Dodaj do ulubionych

wódka na wesele??

22.05.06, 21:24
Ile według was powinno się kupić wódki. czy po 0,5l na głowę?czy moze mniej.
Wiadomo że raczej kobiety wszystkie nie wypiją całej butelki i niektórzy
faceci też, wiec moim zdaniem po co przepłacać i kupować dla każdego po
jednej butelce a potem w domu trzymać to co zsotało np 20 butelek.Ale moja
mama mówi zeby kupić na każdego po 0,5 bo może zabraknąć.A ja byłam ostatnio
na weselach 3 i wiem że każdemu zostaje alkohol. To samo jest z ciastem, tez
mówi że za mało chce wziąść, a ludzie tak ciast nie jedzą.A i jaką byście
proponowali markę. Myślę żeby wziąść smirnoffa, ewentualnie bolsa.
Obserwuj wątek
    • malinoweciacho Re: wódka na wesele?? 22.05.06, 21:36
      Miałam ten sam kłopot - jedni mówili pol litra to za mało, inni, że jeszcze
      zostanie smile. Ostatecznie kupiliśmy właśnie owe 05 l na gościa, do tego wina.
      Wszyscy spokojni, że nie zabraknie, a jeśli zostanie... wódka ma długi termin
      ważności wink. My kupiliśmy Bolsa właśnie.
      • bloodrayne1 Re: wódka na wesele?? 22.05.06, 21:39
        no i co została ci wódka,jak tak to dużo??
        • malinoweciacho Re: wódka na wesele?? 22.05.06, 22:19
          Impreza dopiero 3 czerwca, wtedy się okaże smile. Wyszliśmy z założenia, że nawet
          jeśli zostanie, nie jest to towar nietrwały wink. Nie ma się więc czym martwić.
    • czambalamba Re: wódka na wesele?? 22.05.06, 22:54
      my chyba na prawie 100 gości bierzemy 60 butelek 0,5 więc wychodzi po 0,5 na
      parę i trochę, no i jeszcze po 10 win z dwóch rodzajów.. nie wiem, powinno
      wystarczyc..
    • a_weasley Warto kupić z zapasem, byle wiedzieć gdzie 22.05.06, 23:12
      bloodrayne1 napisała:

> po co przepłacać i kupować dla każdego po jednej butelce a potem
      > w domu trzymać to co zsotało np 20 butelek.Ale moja mama mówi zeby kupić
      > a każdego po 0,5 bo może zabraknąć.

Mama dobrze mówi, ja bym radził wziąć nawet więcej. W każdym razie jeśli jesteś
      z Warszawy, na Kosiarzy jest sklep, który ma zniżkę dla par młodych, a zwroty po
      weselu przyjmuje bez potrąceń. Pewnie w innych miastach też takie są, ale ja ich
      nie znam.
      • sierpniowe_popoludnie Re: Warto kupić z zapasem, byle wiedzieć gdzie 23.05.06, 14:45
        Gdzie ten sklep (jaka dzielnica, bo ul. Kosiarzy nic mi nie mówi)? Znasz
        dokłady adres lub nazwę?

My będziemy robić "wywiad" z tymi co potwierdzą przyjście, bo sporo mamy gości
        raczej "winnych" niż "wódkowych". Podobno jest zasada, że 0,7 na parę + 1
        l "softów" na osobę, plus oczywiście kawy i herbaty, o wodzie mineralnej nie
        wspominając.
        • minerwamcg Re: Warto kupić z zapasem, byle wiedzieć gdzie 23.05.06, 23:03
          Kosiarzy jest na Wilanowie, a ten sklep jest na rogu Wiertniczej.
          • a_weasley Re: Warto kupić z zapasem, byle wiedzieć gdzie 25.05.06, 10:25
            Wiertniczej to nie. Po prawej stronie jadąc od Al. WIlanowskiej, nowy budynek z
            podcieniem.
    • ewcia1980 Re: wódka na wesele?? 23.05.06, 14:41
      my na wesele z poprawinami liczylismy 0,7l wódki na osobe.
      podliczajac po weselu, okazało sie, ze poszło po 0,5l na osobe.
      także wódki nam sporo zostało.
      natomiast jesli chodzi o wino to mielismy 25 butelek na 160 osób i poszło
      wszystko.
      wprawdzie nie zabrakło ale mogloby byc go troche wiecej.
      pozdrawiam
      • katrinax Re: wódka na wesele?? 23.05.06, 14:45
        a ja mam problem bo moj facet powiedzial ze po co kupowac Bolsa czy inna
        wodka , mozna przeciez spirytus rozmieszac i jak mam mu to wyperspadowac z
        glowy ja sie na pewno nie zgodze ja chce miec Bolsa i jakies wina sad
        • orangewhatever Re: wódka na wesele?? 23.05.06, 14:48
          heh, moim zdaniem nie ma różnicy między rozcieńczonym spirytusem a Bolsem, ale
          ja Bolsa nie znoszę...
          wink

a jak przekonać...nie wiem, zapytaj, czy będzie miał potem w co to porozlewać.
          trochę nieelegancko jest stawiać wódki w różniących się od siebie butelkach, a
          kupić odpowiednią ilość jednakowych pustych...niełatwe zadanie.
          • katrinax Re: wódka na wesele?? 23.05.06, 14:52
            ja nie wyobrazam sobie tego w koncu to jest nasze wesele i nie wyobrazam sobie
            tego jak by ktos mial cos na ten temat mowiec a poza tym ja jestem za elegancja
            i taktem!! wspomne ze nie znosze spirytusu a Bols lubie bardzo smile a on
            powiedzial ze nie bedzie prezplacal bo spirytus moze bardzo tanio zalatwic i
            jak tu sie nie zalamywac sad
    • marvel_maid Re: wódka na wesele?? 23.05.06, 14:50
      A czy naprawdę musi być wódka? Nie wystarczy większa ilość wina, piwa i
      szampana? W Polsce nie ma kultury picia, więc słabe alkohole to i tak może
      okazać się za wiele? Naprawdę chcecie wspominać po weselu pijaństwo, bo przy
      wódce to jest pewne. Dlaczego w naszym kraju pokutuje przekonanie, że bez
      alkoholu albo przy małej jego ilości nie ma zabawy?
      • bellabionda Re: 0,5 na łebka 23.05.06, 15:04
        to jest najlepsze rozwiazanie,najwyzej zostanie,nie zepsuje sie,jest tyle okazji...
      • cafet Re: wódka na wesele?? 23.05.06, 15:05
        Czasy,kiedy co drugi gość weselny, trupem leżał przed północa pod stołem chyba
        juz minęły bezpowrotnie,na szczęściewinktakże bez generalizowania.
        Poza tym przy takiej różnorodności serwowanych pokarmów, dużo osób woli napić
        się wódki, która jest "najbezpieczniejsza" dla żołądka-oczywiście mówimy tu o
        rozsądnych ilościach.
        • marvel_maid Re: wódka na wesele?? 23.05.06, 15:23
          Najbezpieczniejsze dla żołądka jest wino. Są osoby, którym właśnie po wódce
          zbiera się na wymioty.
          A co końca "epoki pijaństwa" to obawiam się, że Twoje stwierdzenie nie znajduje
          niestety potwierdzenia w praktyce
          • anetgmu Re: wódka na wesele?? 23.05.06, 15:35
            a moim zdaniem czasy pijanstwa minęły, i bardzo dobrze! kiedys na weselach sie
            upijali i spali na stołach, niezbyt sympatyczny widok. Teraz jak chodze po
            weselach, a chodze dosyc sporo nie spotykam takich widoków, więc chyba
            pijaństwo mija!
            a my kupimy dokladnie nie wiemy albo 0,5 albo 0,7 l na glowe.Moj narzeczony sie
            smieje,ze jak zostanie to na chrzciny bedzie. ja sie smieje kiedy one beda?
            wodka straci waznosc!smile
          • cafet Re: wódka na wesele?? 23.05.06, 15:40
            Moje stwierdzenie poparte jest właśnie praktykąwink-ostatnie 4 wesela-średnio
            około setki gości - częśc osób na rauszu,żadnej pod stołemsmile.
            A właśnie twierdzę, że winem najłatwiej sie zatrućsmile i nie mówię tu o winie
            marki "wino".
            • marvel_maid Re: wódka na wesele?? 23.05.06, 16:17
              Dla mnie osoby na rauszu SĄ pijane i tego widoku nie znoszę. Dla mnie wódka
              (niezależnie od firmy) jest obrzydliwa również w smaku i mają tu znaczenia
              gusty kulinarne, tego poprostu nie da się pić. Jeśli komuś smakuje to wyrazy
              współczucia
              • marvel_maid Re: wódka na wesele?? 23.05.06, 16:18
                Miało być "nie mają znaczenia gusty kulinarne"
              • cafet Re: wódka na wesele?? 23.05.06, 16:22
                Akurat ja wódki nie lubięwinkna swoim weselu pić w ogóle nie bedę,na innych pije
                piwo.
                Obiektywnie stwierdzałam, ze kieliszek wódki czy dwa sa "najbezpieczniejsze"
                dla żoładka przy takiej ilosci potraw.
                Więc poprawiam się: na lekkim rauszu- bez znaczenia czy piły piwo,wino czy
                wódkę.
                Osób pijanych na wspomnianych wyzej 4 weselach nie widziałam.
                A dlaczego wyrazy współczucia? Więcej luzu,niech nikt nikomu w kubki smakowe
                nie zagląda
    • monikaa13 Re: wódka na wesele?? 23.05.06, 16:06
      Myślę, że 0,5 litra na osobę trzeba liczyć i nie ma co liczyć że kobiety wypiją
      mniej, zostanie to też dobrze będzie na później, to się chyba nie psuje, gorzej
      jak zabraknie. U nas był Absolwent.

Co do ciast to fakt, że za bardzo nie jedzą, choć może to też zalezy od pogody,
      jak będzie gorąco to raczej malutko zejdzie, jak zimniej to moz etroszke
      więcej, więc z tym musicie uważac, no ale też nie możecie wziąć tyle, żeby na
      CAŁY STÓŁ STAŁ TYLKO JEDEN TALERZ(oczywiście duzy stół). Musi być też wybór
      ciasta, a nie tylko jeden rodzaj
      • pablos11 Re: wódka na wesele?? 23.05.06, 16:11
        Ja bym proponował Wyborową, jakośc bardzo dobra, bardzo ładna jest nowa butelka
        więc się ładnie prezentuje na stole
        • cafet Re: wódka na wesele?? 23.05.06, 16:13
          O własnie miałam o nią (Wyborową) spytaćwink ale nie chciałam wątku bloodrayne1
          zaśmiecacwink
        • anetgmu Re: wódka na wesele?? 23.05.06, 16:14
          my tez myslimy o wyborowej, ladna butelka, w piciu jestem cienki boleksmile ale
          znajomi mowia ze dobra wodkasmile
          • magdziolek87 Re: wódka na wesele?? 23.05.06, 21:53
            Wódka to sprawa mojego narzeczonego i jego taty. Ale wiem że na 130 osób kupują
            240 butelek wódki po 0,5 litra. Powiedziałam im że to o dużo za dużo a tata
            narzeczonego na to że lepiej niech zostanie niż ma zabraknąć
            • gonio74 Re: wódka na wesele?? 23.05.06, 22:22
              My bierzemy 0,5 l na głowę wódki Polskiej i chyba 20 butelek wina na 80 osób.
              Boję sie czy tego wina nie za mało?
      • wojtek371 Re: wódka na wesele?? 24.05.06, 14:42
        hmmm, 0,5l na osobę to mozna liczyć jeśli gośćmi są same babcie albo ma
        siępołowę gośći abstynentów, wszyscy moi znajomi liczyli zawsze litr na osobę a
        po weselu nie zostaje więcej niż 10%smile)))
        • doska01 Re: wódka na wesele?? 24.05.06, 15:46
          My liczylismy 0,5 na glowe a do tego bylo wino i kolorowe alk. na drinki.
          Zostalo nam chyba ok 12 butelek, wina nie zostalo wcale, tylko jakies resztki w
          butelkach.

Co do wodki to byl Smirnoff. Ostatnio na weselu znajomych byl Maximus (chyba)
          paskudne swinstwo sad
        • wujo_prezio Re: wódka na wesele?? 24.05.06, 18:36
          To Ci Twoi znajomi to chyba sami pijacy, a jak za darmo to wlej ile wejdzie??
    • adzi25 serio 0,5 na łebka?? 24.05.06, 18:50
      • adzi25 Re: serio 0,5 na łebka?? 24.05.06, 18:52
        się zagalopowałam od nadmiaru myśleniasmile)) bo wg mnie to strasznie dużo..wiem,
        że cała noc, ale jak tak patrze po weselach, to kobiety zdecydowanie piją
        mniej, no a faceci..cóż-do czasu-potem liczba kolejek się zmniejsza
        drastycznie.Mój narzeczony mówi, że u niego koniecznie 0,5 na osobę- co do
        moich gości, chyba zdecyduje się na 0,5 na parę, za to o wiele więcej wina-jego
        goście pod wino nie podchodząsmile
        • kol.3 Re: serio 0,5 na łebka?? 24.05.06, 19:21
          Generalnie rzecz biorąc na przyjęciach piwa się w ogóle nie podaje. Jest to
          jedna z podstawowych zasad organizowania przyjęć.
          • anetgmu Re: ul. Kosiarzy 25.05.06, 10:31
            moze ktos podac mi dokladny adres gdzie mozna kupic w miare tanio wodke? wiem
            tylko ze ul. Kosiarzy (Wilanów) jakis moze telefon? albo dokładny adres? jak
            tam jest czynne? prosze o info
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka