m.laskowska 19.06.05, 15:07 1 osoba wierzaca, druga nie. jak przebiega taki slub? jak duze sa problemy z jego zalatwieniem? jaki jest odbior wsrod gosci? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
cynaamonka Re: ślub jednostronny 19.06.05, 15:11 Kościół katolicki nie robi problemów - po prostu osoba niewierząca nie przyjmuje komunii i nie uczestniczy 'duszą' w katolickich obrządakach. Za to małżonkowie zobowiązują się do wychowania potomostwa w wierze katolickiej - i zobowiązuje się do tego również to z nich, które jest niewierzące. A odbiór rodziny - no pewnie jeśli rodzina jednego z młodych jest katolicka i faktycznie, a nie tylko na pokaz, wierząca, to może mieć zastrzeżenia i jej starsza część może być oburzona. A właściwie, może jeśli są wierzący na pokaz to własnie jest jeszcze gorzej? Bo jeszcze bardziej będą się pienić o fanaberyjny ślub z niewierzącym. W każdym razie - jak się kochacie, to na pewno wam to nie przeszkodzi i Kościół również nie robi z tego problemu. A rodzinę jaką się, ma, taką się ma... Odpowiedz Link Zgłoś
m.laskowska Re: ślub jednostronny 19.06.05, 15:55 dziękuję to dla mnie słowa otuchy Odpowiedz Link Zgłoś
byhanya Re: ślub jednostronny 19.06.05, 16:51 moja rodzina bardzo goraco przyjela mojego protestanckiego prawiemalzonka. bedziemy miec katolicki slub w sierpniu. ksiadz nie ma zadnych obiekcji. dokumenty takie same jak na normalny slub + "nihil obstat" od biskupa. Odpowiedz Link Zgłoś
annajustyna Re: ślub jednostronny 20.06.05, 09:13 Wydaja mi sie, ze prawdziwe problemy bylyby z ta rodzina katolicka na pokaz. Osoby naprawde wierzace sa tolerancyjne. Odpowiedz Link Zgłoś
abbynills29 Re: ślub jednostronny 06.01.15, 12:01 Witam , jestem osobą wierzącą . Mój narzeczony jest osobą nie wierzącą . Chciałabym wziąść ślub kościelny jednostronny . Proszę o informację , dotyczzące jak ten ślub przebiega , jakie formalności muszę załatwić . Szukam osoby , która brała taki ślub we Wrocławiu lub okolicach ? Dodam , że mój narzeczony ma wszystkie sakramenty . Abby Odpowiedz Link Zgłoś