Dodaj do ulubionych

Wymiana dokumentów

21.09.06, 11:10
Dziewczyny, nasz ślub był 9 września, wczoraj odebrałam odpisy aktu
małżeństwa i... No właśnie, co teraz? Przeraża mnie trochę ta papierkowa
robota. Najpierw wniosek o dowód. I dopóki nie dostanę nowego, to mieć przy
sobie stary z aktem ślubu, bo przecież wszędzie podaję nowe nazwisko, tak?

A urząd skarbowy, ZUS (pracuję na umowy o dzieło, wcześniej sama płaciłam
składkę zdrowotną, ale teraz ubezpieczenie mam "z męża")? Czy ich muszę
powiadamiać dwa razy, bo po zmianie nazwiska dochodzi przecież nowy numer
dowodu?
A w bankach, by zmienić nazwisko na rachunku albo otworzyć nowy, wystarczy
stary dowód i akt ślubu?

Napiszcie, co, kiedy, jak, bo się pogubiłamwink.
Obserwuj wątek
    • agnrek Re: Wymiana dokumentów 21.09.06, 11:13
      Najpierw zrób zdjęcie i maszeruj po nowy dowód. Poczekasz na niego minimalnie 4
      tygodnie. Ja czekałam ponad 6.
      Urząd Skarbowy - składasz formularz NIP3, najlepiej zrobić to od razu po
      wymianie dowodu, bo w tym formularzu podajesz numer dowodu.
      ZUS - jeśli mąż pracuje, to on składa informację za pośrednictwem sowjego
      pracodawcy, po prostu zgłasza Cię do ubezpieczenia społecznego. Niech się
      wybierze do kadr i spyta, co wypełnić.
      Banki, inne instytucje - tu nie ma reguły, wszędzie musisz podzwonić i spytać,
      jakie mają procedury. Jedni chcą osobistej wizyty,innym wystarczy telefon czy
      faks z informacją o zmianie danych.
      • anabia Re: Wymiana dokumentów 21.09.06, 11:16
        A wiecie co moja znajoma jest 2 lata po ślubie i nie zmieniła dowodu i prawka.
        czy to możliwe?
        • mamma320 Re: Wymiana dokumentów 21.09.06, 11:20
          Jeśli wtedy były tylko stare dowody i ma tam na końcu pieczątkę to ok. Jeśli ma
          dowód ten plastikowy to może kiedyś ktoś się przyczepić że ma nieważne dokumenty
          i będzie miała trudności np.przy kredycie. ( ja pracuję w banku i niestety
          muszę odsyłać takie osoby i zaraszać jak wymienią dokumenty sad)
          • anabia Re: Wymiana dokumentów 21.09.06, 11:30
            A mam pytanie. Bo jeśli się zmienia adres zameldowania to dowód też trzeba
            wymieniać? Bo ja nie wiem czy mam teraz wymieniać dowód skoro może za rok
            zmienie zameldowanie? Ja to jestem zielona w tych sprawach smile)
            • ashton Re: Wymiana dokumentów 21.09.06, 11:31
              Jeśli masz jeszcze stary dowód, to na razie wrzuć tylko pieczątkę, a zmienisz w
              przyszłym roku na nowy adres. Tyle że do końca 2007r. i tak trzeba zmienić na
              nowy.
              • anabia Re: Wymiana dokumentów 21.09.06, 11:35
                mam nowy od 18 roku życiasmile
                • ashton Re: Wymiana dokumentów 21.09.06, 11:36
                  Cholera mam wrażenie że jako jedyna w Polsce mam jeszcze stary dowód wink nie
                  licząc mojej mamy, która powinna zmienić już parę lat temu, ale się uparła że
                  nie i już.
                  • anabia Re: Wymiana dokumentów 21.09.06, 11:38
                    poczekaj aż kartki powypadają smile))
                    • ashton Re: Wymiana dokumentów 21.09.06, 11:51
                      Mama ma już każdą kartkę osobno! (ma ten sam dowód od ślubu, czyli od roku
                      1963). Ja tam od razu pędzę-lecę zmieniać wink
              • mamma320 Re: Wymiana dokumentów 21.09.06, 12:14
                Niestety z tego co wiem od moich klientów nie wstęplowują już pieczątek tylko
                każą wymieniać dowód więc najprawdopodobniej koleżanka będzie zmuszona dwa razy
                to zrobićsad
      • mamma320 Re: Wymiana dokumentów 21.09.06, 11:17
        Jaśli chodzi o bank to lepiej poczekaj, aż będziesz miała nowy dowód nie warto
        chodzić dwa razy napierw zgłaszać nowe nazwisko a potem zmianę dwodusmile
        Powodzenia
      • asiek06 Re: Wymiana dokumentów 21.09.06, 11:47
        Czyli od dowodu trzeba zacząć a potem cała reszta tak? pytam się bo też jeszcze
        niczego nie załatwiłam-a po ślubie jestem ponad miesiąc już. A czy jeśli ja
        pracuję to mój mąż też musi za pośrednictwem swojego pracodawcy zgłosić mnie do
        ubezpieczenia? to chyba nie jest konieczne skoro ja pracuję czy jednak jest?
        • justm Re: Wymiana dokumentów 22.09.06, 07:46
          roczniki 76-73 na pewno muszą do końca roku wymienić dowody, niezależnie od
          zmiany nazwiska - termin do końca roku.
          ja zrobiłam trochę odwrotnie - na podstawie aktu małżeństwa zmieniłam dane w
          pracy, aster city, stoenie, w bankach (potem doślę do banku tylko ksero dowodu)

dowód odbieram dopiero w przyszłym tygodniu i zostanie mi zus i fundusz.
          • civi1 Re: Wymiana dokumentów 09.10.06, 09:32
            mnie palneli w domu ze dowód moge wymienic dopiero miesiac po slubie,a akt
            małżenstwa mam od tygodnia. chyba mnie ktoś w maliny wpuścił....
    • fiszki Re: Wymiana dokumentów 09.10.06, 10:21
      Civi, skoro masz już akt małżeństwa, to możesz spokojnie iść z nim po nowy
      dowód. USC przesyła informacje o zmianie stanu cywilnego i danych do urzędu
      miasta. Im szybciej to zrobisz, tym lepiej. A miesiąc to w najlepszym razie
      będziesz czekać na nowy dowód.
      • civi1 Re: Wymiana dokumentów 09.10.06, 11:15
        dzieki kochana, to musze wyslac mojego po wniosek
    • agnrek Re: Wymiana dokumentów 09.10.06, 10:29
      Wiecie, ile kosztuje nowy paszport? 140 pln!!!
      • olgam8 Re: Wymiana dokumentów 09.10.06, 10:49
        Ja za nowy paszport zapłaciłam tylko 40 zł, bo paszport ze starym nazwiskiem
        miał jeszcze długi termin ważności i podobno wtedy jest jakaś zniżka..
        • agnrek Re: Wymiana dokumentów 09.10.06, 11:02
          Tak, za każdy rok ważności odejmują 10% z tych 140 pln.
    • dr_kaczusia Re: Wymiana dokumentów 09.10.06, 11:36
      ech, no to jest kolomyja teraz...
      ja na przyklad musialam zmienic prawko w czerwcu po to, zeby teraz znowu je
      wymienic z powodu zmiany danych... grrr... kolejne 80zl pojdzie precz sad

ale bylam zlozyc wniosek o dowod i dowiedzialam sie, ze poniewaz zmieniam i
      nazwisko i adres za jednym zamachem to... nie dostane go wczesniej niz za 30dni
      sad (czyli w nast m-cu) i mam problem bo umowa o prace konczy mi sie z koncem
      tego miesiaca, adres mam nowy wiec i inn US powinnam miec, a nie moge im wyslac
      NIP3 (no bo nie mam dowodu) i juz nie wiem czy w pracy mam zmieniac dane czy
      dalej sie na stary US rozliczac sad
      a moze Wy wiecie ???

a z bankiem - to poszlismy bo chcialam dostac upowaznienie do konta meza, to tez
      dowiedzialam sie, ze jak zmienie dowod to znowu trzeba bedzie wypelnic ta tone
      papierow wiec juz poczekam az dostane...

paszport i prawko i cala reszta czeka sobie spokojnie bo na razie nie mam czasu
      za tym latac
      • magdazielinska Re: Wymiana dokumentów 09.10.06, 13:00
        wstyd się przyznac - ale ja tez jestem grubo ponad rok po ślubie i dokumenty
        mam na stare nazwisko smile jakoś nie bardzo mi się spieszy żeby zmieniac ... a to
        czasu nie ma, a to zdjęcia, a to kaski na wymianę i tak się to odwleka ...
        róbcie to lepiej zaraz po ślubie - bo inaczej zawsze znajdziecie wytłumaczenie
        żeby tego nie zrobic (jak ja) wink
    • lady_of_avalon Re: Wymiana dokumentów 09.10.06, 14:04
      Biurokracji jest niestety cała masa - ja juz jestem ponad 2 miesiące po slubie
      i jeszcze wnawet polowy nie zdołałam powymieniac. Najpierw trzeba zaczać od
      dowodu, z tego co wiem prawko tez od razu mozna wymienic na akt slubu tylko.
      Cala reszte rzeczy dopiero jak masz nowy dowod. Czyli urzad skarbowy - od razu
      przy odbiorze dowodu sie wypelnia stosowny druk, ZUS - w miejscu pracy, bank- w
      mbanku wystarczy wyslac im poczta kserokopie nowego dowodu. Do tego dochodza
      rozmaite legitymacje, karty biblioteczne, bilety miesieczne, konta meilowe i
      dziesiatki innych rzeczy o ktorych nawet czlowiek nie pomysli...
      • kamelia7 Re: Wymiana dokumentów 09.10.06, 21:04
        Zgadzam się - wymiana dokumentów i zmiana danych to makabra...

A naj zabawniejsze to było jak starałam się udowodnić mojemu męzowi ile to jest
        zachodu... i zabralam go na wędrówke po bankach i co się okazało - nie było
        kolejek (takie to mój mąż mial szczęscie). Dzięn wczęsniej przed ta wedrówka
        poszłam sama do jednego z banków, ale byla taka kolejka, że zrezygnowałam ....

Choc rekordzistką w wymianie dokumentow była moja siostra - zmianiła dopiero po
        9 latach od ślubu ( z tym, ze miala stary dowód z pieczatka)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka