Dodaj do ulubionych

Urząd Stanu Cywilnego-parę pytań

22.07.12, 21:22
Cześć

Mam parę wątpliwości związanych z ślubem cywilnym.
1. Czy jest się ''przypisanym'' do USC wedle dzielnicy w której się mieszka czy można wziąć ślub w jakimkolwiek urzędzie?
2. Ile czasu wcześniej trzeba zaklepać termin?
3. Czy jest jakiś okres ważności złożonych dokumentów(myślimy o 1 czerwca 2013, więc jeszcze szmat czasu i zastanawiamy się czy jest sens już w sierpniu zaklepywać termin)
Obserwuj wątek
    • skrytapiromanka Re: Urząd Stanu Cywilnego-parę pytań 22.07.12, 21:49
      1. możesz gdzie chceszsmile
      2. bardzo różnie w różnych miejscach - w zależności od miasta, czy jest jeden urząd czy więcej, czy jest szczególnie ładny czy paskudny itp. itd. (najlepiej zapytać u źródła po prostu, bo tu Ci nikt nie napisze konkretnie przecież)
      3. jeśli bierzesz w "swoim" to tam są wszystkie dokumenty, jeśli bierzesz w "obcym" dokumenty musisz zgromadzić i one mają jakąś ważność, ale dokładnie nie wiem, jaką (3 miesiące??). w przypadku ślubów cywilnych rzadko tak wcześnie można/trzeba zaklepywać terminy, z tego co wiem.
    • smoczy_plomien Re: Urząd Stanu Cywilnego-parę pytań 23.07.12, 13:35
      ad 3. Zapisywać się na termin cywilnego można, gdy w urzędzie pojawi się "zeszyt" na odpowiedni miesiąc wink Nie ma na to reguły, jak się pojawi, to się pojawi, pod tym względem każdy urząd ma swój własny tryb życia. Zwykle jest to ok. 3 miesiące przed terminem, ale u nas dostępny był już na 4 miesiące przed.
    • emiliajanus Re: Urząd Stanu Cywilnego-parę pytań 24.07.12, 09:20
      POlecam forum na którym znajdziesz wszystkie odpowiedzi w tym temacie www.usc.pl
    • martina.15 Re: Urząd Stanu Cywilnego-parę pytań 24.07.12, 11:05
      1. Można wziąć ślub w jakimkolwiek urzędzie
      2. i 3. Do USC na ślub cywilny powinno się zapisać od 6 miesięcy do 1 miesiąca przed uroczystością. Tak jest w prawie i tak można smile W malutkich miejscowościach możliwe że jest krótszy czas składania dokumentów, np. od 3 do 1 m-ca. Ale w prawie zapisane jest to wyższe.

Jeśli chcesz wyjść za mąż w pałacu ślubów na starówce w Warszawie chyba warto wcześniej zadzwonić i się zapytać, bo tam obłożenie jest ogromne.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka