Dodaj do ulubionych

Welon, woalka, wianek

24.11.05, 13:14
Ozdobą głowy jest jej zawartość- ROZUM
Ozdobą włosów jest ich zdrowy połysk, piękny, delikatny zapach, właściwa
fryzura, do tego perefekcyjny makijaż na wypoczętej twarzy, błyszczące ze
szczęścia oczy i ewentualnie malutki ale PRAWDZIWY kwiatuszek ( pod każdym
względem dobre są orchidee) to robi wrażenie.
Cokolwiek Wam zaproponują firmy handlujące stroikami jest po prostu TANDETĄ:
kokardki, druciki,bajerki, wstążeczki jednym słowem ODPUST w gminie.
Będą was przekonywały ,że wyglądacie super, ale muszą tak mówić, żeby
sprzedać swoje wytłoki np. za 150 złotych ( za zrobienie tego gó.na
chałupnikowi płacą max. DWA ZŁOTE i zatrudniają ich na czarno)materiał z
którego to produkują też nie stanowi nawet 30% ceny, no i mamy biznes... w
kraju, na głowie CHOCHOŁA, a w kieszeni czarną dziurę. Przemyślcie to.
Obserwuj wątek
    • ardzuna Re: Welon, woalka, wianek 13.01.06, 21:07
      Ten diadem okropny, za to kapelusik z przedostatniego zdjecia bardzo mi się
      podoba.
      • agnrek Re: Welon, woalka, wianek 13.01.06, 22:15
        Dla mnie zakładanie diademu z "diamentami" o przukład kompletnego bezguścia,
        może nie jestem tolerancyjna, ale nie potrafię zrozumieć dziewczyn, które coś a
        la miss polonia wkładają na głowę. A drugie to rękawiczki - mitenki, niestey,
        bardzo popularne. ani to ładne, a o elegancji już nie wspomnę.
        • agnrek Re: Welon, woalka, wianek 13.01.06, 22:21
          I jeszcze dramat to taki stroik na szyję - kwiatki na żyłce. Co druga panna
          młoda tak do slubu się "stroikuje".
          • inez_82 Re: Napiszcie co jest eleganckie! 06.03.06, 17:24
            No to skoro nawet stroiki na szyję są takie nieeleganckie ani te tzw.
            rękawiczki, to, co w takim razie pasuje założyć według was?Ja jeszcze nie
            wybrałam sukni ale jeśli chodzi o dodatki to nie mam pojęcia o gustowności no
            bo na każdym weselu jakim byłam panna młoda miała jakiś tam kwiatek na żyłce
            na szyji, koraliki przypominające perełki a na rtękach te właśnie rękawiczki na
            jeden palec.Napiszcie co według was jest eleganckie.
        • minerwamcg Re: Welon, woalka, wianek 13.01.06, 22:36
          Równie "eleganckie" są pończochy kabaretki i sandałki na szpilkach. Nie wiem,
          dlaczego dziewczynom tak zależy na atrybutach dam z półświatka z początków
          ubiegłego wieku, ale dla niektórych najwyraźniej ciuchy noszone w "domach
          negocjowanego afektu" są szczytem dobrego smaku.
          • dalloway Re: Welon, woalka, wianek 13.01.06, 23:07
            Zdarza mi się nosić kabaretki, ale nie wiem jak można założyć coś takiego na
            ślub. O tym że naprawdę eleganckie (że kwestię tzw. skromności tu litościwie
            pominę) są tylko pełne buty dowiedziałam się od babci zanim zaczęłam chodzić do
            przedszkola. Rękawiczkopodobnecoś z pętelką na palec to jakis koszamr senny.
            Obróżki z kwiatkiem szkoda ze dzwonka nie mają jak dla krowy. Nie wiem skąd się
            bierze ten cały koszmar w modzie ślubnej, smutne, że promują to opiniotwórcze
            tytuły.
            • agnrek Re: Welon, woalka, wianek 14.01.06, 10:34
              Ja do tego dokładam jeszcze wzorzyste welony - największy wstyd to takie ze
              złotą czy srebrną naszytą koronką. Chociaż i te z rabkiem ze wstążki to też
              przykład złego smaku.
              • agnrek Re: Welon, woalka, wianek 14.01.06, 10:56
                Byłam kiedyś na kilku weselach, gdzie szczytem dobrego smaku było takie coś:
                tuż po oczepinach panna młoda znika, a wraz z nią wszystkie mamy, babcie,
                ciocie i ogólnie panie wieku starszego. Po chwili wraca panna młoda w innej
                sukience, a wszystkie damy w nowych kreacjach. No ślicznie smile
                Dobrze, że ten okropnie tani zwyczaj znika, że młode dziewczyny nie robią balu
                przebierańcówi i nie zabierają na wesele dwóch sukienek i się po północy nie
                przebierają. Nieelegancko jest "konkurować" z panna młodą, jesli się jest
                gościem.
                • dalloway Re: Welon, woalka, wianek 14.01.06, 13:30
                  Pamiętam takie wesela z dzieciństwa, ale na pytanie "a w co sie przebierzesz po
                  północy?" do niedawna oczy robiły mi się jak spodki. Odkąd skojarzyłam o co
                  chodzi twardo odpowiadam, że w nic. Oczywiście będe miała jakąś sukienkę do
                  przebrania na wypadek, gdyby ktos wylał na moją galon czerwonego wina, ale
                  tylko na taką super awarię! W ogóle nie rozumiem idei tego pomysłu. Na jednym
                  weselu dalekiego kuzyna, który pojął za żonę pannę ze wsi (notabene miła i
                  wykształcona dziewczyna, teraz mówi, że nie była w stanie oprzeć się rodzinie)
                  matka panny młodej przebierła się dwa razy - w kościele garsonka, na weselu do
                  12 suknia balowa, po 12 - inna suknia smile
                  • magdalaena1977 Re: Welon, woalka, wianek 14.01.06, 14:56
                    już kiedyś o tym pisałam, ale IMHO ten zwyczaj wywodzi się z czasów gdy brało
                    się dwa śluby (cywilny i kościelny) i przebranie o północy miało na celu
                    pojkazanie sukienki od cywilnego, a którym większosć gosci była nieobecna.
                    • agnrek Re: Welon, woalka, wianek 14.01.06, 18:07
                      jasne, ale czym wytłumaczyć przebranie pozostałych pań?
    • morskafala1 Re: Welon, woalka, wianek 14.01.06, 13:21
      Chyba żadna z Was do tej pory nie widziała ani welonu z prawdziwego zdarzenia -
      miękkiego z porządnego materiału, a nie twardego, czy rękawiczek z jedwabiu bądź
      biżuterii z diamentami, prawdziwymi. Przejedźcie się drogie PANIE po Europie
      Zachodniej, a wówczas zobaczycie o czym mówię.... .
      • agnrek Re: Welon, woalka, wianek 14.01.06, 18:20
        Wiesz, nie trzeba nigdzie jeździć, żeby wiedziec, że diadem do slubu na głowie
        z prawdziwym brylantem czy ze sztucznym to po prostu obciach dla dziewczyn bez
        klasy.
        • kamelia7 Re: Welon, woalka, wianek 06.03.06, 12:05
          A ja myślę, ze to wszystko kwestia dopasowania do stylu sukienki, urody i
          charakteru panny młodej oraz do wyglądu koscioła i charakteru wesela.

Nie każdej jest w diademie do twarzy. Ale jeśli to jest dobrze dobrane ma swój
          urok.
          • ewamalami Re: Welon, woalka, wianek 06.03.06, 12:39
            zgadzam sięsmile

a bardzo przykro sie robi, kiedy czyta sie te wszystkie "bezguście, kicz,
            tandeta", że o porównaniach do różnych wesołych pań nie wspomnę - każda
            dziewczyna ma swoją wizje tego, jak chce wyglądaćsmile można przecież napisać: "to
            mi się nie podoba. to nie w moim guście" albo cokolwiek podobnego. przyznam, że
            czasem niektóre pomysły padajace na forum nie podobają mi sie _mocno_ - ale nie
            chcę sprawic komukolwiek przykrości - gdybym rzeczywiście już miała wyrazić
            opinię na temat takiego pomysłu, postarałabym sie znaleźć łagodniejsze słowasmile

ja sama nie mam ochoty na żadne stroiki we włosach, żywe kwiaty mnie nie
            przekonują nic a nic, za to mam ochotę na swój ślub włożyć właśnie tak
            krytykowany diademsmile i welon gładki, ale dlatego, że na sukience jest koronka i
            nie chcę, żeby coś sie gryzłosmile

pozdrawiam wiosennie i pozytywniesmile
            • golinda Re: Welon, woalka, wianek 06.03.06, 14:49
              mój M. myśli, że będę miała taki welon, który on podniesie mi znad twarzy i
              bedzie mógł mnie pocałować

hmm, kretyńsko czułabym się w czymś takim
              big_grinDD
              chłopy to mają pomysły...
            • karel24 de gustibus non est disputandum....moje drogie.... 28.08.06, 12:31
              w sprawach smaku,gustów upodobań..nie ma dyskusji...a nie wszystko ładne co się
              komu podoba.Każda Panna Młoda jest piękna...czemu? bo promienieje szczęściem i
              jest jedyna w swoim rodzaju...pozdrawiamsmile
        • fragles78 Re: Welon, woalka, wianek 28.08.06, 11:41
          O gustach ponoć się nie dyskutuje. Nie bardzo rozumiem takie komentarze, bo dla
          jednego coś co jest super dla drugiego jest szczytem "bezguścia" jak to
          nazwałaś.To bardzo względna sprawa.
          • fragles78 Re: Welon, woalka, wianek 28.08.06, 11:44
            Miało być do agnrek-źle mi się wkleiłosmile)))))))
    • tallinka czy musi być welon? 26.08.06, 20:33
      Witam
      Widze że jesteście bardziej zorientowane w temacie.. czy są jakieś zasady
      odnośnie welonów? Wymyśliłam sobie kwiat wpięty we włosy ale czy to wypada? W
      moich okolicach jest zwyczaj rzucania welonem podczas oczepin. Przecież kiatkiem
      nie rzucęsmile Poza tym zastanawiam się jak ten kwiatuszek będzie wyglądał po kilku
      godzinach imprezy, może zaopatrzyć się w zapasowe i wymieniać co 2 godziny smile

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka