Dodaj do ulubionych

Chalkidiki

IP: *.is.net.pl 30.08.06, 16:50
Witam!

Wykuilam wakacje na Halkidiki chociaz wcale nie mialam ochoty tam jechac. :(
Powiedzcie mi ...co warto tam zobaczyc?
Co zwiedzac?
Gdzie jechac?
Oplaca sie wynajac samochod?
Na jaka wyspe plynac?
Czy jest tam moze aquapark?

z gory dziekuje za odpowiedzi
Elcia
Obserwuj wątek
    • Gość: malina Re: Chalkidiki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.08.06, 21:45
      -Zwiedzania jest niewiele, Saloniki, Meteory (ale klasztory są daleko)
      -Samochód to ok 30e/dzień
      -Organizują rejsy wkoło półwyspu Atos(kobiet na wyspę nie wpuszczają, nawet psy
      które tam przebywają muszą być płci męskiej:)
      -Aquapark jest koło Salonik
      • tomskey Gratuluje:) 31.08.06, 09:05
        Wykupiłam,chociaz nie mam ochoty... Ludzie jestescie fajni:)))))!!!
        • Gość: elcia Re: Gratuluje:) IP: 217.117.130.* 31.08.06, 09:45
          hahahahaha

Wiesz dlaczego tak napisalam....bo caly czas bylam nastawiona ze polece na
          Krete albo Rodos. :(
          I dlatego czuje niesmak bo wiem ze Halkidiki to nie to samo.
          • Gość: Iza Re: Gratuluje:) IP: *.internetdsl.tpnet.pl 31.08.06, 10:24
            Bylam to cholernie nudne miejsce,ale sie wyciszysz i odpoczniesz od
            cywilizacji,oby tylko za duzo nie padalo ,bo tam to normalne,a burza moze trwac
            nawet caly dzien.Ja tak mialam pozdrowienia
            • Gość: elcia Re: Gratuluje:) IP: 217.117.130.* 31.08.06, 10:46
              Ale mnie pocieszacie :(
              Potrzebuje insormacje od osob ktore tam byly i wynajely sobie samochod. Jaka
              wybrac trase? Co zobaczyc?
              POmozcie mi zorganizoac tak czas zeby nie bylo nudno ;)
              Moze jakies kanjpki z dobrym jedzeniem?
              Na jakie wyspy mozna z tamtad poplynac?

Elcia
            • sentisenti Re: Gratuluje:) 31.08.06, 21:21
              Ja to bym sie z burzy cieszyła na Halkidiki. Jak jest upał to to miejsce jest dla mnie nie do wytrzymania. suche na wiór, nie ma co zwiedzać itd.
              MOże odsprzedaj Halkidiki:)) a zastanów się nad Pilio :))
              • Gość: ron5 Re: Gratuluje:) IP: *.internetdsl.tpnet.pl 01.09.06, 08:08
                Chalkidiki ,szczególnie Sithonia to ponoć super miejsce,przestańcie marudzić i
                wybrzydzać.A moze to dobrze,że jako kraj do tego doszliśmy,że ludzie
                wybrzydzają na wyjazdy do Grecji?Byłem na Thassos i były to super
                wakacje,bardzo spokone.Postanowiłem,że pojadę na Chalkidiki w 2007 i już się
                cieszę na planowanie tego wyjazdu.Pozdrawiam.
                • Gość: elcia Re: Gratuluje:) IP: *.umt.tarnow.pl 01.09.06, 10:52
                  Dzieki za pocieszenie.
                  Troche marudze tylko z tego powodu ze nastawilam sie na wyspy. Tylko i
                  wylacznie dlatego. Ogladajac zdjecia z Halkidiki nie zachwycaja mnie. Ale
                  zobaczymy jak bedzie na miejscu :)
                  I jeszcze te pocieszenia ludzi ze nie ma co tam zwiedzac, nudy, zimno.

I jak tu byc optymista :)))

Elcia
                  • anulka77 Re: Gratuluje:) 01.09.06, 18:53
                    Nie iwem jak dla Ciebie, ale dla mnie 28 stopni w Kriopigi to jest ciepło.
                • Gość: malga Re: Gratuluje:) IP: *.ula5.1000lecie.pl 29.09.06, 19:43
                  mam skalę porównawczą, bo byłam dwukrotnie na Thassos a w tym roku na
                  Chalkidiki, baardzo się rozczarowałam , Kassandra - Possidi - niby niebrzydko
                  ale ludzie niemili ( obsluga, sklepy) i nie tak urokliwie, w przyszłym roku
                  tylko Thassos - nie zdradzę ulubionego miejsca ale Aliki to nasze rodzinne
                  kultowe miejsce na Thassos, tylko nie dociera tam żadne chyba polskie biuro
    • Gość: Paolo Re: Chalkidiki IP: *.euron.pl 02.09.06, 20:46
      Nie wien ja Chalkidiki ja właśnie wróciłem z Rodos i ....
      Jestem zauroczony ( pewnie dlatego że to moja piewwsza podróż samolotem i
      zagranicą itp...).Wspaniałe miejsce byłem na Rodos w miejscowości RODOS ( Rhodos).
      Wszystko mi sie podobało :ludzie ( bardzo życzliwi ),widoki ( palmy ,girlandy
      kolorowych kwiatów na ulicach ),kamieniste plaże ( nie tylko ) ,upały powyżej
      40C ( w nocy 29 - 31 C) ,awaryjne w samochodach i poobijane wszystkie auta (
      wiadomość dla tych co byli - będą wiedzieli o co chdzi ), samoloty nad głowami (
      całą dobę ), tadziki, mousaka , greek salad,feta , soulvlaki , Mythos ( oj tak )
      , Restina ( też sporawo ),Ouzo ( bleee tylko 1 litr -8 euro- i ani kropli wiecej
      ), Old Town ( mogę tam chodzić bez końca ) , Faliralk ( water park zajefajny
      atrakcja dla bobasów i nie tyklo ), Dolina Motyli ( pełno Ciem w dzień )
      ,Kalimera - Good Morning - Guten Tag -Dobry Den - Cio (gostek na plaży
      zpraszający do lokalu "4 Stars" i wiele innych...
      Ah... mogę mówić otym bez końca - jezuuuu jak ja chcę tam jescze wrócić ...
    • Gość: mika Re: Chalkidiki IP: 212.182.106.* 03.09.06, 13:37
      Chalkidiki to przepiekne miejsce. Faktycznie nie tam dużo do zwiedzania , ale
      jakie piekne widoki i plaże których nie ma gdzieindziej. Na Rodos czy na krecie
      to sa niestety plaźe z drobnymi kamykami. Chalkidiki jest bardziej
      cywilizowane niż wyspy.
      • Gość: evulevu Re: Chalkidiki IP: *.chello.pl 03.09.06, 14:24
        Faktycznie półwysep jest raczej do pobyczenia się na plażach. Zdecydowanie jest
        tu mniej do zwiedzania niż na Krecie czy Rodos. I mówienie, że jest bardziej
        cywilizowany to duża przesada, nie wiem na jakiej podstawie ten wniosek został
        wyciągnięty. Poza tym przedmówca chyba ograniczył się do leżakowania na jednej
        z plaż na każdej z wysp, szkoda że nie pokusił się o odwiedzenie innych.
        Zarówno Kreta jak i Rodos- czyli te najczęściej odwiedzane, mają przepiękne
        piaszczyste plaże, wystarczy ruszyć się z miejsca :) Chalkidiki to wstęp do
        poznania Grecji, ale jest tu zupełnie inny "klimat" niż na wyspach,
        kontynentalny, a nie "typowo" grecki. 2 tygodnie to aż nadto, co w przypadku np
        Krety jest zdecydowanie za krótko. Wracając do ciekawych miejsc- poza
        wspomnianym już rejsem wokół Athos i odwiedzeniem Salonik, można podjechać
        jeszcze do Petralony- gdzie odnaleziono prehistoryczne szczątki, polecam też
        urocze miasteczko Afitos na Kassandrze. Meteory i Ateny to już dłuąsza wyprawa.
        Niestety z półwyspu nie ma rejsów na żadne wyspy.
        • Gość: elcia Re: Chalkidiki IP: *.is.net.pl 25.09.06, 15:22
          Wrocilam z wakacji na Halkidiki.
          Jezeli jakies pytania to sluze.

Elcia
          • bah77 Re: Chalkidiki... 26.09.06, 10:21
            Elciu, byłem ostatnio w Grecji, także na Chalkidiki (choć tam przebywałem dużo
            krócej od Ciebie).

Najbardziej podobały mi się:

# Plaże: w zacisznej okolicy Vourvourou (polecam w tej wiosce tawernę przy
            przystani);

# Krajobrazy: na południu Sithonii (od rajskiego Kalamitsi poprzez malowniczy
            Przylądek Drepano po urocze Porto Koufos);

# Miasteczko: pięknie położone Afitos na Kassandrze.

A Tobie?

bah77
            • Gość: elcia Re: Chalkidiki... IP: *.is.net.pl 29.09.06, 20:39
              Witaj!

Mnie niestety Chalikidiki nie zachwycily. Moze dlatego ze odwiedzilam tylko
              1 "palec" - Sithonie?

A co mi sie najbardziej podobalo -to poludnie i wschodni brzeg Sithoni.
              Ja niestety mieszkalam w Metamorfosi. Brzydka plaza a w wiosce pare sklepow i
              tawern. Umieralismy z nudow.
              Jezeli porownam sobie Chalkidiki i Chorwacje to wygrywa Chorwacja.

Bylam w Salonikach i tez powiem ze bardzo brzydkie miasto.

Ela

• bah77 Re: Chalkidiki... 30.09.06, 02:01
                > Moze dlatego ze odwiedzilam tylko 1 "palec" - Sithonie?

Elciu, w/g mnie, tym bardziej na Kassandrze (oprócz Afitos) byś się nudziła,
                szczególnie po ostatnich pożarach.

Chcąc mieszkać w mieście, powinnaś chyba była wybrać się do Sarti, i to w
                sezonie...

> Jezeli porownam sobie Chalkidiki i Chorwacje to wygrywa Chorwacja.

Niezbyt trafne zestawienie - na zwiedzenie Chalkidiki trzeba kilku dni, a na
                objazd całej Chorwacji - kilku tygodni...

Ale nawet będąc 2 tygodnie tylko na Sithonii, można być codziennie na innej
                plaży:

www.halkidiki.com/english/sithonia_e.htm

Np. w samej tylko okolicy Vourvourou jest z 10 plaż.

bah77
                • Gość: elcia Re: Chalkidiki... IP: 217.117.130.* 02.10.06, 13:46
                  Witaj!

Wiesz co....na Sithoni sa piekne widoki ale ja oprocz nich chcialam miec jakies
                  miasteczka ktore mozna spotkac na Rodos czy Krecie a takich tam brak. Chcialam
                  wieczorami pochodzic sobie po slicznej starowce, starych, waskich
                  uliczkach..... a tam nic takiego nie widzialam.
                  Plaze sa sliczne ale ja bedac z 2 malych dzieci i ze wzgledow finansowych nie
                  moglam sobie pozwolic na wynajecie samochodu na 2 tyg.

pozdr.
                  Ela

p.s. Na dodatek padal deszcz przez 5 dni :/
                  • bah77 Re: Chalkidiki... 03.10.06, 12:02
                    Witaj Elu!

Deszcze w II poł. września, to chyba nic dziwnego, szczególnie w północnej
                    części Grecji.

Historię i piękno natury łatwo jest znaleźć i połączyć na Peloponezie, na urlop
                    stacjonarny poleciłbym Ci np. zabytkowy Githion i okolice.

Pozdrawiam

bah77
                    • karolina_k1 Re: Chalkidiki... 09.10.06, 11:19
                      ja byłam w chalkidiki we wrześniu 5 lat temu :) na pierwszej odnodze na
                      kasandrze. temperatura dochodziła wtedy do 45 stopni. zwiedziłam saloniki no i
                      oczywiście meteore. meteora jest przecudna, te klasztory na skałach rewelacja :)
                      również zwiedziliśmy z przyjaciółmi jeszcze inne ciekawe miejsca. naprawde
                      warto pojechać do grecji :):):)
                      • Gość: ania Re: Chalkidiki... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.01.07, 00:20
                        jak to zwiedziłaś Meteory? Przecież tam kobiet nie wpuszczają!
                        • goska52 Re: Chalkidiki... 10.01.07, 07:19
                          Klasztory w Meteorach mogą kobiety zwiedzać.
                          Nie wpuszczają do klasztorów na półwyspie Athos (zresztą na sam półwysep też
                          kobiet nie wpuszczają).
    • Gość: WC Picker Re: Chalkidiki IP: 62.180.229.* 10.01.07, 07:15
      A ja tam 100 razy bardziej wolałbym jechać na Riwierę niż na Chalikidion.
      Przecież tak kompletnie nie ma co robić. Na Riwierze to przynajmniej jeszcze
      się zabawie a na chalkidiki to tragedia. To jest miejsce dla lamusów albo dla
      ludzi którzy tak jak Ktoś tu napisał chcą odpocząć od cywilizacji.
      • Gość: salonike Re: Chalkidiki IP: *.otenet.gr 10.01.07, 22:50
        Od 4 lat mieszkam w Grecji i kiedy zaczyna się weekend wiekszość młodych ludzi
        wieczorami jedzie właśnie na Chalkidiki. Senk w tym, że musisz wiedzieć gdzie
        jechać. Riwiera ma zdecydowanie gorsze plaże. No i nie wiem czy wszystkim pasuje
        to, że jedziesz do Grecji, a czujesz się jak w Polsce bo większośc turystów to
        nasze ziomki.
        • Gość: nisia94 Re: Chalkidiki IP: *.tvteletronik.pl 15.01.07, 10:26
          Pobyt na Halkidki (14 dni) wspominam bardzo miło, zwiedzić Saloniki i Meteoru t
          oobowiązek, znajomi na rejsi wokół Sithoni widzieli delfiny (a mieliśmy płynąć
          z nimi !:(, rejs wokół Athos to obowiązek - super sprawa, wycieczka do winnicy
          i prelekcja o winach (super przewodnik) połączona z kąpielami w żródłach na
          Kassandrze to też miła sprawa! No i objechanie półwyspu, zaglądając m.in. do
          pięknego Afitios. O widokach nie wspomnę.... bo to urocze miejsce. Poza tym
          warto objechać Sithonię - zupełnie inny klimat niż Kassandra. Rodziny z dziećmi
          jechali do Aquaparku koło Salonik, biura oferowały także inne wycieczki np.
          jaskinię Petralona.
          Byłam 14 dni i się nie nudziłam :)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka