Dodaj do ulubionych

Ile alkoholu?

03.02.05, 15:15
Mam wesele na 105 osób i nie wiem dokładnie ile butelek wódki i wina mam
kupić. Bardzo proszę o radę. Z góry dzięki.
Obserwuj wątek
    • amalita Re: Ile alkoholu? 03.02.05, 15:17
      Licz srednio pol litra na dwie osoby i butelke wina na osiem. Ale to nie jest
      norma.
      Pozdrawiam
    • Gość: ibizka Re: Ile alkoholu? IP: *.de.deuba.com 03.02.05, 15:21
      My kupujemy pol litra wodki na osobe bez wzgledu czy to mlodszy czy starszy i
      kilkanascie butelek wina, z tego wzgledu, ze kilka osob z rodziny pije tylko
      wino i to w znacznych ilosciach smile)
      Wesele zakladamy na 180-190 osob smile
      • Gość: Pinakolada Re: Ile alkoholu? IP: *.sgib.com 03.02.05, 15:27
        Pol litra na osobe?? o kurcze, niezli zawodnicysmile)) naprawde maja taki spust?
        po wypiciu pol litra nawet przecietny Polak zwali sie pod stol...
        • Gość: ibizka Re: Ile alkoholu? IP: *.de.deuba.com 03.02.05, 15:30
          Moze dodam, ze robimy poprawiny, bedzie Ci to prosciej ogarnac smile
          • Gość: Pinakolada Re: Ile alkoholu? IP: *.sgib.com 03.02.05, 15:36
            Aaaaa, to juz lepiej, bo wciagnac pol litra na glowe w jeden wieczor, to niezly
            wynik. Jak sie to rozlozy na dwa dni, to pojmuje. Chociaz, szczerze, uwazam, ze
            sporo Ci tego zostanie, bo drugiego dnia ludzie z natury juz tak nie szaleja.
            • kajetano Re: Ile alkoholu? 03.02.05, 15:55
              hmm...my liczymy okolo litra na glowe .... ale w tym poprawiny i rozdawnictwo
              po weselu... smile
              • amalita Re: Ile alkoholu? 03.02.05, 16:58
                Mysle, ze Wam sporo tego zostanie. Ja liczylam na pare pol litra i naprawde
                wodki zostalo sporo. Ludzie juz nie pija na umor, sa inne trunki i co tu mowic,
                wieksza kultura picia.... Trzeba miec ok 5 flaszek jako nagrody za jakies
                zabawy, ale litr na glowe to moim zdaniem niepotrzebne koszty, te kase mozna
                przeznaczyc na cos innego (patrz inny wateksmile.
                Widzialas, aby ktos obciagnal litr wodki sam i byl w stanie utrzymac sie na
                nogach? przeciez kobiety (a zakladam sie, ze polowa gosci to one) nie wypije
                nawet cwiartki!
                • Gość: kajetano Re: Ile alkoholu? IP: *.chello.pl 03.02.05, 18:16
                  a bylas kiedys na weselu kaszubskim? smile niewazne oprocz wesela i poprawin jesT
                  jeszcze zwyczaj dawania kazdej rodzinie na odchodne wodki weselnej...takze jak
                  widac ja nie wiem czy te 200 falszek to bedie dosycsmile.. a tak powaznie to pol
                  litra na glowe to jest raczej absolutne minimum.... macie racje juz sie pije
                  inaczej teraz i mniej i lagodniej... ale niech nie daj Bog zabraknie alku na
                  weselu..smile
        • Gość: pijok Re: Ile alkoholu? IP: 82.160.53.* 06.02.05, 19:53
          no co ty? padasz po 0,5?
    • lilia13 Re: Ile alkoholu? 03.02.05, 17:50
      Czy 150 butelek wódki i 21 butelek wina wystarczy na wesele z poprawinami,
      gdzie będzie 105 osób? A co myślicie o piwie na poprawinach. Prosze o rade i
      pozdrawiam.
      • Gość: Ania Re: Ile alkoholu? IP: *.aster.pl 03.02.05, 20:06
        U nas będzie 40 butelek wódki 0,5 litra, 10 butelek wina 0,75 oraz ok. 30
        butelek 0,33 piwa.
        Imprezę mamy na 7-8 godzin, na 40 osób, w tym. ok. 5 prawie niepijących. Myślę,
        że alkoholu spokojnie wystarczy, nawet może zostanie.
        • Gość: Aneta Re: Ile alkoholu? IP: 81.15.254.* 04.02.05, 08:41
          U nas na weselu na 70 osób było 8 butelek wina a wódkę liczyliśmy po pół litra
          na osobę + kilka dodatkowych butelek na wszelki wypadek. Fakt wódki zostało ok
          20 butelek ale za to wino prawie poszło. Tak więc wszystko zależy od
          towarzystwa. U nas jak widać więcej osób piło wino. Jak byłam na weselu u
          brata, dwa miesiące później to tam wina nawet zabrakło w trakcie wesela. Tak
          więc tu trzeba trochę kombinować, żeby lepiej zostało niż zabrakło. A pół litra
          dla zdrowego dorosłego faceta na całą noc to tak dużo? Tym bardziej jeśli
          ludzie bawią się, skaczą, wychodzą czasami na zewnątrz. W końcu to jest
          jakieś10 godzin imprezy.
    • kerika Re: Ile alkoholu? 04.02.05, 10:31
      zgadzam sie z Aneta. My bedziemy liczyc po butelce wodki 0,75 na glowe. Co do
      wina, to jeszcze nie wiem. 2 butelki na 8 osob (biale i czerwone), moze mniej.
      Wesele zacznie sie juz o 17:30, skonczy pewnie o 5-6. 12 godzin na tyle alkoholu
      wystaeczy. Nawet sie boje, ze na poprawiny nie starczy. Ale jezeli zostanie, to
      wlascicielka sali od nas odkupi (prowadzi sklep)
      • kajetano Re: Ile alkoholu? 04.02.05, 11:56
        brawo dziewczyny!! widac ze duch w narodzie nie ginie smile) a tak powazniej
        istnieje szansa ze cos zostanie bo lato ma byc gorace wtedy wiadomo ze sie
        mniej pije... ale napewno nie zabraknie okazji zeby to wypicsmile albo rozdacsmile
        • Gość: Aneta Re: Ile alkoholu? IP: 81.15.254.* 04.02.05, 12:24
          Pewnie, to się nie marnuje. U nas jeszcze stoi parę butelek weselnej wódki ale
          już coraz mniejsmile
    • Gość: chipsi Re: Ile alkoholu? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.02.05, 17:12
      My też mamy po pół litra na łepsmile +wino +piwo +inne alkochole. Lepiej jak
      zostanie nizby miało zbraknąć! wink Jak nadbędzie dużo to zabierzemy ze sobą w
      podróż poślubną (na mazury) i wypijemy toast z miejscowymismile
      • amalita Re: Ile alkoholu? 07.02.05, 10:18
        Ja liczylam pol litra na pare + bylo wino, chyba butelka na 5-8 osob (nie
        pamietam) + barek z "lepszymi" trunkami... i wodki naprawde sporo zostalo, a
        wesele trwalo od 7 wieczorem do 6 rano. Ludzie pili ile chcieli, bawili sie
        rowno.

Przeciez para, to zazwyczaj kobieta i mezczyzna. Ona nie wypije duzo (nie ma
        nic bardziej zalosnego, jak wstawiona kobieta), zreszta kobiety wola wino.
        Mezczyzni juz pija duzo kulturalniej, a po wiecej jak pol litra facet bedzie
        pijany, nawet facet spory gabarytowo. Starsi ludzie tez tak nie tankuja.
        Dlatego, jesli ktos ma napiety budzet, nie ma co przesadzac z wodka.

Zreszta totalnie pijane towarzycho potrafi popsuc nawet najbardziej dopracowane
        wesele - dlatego mniej namawialabym gosci do picia, a bardziej do tanczenia.
        • kerika Re: Ile alkoholu? 07.02.05, 11:35
          Amalito!
          Pelno Cie tu na tym forum i z reguly sie z Toba zgadzam. Ale tu nie moge.
          To wszystko zalezy od rodziny i jej mozliwosci. U nas nie bedzie zadnych trunkow
          extra, bo nas zwyczajnie na nie nie stac. Wodka i wino. Poniewaz impreza bedzie
          dluga to trzeba przewidziec sporo alkoholu. Poniewaz obie rodziny uwielbiaja
          tanczyc, moga tez duzo wypic. Panie z rodziny mojego narzeczonego pija wodke,
          nawet czysta, w mojej rodzinie raczej fikolki (drinki, czy jak tam inaczej).
          Wiec musimy policzyc sporo alkoholu. Jak zostanie, to mozemy odsprzedac
          wlascicielce sali, albo nawet zostawic sobie. Wodka sie nie psuje. Ale jak
          zabraknie to bedzie wstyd...
          Moja kolezanka liczyla pol litra na glowe, wesele bylo z noclegiem. I wodki
          zabraklo. Dobierali z baru (wesele bylo w restauracji z hotelem). A to duuuzo
          drozej kosztowalo.
          • Gość: Eliza Re: Ile alkoholu? IP: *.icpnet.pl 07.02.05, 11:44
            Najcześciej liczy się po pół litra na osobę plus kilka butelek wina.Wiadomo,że
            nie każdy pije,ale alkohol być musi(niestety).Warto tez pomyśleć o kilku
            dodatkowych butelkach, bo mogą się przydać, np. do konkursu czy na poczęstunki
            do pracy po imprezie.
            • amalita Re: Ile alkoholu? 07.02.05, 12:06
              Butelki na konkurs to co innego. Jesli chodzi o "lepsze" trunki, to
              postawilismy stolik, na ktorym bylo doslownie po jednej butelce "wiskacza",
              blue curacao, oraz jakies inne likierki i trunki, ktorych juz nie pamietam....
              Wlasnie tak, aby sobie goscie nalali odrobine, jak maja ochote, ale aby sie nei
              wstawili jak prosieta mieszajac z wodka.
              Ja wiem, ze kazdy ma inne mozliwosci - napisalam aby tak nie szalec z wodka,
              biuorac pod uwage jak czasami sa napiete budzety weselne.
              • Gość: chipsi Re: Ile alkoholu? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.02.05, 22:39
                Amalito, mam pytanko. Też planujemy taki barek, ale nie wiem jak wyglada sprawa
                z robieniem drinków, tzn goscie robią sobie sami czy "załatwic" kogoś do tego
                zadania? smile
    • Gość: prosiaczek Re: Ile alkoholu? IP: 81.219.15.* 08.02.05, 23:31
      kup z 30 wodki, 15 wina, troche piwa. Przeciez sa sklepy nocne i ktos moze
      podjechac, Po co robic zapasy jakna wojne
    • navajo1 Re: hurtowo taniej? 09.02.05, 01:21
      w owe trunki zaopatrujecie się w hurtowni? czy można wtedy targować jakieś
      rabaty? ile mniej więcej kosztuje butelka wódki, no nie wiem jakieś takiej nie
      najgorszej (zupełnie się nie znam), a jakie wino wypada postawić, Sophia chyba
      odpada cowinkale z koleji takie po 5 dych za drogo wyjdzie w przeliczeniu
      ponieważ u mnie raczej winiucho zejdzie szybko.
      pozdrawiam
      • Gość: prosiaczek Re: hurtowo taniej? IP: 81.219.15.* 09.02.05, 01:25
        dobra wodka np Finlandia 35 - 40 zł
        dobre wino (kalifornijskie) 25 zł
        w hurtowni zyskasz 5 - 7 %
        Nie lupuj najtanszych wiz typu bulgarskie,wstyd na wesele podawac taki szajs
        • Gość: Aneta Re: hurtowo taniej? IP: 81.15.254.* 09.02.05, 12:07
          U nas była wódka Sobieski a wino dokładnie nie pamiętam, bo było ich kilka
          rodzajów, ale w hurtownii kosztowało ok 15 zł za butelkę. Na wesela raczej nie
          kupuje się aż takich drogich trunków, chociaż te najtańsze też nie są dobrze
          widziane.
      • pati102 Re: hurtowo taniej? 09.02.05, 12:36
        polecam wina moldawskie, sa bardzo przyzwoite a najdrozsze (chyba 6 letni
        wytrawny merlot, pinot noir i jeszcze jakies ale nie pamietam) kosztuje 22 zl a
        inne 13-16 zl. somelierow pewnie nie zapraszasz a to jak na "normalne
        podniebienie"smile naprawde jest warte polecenia.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka