Dodaj do ulubionych

Urząd Stanu Cywilnego

29.05.06, 23:22
Wiem, że około 3 miesiace przed slubem należy iść do kancelarii parafialnej z
kompletem dokumentów. W tym komplecie ma być zaswiadczenie z Urzedu o braku
przeciwskazań... no i stąd moje pytanie. Czy musimy iść razem do Urzędu, czy
można jakieś upowaznienie, jak to załatwić. Mieszkamy daleko od miasta gdzie
się to wszytsko odbędzie i nie mozemy jechac w tym samym czasie w dni
powszednie. Kancelaria na szczescie czynna jest w soboty smile
Obserwuj wątek
    • sylvi77 Re: Urząd Stanu Cywilnego 29.05.06, 23:27
      niestety musicie byc razem - my dzis bylismy.
      Potrzebne sa podpisy obojga.
      • mala_mi25 Re: Urząd Stanu Cywilnego 30.05.06, 08:57
        my mieliśmy ten sam problem - do dyspozycji tylko weekendy i... udało sięsmile
        W USC w soboty udzielane są przeciez sluby. Zadzwoniliśmy więc do USC i
        poprosiliśmy kierowniczkę urzędu, żeby nas przyjęła w sobotę, bo w inny dzień
        nie możemy. Sama zaproponowała, żebyśmy przyszli 30 min przed ślubem,
        musieliśmy tylko mieć znaczko skarbowe, które można kupić w PKO.
        Kancelarie u nas nie są czynne w soboty, po mszy wieczornej poprosiliśmy
        księdza, żeby nas przyjął i tez sie zgodził.
        Dziewczyny, uwierzcie, wszystko można załatwić. Wystarczy tylko być miłym i
        przygotowac przekonujące argumenty.
        Pozdrawiam
        • ewik_75 Re: Urząd Stanu Cywilnego 30.05.06, 09:06
          > musieliśmy tylko mieć znaczko skarbowe, które można kupić w PKO.

mala_mi, a za ile trzeba miec znaczki skarbowe?
          • mala_mi25 Re: Urząd Stanu Cywilnego 30.05.06, 10:03
            80 zł, jeśli bierzecie ślub w tym samym mieście, w którym byliście urodzeni.
            Jesli ślub jest w innym mieście, to trzeba mieć skrócony akt urodzenia, a za to
            chyba tez się płaci. Myślę, że w każdym mieście opłata jest taka sama.
            Najlepiej zadzwonić do USC i zapytać.
            • mala_mi25 Re: Urząd Stanu Cywilnego 30.05.06, 10:05
              aha, 80 zł to jest od pary - na jednym papierku są nazwiska narzeczonego i
              narzeczonej
              • azova Re: Urząd Stanu Cywilnego 30.05.06, 11:31
                A ja radzę zadzwonić do USC bo mimo, że jest to jakieś 80-90 zł (u mnie 91, bo
                nie miałam znaczka skarbowego na odpisie aktu urodzenia i musiałam dokupić), to
                muszą być konkretne nominaly znaczków na poszczególne dokumenty i może się
                okazać, że będą złe znaczki...
                U mnie USC żądało konkretnych nominałów, jak tam poszłam to spisali mi nominały
                na karteczce i wysłali do kasy...
    • avadakedavra Re: Urząd Stanu Cywilnego 30.05.06, 11:34
      Spróbuj zadzwonić do USC, może będzie czynny w tę sobotę - wiele urzędów
      odrabia wolny piątek 26 maja lub piątek po Bożym Ciele.
      • ppaattii Re: Urząd Stanu Cywilnego 31.05.06, 09:33
        Dziękuję za odpowiedzi. Ale mam nowe pytanie związane z USC. Z tego co czytam
        to potzrebuje jeszcze aktu urodzenia, tak? Jeśli tak, to jeszcze gorzej, bo to
        jeszcze w innym mieście.
        • mala_mi25 Re: Urząd Stanu Cywilnego 31.05.06, 10:17
          jeżeli ślub bierzecie w tym samym mieście, w którym yliście urodzenie, to akt
          urodzenia nie jest potrzebny. Najlepiej zadzwoń do USC i dokłądnie o wszytko
          popytaj
          • magdaliena1 Re: Urząd Stanu Cywilnego 31.05.06, 10:55
            To będzie chyba najglupsze pytanie:
            Jak to pójść razem? Ja myślałam, że USC są dla różnych dzielnic różne. Jeśli np
            ja jestem zameldowana w Wilanowie, a Narzeczony w Ursusie, to możemy sobie ot
            tak pójść np na Jezuicką na Stare Miasto?
            Chtba jestem jakaś niedoinformowana
            • avadakedavra Re: Urząd Stanu Cywilnego 31.05.06, 11:10
              Dokładnie nie wiem, jak to jest. Ja jestem zameldowana na Mokotowie i w tej
              dzielnicy bierzemy ślub (w mojej parafii0. Natomiast mój narzeczony jest
              zameldnowany w Pruszkowie. Zadzwoniłam do USC Warszawa Śródmiescie Oddział
              Mokotów tel 646 17 70 i pani poleciła przyjść nam obojgu razem do referatu
              małżeństw dla Mokotowa na ul. Falęcką 10 tel 547 02 87. Może zadzwoń do
              wilanowskiego oddziału USC i się zapytaj ? Albo zadzwon na Mokotów, na takie
              ogólne pytanie powinni Ci odpowiedzieć niezależnie od właściwości miejscowej.
        • avadakedavra Re: Urząd Stanu Cywilnego 31.05.06, 10:53
          Informacje z USC Warszawa Mokotów:do referatu małżeństw muszą przyjść oboje
          narzeczeni z dowodami osobistymi oraz odpisami aktu urodzenia, opłata za
          wydanie zaświadczenia wynosi 80 zł. Odpis aktu urodzenia zamawiasz w dowolnym
          USC i otrzymujesz go po 7 dniach roboczych od złożenia wniosku o jego wydanie.
          Osobiście zamawiałam w warszawskim USC akt urodzenia mojej Mamy urodzonej w
          Busku Zdroju, czyli wszystko da się załatwić korespondencyjnie. Osobiście
          musicie tylko przyjść po zaświadczenie o braku przeciwskazań do zawarcia
          związku małżeńskiego czy jak się ten papier tam nazywa wink Pozdrawiam i życzę
          powodzenia, Kasia
          • pina_july Re: Urząd Stanu Cywilnego 24.04.14, 10:04
            Wznawiam wątek, bo po rozmowie z Panią USC się pogubiłam tongue_out

Oboje jesteśmy z warszawy (urodzeni również w Warszawie) ale ślub odbędzie się w innym mieście. Co krok po kroku musimy zrobić??

- Zdobyć z odpowiednich parafii akty chrztu i bierzmowania
            - Opłacić te 84 zł w USC w mieście w którym będzie ślub (czy do tego potrzebne są dodatkowo akty urodzenia?)
            - Dopiero po opłaceniu przyjść do naszego USC i zapłacić po 22 zł za odpis aktu stanu cywilnego

Jeśli coś pomyliłam proszę poprawcie mnie smile
            • angazetka Re: Urząd Stanu Cywilnego 25.04.14, 15:52
              W USC niepotrzebne ci będą zaświadczenia z parafii wink
            • kol.3 Re: Urząd Stanu Cywilnego 30.04.14, 15:49
              Pomieszanie z poplątaniem. Pierwsze słyszę żeby do ślubu cywilnego były potrzebne akty chrztu i bierzmowania. To jest ceremonia świecka. Może akt urodzenia pobrany z USC, jeśli nie masz w domu?
            • kol.3 Re: Urząd Stanu Cywilnego 30.04.14, 15:52
              Co to jest odpis aktu stanu cywilnego? Nie ma czegoś takiego.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka