Dodaj do ulubionych

szybki slub!

08.06.06, 19:43
Czy uda sie zorganizowac slub (bez wesela, chodzi o sam slub w kosciele) w
ciagu miesiaca (gora poltora)? Co na to ksieza itd?
Obserwuj wątek
    • annajustyna Re: szybki slub! 08.06.06, 19:48
      Chyba musialby byc powod...Np. stan zdrowotny, nagly wyjazd za granice...Za
      zgoda biskupa to nawet zapowiedzi nie bylyby potrzebne, ale trzeba by silnie
      uargumentowac...
    • caysee Re: szybki slub! 08.06.06, 19:50
      Z pewnoscia baardzo duzo zalezy od dobrej woli ksiedza, wiec musialabys sie udac
      do swojego i zapytac.
      Nie wiem jednak jak z USC, w koncu samego koscielnego nie dostanie sie ot tak
      sobie, chyba ze ma sie wczesniej juz cywilny. A o ile mi wiadomo prawo jest
      takie, ze na slub czeka sie zawsze minimum 3 miesiace, a jesli chce sie skrocic
      oczekiwanie nalezy napisac odpowiednio umotywowane podanie do urzedu.
      • annajustyna Re: szybki slub! 08.06.06, 19:53
        Jak konkordatowy, to wazne tylko, aby najpozniej dzien przed zalatwili w 3
        kopiach dokumenty do przedlozenia ksiedzu...A w KOdeksie rodzinnym tze jest
        klauzula, ze slub cywilny moze sie odbyc szybciej niz 30 dni od wystapienia o
        dokumenty...
    • aldonap22 Re: szybki slub! 08.06.06, 19:51
      W ciągu miesiąca to chyba się nie da, min to 3 miesiące. Ale może zalezy od
      księdza. Kurs przedmałżeński można zrobić w weekend (www.spotkaniamalzenskie.pl)
      zaświadczenie z USC może też zdąrzą wydać, więc w zasadzie wszystko zalezy od
      księdza, choć ja sie osobiście z tym nie spotkałam, żeby dało się tak szybko,
      nawet dziewczyny którym zalezało na czasie bo brzuszek rósł nic nie wskórały
      (choć ciężarnym nie powinno się odmawiac smile). Ale życze Ci wszystkiego
      najlepszego, POWODZENIA!
    • asiulka555 Re: szybki slub! 08.06.06, 19:57
      cywilny to my juz mamy, wiec z USC nie bedzie problemu
      • aldonap22 Re: szybki slub! 08.06.06, 20:05
        W takim razie załatwiaj szybko kurs przedmałżeński i może Ci sie uda...
        • bara1313 Re: szybki slub! 08.06.06, 20:54
          Da się. Mojej koleżanki syn w takim tempie ożenił się w grudniu ub.r. Ponieważ
          młodzi przebywali w Anglii i wrócili do Polski dwa tygodnie przed ślubem,
          wszystkie formalności w kościele załatwiała mama młodego. Kursu małżeńskiego nie
          przechodzili.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka