Dodaj do ulubionych

Śpiew na ślubie :)

22.07.05, 12:25
Podobno dobrze śpiewam tongue_out czytała kiedyś na jakimś forum, że podczas oczepin
można wykonać jakąś piosenkę dla pary młodej. Czy to jest dobry pomysł? A
jeżeli tak, to co można zaśpiewać? Dodam, że to ślub moich znajomych smile
Proszę o rady! smile Pozdrawiam cieplutko

Marta
Obserwuj wątek
    • pkownacki Re: Śpiew na ślubie :) 22.07.05, 12:28
      moze "It`s hard to be a woman"??albo "woman in love"
    • jkorszen Re: Śpiew na ślubie :) 22.07.05, 12:29
      podobno???
      wiesz, ci z castingu do Idola czy z szansy na sukces tez slyszeli pewnie ze
      PODOBNO dobrze spiewaja...
      zatanow sie nad tym i sama sobie odpowiedz czy dobrze spiewasz, aby nie zrobic
      z weslea kabaretu...
      • ailija Re: Śpiew na ślubie :) 22.07.05, 12:31
        no chyba, że to ma być właśnie kabaret, to czemu nie?
      • krolewna1111 Re: Śpiew na ślubie :) 22.07.05, 12:32
        Spoko - jestem po szkole muzycznej, więc chyba słuch mam co? Nie rozumiem skąd
        ta uszczypliwość...
        Co do proponowanych tytułów, wolałabym coś polskiego - żeby wszyscy goście
        (babcie też tongue_out) zrozumieli o czym śpiewam big_grin Bardzo dziękuję za podpowiedzi smile
        • ailija Re: Śpiew na ślubie :) 22.07.05, 12:35
          Spoko - tylko nie zrób z siebie gwiazdy na czyjejś uroczystości.
          • jkorszen Re: Śpiew na ślubie :) 22.07.05, 12:36
            smile))))))))))))))))))))))))
        • pkownacki Re: Śpiew na ślubie :) 22.07.05, 12:35
          wiesz... Justyna ma to do siebie, ze jak ktos ma inne zdanie niz ona to mysli ze
          ktos sie czepia, a swojej uszczypliwosci nie zauwaza smile
          jesli jestes siebie pewna to sprobuj, jak cos nie wyjdzie..to no problem,
          chcialas dobrze!!
            pkownacki nie prawda, to akurat mial byc zart smile
          • jkorszen do pkownacki 22.07.05, 12:38
            a skad znasz moje imie? wink
          aha to jesli tak to moze cos polskiego...
          ja mam slabosc do zakochanych kukulskiej smile
          dla mnie pieeekna piosenka smile
          • krolewna1111 Re: Śpiew na ślubie :) 22.07.05, 12:46
            "Zakochani" Kukulskiej - to jest to! smile Gwiazdy z siebie nie zrobię - nie
            musisz sie obawiać. Najpierw skonsultuję to z Panną Młodą, czy będzie miała coś
            przeciwko etc. Swoją drogą poza uszczypliwością wychodzi z Ciebie
            kiepska "zazdrość" - przynajmniej na moje oko. Mimo wszystko pozdrawiam i
            dzięki za świetny pomysł !
            • jkorszen Re: Śpiew na ślubie :) 22.07.05, 12:48
              ale krolewno - nie ja napisalam ze zrobisz z siebie gwiazde, a po drugie
              napisalam pkownackiemu ze to zart.smile
              super ze Ci sie przydal i spodobal moj pomysl smile
              bardzo sie ciesze na prawde.
              mam nadzieje, ze wypadniesz super i ze rozczulisz mlodych smile
              tego Ci zycze i pozdrawiam
            • annajustyna Re: Śpiew na ślubie :) 22.07.05, 13:18
              Ja tez jestem zazdrosna, naprawde: zawsze chcialam spiewac, az kiedy w wieku
              lat ok. 14 nagralam sie na magnetofon...i to byj jeden z wiekszych szokow mego
              zycia...
              • krolewna1111 ANNO JUSTYNO! :) 22.07.05, 13:26
                Ale nie ma powodu do zazdrosci naprawdę! Ja nie jestem whitney houston big_grin Mam
                wśród znajomych osoby które o niebo lepiej śpiewają ode mnie ale mnie chodzi o
                jakiś osobisty gest dla nich! nic wiecej! Coś osobistego a tylko to potrafię
                robić - śpiewać! smile Gdybym mogła to wręczyłąbym jakiś album ręcznie robiony -
                żeby coś ODE MNIE zapamiętali (poza prezentem). Nie chcę robić z siebie
                gwiazdy - powtarzam, że chodzi wyłączenie o GEST. Ale jeśli myślicie, że tak to
                właśnie zostanie odebrane to może lepiej dać sobie spokój? Sama już nie wiem uncertain
                • annajustyna Re: ANNO JUSTYNO! :) 22.07.05, 13:27
                  Ale ja wcale nie uwazam, ze robisz sie na gwiazde. Podziwiam pomysl
                  i ...odwage. Pozdrawiam. Swoja droga ta moja pierwsza proba wokalna, to ojej...
                  • krolewna1111 Re: ANNO JUSTYNO! :) 22.07.05, 13:30
                    Dzięki - lubię być oryginalna tongue_out
    • ailija Re: Śpiew na ślubie :) 22.07.05, 12:34
      A w którym momencie ślubu są oczepiny? Nie jestem katoliczką, ale z moich
      informacji oczepiny odbywają się podczas wesela.
      • annajustyna Re: Śpiew na ślubie :) 22.07.05, 12:34
        Ojej, bo niektorzy uzywaja slowo slub w znaczeniu wesele. Oczepiny (zdjecie
        welonu) sa o polnocy.
        • annajustyna Re: Śpiew na ślubie :) 22.07.05, 12:36
          Nazwa pochodzi od czepca, ktory kiedys nakladano pani mlodej na znak stanu
          malzenskiego (panna mloda po slubie nie nazywa sie juz panna, a wlasnie pania).
          Ailija to imie zdaje sie tureckie?
          • ailija Re: Śpiew na ślubie :) 22.07.05, 12:49
            Dziękuję za informację. Moje pytanie o oczepiny na ślubie miało wydźwięk raczej
            retoryczny, ale mimo to dziękuję. Miałam nadzieję, że autorka wątku przyzna się
            do pomyłki, ale widzę, że woli przekonywać, że śłub i wesele to to samo.
            Ailija to mój nick a nie imię.
            Pozdrawiam
            • jkorszen Re: Śpiew na ślubie :) 22.07.05, 12:51
              hmmm oczepiny z tego co pamietam sa przed polnoca, ale wczesniej podizekowanie
              dla rodzicow i tort o polnocy
              • annajustyna Re: Śpiew na ślubie :) 22.07.05, 12:52
                U nas sie robi o polnocy, ale byc moze nie jest to do konca prawidlowe.
                • jkorszen Re: Śpiew na ślubie :) 22.07.05, 12:53
                  fakt, nie u wszystkich kolejnosc i dokladny czas jest identyczny ale mniej
                  wiecej jakos tak smile
            • jkorszen do krolewny 22.07.05, 12:51
              jesli Cie urazilam swoim zartem to bardzo przepraszam
            • annajustyna Re: Śpiew na ślubie :) 22.07.05, 12:53
              Szczerze powiedziawszy, tez pomyslalam najpierw, ze chodzi o spiew w czasie
              zaslubin (Ave Maria na wejscie czy cos takiego)... Ale w koncu nie zawsze da
              sie byc precyzyjnym...
              • annaforma Śpiew na ślubie 22.05.14, 14:39
                Oferuję profesjonalną oprawę wokalną mszy św. Jestem studentką Akademii Muzycznej w Katowicach na wydziale wokalno-aktorskim (sopran) i na ślubach i innych uroczystościach śpiewam od kilku lat.

Kształcenie w zakresie śpiewu klasycznego zaczęłam 8 lat temu. Przez ten czas zdążyłam już zostać laureatką wielu ogólnopolskich konkursów wokalnych
                Od czterech lat uświetniam takie uroczystości jak: różnego rodzaju jubileusze, śluby, chrzty, a także pogrzeby.
                Najczęściej wykonywany repertuar:
                F. Schubert - Ave Maria,
                G. Caccini - Ave Maria,
                C. Franc - Panis Angelicus,
                W. A. Mozart - Ave verum,
                P. Mascagni - Sancta Maria,
                T. Giordani - Caro mio ben,
                G. F. Haendel - Ombra mai fu,
                G. F. Haendel - Lascia ch'io pianga,
                G. Faure - Pie Jesu,
                F. Mendelssohn - Bartholdy - Jerusalem,
                Amazing Grace (Nim świt obudzi zmrok).

Wszystkie utwory wykonuję przy akompaniamencie parafialnego organisty. Istnieje również możliwość śpiewu przy akompaniamencie skrzypiec.

Wszystkich zainteresowanych proszę o kontakt!
                • callja Re: Śpiew na ślubie 23.05.14, 00:58
                  Nie ma jak odgrzać wątek sprzed niemal 10 lat, by wcisnąć chamską autoreklamę... A ciut niedouczoną pannę autoreklamówkę odsyłam na korepetycje - choćby do wykładającego na jej uczelni ks. Pawła Sobierajskiego. Może uświadomi jej, że spora część jej repertuarku na ślub kompletnie się nie nadaje??
                  "Pie Jesu" Na ślubie? Smacznego. To nic innego, tylko "Dobry Jezu, a nasz Panie, daj im wieczne spoczywanie" - Młodej Parze... To są słowa, które śpiewa się/recytuje w czasie pogrzebu, a konkretnie - w trakcie spuszczania trumny do mogiły!!
                  Równie dobrze panna śpiewaczka mogłaby zatańczyć kazaczoka w kaplicy pogrzebowej - równie trafione i równie nietaktowne...
                  Wstyd, zwłaszcza, że pozuje panna na profesjonalistkę - którą, jak widać, nie jest, niestety sad
            • krolewna1111 Do ailiji ! 22.07.05, 13:09
              BARDZO CIĘ PRZEPRASZAM za tak niezwykle ISTOTNĄ pomyłkę !! Pffff. Ktoś
              potrzebuje pomocy a inni się czepiają....fajnie uncertain No comments. Jeszcze raz
              Justynie dziękuję za tytuł piosenki i na tym koniec - baaardzo Ci dziękuję smile

Marta
              • jkorszen Re: Do ailiji ! 22.07.05, 13:17
                tak to wlasnie tutaj jest. ja tez spotkalam sie z krytyka, zaczepkami i
                komentarzami. fakt moze moj zart tak zabrzmial ale przeprosilam i przyznalam ze
                to tylko zart smile
                bardzo sie ciesze ze moglam Ci pomoc. mam nadzieje ze bede miala okazje jeszcze
                Ci pomoc lub doradzic smile
                ja osobiscie jestem po slubie i gdyby moja psiapsiola chciala zaspiewac i
                wlasnie te piosenke... wzruszylabym sie!!!
              • ailija Re: Do ailiji ! 22.07.05, 13:17
                Obraziła się, zabrała zabawki i poszła do innej piaskownicy.
                Faktycznie królewna.
                • krolewna1111 Re: Do ailiji ! 22.07.05, 13:21
                  Dziewucho wredna idź i dogryzaj komuś innemu - bardzo PROSZĘ.
                  Justyna, ja tego do Ciebie nie pisałam (apropos uszczypliwości) więc luzik smile
                  I wiem jak musiałaś sie czuć czytając jakieś uczypliwe PIERDOŁY uncertain No cóż - są
                  ludzie, klamki i zawiasy jak moja mama mawia smile
                  • ailija Re: Do ailiji ! 22.07.05, 13:31
                    oo, to królewna jednak mnie wygania ze swojej piaskownicy?
                    Dziewczyno, jak Ty funkcjonujesz w realnym świecie? też jesteś taka
                    przewrażliwiona na swoim punkcie?
                    • krolewna1111 Re: Do ailiji ! 22.07.05, 13:32
                      W realnym świecie żal mi takich ludzi jak Ty i ich unikam - to bardzo proste smile
                      • ailija Re: Do ailiji ! 22.07.05, 13:51
                        to widać, ha ha ha
    • jkorszen do wszystkich 22.07.05, 13:32
      dziewczeta przestancie sie klocic!!!
      nie warto !
      • byhanya do krolewny 22.07.05, 15:28
        wiesz jest cos takiego jak marketing..... i ludzie wlasnie z marketingu biora
        gruba forse zeby wymyslec jakies odpowiednie slowo/tytul/nazwe do odpowiedniego
        produktu.
        ty wybralas krolewna1111 akurat tutaj slowo to ma negatywna barwe co innego
        jakbys reklamowala ubranka dla malych dzieczynek.

podumowujac twoj nick mowi cos o tobie nawej jakbys sie slowem nie odezwala!
        nastepnym razem wymysl inny nick - przyjazniejszy dla otoczenia w ktorym sie
        znajdujesz. kropka.
        • byhanya Re: do krolewny 22.07.05, 15:31
          u nas na weselu znajoma ktora nie jest spiewaczka zamiast wyglosic toast
          zaspiewala przepiekna ballade. wszyscy sie poplakali. mysle ze nie ma problemu
          jezeli bedziewidac ze robisz to prosto od serca.
          • krolewna1111 Re: do krolewny 22.07.05, 15:38
            No i o to TYLKO mi chodzi - nie rozumiem po co niepotrzebne, głupie
            uwagi...dzięki wielkie.
          • krolewna1111 P.S. Jaka to była ballada? 22.07.05, 16:04
            Jak w temacie smile
            • byhanya Re: P.S. Jaka to była ballada? 22.07.05, 16:06
              niestety szwedzka....
              moze polecilabym cos z grechuty....
              • byhanya Re: P.S. Jaka to była ballada? 22.07.05, 16:09
                w slowach bylo . tam gdzie twoje serce bedzie moje i gdzie twoja dusza bedzie
                plynac moja poplynie za toba i bede ci zawsze wierna przyjaciolka. w moim sercu
                jest zawsze miejsce dla ciebie. bede dzielic twoje smutki i mnoezyc radosci itp
                (to byla piesn bardziej do mnie niz do panstwa mlodych)
                • krolewna1111 yychhh pięęękne.... 22.07.05, 16:11
                  tyle, że ja szwedzkiego niet smile)
              • krolewna1111 Re: P.S. Jaka to była ballada? 22.07.05, 16:10
                Grechuta...."Będziesz moją Panią"?? big_grin Czy "Dni, których nie znamy?"? Czy moze
                jeszcze jakieś inne, hmm?
                • byhanya Re: P.S. Jaka to była ballada? 22.07.05, 16:21
                  bedziesz moja pania rwie mnie za serce....
                  niepewnosc tez jest dobra ale nie wiem czy akurat na wesele
                  dni ktorych nie znamy
                  cos co dzwieczy nawej spiewane a capella.
                • byhanya Re: P.S. Jaka to była ballada? 22.07.05, 16:22
                  moze skomponuj cos sama bedzie FANTASTYCZNIE a tekst wreczysz jako pamiatke...

oooo tak to bym chciala
                  • krolewna1111 Taaaa 22.07.05, 16:28
                    Tekst bym może napisała - zawsze to lepiej z głębi serducha ale muzyka...to
                    jest problem uncertain Bardzo Ci dziękuję smile
                    • byhanya Re: Taaaa 22.07.05, 16:31
                      muzyke mozesz pozyczyc....
                      cala przyjemnosc po mojej stronie. i powodzenia =)
        • krolewna1111 Re: do krolewny 22.07.05, 15:32
          Nie wiedziałam, że mój nick ma cokolwiek wspólnego z moim problemem smile)) Ale
          jeśli w życiu oceniasz ludzi po tym jak się nazywają albo jakich nicków używają
          to TWOJA sprawa big_grin Powodzenia !!!!
          • byhanya Re: do krolewny 22.07.05, 15:45
            nie oceniam tylko jestem tego bardzo swiadoma,(mam swiadomosc jak sie nazywac
            albo jak sie nie nazywac zebym byla slyszana) dlatego napisalm probujac
            wytlumaczyc odpowiedzi innych i doradzic co zrobic zeby dojc do swojego celu.

zapytam dodatkowo czy kupilaby na wlasne wesele wodke ktora sie nazywa
            bimber??? nawet jakby byla najlepsze na swiecie? i byla najtansza ( ahh ceny to
            osobny rozdzial bo moga tez byc za niskie)
            • krolewna1111 Re: do krolewny 22.07.05, 16:00
              byhanya napisała:

> nie oceniam tylko jestem tego bardzo swiadoma,(mam swiadomosc jak sie nazywac
              > albo jak sie nie nazywac zebym byla slyszana) dlatego napisalm probujac
              > wytlumaczyc odpowiedzi innych i doradzic co zrobic zeby dojc do swojego celu.
              >
              > zapytam dodatkowo czy kupilaby na wlasne wesele wodke ktora sie nazywa
              > bimber??? nawet jakby byla najlepsze na swiecie? i byla najtansza ( ahh ceny
              to
              >
              > osobny rozdzial bo moga tez byc za niskie)

Nie opakowanie i nazwa się liczy...dalej opiewam przy swoim - mój nick nie ma
              nic wspólnego z tym co jest w wątku. A to, ze inni z tego powodu mnie oceniają
              to ich sprawa. Ja nie będę niczego dla kogoś zmieniać, bo IM się nie podoba.
              Jakoś kikla osób potrafiło NORMALNIE odpowiedzieć na moje pytanie więc ja nie
              widzę problemu. Pozdrawiam

Marta
    • callja Re: Śpiew na ślubie :) 23.07.05, 21:08
      Królewno,
      uwierz mi - ja też, zaglądając na ten wątek, sądziłam, że dotyczy on oprawy
      muzycznej ślubu=ślubnej ceremonii w kościele, jako że ceremonie cywilne raczej
      poprzestają na podkładzie instumentalnym. Nie powinnaś się zatem tak obruszać,
      a raczej poprosić moderatorkę, by zmieniła "tytuł" wątku. Sądzę bowiem, ze
      sporo odwiedzających forum może zerkać tu poszukując np.
      wykonawcy/wykonawczyni "Ave Maria".
      Skoro jesteś muzykiem, powinnac znać sporo utworów pasujących do oczepin, i
      niekoniecznie utworów rozrywkowych, chociaż popularne piosenki są
      może "bezpieczniejsze" - po prostu ludzie lepiej je znają i nie zareagują
      jakimś totalnym zaskoczeniem. Z reguły bowiem ludzie boją się tego, czego po
      prostu nie znają.
      Jeśli jednak chciałabyś zaryzykować z zaśpiewaniem czegoś bardzo odpowiedniego
      do sytuacji oczepin, a powszechnie niezbyt znanego, to mam dwie propozycje:
      1. wersja wesoła, prawie "kabaretowa" wink :
      arietka Basi "Jestem dobra jak baranek" ze śpiewogry Jana
      Stefaniego "Krakowiacy i Górale" do tekstu Wojciecha Bogusławskiego
      przeuroczy i zabawny "kawałek", sama zaśpiewałam go koleżance w czasie oczepin;
      goście pamiętali, jak kilka godzin wcześnie śpiewałam "Ave Maria" w czasie
      ślubnej ceremonii, byli zaskoczeni, ze nagle śpiewam balladkę na temat
      konieczności wierności u męża, ale po chwili pokładali się ze śmiechu; zatem -
      przetestowane, polecam!!
      2. wersja "smutniejsza", balladowa
      pieśń "Uwoz, mamo, roz" ze zbioru "Pieśni kurpiowskie" Karola Szymanowskiego

Nuty na pewno znajdziesz w każdej lepszej bibliotece muzycznej, bo wydałoje PWN.

Z utworów rozrywkowych może zaśpiewałabyć "Dumkę na dwa serca"? Albo
      awangardowo - "Tam gdzie kwitną dzikie róże" Nicka Cave'a? Piękny walc, nawet
      do zatańczenie! Tyle że o tragiczno-surrealistycznym tekście.

Rozważ, zastanów się (sporo osób podało Ci już kilka ciekawych propozycji
      utworów pasujących do okazji!), a jeśli zdecydujesz się zaśpiewać koleżance -
      życzę powodzenia.
      Pozdrawiam
    • dzika_roza Re: Śpiew na ślubie :) 29.08.05, 13:37
      a co oprocz Ave Maria mozna zaspiewac na slubie koscielnym?
      bedziemy mieli spiewaczke, ale kompletnie nie mam pojecia co jeszcze sie
      spiewa...
      • domi_mikolka Re: Śpiew na ślubie :) 29.08.05, 15:27
        może zapytajcie śpiewaczkę - jesli już występowała na ślubach pewnie będzie
        mogła Wam coś doradzić. mi osobiście bardzo podoba się "Gdzie miłość wzajemna i
        dobroć", "Mocą moją jest Pan", "Pan wieczernik przygotował" i "Panie dobry jak
        chleb" - ale to ostatnie to może akurat nie jest repertuar dla śpiewaczkismile
      • callja Re: Śpiew na ślubie :) 30.08.05, 12:17
        Na ślubie można zaśpiewać mnóóóóstwo pięknych utworów; i to niekoniecznie
        takich, które co niedziela niemal są do usłyszenia w kościele. Na pewno warto
        zapytać śpiewaczkę (na 100% ma doświadczenie), ale w razie czego proszę o
        kontakt ze mną na mail (catallina@tlen.pl) - chętnie doradzę. Zdążyłam się
        bowiem zorientować, że wielu muzyków próbuje wciskac Młodym Parom kościelny
        standard graniczący z discopolo, ups, przepraszam, discosacro. A przecież ślub
        jest z założenia jedyny w zyciu i warto, by miał wyjątkową oprawę.
    • gandalf900 Re: Śpiew na ślubie :) 28.06.15, 23:35
      Bardzo serdecznie polecam współpracę ze śpiewaczką Agnieszką Gertner-Polak, która swoim talentem muzycznym, doświadczeniem i słowiczym głosem zachwyciła już nie jedną osobę. Jest wiele śpiewaczek sopranowych, ale ta jest unikalna. Prawdopodobnie jako jedyna śpiewaczka na świecie wykonuje kolędy w 15 językach. Sopranistka wykonuje utwory nie tylko sakralne, ale i klasyczne, a ostatnim jej hitem był utwór "Dni, których nie znamy", gdzie zaśpiewała w duecie z raperem Dominikiem Grabowskim. Było to ciekawe połączenie sopranu z rapem. Karierę muzyczną doskonaliła w Wiedniu, koncertuje niemal na całym świecie. Chętnie uczestniczy w różnego rodzajach przedsięwzięciach, otwarciach, festiwalach, uroczystościach. Doskonale potrafi ubogacić wszelkie rodzaju imprezy. Znajdzie też czas, by użyczyć młodym parom swojego fenomenalnego głosu. Myślę, że najlepiej będzie jak Państwo sami zapoznacie się z jej biografią na stronie agertnerpolak.wix.com/start
      a o jej ostatniej aktywności - koncercie na poznańskiej Malcie - możecie Państwo przeczytać na stronie www.edmundbojanowski.pl
      Można nabyć płytę z koncertu.

Kontakt z impresario jak i z samą Artystką znajduje się na stronie Agnieszki Gertner-Polak
    • mecenasmars Re: Śpiew na ślubie :) 01.07.15, 21:10
      To dobry pomysł, zawsze są emocje i zawsze się sprawdza cokolwiek zaśpiewasz.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka