Dodaj do ulubionych

Prezent slubny

15.01.06, 20:23
Hej. Moji rodzice maja w tym roku na pewno jeden slub w rodzinie ( Tata jest
chrzestnym "młodego pana") i prawdopodobnie bedzie jeszcze drugi gdzie Mama
jest chrzestna "pana młodego". Jak wyglada teraz systuacja z prezentami czy
daje sie prezent rzeczowy czy oieniadze. Jezeli pieniadze to ile sie teraz
daje. Dodam jeszcze, bo moze to ma znaczenie, ze jeden slub jest w wiosce,
okolice Bochni a drugi jezeli bedzie to w 23 tys miescie.
Obserwuj wątek
    • anka_lodz Re: Prezent slubny 15.01.06, 21:02
      Wydaje mi się, że wiele par jednak liczy na pieniądze a trafić dziś w czyjs
      gust jest bardzo ciężko. Wszystko zależy też od tego jak przedstawia się ich
      sytuacja finansowa, czy sa ludźmi z pracą w miare ustawionymi czy też młodymi
      ludźmi na dorobku gdzie każdy grosz się liczy. W pierwszym przypadku elegancki
      prezent to lepsze rozwiązanie i pamiątka rzeczowa, w drugim sugerowałabym
      pieniądze. Zawsze można tez połączyć jedno z drugim czyli i prezent i
      pieniądze. Ostatnio słyszałam, że jest taka zasada dla gości w ogóle, że daje
      się mniej więcej tyle ile płąci się za osobę na sali. Czyli jak zapraszasz
      ciocie z wujkiem a za osobę płacisz 120 zł to oni srednio dadzą Ci 300 zł. I to
      sie pokrywa z moimi obserwacjami. Ostatnio brała ślub chrześnica mojego taty i
      dostała od rodziców sztućce takie eleganckie i 2 tys. razem prezent wyniósł cos
      koło 2,7 tys. To był slub w Warszawie, para młoda tam mieszka. Ale jeszcze
      dodam, że tata jest mocno emocjonalnie z chrześnicą związany a ten prezent na
      budżet rodzinny był sporym wydatekim. Nie wiem czy coś pomogłam.
    • kasila Re: Prezent slubny 17.01.06, 15:48
      Zgadzam się z koleżanką. Trzeba się zastanowić co bardziej się przyda. Moi
      znajomi brali ślub w zeszłym roku, mają mieszkanie, ale mieli zamiar je
      urządzić. I dlatego sporą część prezentów stanowiły pieniądze; jeśli młoda para
      będzie mieszkać z rodzicami, kupowanie czajnika czy miksera (dziś prawie każdy
      ma te sprzęty)traci sens-tutaj też radziłabym pieniądze. Ale z drugiej strony,
      jeżeli młodzi urządzają mieszkanie na pewno przydadzą im się talerze, sztućce,
      komplet do kawy, odiadowy itp. Sądzę, że prezent ślubny powinien być taki, na
      który para młoda nie będzie mogła sobie pozwolić np.na kupno serwisu za 500.-,
      ponieważ zarabiają za mało, a po ślubie są inne wydatki. Poza tym, taki serwis
      do wspaniała pamiątka i z pewnością się przyda.
      pozdrawiam
    • mamma320 Re: Prezent slubny 17.01.06, 15:59
      Moim zdaniem najlepiej spytać młodych co wolą- czy pieniądze czy jakiś konkretny
      prezent.My poprosimy o pieniądze dlatego że od 2 lat mamy własne mieszkanie i
      wszystkie sprzęty już w nim są, a pieniądze napewno na jakiś remoncik się
      przydadzą , a może na jakiś wyjazdsmile
    • motylek55 Re: Prezent slubny 17.01.06, 19:30
      u nas w okolicy przewaznie sie dostaje od chrzestnych 1000 złotych ale ja od
      mojego dostalam wiecej.zalezy na ile was stac

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka