Dodaj do ulubionych

Ślub w piątek

18.07.05, 20:19
A co myślicie o braniu ślubu w piątek? W restauracji, którą sobie wymarzyłam,
nie mieli wolnego terminu wtedy kiedy nam pasowało (3 czerwca 2006), w ogóle
w czerwcu nie mieli - ostatecznie wybrałam piątek po Bożym Ciele czyli w
trakcie tzw długiego weekendu. Proboszcz powiedział, że nie ma najmniejszego
problemu - albo podamy na weselu ryby zamiast mięs, albo udzieli nam i naszym
gościom dyspensy. Oczywiście wesele piątkowe jest dużo tańsze niż sobotnie i
nie ukrywam, że mnie to ucieszyło. Boję się tylko trochę jaka będzie reakcja
moich dziadków, którzy są bardzo wierzący i z całą pewnością wypowiedzą się
na ten temat jak tylko się zorientują, że 16 czerwca to piątek a nie sobota.
Czy wam się wydaje piątkowy ślub czymś niestosownym?
Obserwuj wątek
    • leeloo26 Re: Ślub w piątek 18.07.05, 20:25
      nie wydaje mi sie niestosowny
    • grzybunia Re: Ślub w piątek 18.07.05, 21:14
      nie widze w tym nic niestosownego. jesli uwazasz, ze mogloby to urazic osoby wierzace mozesz poprosic ksiedza o dyspense (skoro powiedzial, ze moze jej udzielic gosciom) i dzieki temu nie beda robic nic wbrew swoim przekonaniom. pozdrawiam i powodzenia
      • majasia Re: Ślub w piątek 18.07.05, 21:23
        Myślę,że to dobry pomysł- ślub w piątek. Faktycznie warto poprosić księdza o
        dyspensę, będziecie się dobrze czuli Wy i Wasi goście. Wiem, że śluby i wesela
        odbywają się w różnych terminach. Mój narzeczony gra na tego typu imprezach i
        ostatnio mieli ślub w ... czwartek. Powodzenia! Trzymam kciuki.
        • erpas Re: Ślub w piątek 18.07.05, 21:36
          ja też mam slub w piątek we wrześniu smile
    • monjan Re: Ślub w piątek 19.07.05, 09:27
      z tego co wiem, piatek to nienajlepszy dzień na wesela-to Dzień Pamiatki Męki
      Pańskiej. Ale jak widac sa tacy, co im to nie przeszkadza.
      może wolałabys w niedzielę?to przeciez długi weekend?a kiedyś wesela organizowan
      tylko w niedziele, sobota dopiero póxniej stała się popularna
      no i pewnie też będzie tańsza niz sobota
      pozdrawiam
      • dakota77 Re: Ślub w piątek 19.07.05, 09:35
        monjan napisała:

> z tego co wiem, piatek to nienajlepszy dzień na wesela-to Dzień Pamiatki Męki
        > Pańskiej. Ale jak widac sa tacy, co im to nie przeszkadza.

Jak widać w poście autorki wątku,nie przeszkadza to księdzu,dlaczego więc
        miałoby przeszkadzać gościom? Zwłaszcza gdyby dostali dyspensę?
        • monjan Re: Ślub w piątek 19.07.05, 09:48
          hej! chodziło o to, że Ci starsi wiekiem moga się czuc urażeni zaproszeniem na
          wesle w piątek
          a co do księzy-to inna sprawa...są rózni, tak jak różni sa ludzie, ich gusta i
          "widzimisię"
          kazdy robi jak chce
          • dakota77 Re: Ślub w piątek 19.07.05, 09:53
            Jak o straszych chodzi,na pewno warto sprawę przemyśleć, niedziela to dobry
            pomysł.
            • cynaamonka Re: Ślub w piątek 19.07.05, 10:08
              Niedziele odpadają bo wtedy są organizowane poprawiny. Ja wiem czego pamiątką
              jest piątek, przecież dlatego właśnie mam wątpliwości. Ale po pierwsze
              pomyślałam sobie, że piątek po Bożym Ciele jest może trochę innym piątkim
              właśnie ze względu na święto, które go poprzedza; a po drugie ksiądz nie był
              ani trochę oburzony - przyznał, że nie jest to rozwiązanie do którego by
              namawiał, ale skoro mamy problem z lokalem, to nie widzi najmniejszego problemu.
              Dziękuję wam za opinie, podniosły mnie na duchu.
              Pozdrawiam
              • siwy_83 Re: Ślub w piątek 19.07.05, 10:43
                ja tez biorę ślub w piątek, z tym że my mamy problem z dyspensą, pisaliśmy
                podania do Arcybiskupa itp. Ale zupełnie ise tym nie przejmowałam. W piątek, po
                pierwsze taniej, po drugie w sobotę i niedziele jeszcze można poszaleć. A
                dziatkom powiedz, że to taka moda, że wszyscy teraz biora śluby w piątek - u
                mnie zadziałało, nie mieli nic przeciwkosmile
                • annajustyna Re: Ślub w piątek 19.07.05, 10:53
                  A moja babcia bardzioej swieta od papieza w zyciu nie slyszala, ze w piatek nie
                  je sie miesa. Hej, niech zyje polskie poganstwo!
              • monjan Re: Ślub w piątek 19.07.05, 12:16
                nie wszystkie wesela maja poprawiny-może własnie sa sale gdzie niedziele są
                wolne? a jak wy chcecie poprawiny to tym bardziej ich nie zrobicie w sobote...
                no chyba ze bez poprawin
                • cynaamonka Re: Ślub w piątek 19.07.05, 12:20
                  No my właśnie nie będziemy robili poprawin, w każdym razie nie w lokalu,
                  zaprosimy tylko do domu moich rodziców na kawę i ciacho tych, którzy zostaną do
                  następnego dnia - czyli znajomych moich rodziców i moich, trochę rodziny;
                  goście ze strony mojego narzeczonego wszyscy chcą wrócić do domu zaraz raniutko
                  po weselu, a jeszcze lepiej w noc weselasad
                  • daisy555 Re: Ślub w piątek 19.07.05, 15:56
                    Zachowanie wielu z nas - nieważne czy młodych czy starszych - często pozostawia
                    wiele do życzenia, bez względu na dzień tygodnia wink Ja nie widzę nic
                    niestosownego w piątkowym weselu, a skoro nawet ksiądz przychyla się do takiego
                    rozwiązania, to już naprawdę nie ma się czym martwić smile
                    Myślę, że dla wielu starszych osób taka zgoda księdza będzie argumentem "za".

• monia1111 Re: Ślub w piątek 19.07.05, 19:05
      ja tez biore slub w piątek i tak jak ty 16.czerwca 2006 roku. U mnie raczej nie
      było problemu, ksiądz raczej też bezproblemowy. Tak jak Ciebie najbardziej
      przekonuje mnie fakt że bedzie to dlugi weekend (Boże Ciało).

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka