Dodaj do ulubionych

założenie obrączek przed ślubem u fotografa

14.01.06, 08:26
Dziewczyny,
mam ślub 17 czerwca o godz. 18.30, ceremonia w kościele trwa około 1,5
godziny. Do fotografa chcemy się wybrać przed ślubem aby po kościele tego nie
robić ponieważ za długo będą na nas goście czekać, w związku z tym mam
pytanie czy idąc przed ślubem do fotografa możemy założyć obrączki, czy nie
ma jakiś przesądów na ten temat i czy to wypada.
Z góry dzięki za wypowiedzi.
Obserwuj wątek
    • a1ma Re: założenie obrączek przed ślubem u fotografa 14.01.06, 09:34
      U nas będzie podobnie. Też miałam wątpliwości, ale to w sumie tak samo, jak ich
      przymierzanie w sklepie, przy zakupie. Naprawdę nabierają znaczenia dopiero
      poświęcone w kościele.
      • vanilla4 Re: założenie obrączek przed ślubem u fotografa 14.01.06, 14:22
        Dziewczyny litości! To nie średniowiecze...
        • a1ma Re: założenie obrączek przed ślubem u fotografa 14.01.06, 15:40
          Ale mnie nie chodzi o przesąd wink
          Raczej o to, żeby zdjęcia ślubne były "prawdziwe", z podobnych pobudek nie chcę
          przebierać się w sukienkę innego dnia - bo to już nie byłyby zdjęcia z dnia
          mojego ślubu.
          • narta_80 Re: założenie obrączek przed ślubem u fotografa 15.01.06, 16:58
            my robilismy nasze zdjecia (plener) 3 dni po slubie, i byl to naszym zdaniem
            genialny pomysl, bo ani nie balismy sie o kreacje, ani nigdzie nie
            spieszylismy. Nastroje byly bardzo pozytywne, humory jaknajbardziej dopisywaly,
            podobnie jak pogoda. polecam takie rozwiazanie. Powaznie!
            • agnrek Re: założenie obrączek przed ślubem u fotografa 15.01.06, 18:58
              My też tak robimy, nauczyło mnie doświadzczenie mojej siostry, która równiez
              brała ślub w upalnym czerwcu. Zdjęcia w Łazienkach trwały 2,5 godziny,
              rękawiczki i dół sukienki miała brudne, pan młody koszulę do prania. Upał
              sięgał 28 stopni,wszystkim nam pot płynął po plecach. Ja jej układałam
              sukienkę, poprawiałam welon i cały czas na kolanach - dobrze, że zrobilismy te
              zdjęcia nie w dniu ślubu! Sama będę miała w plenerze i w studio robione 2 dni
              po slubie. Owszem, dojrze jakieś 200-250 pln więcej za ponowne uczesanie i
              makijaż, ale warto.
    • dior-ka Re: założenie obrączek przed ślubem u fotografa 14.01.06, 10:19
      Hej. O przesadach nic nie wiem, ale 8 na 10 par zaklada obraczki do zdjec. Wiem
      bo pracuje w studio fotograficznym. Jak dla mnie to nie wrozy nic zlego.
      Sama tez zaloze smile
      • agnrek Re: założenie obrączek przed ślubem u fotografa 14.01.06, 10:32
        smile
        Wiecie, skąd się biorą przesądy? Jeden powie, drugi powtórzy i jest przesąd smile
        Czy warto takimi rzeczami się kierować? Nie lepiej własnym rozumem, wyczuciem i
        intuicją?
    • tofik80 Re: założenie obrączek przed ślubem u fotografa 14.01.06, 11:56
      A co jesli ktos bral duzo wczesniej cywilny i juz chodzi w obraczcze? hmm?
      Watpie, ze po cywilnym obraczki ida do pudelka i czekaja na koscielny... A to
      chyba podobna sytuacja...
      • ardzuna Re: założenie obrączek przed ślubem u fotografa 14.01.06, 19:43
        To zależy od wiary. Jak ktoś bierze kościelny tylko żeby mieć ładną
        uroczystość, to chyba nie przywiązuje do niego zbytniej wagi. A jak ktoś
        wierzy, to nie rozumiem sensu brania w ogóle cywilnego ślubu przed katolickim,
        bo przecież nie jest się w świetle wiary małżeństwem, nie można współżyć itp.
        • minerwamcg Re: założenie obrączek przed ślubem u fotografa 15.01.06, 22:08
          > To zależy od wiary. Jak ktoś bierze kościelny tylko żeby mieć ładną
          > uroczystość, to chyba nie przywiązuje do niego zbytniej wagi. A jak ktoś
          > wierzy, to nie rozumiem sensu brania w ogóle cywilnego ślubu przed
          > katolickim, bo przecież nie jest się w świetle wiary małżeństwem, nie można
          > współżyć itp.

No cóż, nie jest napisane, że każdy wszystko od razu musi rozumieć smile Czasem
          bierze się ślub cywilny i kościelny, bo ma się do "obsłużenia" dwie rodziny i
          dwa towarzystwa w odległych miastach. Czasem w grę wchodzą sprawy majątkowe,
          kiedy trzeba jeszcze przed kościelnym ślubem np. wziąć wspólnie kredyt na
          mieszkanie. Różnie bywa.
    • paolka25 Re: założenie obrączek przed ślubem u fotografa 14.01.06, 11:57
      Uważam, że to naprawdę nic złego gdyż tak naprawdę nie będą jeszcze poświęcone
      i to dokładnie tak jak przymierzanie ich w sklepie. U nas tez tak będzie gdyż
      zdjęcia ślubne będziemy robic przed ceremonią. Pozdrawiam
      • pusiaczkowa1 dzięki dziewczyny za odpowiedzi. 14.01.06, 12:02
        dz
        • agnrek Re: dzięki dziewczyny za odpowiedzi. 14.01.06, 12:06
          Podejdź do tego z innej strony - czy ładne będą zdjęcia i zbliżenia "pustych"
          dłoni bez obrączek?
          • phaze Re: dzięki dziewczyny za odpowiedzi. 14.01.06, 13:05
            ale z drugiej strony.. to obraczki mozna spokojnie "dodac" na komputerze tongue_out
            • a1ma Re: dzięki dziewczyny za odpowiedzi. 14.01.06, 13:07
              To już wolałabym świadomość, że na zdjęciach są obrączni niepoświęcone, niż
              dorobione cyfrowo, nie moje...
            • agnrek Re: dzięki dziewczyny za odpowiedzi. 14.01.06, 18:04
              Bez przesady, nie róbmy z siebie niewolników beznadziejnych przesądów.
    • ciemnanocka Re: założenie obrączek przed ślubem u fotografa 14.01.06, 13:33
      hmm...
      przesad jest, ze obraczek nie mozna zakladac wczesniej niz na slubie.
      wec ja nie robie w ogole zdjec "przedslubnych"
      • anniszka Re: założenie obrączek przed ślubem u fotografa 14.01.06, 13:54
        My robimy zdjecia przed slubem i zakladamy obraczki. Oby tylko ich nie
        zapomniec!!!!!!
      • agnrek Re: założenie obrączek przed ślubem u fotografa 14.01.06, 18:06
        No tak, bo jak je do zdjęć założysz, to Ci sie małżeństwo nie uda. Ten kawałek
        złota ma tak silną moc, że na pewno Ci zycie poukłada na najbliższe 50 lat smile
        Rety, czy my naprawdę w XXI wieku żyjemy?
        • rlena A ja nie bylabym taka nowoczesna... 14.01.06, 19:40
          Nie zrobilabym tego, nie dlatego,ze to zly znak (czy cos w tym rodzaju). Jest
          to po prostu odworocenie kolejnosci zdarzen. Twoj usmiech na tym
          zdjeciu..przedslubnym..bedzie inny niz ten, ktory bylby po slubie! No,chyba,ze
          slub nie wzbudzi w tobie najmniejszych emocji i twoja twarz pozostanie
          niezmienna.. W fotografiach chodzi o uchwycenie momentu, prawdziwego i
          autentycznego. Dlatego to niektore fotografie sa tak niesamowite, bo maja ten
          blysk, odzwierciedlaja ducha zdarzen.
          • agnrek Re: A ja nie bylabym taka nowoczesna... 14.01.06, 21:20
            No cóż, jeżeli założenie obrączek do zdjęć to jest oznaka nowoczeności...
          • raszefka Re: A ja nie bylabym taka nowoczesna... 16.01.06, 09:46
            Ducha zdarzeń odzwierciedlają zdjęcia z wydarzenia, a nie te pozowane.

Miałam zdjęcia przed ślubem (w drodze z domu do kościoła), obrączki założylismy.
            A zdjęcia sa do d... nie powodu obrączek, czasu, tylko z braku polotu
            fotografa. O niebo bardziej wolę oglądać te reportażowe.
        • ciemnanocka Re: założenie obrączek przed ślubem u fotografa 14.01.06, 21:31
          Pytanie bylo "Czy jest przesad" - wiec odpowiedzialam ze jestsmile
          Ja tam chucham na zimne hehesmile
          I zdjec przedslubnych nie robiewink
        • a1ma Re: założenie obrączek przed ślubem u fotografa 14.01.06, 21:38
          Ale to nie chodzi o przesądy! Po prostu równie dobrze mogłabym ubrać się
          tydzień wczesniej w kieckę i zrobić sobie zdjęcia - czy to uczyniłoby
          je "ślubnymi"?
          Dlatego mam też wątpliwości co do tych obrączek.
          • agnrek Re: założenie obrączek przed ślubem u fotografa 15.01.06, 10:32
            Nie obraźcie się, ale powiem wprost - mądra dziewczyna nie słucha takich
            głupot. Jeden z nudów takie przesądy wymyśla (założę się, że to stare kumy na
            wsiach takie brednie plotą), a Wy je powtarzacie smile Moja babcia mi nawymyślała
            tyle bzdur, że sie za głowę złapałam. Żeby te wszystkie brednie jeszcze miały
            sens, żeby rzezcywiscie się sprawdzały,a dla mnie świadczą o braku własnego
            rozsądku i wyczucia u dziewczyn, które je powtarzają i, co gorsza - stosują.
            Bądźmy mądzrzejsze - nasze życie i los kształtujemy same, a nie przesądy!
            Czytałyście "Konopielkę"? Tam chore dziecko przekładali przez chomąto, bo to
            uleczało smile
            • issey.miyake Re: założenie obrączek przed ślubem u fotografa 15.01.06, 18:48
              hej dziewczynysmile))

nie wierzcie w prezesady! mi czarne koty przynosza ewidentnie szczescie.
              przesady to wymysl innych ludzi. wymyslcie takie i puscie dalej w obieg ze
              szczescie przynosza obarczki nosze na dzien przed slubemsmile bo sa wtedy juz
              mocno osadzonesmile)

i za kilka lat mlode pary beda je zakladac na dzien wczesniej odliczac rowno 24
              h do daty ceremonii.

Robcie zdjecia z obraczkami lub jak nie chcecie to po slubie. nikt nie
              powiedzial ze zdjecia musza byc z tego dnia. w koncu po slubie jestescie
              malzenstwemsmile sluchajcie sie siebie i badzcie szczesliwe.

smile)
          • ciocia_ala Re: założenie obrączek przed ślubem u fotografa 15.01.06, 22:22
            Ja nawet o tym nie pomyslalam czy robic zdjecia z czy bez... W koncu bedziecie
            mieli cale mnostwo zdjec z obraczkami z kosciola czy z wesela. Mysle, ze gdybym
            miala miec sesje przed slubem, to nie zalozylaby obraczek. Wydaje mi sie ze
            byloby to nienaturalne. Jezeli ni mozna zrobic zdjec po ceremoni, na zdjeciach
            nie byloby obraczek. Potem caly czas wydawaloby mi sie ze to takie zdjecia
            udawane. I na moich zdjeciach nie masmile Sa dopiero od momemntu zalozenia.

Ale to Twoje zdjecia. Porozmawiaj z narzeczonym i rodzicami i zobaczc co twoi
            najblizsi i twoje otoczenie mysli.
            • agnrek Re: założenie obrączek przed ślubem u fotografa 15.01.06, 23:31
              Porozmawiaj z narzeczonym i rodzicami i zobaczc co twoi
              > najblizsi i twoje otoczenie mysli

Jak mozna coś takiego radzić??? W głowie mi się nie mieści, żeby kierować się
              zdaniem otoczenia, a nie własnym w dniu własnego ślubu. Nie róbmy z siebie
              ciotek-klotek, które wszystkich kum słuchają!
              • a1ma Re: założenie obrączek przed ślubem u fotografa 16.01.06, 00:10
                Może Cię to zdziwi, ale dla mnie zdanie rodziny ma duże znaczenie, w końcu dla
                nich to też ważne wydarzenie - nie codzień wydaje się córkę za mąż wink
              • ciocia_ala agnrek 16.01.06, 00:15
                Skoro dziewczyna pisze posta na forum to chyba sama nie bardzo wie jakie ma
                zdanie na ten temat. I chce sie poradzic czy tez zorietowac, jakie rozwiazania
                mieli inny.

Ja rowniez uwazam, ze powinno sie miec swoja opinie. Ale zeby ja miec, to chyba
                trzeba ja jakos sobie wyrobic. Np. pytajac. Jezeli chodzi opinie
                PRZYSZLEGO-MEZA i RODZICOW - naprawde nie wiem, czemu cie to tak bulwersuje.

ps. my nie mamy na zdjeciach obraczek. A zdjecia i tak sa piekne.
                Ciocia_ala-klotka jakos nie pomyslala zeby sie kogos zapytac smile
            • a1ma Re: założenie obrączek przed ślubem u fotografa 16.01.06, 00:12
              ciocia_ala napisała:

> Potem caly czas wydawaloby mi sie ze to takie zdjecia
              > udawane. I na moich zdjeciach nie masmile Sa dopiero od momemntu zalozenia.

Dokłądnie to budzi moje wątpliwości. A nie, jak usiłuje mi się wmówić, przesądy.
    • minerwamcg Pic na wodę i fotomontaż 15.01.06, 22:15
      Myśmy w ogóle nie robili zdjęć u fotografa, bo nie lubimy pozowanych fotek (ona
      siedzi, on nad nią, oboje siedzą trzymając się za rączki i patrząc głęboko w
      oczy, oboje stoją i patrzą w obiektyw, z szampanem, bez szampana, na sianku, z
      trąbką, z pompką, w pociągu, w przeciągu, na drągu), ale gdybyśmy robili, to
      tylko po ślubie. Przecież to ma być zdjęcie małżeństwa, a nie narzeczonych.
      • agnrek Re: Pic na wodę i fotomontaż 15.01.06, 23:32
        BARDZO MĄDRZE POWIEDZIANE smile smile smile
      • ciemnanocka Re: Pic na wodę i fotomontaż 16.01.06, 09:04
        I tu sie zgadzam!!!
      • marmar1906 Re: Pic na wodę i fotomontaż 16.01.06, 17:19
        gdybyśmy robili, to
        > tylko po ślubie. Przecież to ma być zdjęcie małżeństwa, a nie narzeczonych.

Nie moglabym tego lepiej ujac.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka