Dodaj do ulubionych

skupienie przedślubne!

20.06.06, 14:37
Witam! Chciałabym sie dowiedzieć czy skupienie przedślubne jest obowiazkowy?
Jesli tak to przeraża mnie myśl,że możemy niezdążyć (do ślubu zostało
3tygodnie)i na czym ona polega, bo nigdy o czymś takim niesłyszeliśmy w kazdym
razie ksiądz nic o tym niewspominał. Odpiszcie. Pozdrawiam.
Obserwuj wątek
    • cooletka Re: skupienie przedślubne! 20.06.06, 15:40
      A z jakiego miasta jestes?
      • agnes_83 Re: skupienie przedślubne! 20.06.06, 16:28
        Jestem z Torunia, ale mnie chodzi o to jak to wszystko wygląda czy jest obowiązkowa?
        • baranek78 Re: skupienie przedślubne! 20.06.06, 16:56
          czesc, byliśmy na skupieniu przedślubnym w niedzielę(w Lublinie) i wyglądało ono
          tak: półgodzinna pogadanka księdza na temat 10 przykazań, o grzechach i
          spowiedzi, później spowiedź dla chętnych ( w ramach I spowiedzi przedślubnej), a
          następnie msza św. Wszystko trwało ok. 2 godz. Ja znalazłam informację o
          skupieniu na stronie internetowej parafii, dodam, że nie jest to parafia ani
          moja ani narzeczonego, ale to nie jest żaden problem. Poszperaj w internecie
          albo zapytaj w swojej parafii.
    • agnes_83 Re: skupienie przedślubne! 20.06.06, 18:29
      dzieki baranek78, przynajmniej część juz wiem jak to wygląda. Ale jeszcze jedna
      rzecz mnie nurtuje, czy to nadmiar obowiązkowy i czy dają po tym jakies
      swiadczenia z odbytego skupienia? Pozdrowionka.
      • enjoya Re: skupienie przedślubne! 20.06.06, 18:46
        Na karteczce którą dostałaś od księdza na I spotkaniu (przynajmniej my
        dostaliśmy)są zaznaczone: 2 wizyty u księdza,2 poradnie i dzień skupienia i
        właśnie na tej karteczce ksiądz podpisuje obecność,albo jak sie jej nie ma daje
        na osobnej.Nie do końca wiem czy jest to obowiązkowe.Rok temu moja siostra
        wychodziła za mąż i nie zdążyli pójść na dzień skupienia i ksiądz im
        podarował,więc wychodzi na to,że jak się z księdzem porozmawia to odpuści.
        • baranek78 Re: skupienie przedślubne! 20.06.06, 19:46
          dokładnie tak, po mszy ksiądz stawiał pieczątkę na tych karteczkach z nauk - w
          rubryce dotyczącej skupienia
          • lobo25 do baranek 20.06.06, 21:19
            a przy ktorej parafii byliscie na tym skupieniu ?
            • sylvi77 Re: do baranek 20.06.06, 21:47
              u nas powiedzial ze skupienie jest nieoboeiazkowe.
              Slub da i bez tego smile
              • baranek78 Re: do lobo25 21.06.06, 17:43
                Te skupienia (na którym byliśmy) odbywają się w III niedzielę miesiąca w parafii
                św. Jadwigi, ul. Koncertowa 15 (Al. Kompozytorów Polskich 1) o godz. 15.
                Następne będą: 16.07.06 i 20.08.06 Informacje znalazłam na stronie internetowej
                parafii.
                Znalazłam też o innych:
                I niedziela miesiąca: P.W. Św. Wojciecha, ul. Podwale godz. 15
                II niedziela: P.W. M.B. Wspomożenia Wiernych, ul. Kalinowszczyzna 3 godz. 15
                IV niedziela: P.W. Św. Teresy, ul. Krochmalna 47 godz. 15, ale tych oczywiście
                nie sprawdziliśmy. Pozdrawiam w ten upalny dzieńsmile
                • rzymianka3 Re: do lobo25 21.06.06, 17:53
                  a ja nauki odbylam we wloszech,tu poradni nie ma!!A o tym skupieniu to pierwszy
                  raz slysze!!Ksiadz mi nic nie mowil!Czy to mozliwe ,ze tego sie nie wymaga?czy
                  tez mi powie 2 tyg przed slubem??Powiedzial,zebym przyszla z 2 tyg przed
                  porozmawiac jak bedzie wygladal slub(bedziemy miec w dwoch jezykach) Uff same
                  problemy
    • agnes_83 Re: skupienie przedślubne! 21.06.06, 22:26
      Widzę, ze niektóre zdania są podzielone. Dla pewności pójdę do ksiedza popytam.
      Pozdrowionka smile

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka