Dodaj do ulubionych

Opłaty do ZAIKS-u

IP: *.icpnet.pl 21.02.05, 15:27
Słyszeliście o opłatach do ZAIKS-u za korzystanie z nagrań?Nie wiem za
dobrze, o co chodzi, ale coś jest na ten temat w umowie z zespołem (koszty
pokrywa organizator).Kiedyś w tv też coś słyszałam.Może macie jakieś wieści?
Obserwuj wątek
    • radiowiec_wawa Re: Opłaty do ZAIKS-u 21.02.05, 15:49
      Organizator, czyli wlasciciel sali na ktorej bedzie zabawasmile Lokal powinien
      miec oplacony zaiks. Czasem zdarza sie, ze wlasciciel sali chce zrzucic ten
      koszt na osobe ktora sale od niego wynajmuje czyli na Ciebie... Nie daj sie, to
      on ma obowiazek to oplacic. Chyba ze organizujesz wesele na sali ktorej sama
      jestes wlascicielem, albo nie wiadomo kto nim jestsmile wtedy faktycznie musisz
      zaplacic. Aha, sa tez teorie ze zaiks powinien placic i wlasciciel sali, i
      zespol, i wogole wszyscy... Ale bez stresu, jedna oplata wystarczy. Zespol
      powinien dostarczyc liste zagranych piosenek, tytul + wykonawca i przekazac
      wlascicielowi salismile i juz. I jeszcze jedno... tak glosno o tym zaiksie, a
      jeszcze nigdy nie spotkalem na zadnym weselu ( a na "kilku" w zyciu bylem)
      nikogo z zaiksu.... Wiec ten zapis w Twojej umowie, to po prostu takie
      ubezpieczenie na wyrost.. pozdrawiam.
      • Gość: Kasia Re: Opłaty do ZAIKS-u IP: *.icpnet.pl 21.02.05, 16:08
        Dziękuję za informację.Przynajmniej wiem, o co chodzi.A ile taka opłata wynosi?
        Czy w ogóle się tym zajmować, czy dać sobie spokój?Oczywiście zaczęłabym od
        sali, ale trudno przewidzieć, jak oni ( i czy w ogóle) do tego podchodzą.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka