Dodaj do ulubionych

a co myślicie o cichym ślubie za granicą?

30.05.05, 22:24
Planujemy z narzeczonym cichutki ślub kościelny za granicą. Tylko my i
świadkowie. Co o tym myślicie? Czy ktoś z was ma takie doświadczenia?
Podzielcie się.
Obserwuj wątek
    • annajustyna Re: a co myślicie o cichym ślubie za granicą? 31.05.05, 08:44
      Jedna z moich kolezanek wziela slub na Teneryfie. Nigdy tam nie mieszkala ani
      nie miala rodziny. Szczyt snobstwa. Ja mieszkam w Niemczech, ale ze wzgledu na
      rodzine biore slub w mojej parafii w Polsce.
    • geesje Re: a co myślicie o cichym ślubie za granicą? 31.05.05, 08:53
      Ja miałam cichy ślub właśnie w takim składzie w rodzinnym mieście.
      SUPER.
      • brunet1974 Re: a co myślicie o cichym ślubie za granicą? 31.05.05, 10:00
        mam znajomych wizieli ślub w Las vegas cichy i spokojny i mówią,że było super
        oczywiście cywilny....ja nie moge sobie tego wyobrazić bowiem na 99% byłbym
        wyklety z obu rodzin hehhe
    • pepperann Re: a co myślicie o cichym ślubie za granicą? 31.05.05, 09:21
      Nie mam takich doswiadczen. Sama bym sie nigdy nie chciala, bo wiem, ze byloby
      przykro rodzinie. Ale jesli wiesz, ze slub i wesele na miejscu wywola konflikty
      w rodzinie, naciski, problemy, forsowanie pomyslow rodzicow itp. - to jest to
      bardzo dobre wyjscie.
    • raszefka Re: a co myślicie o cichym ślubie za granicą? 31.05.05, 10:19
      Dlaczego za granicą?
      • periwinkle Re: a co myślicie o cichym ślubie za granicą? 31.05.05, 13:05
        Z co najmniej trzech powodów:
        - bo mamy swoje wymarzone miejsce, w którym czujemy się absolutnie jak w
        raju smile, mielibyśmy ślub jak w bajce
        - bo nie chcemy mieć tradycyjnego ślubu z weselem (poza tym mamy baaaardzo
        liczną rodzinkę, a do tego ta muzyka - okropieństwo )
        - bo taniej smile mamy ślub i podróż poślubną w jednym
        A imprezka dla rodziny będzie później przy okazji ślubu cywilnego( taka
        skromna ), ale to już może poczekać nawet do następnego roku.
    • an20 Re: a co myślicie o cichym ślubie za granicą? 31.05.05, 14:17
      nie mam takich doswiadczen, ale gdybysmy zdecydowali sie na taki rodzaj slubu to
      napewno nie pominelibysmy rodzicow.
    • paluszek11 Re: a co myślicie o cichym ślubie za granicą? 31.05.05, 14:49
      My o tym myślimy, żeby wziąć ślub w konsulacie za granicą.
      To, co nas powstrzymuje, to konieczność dostarczenia wcześniejszego dokumentów
      (duży formalizm w tym konsulacie, który nas interesuje - nie chcą iść na rękę,
      aby coś podesłać faksem)to raz. Konieczność podania numerów paszportów świadków
      miesiąc wcześniej - czyli już brak spontaniczności.
      A po drugie, też sobie nie wyobrażam bez rodziców, czyli wyjazd dla sześciorga
      osób, co już znacznie podnosi koszty.
      A bez imprezy w kraju dla znajomych tez się nie obejdzie.
      Więc pewnie skończy się skromnym ślubem cywilnym w kraju + spotkanie z rodzicami
      i rodzeństwem oraz impreza dla znajomych na luzie typu pub.
      No i jeszcze przyziemna sprawa, mamy psa którego musielibyśmy zabrać ze sobą a
      jest to kraj, gdzie są dodatkowe formalności. Ale to oczywiście tylko dodatkowy
      argument.
      Poza tym sam pomysł bardzo mi się podoba, tylko jak przychodzi do realizacji to
      już nie takie proste.
      Życzę powodzenia,
      • periwinkle Re: a co myślicie o cichym ślubie za granicą? 31.05.05, 14:53
        Dziękuję za te informacje. Podejrzewam, że Wy pewnie chcecie wziąć ślub cywilny
        albo konkordatowy, stąd te wszystkie formalności w konsulacie. A może się mylę?
        My myślimy tylko o kościelnym. Tutaj jest jeden problem - musimy skombinować
        polskiego księdza (albo go znaleźć tam albo go ze sobą przywieźć smile)
        • agamaks Re: a co myślicie o cichym ślubie za granicą? 31.05.05, 15:00
          Pytanie, czy ksiądz udzieli Wam kościelnego bez cywilnego. Wydaje mi się, że
          może z tym być bardzo ciężko, ponieważ Kościół broni się przed niejasnymi
          sytuacjami, chorwacki pewnie też.
          • periwinkle Re: a co myślicie o cichym ślubie za granicą? 31.05.05, 15:39
            Wydaje mi się, że z tym nie powinno być problemu. Przecież dla Kościoła
            ważniejsze jest to czy związek został zalegalizowany przed Bogiem a nie przed
            państwem.
            • raszefka Re: a co myślicie o cichym ślubie za granicą? 31.05.05, 15:47
              Oj, możesz się mylić i to mocno. Zanim się nastawisz na ten raj, dowiedz się,
              czy Kościół pozwala na takie praktyki
        • annajustyna Re: a co myślicie o cichym ślubie za granicą? 31.05.05, 16:18
          Ale jaki ksiadz da Wam slub koscielny bez uprzedniego cywilnego? Jest to
          mozliwe tylko Baaaardzo wyjatkowo, wiec chyba Wasz pomysl spali na panewce...
          • periwinkle Re: a co myślicie o cichym ślubie za granicą? 31.05.05, 16:56
            Przecież Urząd Stanu Cywilnego może wypisać nam zaświadczenie, że nie ma
            przeciwwskazań do zawarcia związku małżeńskiego. Taki papierek jest podobno
            ważny 3 miesiące więc chyba da się to załatwić.
            • agamaks Re: a co myślicie o cichym ślubie za granicą? 31.05.05, 17:09
              Mylisz się niestety. To oznacza, że teoretycznie możecie wtedy wziąć ślub
              kościelny ze sobą, a cywilny z innymi osobami. I właśnie przed tym Kościół się
              broni.
              • periwinkle Re: a co myślicie o cichym ślubie za granicą? 31.05.05, 19:56
                www.slubmarzen.com.pl/krokpokroku.htm trzeci akapit smile
                • raszefka Re: a co myślicie o cichym ślubie za granicą? 31.05.05, 23:05
                  A upewnij się może, czy 'tylko kościelny' nie oznacza konkordatowego. I czy
                  zaświadczenie o braku przeszkód wydawane w USC, nie jest wydawane właśnie w tym
                  przypadku.
                • marmar1906 Re: a co myślicie o cichym ślubie za granicą? 01.06.05, 09:58
                  Tez uwazam, ze koscielny bez cywilnego nie przejdzie. Te zaswiadczenia z USC do
                  konkordatowego (bo o to chodzi w tym akapicie) wydawane sa do slubu w
                  konkretnym miescie. Pamietam ze w USC pytali gdzie odbedzie sie slub i to bylo
                  zapisane na zaswiadczeniu (o parafie nie pytali tylko o miasto). tak samo
                  wladze koscielne wymagaja zaswiadczenia o wczesniej szym cywilnym albo
                  udzielaja konkordatowego ( a ksiadz ma 5 dni na odeslanie papierow do USC). Ale
                  ekspertem nie jestem, moze da sie to zalatwic - nie wiem niestety jak.
                  Powodzenia smile
              • annajustyna Re: a co myślicie o cichym ślubie za granicą? 01.06.05, 11:19
                Okolo 15 lat temu byl w POlsce chaos w przepisach i faktycznie mozna bylo
                zawrzec slub koscielny, nie wywolujacy skutkow rodzinnoprawnych. Tak jak po
                wojnie: moi dziadkowie pare m-cy po koscielnym odkryli, ze wg prawa cywilnego
                nie sa malzenstwemsmile)). Aktualnie Kosciol rzymskokatolicki np. moze zezwolic na
                slub tylko sakramentalny w sytuacjach wybitnie ekstremalnych (praktycznie
                nigdy). Jesli nawet prawo panstwa, w ktorym chcielibyscie zawrzec slub, zezwala
                na slub tylko koscielny o rownoczesnych skutkach cywilnych (popr.
                rodzinnoprawnych) - jak np. Dania, gdzie istnieje tzw. Kosciol narodowy
                luteranski, ale juz nie Niemcy! - to kaplan jest zobligowany zarejestrowac Was
                w USC, konsulacie etc...
        • paluszek11 Re: a co myślicie o cichym ślubie za granicą? 02.06.05, 09:29
          Tak, nast faktycznie interesuje tylko cywilny.
    • lunatica Ponad tydzień 31.05.05, 17:26
      temu braliśmy ślub cywilny w Lizbonie, byliśmy my i moi rodzice. Miło,
      kameralnie, bez ekstrawagancji, przy okazji podróż poślubna... Jeśli ktoś z
      jakiś względów chce się zdecydować na taką formę zawarcia związku małżenskiego,
      to ja nie widzę przeszkód smile a nawet polecam smile
    • sandraa3 Re: a co myślicie o cichym ślubie za granicą? 31.05.05, 22:07
      Ja mialam taki pomysl, ale chcialam miec przy sobie rodzine i znajomych. Pomysl
      piekny, popieram. Gdzie chcecie brac slub?
      • periwinkle Re: a co myślicie o cichym ślubie za granicą? 31.05.05, 22:26
        W Chorwacji, ale dokladnie jeszcze nie wiemy bo szukamy jakiegos polskiego
        ksiadza. Chcielibysmy w rejonie Dalmacji. Tam jest tak slicznie...
        • monika-bab Re: a co myślicie o cichym ślubie za granicą? 01.06.05, 11:46
          jesli nie w polsce to tylko któryś ze starych kościółków w Rzymie smile
          Ja wybrałabym San Clemente przy Colosseum
          • periwinkle Re: a co myślicie o cichym ślubie za granicą? 01.06.05, 18:54
            A czy mogłabyś napisać coś na temat przygotowań i ogólnie spraw
            organizacyjnych? Czy był polski ksiądz?
    • pippilulu Re: a co myślicie o cichym ślubie za granicą? 01.06.05, 23:09
      fajny pomysl! tylko wybadaj nejpierw czy rodzice to zaakceptuja, czy nie. Moje
      akceptuja, ale ja juz nie chce i mamy duzo wesele, ale bardzo wesole smile
      • periwinkle Re: a co myślicie o cichym ślubie za granicą? 01.06.05, 23:51
        Akceptują smile
    • agamaks rozwiązanie 02.06.05, 10:44
      Starczy, abyś skontaktowała się z odpowiednią kurią (w PL lub Chorwacji) i tam
      powiedzą Ci, jakie dokumenty potrzebne są do zawarcia ślubu w Chorwacji przez
      dwoje Polaków oraz czy w ogóle możliwe jest w tym kraju zawarcie ślubu
      kościelnego bez cywilnego. Bo pisanie na forum internetowym o rodzicach i
      kościółkach to jedno, a realia życia to drugie.
      pozdry!
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka