Dodaj do ulubionych

Samodzielnie bukiet z CALLI

03.06.05, 18:11
postanowiłam zrobić.Wymyśliłam sobie,że chce prosty bukiet,tzn.same białe-ecru
calle równo ułożone,związane szeroką kremową wstążką.Mam dwie świadkowe,jedna
będzie w sukni różowej,druga w bordowej,myślałam o przygotowaniu dla nich
bukietów identycznych,tylko,że w kolorze ich sukien.
No i zaczynają się wątpliwości:
1.gdzie kupić calle świeże i w takiej ilości?myślałam o zakupie ich w
przeddzień ślubu w Broniszach na giełdzie,ale nigdy tam nie byłam-nie wiem
więc,czy to dobry pomysł.
2.czy końcówki łodyżek trzeba czymś zabezpieczyć?nie będzie nic z nich
wyciekało,mazało się ,etc?
3.czy one nie z w i ę d n ą??
4.największy ból-jak samodzielnie zrobić przypinki,czy też butonierki dla
facetów?bukiet nie problem-zbieram kwiaty,obwiązuję wstążką,gotowe.ale co z nimi?
Może któraś z Was robiła samodzielnie bukiet i przypinki z calli i może
podzielić się doświadczeniami?albo miała taki bukiet z kwiaciarni i może
napisać jak się "sprawował"?
Będę dozgonnie wdzięczna za wasze rady,drogie forumki.
Obserwuj wątek
    • an20 Re: Samodzielnie bukiet z CALLI 03.06.05, 19:04
      w Broniszach sa takie specjalne zapinki zeby skonstruowac butonierke i rozne
      tasmy zabezpieczajace i podtrzymujace kwiat i zapinke.Co do trwalosci kwiatow to
      nic nie wiem, ale wiem ze trzeba je specjalnie przygotowywac.
      moze te linki cos Ci pomoga:
      www.horm.biz/inspiracje/florysta-radzi/bukiet-slubny-kalie-imbir.html
      www.budget-bride.com/calla%20bout2.jpg
      baltimore-maryland-flowers.com/graduation_gifts_flowers/images/Calla%20Lily%20Bouton.jpg
      www.creationsflowers.co.uk/images/Calla_Lily_Buttonhole.jpg
      www.noregina.nl/images/image%20bruidswerk/foto_450x450_1.jpg
      www.verbenadesigns.com/bouts%20001.jpg
      • water_lilly Re: Samodzielnie bukiet z CALLI 03.06.05, 19:08
        an20,dzięki wielkie za pomoc,już pierwszy link mnie mocno podbudował.dzięki
        jeszcze raz i pozdrawiam.
        • water_lilly Re: Samodzielnie bukiet z CALLI 03.06.05, 19:23
          czy wiesz może, an20, jak kształtują się ceny calli w Broniszach?bo tam chyba
          najtaniej?
          • an20 Re: Samodzielnie bukiet z CALLI 03.06.05, 19:34
            pytalam tylko u jednego faceta, wiec to nie bedzie jakas srednia cena i
            sprzedaja je w peczku - w tym co pytalam bylo ich 15 i chcial 35zl. Kolor rozowy
            i byly tez takie ciemno zolte. pozniej juz nie pytalam sie u innych, ja kupilam
            tam hortensje.
            • juzmezatka Re: Samodzielnie bukiet z CALLI 03.06.05, 21:35
              moja rada, mialam slub miesiac temu:
              calle w bukiecie sa przepiekne. moje zrobily furore. nie zdecydowalam sie sama
              robic bukietu bo: w maju calle sa blade, podobno im wiecej slonca gdy rosna tym
              kolor jest zywszy, ale ty masz biale wiec problem nie dotyczy. nie chcialam
              ryzykowac kupujac sama. bylam na gieldzie i naprawde trzeba sie duzo nachodzic
              by kupic je rzeczywiscie ladne.
              na broniszach calle nie duze w sam raz do bukietu w maju kosztowaly 10-12 zł za
              sztuke!
              ogonki w bukiecie mialam nie przykryte, wstazka konczyla sie ok 3 cm od konca
              ogonka.
              przypinka 1 calla ktorej nozka byla owinieta czyms zielonym co tworzylo zgrabny
              rozek. kwiat musi byc niezbyt rozwiniety by nie byl za duzy.
              • an20 Re: Samodzielnie bukiet z CALLI 03.06.05, 22:01
                Ja bylam w broniszach tydzien temu, wiec moze sa juz tansze. Powiem szczerze ze
                12zl za kwiat to spora cena. Za hortensje 5szt piekne duze kwiaty jak bombki
                zaplacilam 26zl, a chcial wiecej, ale udalo mi sie utargowacsmile
                • water_lilly Re: Samodzielnie bukiet z CALLI 06.06.05, 17:33
                  hej an20,
                  czy myslisz,że można bukiet przygotować bukiet dzień przed ślubem?to będzie
                  sierpień,ślub o 16:00.chyba zrobię tak,że kupię trochę kwiatów wcześniej i
                  zrobię bukiet "na próbę"-zobaczymy ile wytrzyma.
                  • an20 Re: Samodzielnie bukiet z CALLI 06.06.05, 20:53
                    Ja zrobilam tak, ze pojechalm do Bronisz dzien przed slubem w piatek i bylam tam
                    o 5.00 ranosad kupilam hortensje, liscie, tasme i szybko do domu. Bylo jeszcze w
                    miare chlodno bo bylam w domu ok.8.00. Nic tego dnia z nimi nie robilam tylko
                    wsypalam do wody taki proszek do kwiatow zeby nie zwiedly i wstawilam do
                    piwnicy. W dniu slubu rano, przynioslam kwiaty i zrobilam dwa bukiety. Nic
                    specjalnego, zwykly bukiet, wiec sie nie bylo zbytnio do czego przykladac, przez
                    caly slub i wesele nie zwiedly i nie opadly, a staly kolejne 4 dnismile w
                    wazonie.Natomiast przypinke robilam dzien wczesniej i namordowalam sie nad nia i
                    zanioslam do piwnicy stala w wodzie wiec nie zwiedla. Mialm zamowic w kwiaciarni
                    bukiety i przypinke ale jak poszlam sie dowiedziec,(tydzien przed slubem)wplacic
                    zaliczke, czy wszytko w porzadku i bedzie moj bukiet i czy beda hortensje o
                    takim kolorze jak ja chce, to ta kobieta mi wciskala, ze zupelnie inny kolor ma
                    zanotowany i bedzie w sammym rozowym kolorze a ja chcialam w rozowo-bialym.
                    Podczas rozmowy rowniez dziwnie cena wzrosla a jak sie umawialam byla inna, wiec
                    poprostu z nich zrezygnowalam i postanowilam sama zrobic bukiet.I najlepiej na
                    tym wyszlam bo nawet to wszystko 100zł mnie nie kosztowalo tylko 80 zl
                    (wliczajac jeszcze liscie i tasmy) za dwa bukiety, przypinke.
                    • water_lilly Re: Samodzielnie bukiet z CALLI 06.06.05, 21:14
                      an20,czy masz może zdjęcia swojego bukietu?może mogłabys mi pchnąć jedno na
                      maila?coś mi się wydaje,że te twoje hortensje to tez niezły pomysł(to są
                      "proste" kwiaty-nie mylę się?).Ciesze się,że udało ci się zrobić samodzielnie
                      bukiet i że jesteś z tego zadowolona.B.się cieszę.
                      • m_m8 Re: Samodzielnie bukiet z CALLI 06.06.05, 21:21
                        przeslalam ci kilka zdjec bukietow z tych kwatow. pozdawiam!
                        • water_lilly Re: Samodzielnie bukiet z CALLI 06.06.05, 21:23
                          dzięki,dzięki,dzięki...
                          • m_m8 Re: Samodzielnie bukiet z CALLI 06.06.05, 21:40
                            daj znac czy doszly
                        • xxx12 Re: Samodzielnie bukiet z CALLI 07.06.05, 07:27
                          ja tez bardzo poprosze zdjecia na sgs1@gazeta.pl
                          • m_m8 Re: Samodzielnie bukiet z CALLI 07.06.05, 07:35
                            wyslane!
                      • water_lilly Re: Samodzielnie bukiet z CALLI 06.06.05, 21:23
                        ok,obejrzałam już sobie hortensje w necie,znalazłam nawet jedne
                        bladoróżowo-biało-ecru-b,ładne.ale jak zrobiłaś przypinkę z nich???z jednej
                        oderwanej "różyczki"?
                    • karlis76 Re: Samodzielnie bukiet z CALLI 07.06.05, 08:12
                      an20 poprosze o zdjecia bukietów z kalli na maila karlis76@op.pl.
                      11.06.2005 mam slub i chce miec go koniecznie z kalli
                      pozdrawiam
                      • an20 Re: Samodzielnie bukiet z CALLI 07.06.05, 09:22
                        WItam, jeszcze zdjec nie dostalam od fotografasad jak bede miala to wysle.
                        Zrobilam prosty bukiet z trzech rozowo bialych hortensji. Scisnelam je do kupy i
                        ulozylam tak zeby mniej wiecej tworzyly ladny owal (lodygi skleilam tasma), pod
                        nie ulozylam liscie tak zaginajac do dolu tworzac jakby kryze tez skleilam tasma
                        juz do konca lodygi. Zostawilam nie sklejone lodygi tak ok 2cm od dolu. Wytarlam
                        porzadnie zeby woda z nich nie kapala. Dla swiadkowej zrobilam tak samo tylko z
                        samych rozowych dwoch kwiatow tylko mniejszy i z naprawde mala kryzo lisciowa,
                        zeby byl inny. Z przypinka bylo gorzej, musialam delikatnie oderwac pare kwiatow
                        i jakos je razem skleic i dodac troche tego liscia nameczylam sie. Zwiazalam
                        najpierw nitka, dopiero w dniu slubu skleilam tasma i dokleilam zapinke. Ta
                        przypinka cale szczescie ale wytrzymla na drugi dzien. stwierdzam ze jak mi duzo
                        klopotunie zrobily bukiety, to przypinki owszem, ale ja znowu nie jestem jakas
                        tam kwiaciarka wiec nie mam wprawysmile)))
                        Bukiet mialam z hortensji nie z call.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka