Dodaj do ulubionych

muzyka w kościele

04.01.07, 17:21
czy macie jakiś pomysł na instrument podczas ślubu poza skrzypcami, które
mojemu teściowi się kojarzą z pogrzebem ????? i gdzie szukać takich ludzi w
wielkopolsce???
Obserwuj wątek
    • callja Re: muzyka w kościele 04.01.07, 21:23
      Skrzypce pojawiają się ostatnio na ślubnych ceremoniach bardzo często, i
      niestety zwykle z tak zwanym "oklepanym" repertuarem sad( Z innych instrumentów
      można polecić flet, trąbkę (zwłaszcza barokową, bezwentylową) albo wiolonczelę.
      Ale uwaga - nie wolno całej oprawy ślubu powierzyć instrumentowi, bo w myśl
      zaleceń liturgicznych w trakcie nabożeństwa powinna bardzo wyraziście zaistnieć
      modlitwa ŚPIEWANA. Zatem może innym pomysłem jest powierzenie oprawy ślubu
      najpiękniejszemu z instrumentów - czyli głosowi ludzkiemu?? Profesjonalista/-
      tka potrafi w tym względzie poczynić cuda; pod warunkiem, że będzie to ktoś
      kompetentny.
      Zarówno instrumentalistów, jak i wokalistów możesz w Wielkopolsce szukać np. na
      Akademii Muzycznej w Poznaniu. W razie wątpliwości (instrument, repertuar
      etc.) - zadawaj śmiało pytania na mojego maila gazetowego.

Pozdrawiam
      • a.bc Re: muzyka w kościele 04.01.07, 21:38
        Ups zdublowałam wątek
        A ile taka tradycyjna oprawa może kosztować?
        • cherie85 Re: muzyka w kościele 04.01.07, 21:42
          a jakie mozna oprocz Ave MAria zagrac na skrzypcach?
          • a.bc Re: muzyka w kościele 04.01.07, 21:48
            Oberasasmile
            • cherie85 Re: muzyka w kościele 04.01.07, 21:57
              smile
      • nenakon Re: muzyka w kościele 06.01.07, 19:56
        znasz kogoś godnego polecenia z Poznania, kto zajmuje się oprawą muzyczną w
        kościele? Byłabym bardzo wdzięczna za info.
        24 sierpnia biorę ślub w Kościele Św.Vianneya (Poznań - przy parku Sołackim)i
        proboszcz wychwala tamtejszego organistę i absolutnie nie zgadza się aby ktoś z
        zewnątrz grał na kościelnych organach. Czy ktoś ma pojęcia jak układa się
        współpraca tamtejszego organisty z wynajętymi dodatkowo muzykami?
        • callja Re: muzyka w kościele 07.01.07, 00:30
          Mogę podac Ci namiaryna dwie młode śpiewaczki, profesjonalistki, absolwentki
          Akademii Muzycznej w Poznaniu - obojętnie, na współpracę z którą z nich
          zdecydowałabyś się, na 100% będziesz zadowolona, ręczę za ich poziom. Jak
          wyglądają sprawy muzyczne w opuisyuwanej przerz Ciebie parafii, nie mam
          niestety pojęcia, nie jestem poznanianką. Pozostaje zatem jedynie
          skontaktowanie się telefoniczne lub osobiste z organistą i zapytanie wprost co
          i jak; niestety często zdatrza się że ci wychwalani organiści nie potrafią
          nawet czytać nut i nie ma mowy o wykonywaniu jakichkolwiek "muzycznych
          fanaberii" = czegoś innego niż tradycyjne pieśniczki nabożne uncertain/ Zamordyzm
          księży to też smutna sprawa sad(
          • nenakon Re: muzyka w kościele 07.01.07, 13:35
            Świetnie, wielkie dzięki. A z organistą skontaktuję się swoją drogą.
    • lubna Re: muzyka w kościele 04.01.07, 21:50
      Proponuję zostawić ogłoszenie w Akdemii Muzycznej
    • krolik_w_koronkach Re: muzyka w kościele 04.01.07, 21:52
      Zobaczcie tutaj www.perfugium.pl
      Kliknijcie w "słuchaj".
      W tym zespole jednym z sopranów jest moja koleżanka z liceum. Chyba będa
      śpiewać u mnie w kościele. Brzmią ładnie smile
    • callja Re: muzyka w kościele 04.01.07, 22:41
      Koszt oprawy muzycznej jest baaardzo różny w zależności chociażby od stopnia
      zaawansowania/doświadczenia zaangażowanego muzyka wink Zależy też od miasta -
      wiadomo, Warszafffka najdroższa wink zależy od ilości i stopnia trudności
      utworów, które zamówią Młodzi... Ogólnie, kwestia jest bardzo indywidualna.
      Uprzedzam jednak lojalnie, że naprawde w tym temacie oszczędzać nie warto, i
      nie warto angażować muzyków-nieprofesjonalistów tylko dlatego, "że tańsi". Nie
      szukając daleko - o uszycie ślubnej sukni nie poprosicie przecież pierwszej z
      brzegu znajomej, tylko profesjonalną krawcową, więc...

Co do utworów skrzypcowych - "Ave Maria" to klasyka gatunku, czasami aż zbyt
      oklepana, ale... bardzo, bardzo tradycyjna. Za to należałoby wyrugowac z
      ceremonii np. "Marzenie" Schumanna, "Arię" Bacha czy "Kanon" Pachelbela, które
      są utworami bardzo pięknymi wprawdzie, ale kompletnie nieliturgicznymi i
      ogranymi do nieprzytomności. Polecam fragmenty z "Sonat i partit na skrzypce
      solo" J. S. Bacha oraz przepiękne "Sonaty różańcowe" J. H. Bibera.
      • andziotka Re: muzyka w kościele 04.01.07, 22:56
        mam jeszcze takie pytanie, może trochę dziwne, ale kiedy dokładnie się wykonuje
        te utwory, tzn w którym momencie??? bo my mamy np ślub bez mszy i cała
        uroczystość zajmuję raptem 30min. nad czym trochę boleję ale u nas jest tyle
        ślubujących że ciężko znaleźć terminsmile
        • callja Re: muzyka w kościele 04.01.07, 23:24
          Ślub bez mszy jest właściwie niewiele krótszy od normalnej ceremonii...
          Najczęsciej również wówczas pojawia się Komunia. Ogólnie zasady są takie, ze
          muzyka pojawia się:
          - na wejście Młodych do kościoła (raczej coś radosnego niż smętnego wink
          - jako psalm
          - jako wezwanie do Ducha św. przed przysięgą małżeńską ("Veni Crerator
          Spiritus")
          - na Ofiarowanie (tu można ewentualnie zamieścić "Ave Maria")
          - na Komunię (utwór o charakterze eucharystycznym)
          - na wyjście Młodych z kościoła (najczęściej gra się wtedy marsz weselny -
          Mendelssohna lub Wagnera, ale to jest ta opcja najpopularniejsza)

Mam nadzieję, że pomogłam - jakby co pytaj.
    • miniakrynia Re: muzyka w kościele 04.01.07, 23:28
      andziotka napisała:
      > czy macie jakiś pomysł na instrument podczas ślubu poza skrzypcami, które
      > mojemu teściowi się kojarzą z pogrzebem ?????

smile))))))))

O proszę!
      Moim teściom trabka sie z pogrzebem kojarzywink)))))
      Widzę, ze co tesciowie, to inne skojarzenia wink
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka