Dodaj do ulubionych

Świadkowie

14.12.05, 11:27
Czy są jakieś zwyczaje związane z tym kto powinnien być świadkiem?? Wiem że
prawnie może być każda osoba która ukończyła 18 lat, ale chodzi mi o
tradycje. Ja byłam przekonana że tradycyjnie jeśli Pani Młoda ma brata to on
jest świadkiem, ale moja przyszla teściowa powiedziała że głupoty opowiadam,
że takiej tradycji nie ma i świadkiem ma być brat mojego M, a ja mam wziać
sobie jakas kuzynke. Dodam tylko że mój M ma też siostre, ale przyrodnią po
ojcu i mama mojego M jej nie uznaje.
Obserwuj wątek
    • monia76 Re: Świadkowie 14.12.05, 11:41
      jesli chcesz swojego brata a twoj luby - swojego, mozecie przeciez miec dwoch
      facetow swiadkow. bylam na takim slubie i bardzo fajnie to wygladalo. moim
      swiadkiem tez bedzie moj brat, a mojego faceta - jego siostra.
    • gracuuja Re: Świadkowie 14.12.05, 12:21
      nie ma żadnych pisanych nie pisanych wymogów, tradycji... no chyba, ze dla
      kogoś może to być poprostu oczywiste...

a kto będzie świadkował, to jest tylko i wyłącznie wasza decyzja... jeżeli
      chcesz żeby to był Twój brat... pogadaj z narzeczonym... może nie będzie miał
      nic przeciwko, a on wybierze jakąś "parę" dla niego... wśród swojej (dalszej)
      rodziny... a może jakas wasza wspólna koleżanka..??

teściowa jest sprytna i po prostu chce "podrzucić" wam drugiego synalka...
      jeżeli waszą wspólną chęcią to nie jest, to z cała pewnością na siłę nie
      powinnas się zgadzać...
      to mają być Wam bliskie osoby (wcale nie musi być rodzina!!!) a nie tesciom...

no i tak jak wcześniej - mogą to być osoby tej samej płci.

pozdr,
      G
    • art-film Re: Świadkowie 14.12.05, 12:41
      Cześć.
      Świadkami powinny być Wam najbliższe osoby. Często jest to rodzeństwo lub
      najbliższy przyjaciel- przyjaciółka. Zwykle Młody ma świadka - a Pani Młoda
      świadkową. Ale nie ma twardych reguł. Pracowałem na ślubie, gdzie było 4
      świadków - po 2 obu płci. Wyglądali prześlicznie. Świadkowie nie są tylko po to
      by być ozdobą, tłem. Mają konkretną pracę do wykonania. Powinne być to osoby
      bystre smile z poczuciem humoru i potrafiące się odnaleźć w stresujących sytuacjach.
      Pozdrawiam, Mariusz.
      • aniakonsultantka Re: Świadkowie 14.12.05, 13:55
        Z moim narzeczonym mieliśmy wstępnie ustalone że świadkami będzie mój brat i
        jego siostra, ale po rozmowie z mama zmienił zdanie. Tzn. w sumie jest w
        kropce, nie wie co zrobic, nie chce mamie sprawic przykrości. Ona jego siostry
        nie uznaje bo to nie jej córka. Mój M poznal swoja siostrę (maja tego samego
        ojca) dopiero 5 lat temu, ale od tamtego czsu utrzymują kontakt choć przeważnie
        telefoniczny, bo ona mieszka na drugim koncu Polski. Ale raz do roku się
        spotykamy. Ja ja bardzo polubilam i chcialabym żeby była nasza swiadkowa.
        Wiem że to nasz wybór tylko jak to zrobic zeby wszyscy byli zadowoleni??
        Teściowa upiera się że musi być brat mojego M (zreszta tez przyrodni bo po
        innym ojcu), ale 2 facetów sobie nie wyobraza, po prostu ja mam wziac sobie
        jakas kuzynke. Ja chcialam zeby był mój brat, moi rodzice nie dopuszczaja innej
        możliwości. Zreszta to moi rodzice finansuja nam wesele, mój M płaci sam za
        alkohol, orkiestre i fotografa a rodzice mojego M dali tylko złoto na obraczki
        (za zrobienie placi juz sam M).
        Acha nie zapraszamy zadnych znajomych, tylko rodzine.
        Prosze pomóżcie mi znależć argumenty do rozmowy z teściową. Mojemu narzeczonemu
        naprawde nie zalezy az tak bardzo zeby to byl jego brat, po prostu nie chce
        zrobic mamie przykrosci. Dlatego powiedzial ze on sie zgadza na siostre, albo
        kuzynke(jesli mama nie da sie przekonac do siostry)ale ja mam z nia pogadac i
        jej wytlumaczyc bo jego ona wogole nie slucha.
        • qchara Re: Świadkowie 14.12.05, 15:21
          wytłumac teściowej ze to jest Wasz ślub a nie jej,ona już swój przeżyła niech
          teraz da go przeżyc innym , w końcy to Wasza uroczystość która zdarza się raz w
          życiu możess sie równiez posłuzyć argumentem finansowym jeśli to nie pomoże.
          • kasiamik1 Re: Świadkowie 14.12.05, 16:09
            Witam! Na moim ślubie będę dwie świadkowe! Moja siostra i siostra mojego
            narzeczonego. Wszyscy się trochę dziwią ale przecież mają to być osoby
            najbliższe!
            • justm Re: Świadkowie 19.12.05, 07:37
              na ślubie mojej najbliższej przyjaciółki było 4 świadków.
              2 świadkowe i 2 panów. i dla wszystkich mniejszy stres wink my babki mocno
              trzymałyśmy się razem wspierając, zwłaszcza w tych chwilach przed ślubem,
              podczas przygotowań.
              no i młoda miała z kim biegac do łazienki smile))

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka