Dodaj do ulubionych

Musze odwolac wesele..

30.12.11, 02:08
Hej dziewczyny, z przyczyn ode mnie nie zaleznych musze odwolac nasze wesele. Prosze Was o porady jak sie za to zabrac? Chodzi mi o zarezerwowana sale, fotografa, itp.. Sprobowac odzyskac depozyty, czy odpuscic?jak sie za to zabrac? Jak legalnie mozna odstapic komus np sale?
Obserwuj wątek
    • merka_30 Re: Musze odwolac wesele.. 30.12.11, 08:18
      Jesli masz podpisane umowy na wynajem sali czy inne uslugi np.foto, przeczytaj-bo sa najczesciej zawierane podpunkty mowiace o przypadku zerwania umowy. Jesli nie....to i tak polecam przejechac sie do restauracji i porozmawiac o warunkach rezygnacji. Jesli termin jest daleki a oni nie beda chcieli zwrocic zaliczki-dajcie ogloszenie na forach z namiarami na sale,ze chcecie odstapic i koszt odstepstwa jest rownowarty zaliczce. Pozostale uslugi-tez wydaje mi sie ze bez problemu mozna powiadomic telefonicznie o rezygnacji, a zadatkwane-poprosic o mozliwosc odbioru zaliczki....bo dlaczego rezygnowac?
    • klaudia.nowosinska Re: Musze odwolac wesele.. 30.12.11, 09:36
      Jak odzyskać zadatki? Najpierw odpowiedz sobie na pytanie po co są pobierane zadatki. Mają zabezpieczyć przed beztroskim zawieraniem i rozwiązywaniem umów. Zapewne od momentu podpisania umowy z Twoimi zleceniobiorcami (kamerzystą, fotografem, zespołem, salą) minęło trochę czasu, na pewno wielokrotnie odmawiali ten termin innym osobom. Przepadek zadatku to jeszcze nic, w niektórych umowach jest klauzula nakazująca zapłacenie części lub całej kwoty jeśli umowa jest rozwiązana np. na dwa tygodnie przed datą zlecenia. Jedynym sensownym rozwiązaniem jest znalezienie kogoś na swoje miejsce.
      A zresztą dlaczego nie. Jeśli kamerzysta, fotograf, zespół, sala nie będą mogli wywiązać się z umowy niech też nie zwracają zadatku
      • ta-lala Re: Musze odwolac wesele.. 30.12.11, 19:35
        Chcialabym tylko powiedziec ze niestety nie zawsze jest to zwykle "beztroskie" rozwiazywanie umow.. jak wyzej wspominalam, musze odwolac niezaleznie od swojej woli, z checia niczego bym nie odwolywala............

klaudia.nowosinska napisała:

> Jak odzyskać zadatki? Najpierw odpowiedz sobie na pytanie po co są pobierane za
        > datki. Mają zabezpieczyć przed beztroskim zawieraniem i rozwiązywaniem umów. Za
        > pewne od momentu podpisania umowy z Twoimi zleceniobiorcami (kamerzystą, fotogr
        > afem, zespołem, salą) minęło trochę czasu, na pewno wielokrotnie odmawiali ten
        > termin innym osobom. Przepadek zadatku to jeszcze nic, w niektórych umowach jes
        > t klauzula nakazująca zapłacenie części lub całej kwoty jeśli umowa jest rozwią
        > zana np. na dwa tygodnie przed datą zlecenia. Jedynym sensownym rozwiązaniem je
        > st znalezienie kogoś na swoje miejsce.
        > A zresztą dlaczego nie. Jeśli kamerzysta, fotograf, zespół, sala nie będą mogli
        > wywiązać się z umowy niech też nie zwracają zadatku
    • martina.15 Re: Musze odwolac wesele.. 30.12.11, 10:37
      ja osobiście najpierw poszukałabym na forach chętnych do przejęcia Twojej sali, zespołu itp na ten termin, wtedy za tą możliwość Ty odbierasz równowartość zadatku a ta nowa para płaci resztę tym mediom wtedy kiedy jest to ustalone w umowie.

Jeśli płacisz zaliczkę- możesz ją odzyskać. Jeśli zadatek- już nie. Z tego co się orientuję, takie są zasady.
      Potem, jeśli nie znajdziesz zastępstwa za wasze media, koniecznie jedź do ludzi albo dzwoń i informuj że zwalniasz termin. Może jeszcze kogoś podłapią.

Poza tym... dobrze skonstruowana umowa powinna mieć zawarty tekst o tym co się dzieje w razie rezygnacji którejś ze stron.

PS. Mojego kumpla narzeczona "rozmyśliła się" 8 dni przed ślubem. Udało się jednak trochę odzyskać.
      • sajolina Re: Musze odwolac wesele.. 30.12.11, 13:38
        Najpierw zajrzyj do umów, czy nie masz tam jakichś kar albo możliwości "bezkosztowego" odstąpienia od umowy w określonym terminie. Potem, jeśli masz jeszcze na to czas, poszukaj chętnych na Twój termin, a jak się ktoś znajdzie to razem z nim idź do usługodawcy i wyjaśnij sytuację, nie sądzę, żeby robili problemy. Jeśli nikogo nie znajdziesz, to zadatek Ci przepadnie, o zwrot zaliczki można powalczyć, ale nie sądzę, żeby łatwo oddali, w końcu to też nie ich wina, że Ty musisz zrezygnować z wesela.
    • chomiczkami Re: Musze odwolac wesele.. 30.12.11, 17:15
      Jeśli termin jest niedługo i usługodawcy nie chcą zwrócić pieniędzy, to sprzedaj swój ślub.
      Piszę serio.
      Na pewno masa osób zaręczyła się w bieżącym magicznym miesiącu i niektórzy chętnie pobraliby się w tym roku. A tu kolejka do wszystkiego i trzeba organizować. Daj ogłoszenie: "sprzedam cały ślub i wesele: sala, fotograf, kościół, dekoracje ... " i może ktoś się zgłosi.
    • ta-lala Re: Musze odwolac wesele.. 30.12.11, 19:34
      Dzieki dziewczyny, ide dzialac.. moze cos uda sie odzyskac...
      • chomiczkami Re: Musze odwolac wesele.. 30.12.11, 23:57
        Na pewno się uda i będzie w porządku.
      • chomiczkami Re: Musze odwolac wesele.. 30.12.11, 23:59
        Jeszcze po cichutku dodam, że napisz swoje ogłoszenie na wielu forach. U nas może zginąć w masie ogłoszeń wink
        • sposobuzycia Re: Musze odwolac wesele.. 02.01.12, 08:57
          Najpierw napiszę, że bardzo mi przykro, że musisz odwołać wesele, to nigdy nie jest sytuacja, w której ktokolwiek chciałby się znaleźć.
          A panią Klaudię zapytam, czy w przypadku, gdyby np. zmarł jej narzeczony i musiała sama odwoływać wszystko, również chciałaby usłyszeć od kilku podwykonawców, że beztrosko sobie zamawia usługi a potem odwołuje? Różne są powody odwołania ślubu i ta impreza akurat to nie piknik z kolegami, że się ją odwołuje ot tak.

Zrób to, co radziły dziewczyny - daj ogłoszenia, a potem "podbijaj" wątek co jakiś czas, dodając nowy post.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka