego 25.01.10, 15:31 1) Chyba powinny ale ile to nie wiem 2) Na 200% 3) Spinki! Odpowiedz Link Zgłoś
najta A dlaczego spinki? 25.01.10, 16:24 Bo widzę, że każda z Was wybrała spinki? Odpowiedz Link Zgłoś
misself Re: A dlaczego spinki? 25.01.10, 16:33 najta napisała: > Bo widzę, że każda z Was wybrała spinki? Bo koszule na spinki są bardziej odświętne i eleganckie Odpowiedz Link Zgłoś
azjahavana Re: A dlaczego spinki? 25.01.10, 16:53 Najta, ja lubię spinki, są bardziej wytworne niż zwykłe guziki. Odpowiedz Link Zgłoś
najta Re: A dlaczego spinki? 25.01.10, 19:00 Ok rozumiem Mój chłop nie chce spinek, ale jeszcze za garniturem i dodatkami się nie rozglądaliśmy. Wszystko się może zmienić Odpowiedz Link Zgłoś
stworzenje Re: A dlaczego spinki? 25.01.10, 19:40 na spinki powinna wystawać nieco, na guziki już nie. Druga na zmianę - opcja całkiem niezła zwłaszcza gdy facet się dość poci po paru już tańcach .No i wyłącznie na spinki - bardzo elegancko . Odpowiedz Link Zgłoś
stworzenje Re: A dlaczego spinki? 25.01.10, 19:41 no i oczywiście 100% bawełny o ile nie chcemy aby zalatywało spod skrzydła . Odpowiedz Link Zgłoś
callja Re: Koszula Pana Młodego 25.01.10, 20:10 Koszula na guziki jest "codzienna", więc na bardziej uroczyste okazje założenie koszuli na spinki to w myśl zasad savoire-vivre'u obowiązek każdego obytego mężczyzny Mankiet koszuli na spinki winien się wysuwać z rękawa marynarki na tzw. "grubość papierosa" - cytat za podręcznikami protokołu dyplomatycznego Miara jakości koszuli wizytowej jest to, czy nie trzeba pod nią zakłądać podkoszulka - bo nie powinno się tego robić Tkanina koszuli, tj. 100%-owy bawełniany adamaszek winien być na tyle gęsty, że skóra nie powinna przeświecać. Kupowanie drugiej koszuli na zmianę to już indywiduualna decyzja. Odpowiedz Link Zgłoś
inka323f Re: Koszula Pana Młodego 25.01.10, 20:53 1. tak, zawsze 2. tak, mieliśmy dwie szyte na miarę 3. spinki Odpowiedz Link Zgłoś
drobiazg_lesny Re: Koszula Pana Młodego 26.01.10, 20:17 a ja mam problem kolorystyczny - mój narzeczony idzie do ślubu we fraku (to już postanowione na 100%), w związku z czym musi mieć białą muszkę. jak biała muszka, to biała koszula, a jak biała koszula, to... koniecznie biała sukienka? ;> jestem tuż przed maratonem po salonach i ostatecznym decydowaniem, i zastanawiam się, czy sukienka np. ecru nie będzie wyglądała przy białej koszuli jak zżółkła. albo może pokombinować z koszulą i muszką ecru? tylko czy to w ogóle będzie dobrze przy fraku wyglądać? [oczywiście wiadomo, że kupię taką sukienkę, jaka będzie mi się podobać i w jakiej mi będzie dobrze, niezależnie od koloru, ale tak się zapobiegawczo pytam ] Odpowiedz Link Zgłoś
callja Re: Koszula Pana Młodego 27.01.10, 02:01 Dziewczyno, Pan Młody we fraku WIECZOROWYM?! równie dobrze Ty powinnaś pomaszerować do ołtarza w bikini Fraka nie nakłada się przed 19.30-20.00, i nigdy do kościoła, bo maszerowanie na liturgię w stroju "zabawowym" (bikini tez jest "zabawowe"...) swiadczy o braku szacunku do sfery sacrum jesli chcecie byc bardzo "aliganccy", wybierzcie FRAK DZIENNY, tj. zestawiony ze sztuczkowymi spodniami i jedwanym KLRAWATEM + kamizelką. Wklejam po raz n-ty link do ślubu arystokratycznego z Panem Młodym w takim fraku... www.royalpress.nl/categories.php?cat_id=323&sessionid=4ef4fdafefcde474c4b872f98da2a28d Naprawdę szczerze radzę zrezygnować z fraka, bo - wybierając strój nieodpowiedni do okazji - zamiast wystylizować przekombinujecie, i zamiast elegancko, będziecie wyglądac.... "nie na miejscu". Chyba, że chcecie stanowić konkurencję dla p. Płoszajskiego i jego żony, z których ślubnej super-stylizacji do dziś cała Polska chichra w kułak... Odpowiedz Link Zgłoś
callja Re: Koszula Pana Młodego 27.01.10, 02:09 A sukienka ecru przy białej koszuli rzeczywiście będzie wyglądała na... po prostu starą, zapuszczoną - jeśli chcesz się narazić na pytania gości "czy Ty może w szmateksie kupiłaś sobie ślubną kiecke, że taka ze starości pożółkła??", to rzeczywiście, kup co chcesz i o zdanie nikogo nie pytaj Generalna zasada (jeśli nie chcecie wyglądac jak strachy na wróble) - biała suknia - biała koszula Młodego, suknia śmietankowa - koszula śmietankowa, suknia ecru - koszula. Ale być może będziemy mieli niepowtarzalną okazję oglądać niezwykle orygonalną Parę Młodą - on pinwinek, ona gąska podwórzowa (w błotku się utyłała i nie domyła :-p ) Ale skoro pytasz tylko po to, by wszystko zrobić i tak po swojemu... to po co pytasz, hę? Odpowiedz Link Zgłoś
misself Re: Koszula Pana Młodego 27.01.10, 17:34 drobiazg_lesny napisała: > ileż jadu! A nie wzięłaś pod uwagę tego, że ona Ci chce pomóc? Calja służy nam wszystkim dobrą radą tak w kwestii muzyki kościelnej, jak i stroju oficjalnego, a wiesz, ile razy już było tutaj na forum tupanie nóżką w stylu "i co z tego, że to się nie nadaje, ja tak chcę i już!"? Odcedź z tego "jadu", jak to nazywasz, całą wypowiedź, znajdziesz wskazówki merytoryczne, bo frak naprawdę jest strojem wieczorowym. A biała mucha... Cóż, mnie się osobiście kojarzy z kelnerem. Zresztą w ogóle nie lubię białych "zawieszek" na tle białej koszuli, to się mija z celem. Odpowiedz Link Zgłoś
drobiazg_lesny Re: Koszula Pana Młodego 27.01.10, 17:51 wzięłam to pod uwagę, ale o ile pierwszy post jest merytoryczny, o tyle drugi sprawił mi przykrość. kwestię fraka przedstawiam w poście niżej, tak bardzo chce narzeczony, ale jeśli okaże się to niemożliwe, to będziemy myśleć nad garniturem. a wieczorowo do fraka tylko biała muszka - to właśnie tylko kelnerzy mają czarne. Odpowiedz Link Zgłoś
drobiazg_lesny Re: Koszula Pana Młodego 27.01.10, 17:46 a może będę mieć śnieżnobiałą sukienkę? a może mamy ślub o 19.30? a może moi goście będą na tyle kulturalni, że nie będą pytać, czy kupiłam sukienkę w szmateksie? (a jeśli nawet tam, to co?) nie rozumiem tego ataku. co do wieczorowości fraka - o wszystkim tym wiem, ale w tym konkretnym wypadku frak jest jak mundur, a narzeczony jest szczuplutki niesamowicie i wierz mi, że nigdy we fraku nie wyglądał jak pingwin. pisząc post nie skojarzyłam wersji krawatowej, choć rzeczywiście i o niej słyszałam, dlatego pierwszym impulsem-skojarzeniem była standardowa muszka. zobaczymy - jemu bardzo na fraku zależy (w czym jest wspierany przez wielu frakowych kolegów) i chciałabym, żeby to jego marzenie-założenie doszło do skutku. a to, że sukienka będzie taka, jaka będzie mi się podobać, to chyba nie jest nic nadzwyczajnego na tym forum? może będzie biała (bo taka teoretycznie ma być), ale może śmietankowa, ecru, a może zielona? zobaczymy, jaką ostatecznie znajdę i w jakiej będzie mi dobrze. potem będziemy kombinować - z koszulą, dodatkami, ewentualnie garniturem, jeśli z frakiem się nie da. zadałam tylko pytanie, owszem, może nie do końca przemyślane, bo nagle przyszło mi do głowy i napisałam "na gorąco". a zostałam nazwana "aligancką", tą, co "szmateksie kupiła sobie ślubną kiecke, że taka ze starości pożółkła" oraz "gąską podwórzową (w błotku się utyłała i nie domyła :-p ). dzięki za radę w pierwszym poście, za to przez drugi jest mi po prostu przykro. Odpowiedz Link Zgłoś
misself Re: Koszula Pana Młodego 27.01.10, 18:02 To go ubierz we frak dzienny I wilk syty, i owca cała. Ecru w zestawieniu z bielą niestety wygląda na zżółkłe, niezależnie od tego, co jest zestawione. Zresztą tak samo trzeba uważać z rodzajami tkanin: inna jest biel adamaszku czy naturalnego jedwabiu, inna tkanin sztucznych. Odpowiedz Link Zgłoś
kaska1981aaa Re: Koszula Pana Młodego 03.02.10, 19:59 Posłałam Ci coś na gazetowego Odpowiedz Link Zgłoś
jestem_73 Re: Koszula Pana Młodego 03.02.10, 21:31 ale pamiętasz o tym, ze frak leży dobrze dopiero w trzecim pokoleniu? Odpowiedz Link Zgłoś
drobiazg_lesny Re: Koszula Pana Młodego 05.02.10, 10:28 na dyrygencie dobrze leży z zasady ;P Odpowiedz Link Zgłoś
1luna1 Re: Koszula Pana Młodego 27.01.10, 18:01 callja napisała: być może będziemy mieli niepowtarzalną okazję oglądać niezwykle > orygonalną Parę Młodą - on pinwinek, ona gąska podwórzowa (w błotku > się utyłała i nie domyła :-p ) > ??? Callja, aż się dziwię, że to Twoje słowa. Skąd tyle jadu w Tobie. Drobiazg leśny naprawdę nie zasłużył sobie na takie epitety. Rozumiem, że jesteś bardzo pryncypialna, ale tym razem chyba przesadziłaś. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
rockiemar spinki... 31.01.10, 01:24 A jesli N walczy, ze ich nie zalozy, bo bleee, bo niepraktyczne, bo nigdy wiecej ich nie wykorzysta, bo bez sensu, bo po co, bo... Odpuscic? Odpowiedz Link Zgłoś
martina.15 Re: spinki... 31.01.10, 01:57 mozna mu najprostsze zasady S-V podac, tam gdzie dress code jest wylozony. naprawde nie bedzie mial mozliwosci wykorzystania z pewnoscia swietnej jakosciowo koszuli? Niepraktyczne? Widze mojego z luboscia zakladajacego swoja koszule na spinki i zakladanie i rozpinanie idzie szybciej niz z guzikami, a ciezej to zgubic no i kurka jakim cudem bardziej bleee sa spinki niz guziki? ma jakies wartosciowe argumenty, jakis konkret? Odpowiedz Link Zgłoś
rockiemar Re: spinki... 31.01.10, 13:34 Moj N jest z tych, ktorzy dress code maja gleboko w... On chodzi w dzinsach i t-shircie i jest szczesliwy. A garnitur mial na razie na sobie 2 razy w zyciu (na 2 slubach znajomych) i za bardzo nie zamierza zmieniac tego stanu rzeczy. Dlatego chyba jednak niestety jestem skazana na przegrana z tymi spinkami... Odpowiedz Link Zgłoś
szampanna Re: spinki... 31.01.10, 14:01 jakbym widziała swojego męża Kupuje jeden garnitur na 10 lat, koszule ma słownie dwie - bo akurat obydwoje nie musimy ubierać się formalnie do pracy, z czego on skwapliwie korzysta I właśnie dlatego kupiliśmy koszulę ze spinkami - bo skoro ma mieć jedną, to niech będzie porządna, nie? Argumentem może być też to, że jeśli włoży zwykłą, ktoś albo nawet wielu gości przypuszczalnie będzie wyglądać bardziej elegancko od niego. No i musi pasować do Ciebie - a skoro Ty się zrobisz na wielki dzwon, on nie może wyglądać jak młodszy kuzyn na maturze Odpowiedz Link Zgłoś
1luna1 Re: spinki... 31.01.10, 15:10 rockiemar napisała: > A jesli N walczy, ze ich nie zalozy, Odpuscic? > Ja nie odpuściłam, bo uparta ze mnie kobita okrutnie. Załatwiłam to "dyplomatycznie". Kupiłam spinki w prezencie imieninowym i z miną niewiniątka grzecznie poprosiłam, aby założył do koszuli ślubnej, bo zrobi mi tym gestem przyjemność. "Podstęp" się udał. Spróbuj, może to chwyci? Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
rockiemar Re: spinki... 03.02.10, 19:37 N jednak bedzie mial spinki A przy okazji jest prosiakiem, bo uwierzyl dopiero kolegom. Pozalil im sie, biedaczek, a Ci przyznali bezwzgledna racje mi Tylko jakie? Myslalam o jakichs z masa perlowa, bo w ten sposob jest zdobiona moja bizuteria na slub. Czy lepsze zwykle srebrne, gladkie? Jak myslicie? Odpowiedz Link Zgłoś
rockiemar Re: spinki... 03.02.10, 19:58 Znalazlam np. takie w sensownej cenie. Hmmm? spinki1 spinki2 spinki3 spinki4 spinki5 Odpowiedz Link Zgłoś
rockiemar i jeszcze o spinkach c.d. ;) 03.02.10, 20:11 N bedzie ubrany dokladnie tak (czarny garnitur, niebieski krawat, taka butonierka, brak tylko bedzie brody ): I do tego takie spinki: Moja bizuteria: Pasuje? Odpowiedz Link Zgłoś
dorothy_mills Re: i jeszcze o spinkach c.d. ;) 03.02.10, 21:18 Rockie jak dla mnie to pasuje do siebie! piękne połączenie! Odpowiedz Link Zgłoś
szampanna Re: i jeszcze o spinkach c.d. ;) 03.02.10, 21:51 Pasują, mnie się najbardziej podobają spinki 3 i 5. Szachownica nie bardzo, zaokrąglonych też nie lubię. Wybierz takie, żeby potem jeszcze się też przydały, nie tylko na ślub. Odpowiedz Link Zgłoś
nothing.at.all Re: Koszula Pana Młodego 01.02.10, 08:49 1. Tak, ale niezbyt dużo. 2. Hm, a po co? Ja nie widzę potrzeby. 3. Spinki - tylko i wyłącznie! Odpowiedz Link Zgłoś
jestem_73 Re: Koszula Pana Młodego 03.02.10, 21:35 mój M. zabiera zapasową koszulę na każdą imprezę, czasem się przydaje, czasem nie, ale na własnym weselu na pewno warto mieć. Pan Młody spocić się może już przy przyjmowaniu życzeń Odpowiedz Link Zgłoś
misself Re: Koszula Pana Młodego 05.02.10, 07:38 jestem_73 napisała: > Pan Młody spocić się może już > przy przyjmowaniu życzeń A panna młoda nie? Odpowiedz Link Zgłoś