Dodaj do ulubionych

Śłub cywilny + msza w kościele

17.09.06, 00:15
Chcę wziąć ślub cywilny (jesteśmy niepraktykujący, narzeczony jest
rozwiedzionym obcokrajowcem i popiera ten pomysł), ale ponieważ moi rodzice
są wierzący, praktykujący, a w dodatku jestem ich jedyną córką, więc
wymyśliłam sobie, że zamówię mszę, w której w rodzinnym gronie będziemy
uczestniczyć. Czy ksiądz może w tych okolicznościach coś powiedzieć na temat
intencji, czy to jest totalnie sprzeczne z zasadami kościoła kat.? Albo jak
by to można lepiej zorganizować, by wszyscy byli zadowoleni?
Obserwuj wątek
    • martina.15 Re: Śłub cywilny + msza w kościele 17.09.06, 01:09
      sorry ale to jest absurdalne...
      po co masz uczestniczyc we mszy w ktorej nie bedziecie uczestniczyc naprawde
      (bez komunii i spowiedzi). no i intencja- za ja i jego ktorzy wzieli slub
      cywilny-i tu propozycje a) by sie nawrocili b) o blogoslawienstwo boze?
      • aiczka Re: Śłub cywilny + msza w kościele 18.09.06, 16:19
        > a) by sie nawrocili b) o blogoslawienstwo boze?
        W intencji rodziny xx.
    • awsr Re: Śłub cywilny + msza w kościele 17.09.06, 08:18
      grupa fajny pomysl. na zasadzie i wilk syty i owca cala wink
      no i jest to bardzo ladne gest w strone rodzicow smile
      • grupa25 Re: Śłub cywilny + msza w kościele 17.09.06, 08:47
        Właśnie dlatego piszę na forum, że waham się, czy to ma sens, natomiast chodzi
        dokładnie o to, co napisała awsr: gest w stronę rodziców, którzy długo czekali
        na to, aż wyjdę za mąż, są katolikami i wiara jest dla nich ważna, Kościół jest
        ważny, więc chcę jakoś połączyć ich świat z moim, szkoda, że od razu muszę
        słyszeć, że to absurd, ale to pokazuje, że oczywiście część osób może to tak
        odebrać, pomysł wziął się stąd, że rozmawiałam o zwyczajach panujących za
        granicą i tam nie byłoby to absurdem. Oczywiście kwestia intencji jest bardzo
        dyskusyjna, bo wiadomo, że nie mam zamiaru się nawracać, ale bywając w kościele
        raz na kilka lat słyszałam, że są msze, gdy ktoś ma urodziny albo rocznicę
        ślubu, albo maturę itd. czyli coś ważnego dzieje się w jego/jej życiu i to mi
        chodzi po głowie...
        • mysiak_warszawa Re: Śłub cywilny + msza w kościele 17.09.06, 09:39
          ja uważam, że to wcale nie jest zły pomysł. Coś dla rodziców, co jednocześnie
          nie kłóci się z twoimi (i Twojego mężczyzny) przekonaniami.Kwestia tylko na
          jakiego księdza trafisz. Tacy jak ksiądz Twardowski (*) nigdy nie potępialiby
          Cię, ale znam i takich którzy niemal zwyzywają za sam pomysł...
        • marta34 Re: Śłub cywilny + msza w kościele 17.09.06, 10:56
          Moim zdaniem każdy odpowiada za siebie, swoje przekonania i decyzje. Ślub jest
          dla Ciebie nie dla rodziny. Myślę, że możesz podpowiedzieć rodzicom, że chętnie
          weźmiesz udział we mszy, którą oni zamówią dla Ciebie.
    • nionczka Re: Śłub cywilny + msza w kościele 17.09.06, 10:46
      Moim zadniem pomysl jest calkiem fajny. Wy bierzecie sobie slub a dla rodziny i
      innych nie do konca zadowolonych albo majacych niedosyt bedzie msza.
      • annajustyna Re: Śłub cywilny + msza w kościele 17.09.06, 11:14
        Pomysl jak najbardziej na miejscu. Masza w intencji nowej drogi corki,
        aczkolwiek sa ksieza, ktorzy moga odmowic...
    • malbru Re: Śłub cywilny + msza w kościele 17.09.06, 10:50
      Dokładnie maiałam ten sam pomysł... Co prawda nie wprowadziłam go w życie (ślub
      7.10.2006)
      • aniatko Re: Śłub cywilny + msza w kościele 17.09.06, 11:15
        Obawiam sie, że niestety ksiądz na to nie pójdzie- intencja - sprzeczna z
        zasadami kk.Ksiądz będzie się modlił o co? Żebyście żyli długo i szczęśliwie w
        grzechu?
        (nie jestem bigotką, ale tak to wygląa). Niestey tak się nie da... Może po
        prostu wytłumacz rodzicom.
        Niestety w niektóych sytuacjach nie da się pogodzić dwóch biegunów, chociaż
        przyznaję, że pomysł jest całkiem niezły. W każdym razie życzę Wam dużo szczęścia smile
        • grupa25 Re: Śłub cywilny + msza w kościele 17.09.06, 11:54
          Jasne, że ślub jest dla mnie, ale przecież rodzice też są dla mnie ważni, nie
          jestem praktykująca, ale zarówno ja, jak i narzeczony jesteśmy wychowani w
          wierze katolickiej, więc kościół to nie jest jakieś zupełnie obce nam miejsce.
          Myślałam, że dla rodziców będzie miłe, że w takiej okoliczności (ślub)
          spotykamy się tez w kościele. Faktycznie kwestia intencji jest bardzo
          dyskusyjna i zupełnie nie wiem, gdzie szukać księdza, który to zrozumie
          (mieszkam w Krakowie). Nie mogę natomiast prosić rodziców o zamówienie dla nas
          mszy, bo to MY chcemy wyjśc z taką inicjatywą nie mówiąc o tym, że to my chcemy
          za to zapłacić (a przypuszczam, że trzeba będzie i to odpowiednio dużo ze
          względu na specyfikę). Czy jest jakakolwiek intencja która dla KK nie byłaby
          kontrowersyjna?
          • nutka.m Re: Śłub cywilny + msza w kościele 18.09.06, 15:36
            Mamy podobną sytuację. Nie chcemy ślubu kościelnego, przyszły mąż jest obcokrajowcem. Rozwiązaliśmy to tak, że przed ślubem cywilnym będziemy mieli małą ceremonię w maleńkiej kapliczce, z najbliższą rodziną. Sami przygotowujemy teksty do czytania w dwóch językach, modlitwy, każdy z nas sam też napisze jakiś tekst od siebie, aby wyznać sobie miłość, podziękować Bogu za naszą miłość. Ksiądz na koniec da nam błogosławieństwo na nową drogę życia. My nie czujemy się zmuszani, a rodzice też coś mają smile Tylko że ślub będzie za granicąsmile
            • grupa25 Re: Śłub cywilny + msza w kościele 18.09.06, 18:40
              Ojej, troszkę zazdroszczę, że tak po prostu można to zrobić, ja mogłabym
              napisać książkę o tym, jakie utrudnienia napotyka w Polsce związek z
              obcokrajowcem, jak przepisy wszystko komplikują, a przecież można by normalnie
              podejść do ludzi, którzy chcą być razem (w dodatku w dobie globalizacji). My
              planujemy ślub w Polsce i już widzimy, że wszelkie niestandardowe rozwiązania
              są niemile widziane. Przykład: chcę przyjęcie, zamiast wesela, okazuje się, że
              mogę, ale bez tańców, bo jak to nie jest wesele, to restauracja nie przewiduje
              udostępnienia sali dla gości z przyjęcia na tańce. Brrr... Kiedyś rozważaliśmy
              ślub za granicą, ale wszyscy nam bliscy są tu i chcemy być z nimi. Pozdrawiam
              Cię serdecznie i trzymam kciuki!
    • kajos5 Re: Śłub cywilny + msza w kościele 17.09.06, 12:08
      Może zamów tą mszę w intencji podziękowania rodzicom za cały dotychczasowy trud wychowania?
    • umber82 Re: Śłub cywilny + msza w kościele 18.09.06, 15:44
      też miałam ślub cywilny i przyznaję że mimo też iż nie jestem praktykująca a
      matka innej wiary to brakuje mi tego kościelnego... no ale nie o tym chciałam smile

Może i jest to prawda że to jest sprzeczne z nauką kk. bo wg nich będziecie żyć
      w grzech, ale wiem też że księża nie stają tyłem ani na przeszkodzie parom
      które chcą w wierze katolickiej żyć i wychowywać dzieci. I jeżeli są szczere
      intencje z waszej strony to ze strony kościoła nie powinno być problemu.

Bardzo dobry pomysł smile oby się udało smile

Pozdrawiam
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka