Dodaj do ulubionych

podatek do kurii????

IP: *.. / *.e-plan.pl 17.02.05, 22:39
Oboje jestesmy z Warszawy, planowalismy wziac slub poza stolica...Niestety
ksiadz w wybranym przez nas kosciele powiedzial, ze oplata za "wszystko" to
1500(!), bo musi zaplacic podwojny podatek do kurii!!!

Czy ktos z Was wie cos o zasadności takiego podatku?

Z gory dziekuje za odpowiedz.
Obserwuj wątek
    • annb Re: podatek do kurii???? 17.02.05, 23:17
      z każdej tacy idzie pewna część do kurii, tak samo z opłat za pogrzeb, ślub,
      chrzciny....ale żeby wymyślać taki powód i żądac takiej kwoty to gruba
      przesada....
    • Gość: yskyerka Re: podatek do kurii???? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.02.05, 00:45
      A w którym to kościele?!
      • Gość: merry Re: podatek do kurii???? IP: *.. / *.e-plan.pl 18.02.05, 07:08
        W Radziejowicach. Widocznie stawki na prowincji przewyższaja kilkakrotnie te ze
        stolicy...
        • Gość: Raisa Re: podatek do kurii???? IP: *.imet.tu-clausthal.de 21.02.05, 12:55
          > Widocznie stawki na prowincji przewyższaja kilkakrotnie te ze
          >
          > stolicy...

Widocznie PROWINCJA wyczula, ze to nie lada goscie. Ze stolicy w koncu.
          Moze wiec zatem w stolicy wziac slub?

• Gość: Patryk nie ma takiego podatku IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.02.05, 04:02
      ksiądz zmyśla
      • yskyerka Re: nie ma takiego podatku 18.02.05, 08:27
        Hi, hi. Najlepiej zadzwoń do Kurii, zapytaj, jak to jest z tym podatkiem, a
        potem przedstaw sprawę księdzu. Ale ja po takim tekście zastanowiłabym się nad
        innym kościołem. sad
        • Gość: merry Re: nie ma takiego podatku IP: *.. / *.e-plan.pl 19.02.05, 09:57
          my juz raczej tez zrezygnowalismy...a moze mu sie pomylilo i to jest 150, a nie
          1500? Az mi sie wierzyc nie chce ze ksiaz na prowincji tyle "zaspiewal".
          Bedziemy musieli to jeszcze raz sprawdzic.

• Gość: Agnieszka Re: podatek do kurii???? IP: *.waw.pl / *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.02.05, 21:59
      niestety na 'prowincji' czasami się takie buraki zdarzają - w mistach już się w
      większości przyzwyczaili, że jak się nieodpowiedni zachowają to młodzi pójdą
      gdzie indziej, a na wsi często im się wydaje, że są panami sytuacji bo młodzi
      nie mają wyjścia - mój teść po śmierci brata mało księdzu nie przywalił (a jest
      spokojnym człowiekiem) jak mu ksiądz sumę za pogrzeb zaśpiewał - z
      uzasadnieniem - trzeba tyle dać bo to był kawaler i nie było ani ślubu, ani
      chrzcin - normalnie nóż się w kieszeni otwiera. Na szczęście my załatwialiśmy
      wszystko bardzo miło(ale w Wawie) ksiądz niemówił o pieniądzach i sami mu
      kopertę wciskaliśmy - bo zapomiał. nawet do niej nie zaglądał. my akurat
      daliśmy sporo 700 PLN, ale w tym samym kościele dawali nasi znajomi naprawdę
      małe kwoty i wszystko było na wysoki połysk. Jak się zapytaliśmy o strojenie
      kościoła - to ksiądz spojżał błędnym wzrokiem i powiedział, że jak są śluby to
      się kościół stroi w sobotę i od razu jest na niedzielę, a słyszałam, że w
      innych kościołach każą sobie za wszystko osobno płacić.
      • Gość: merry Re: podatek do kurii???? IP: *.. / *.e-plan.pl 20.02.05, 12:49
        dzieki za odpowiedzi. "Testujemy" jeszcze inne koscioly, bo uwazamy ze ta oplata
        (1500) to zdecydowana przesada.

pozdrawiam
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka