Dodaj do ulubionych

Kto ma zapłacić za hotel?

02.09.06, 12:55
Mam taki problem kto Waszym zdaniem powinien zapłacić za hotel- wygląda to
tak, że wszyscy goście pana młodego muszą spać w hotelu- ode mnie wszyscy na
miejscu,moja rodzina nie za bardzo jest przy kasie i tak tata haruje na nasze
wesele od paru miesięcy... , wydaje mi się, że teściowie chociaż powinni
spytać czy to oni powinni płacić, a jak na razie cicho sza...W dodatku
wściekłam się wczoraj, bo okazało się, że zabraknie zaproszeń, bo rodzice K.
przypomnieli sobie, że chcieli zaprosić 6 znajomych! Bosz mam tego dosyć
przecież dwa razy robiliśmy listę gości i pytaliśmy czy chcą jeszcze kogoś
zaprosić.Lokal jest na 80 osób i nie mogę zaprosić prawie żadnych moich
znajomych a tu 6 zupełnie zupełnie obcych ludzi mi ludzi!!Nie chodzi o to że
ich nie znam, bo większości rodziny młodego też jeszcze nie poznałam, ale nie
rozumiem chęci chwalenia się ślubem syna przed znajomymi zupełnie obcymi dla
młodych, przecież można im pokazać zdjęcia, film...A ja będę się musiała
wdzięczyć do zupełnie obcych osób, choć nie mogłam zaprosić wszystkich z
mojej rodziny!!Wczoraj kupiliśmy garnitur, teściowie nie widzieli, ale jak
usłyszeli cenę 800 to stwierdzili, że to jakiś badziew(dodam, że kupiony w
Sunset Suits),a wcześniej też jak usłyszeli, że
koszula+kamizelka+garnitur+fular będą kosztować niecały tysiąc to kazali mu
kupić droższy:o, bo o zgrozo to za tanio- dodam, że tego wcześniejszego tez
nie widzieli,a jak zobaczyli, to stwierdzili, że świetnie wygląda, ale...
może poszukałby czegos innego bo może znajdzie coś co będzie miało lepszą
jakość tkaniny..Ręce i nogi mi opadają, nie wiem, ale myślę, że skoro ich na
to stac to powinni sfinansować hotel swoim gościom, albo w ogóle sami płacic
za swoich, a my za swoich...Bo niestety,my dopiero skończyliśmy się uvzyć i
to rodzice finansują nam wesele,a o skromym przyjęciu nie może być mowy, bop
się wszyscy poobrażają.Już nie wiem co robić, bo moich rodziców nie stac na
to żeby płacić dodatkowe 2-3 tysiące za hotel...Doradźcie coś bo ja już nie
mam nerwów...
Obserwuj wątek
    • lucilla Re: Kto ma zapłacić za hotel? 02.09.06, 13:06

Uwazam, ze goscie powinni sami placic za nocleg (wiem, jestem radykalna). Albo
      koszty przejmuja twoi przyszli tesciowie, tym bardziej ze zapraszaja swoich (nie
      WASZYCH) znajomych!!! No i kreca nosem na garnitur, ze za tani! Tylko sie za
      glowe zlapac! Takie rozmowy nie naleza do najprzyjemniejszych, ale chyba
      bedziecie musieli (a najlepiej twoj narzeczony) porozmawiac z nimi.

i tak sobie czasem sobie mysle, cze nie lepiej by bylo pojechac na bali i tam
      wziac slub i miec swiety spokoj...
    • ewa741 Re: Kto ma zapłacić za hotel? 02.09.06, 13:06
      .Bo niestety,my dopiero skończyliśmy się uvzyć i
      > to rodzice finansują nam wesele
      Czas dorosnąć. Nie tylko do zabawy w małzeństwo, ale i do małzenstwa.
      • bruyere Re: Kto ma zapłacić za hotel? 02.09.06, 13:45
        Dzięki za radę- nieomieszkam skorzystać- nic nie poradzę że mieliśmy takie
        studia, że dorabiać to ja sobie mogę w wakacje, bo w ciągu roku akademickiego
        ni dy rydy po prostu!A próbowałam, próbowałam też trzykrotnie załatwić pracę za
        granicą co by trochę pieniędzy odłożć na wesele, ale teściowie się nie zgadzali
        aby ich syn pracował w wakacje!!! My nie zamierezamy się bawićw małeństwo- jak
        dla mnie wystarczyłaby skromna uroczystość w kościele bo tam będziem sobie
        ślubować przed Bogiem i to jest w tym dniu najważniejsze, a nie pokazać się
        przed ludźmi, ale tak już się złożyło, że i moi i jego rodzice chcą wesela. A
        propos- wiem że nie tak się to pisze- dawno skończyłam ogólniak, wiem czego
        chcę i wiem jakim celom służy małeństwo. Kochamy się i chcemy się pobrać, aby
        uświęcić nasz związek, nie znasz ewo741 ani mnie, ani mojej sytuacji a każesz
        mi dorosnąć dziewczyno?! Dla mnie nie garnitur i kiecka są tego dnia
        najważniejsze dlatego nie rozumiem teściów- przecież najważniejsze jest co tego
        dnia będziemy mieli w sercach! Nie mam już piętnastu lat, przepraszam,że się
        uniosłam może trochę, ale wkurzają mnie takie komentarze, może też nie
        wysłowiłam się wcześniej jasno, ja nie wiem co mam zrobić, bo w kwestii hotelu
        z narzeczonym też mi głupio pogadać, bo to niezręczna sytuacja. Poza tym- to
        jeszcze do Ewy mieliśmy swoje wzloty i upadki, przekonaliśmy się nie raz że
        życie we dwoje to nie bajka i chcemy się pobrać, czy tak trudno to zrozumieć?
        • pirelli666 Re: Kto ma zapłacić za hotel? 02.09.06, 13:51
          powinni zaplacic jego rodzice, zdecydowanie.
          natomiast co do garnituru sunset suits to rzeczywiscie sa kiepskiej jakosci,
          nie z 100% welny tylko domieszka plastiku, co oznacza ze czlowiek sie w nich
          poci. nawet gdyby kostowaly 3000 nie warto ich kupowac...
          pomyslcie o wolczance, prochniku, bytomiu - segment cenowy ten sam a jakosc o
          wiele lepsza.
          • bruyere Re: Kto ma zapłacić za hotel? 02.09.06, 13:58
            Upss już za późno bo wczoraj kupiliśmy, szkoda że wcześniej nie spytałam, ale
            teściom chyba nie chodzi o jakość najbardziej tylko o cenę, żeby można było
            mówić co ile kosztowało. Po prostu trochę inny świat- wszystko co najdroższe
            jest jedyne słuszne, ja jestem inaczej wychowana i czasem tego nie rozumiem-
            nie wychowałam się w luksusach i jestem między młotem a kowadłem(czyt. między
            rodzicami a teściami). Nie chcę by ktokolwiek czuł się urażony, ale czuję że
            inaczej się nie dasad
        • ewa741 Re: Kto ma zapłacić za hotel? 02.09.06, 19:03
          Skoro jestes dorosła i skoro wiesz, czego chcesz, dlaczego zgodziłas się na
          podobną imprezę? Tesaciowie cię przekonali? Siłą zmusili? To gdzie taq dorosłość?!!!
    • kattty Re: Kto ma zapłacić za hotel? 02.09.06, 14:38
      moze jestem zlosliwa..ale olej sprawe..to nie Twoi goscie..ja mam podobna
      sytacje..ale z ta roznica ze tesciowie nie dolozyli grosza..a wymagania maja nie
      z tej planety..stwierdzilam ok...niech sie sami martwia..ja mam dosc tego ze
      wszystko co tylko zrobie krytykuja...a to nie takie jedzenie..a to
      sukienka?!!!!z trenem ?!w zyciu..(a nawet jakby miala! to co im do tego!)do
      szalu mnie doprowadzaja ...a grosza nie dolozyli..(chociaz gory zlota
      obiecywali)-dobrze ze zawsze licze na siebie!!! i swoje mozliwosci ...i nie
      dalam sie w te bajki wrobic..wiec ja doszlam do wniosku skoro tacy madrzy niech
      sie martwia sami..ja nie zamierzam obcym mi ludzion finansowac noclegow (bo
      pokoje beda nie takie itd)..i zostawiam sytuacje losowi..najwyzej wyjdzie
      kicha..wzielam na luz bo doslownie bym zwariowala!
      • bruyere Re: Kto ma zapłacić za hotel? 02.09.06, 14:57
        Ja chyba zrobię tak że jak ich zaproszą, to niech się nimi zajmą, bo będę się
        zajmować rodziną, a nie zupełnie obcymi ludżmi na moim weselu, bo dla obcych
        ludzi przypuszczam to nie będzie takie przeżycie jak dla rodziny, ale niech
        tylko sprobują posadzić ich gdzieś na honorowych miejscach to nie ręczę za
        siebie, muszę chyba się oderwać trochę od tego wesela, bo całkiem sfiksuję,
        mamy dziś do nich jechać, to może się coś nowego "urodzi", pożyjem zobaczmy.
        Dzięki za wsparcie, bo nie mam z kim o tym pogadać. A teraz zbieram się do
        teściów.
        • kingadpl Re: Kto ma zapłacić za hotel? 02.09.06, 15:10
          Postaraj sie porozmawiac z narzeczonym. Razem na pewno dojdziecie do
          porozumienia. Ja tez mam taka dziwna sytuacje z rodzina narzeczonego (moje
          Slonce uparlo sie ze bedzie samo placilo za wszystko...) i jakos musze ja
          rozwiazac. No coz zobaczymy jak wyjdzie smile)
    • aga.hm Re: Kto ma zapłacić za hotel? 02.09.06, 15:20
      problem z hotelem jest taki, że to oni przyjeżdżaja, bo impreza pewnie u Ciebie.
      Postaw się w sytuacji takiej jak to twoi goście mieliby dojechać do innego
      miasta. co wtedy? pewnie wkurzałabyś sie Ty że musisz płaciś za hotel a nie oni
      (strona młodego).

Dobrym rozwiązaniem byłoby gdybyście płacili po połowie, bo to też twoi goście.
      • lucilla Re: Kto ma zapłacić za hotel? 02.09.06, 16:39
        >Dobrym rozwiązaniem byłoby gdybyście płacili po połowie, bo to też twoi goście.

jesli dobrze zrozumialam to rodzice panny mlodej placa za wesele i po polowie
        bedzie wtedy jak tesciowie zaplaca za nocleg.

A juz zupelnie nie rozumiem, kiedy rodzice mlodych zapraszaja swoich znajmych na
        wesele.
    • kolada1 może wogóle zrezygnuj ze ślubu? 03.09.06, 18:21
      Przeczytałam o twoich problemach i doszłam do wniosku, że ja chyba niewiele wiem
      o świecie. Naprawdę nie rozumiem dlaczego zgadzacie się brać udział w imprezie,
      która przysparza wam tylu problemów i konfliktów z bliskimi i jeszcze
      najwyraźniej was na nią nie stać? Skoro oboje nie zarabiacie, jesteście na
      utrzymaniu rodziców, to dlaczego wspólne życie zaczynacie od hucznego wesela
      (może jeszcze na kredyt?!) zamiast wykorzystać te pieniądze coś pożytecznego
      (meble, samochód, wycieczka, bo ja wiem co jeszcze?!)? Dlaczego przejmujesz się
      obrażającą się rodziną, skoro ona chce was naciąć na imprezę, po której i tak
      was obgadają nieżyczliwie, skoro nie rozumieją waszej sytuacji i kłopotów, które
      macie przez organizacje takiego spędu? I jeszcze wszyscy nawzajem macie do
      siebie pretensje, to chyba żle wróży wspólnemu życiu?
      Tak się składa że też jestem w przededniu ślubu ale, chociaż oboje od dawna
      pracujemy, nieźle zarabiamy i mamy oszczędności, nawet nie przyszło mi do głowy
      wydawać ich na weselne przyjęcie! Ślub będzie elegancki i kameralny, potem
      koktajlowe przyjęcie w ogrodzie dla ok. 15 osób, nie interesuje mnie gdzie będą
      spali, bo zapraszam na ślub, nie na nocleg! Nie spraszam żadnych jędzowatych
      ciotek, kuzynów widzianych 2 razy w życiu czy znajomych znajomych, żeby wypełnić
      salę ludźmi i wogóle mnie nie interesuje, co sobie pomyślą! Niech myślą co chcą,
      przecież zawsze cię obgadają - jak ich zaprosisz i jaki nie zaprosisz! Warto być
      tylko z tymi, którzy rzeczywiście dobrze ci życzą i których lubisz, a nie tylko
      zapraszasz bo wypada! Bedzie taniej i rozsądniej i pozbędziesz się takich
      problemów! Jak przed ślubem już się kłocisz z teściami, to co będzie po ślubie
      i weselu, jak będą niezadowoleni bo coś nie wyszło, bo tyle kasy poszło, bo nie
      ma forsy albo prezenty tandetne? Wspólczuje ci, dziewczyno ...
    • agnrek Re: Kto ma zapłacić za hotel? 03.09.06, 20:53
      Twoic rodzice zapłacą za Twoich gości i Twoje ubranie. Rodzice Pana Młodego za
      swoich gości i jego ubranie. Dogadajcie się, co z resztą kosztów - obrączki,
      kwiaty, foto, zespół/dj, opłaty w USC i kościele, samochód, alkohol.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka