Dodaj do ulubionych

Rozmiar sukni - pomóżcie wybrać!!

16.02.07, 10:10
Zastanawiam się nad zakupem sukni bez pośrednictwa salonu i mam problem bo
sama muszę zdecydować się na zamawiany rozmiar.
Po przeliczeniu z cali wygląda to tak:
34
Biust 85,6 cm
Talia 63,5 cm
Biodra 93,3 cm
36
Biust 87,5 cm
Talia 65,4 cm
Biodra 95,3 cm

Moje wymiary: 86 (w push upie), 63, 92

34 niby pasuje, ale obawiam się, że może być za wąska pod biustem (ja mam 73
cm), 36 będzie trzeba wszędzie przerabiać i boję się, że krawcowa, która
wcześniej nie miała do czynienia z taką suknią może ją zepsuć..
Macie jakieś doświadczenie z rozmiarówką Pronovias? W salonie mierzyłam 38 i
była dużo za duża..
Nie mam dużo czasu na zastanowienie bo realizacja zamówienia to 21 tygodni..
Liczę na Waszą pomocsmile
Obserwuj wątek
    • sierpniowa_julka Re: Rozmiar sukni - pomóżcie wybrać!! 16.02.07, 10:14
      hej inka. wg mnie powinnaś zamówić 34.
      • sierpniowa_julka Re: Rozmiar sukni - pomóżcie wybrać!! 16.02.07, 10:20
        mamy bardzo podobne wymiary (poza biodrami, bo tam mam troszkę mniej) i panie w
        salonie madonny zamówiły mi rozmiar 34.
        • inkageo Re: Rozmiar sukni - pomóżcie wybrać!! 16.02.07, 10:25
          W madonnie na Florianskiej panie na oko oceniły mnie na 34, a w Rynku na 36smile
          • sierpniowa_julka Re: Rozmiar sukni - pomóżcie wybrać!! 16.02.07, 10:27
            inka, ale mnie wymierzyły i powiedziały, że 34. Widziałam Twoje zdjęcia w sukni
            na poprawiny - na pewno nie jesteś "większa" ode mnie. smile
    • ala-81 Re: Rozmiar sukni - pomóżcie wybrać!! 16.02.07, 10:14
      najlepiej żeby ktoś Cię zmierzył, bo samej nie wygodnie. MIerząc obwód
      bioder "zjedz" centymetrem przez całe pośladki, uważając czy powiększa się
      obwód czy nie, w ten sposób zmierzysz się prawidłowo, w najbardziej wystającym
      miejscu smile
    • ala-81 Re: Rozmiar sukni - pomóżcie wybrać!! 16.02.07, 10:16
      może zapytaj w salonie ile kosztują poprawki?
      • medea11 Re: Rozmiar sukni - pomóżcie wybrać!! 16.02.07, 10:17
        Mi sie wydaje, ze powinnas zamowic 34 (rany jak jak Ci zazdroszcze tych wymiarow !) A moze pojdz do salonu, ktory sprowadza te suknie, pomierz,poudawaj, ze chcesz kupic, daj sie paniom wymierzyc i juz smile
        • inkageo Re: Rozmiar sukni - pomóżcie wybrać!! 16.02.07, 10:23
          Miarę zdejmuje krawcowa po wpłaceniu zaliczki... Więc to odpada... Moje wymiary
          są pewne, mama trzy razy mnie mierzyławink Medea nie masz czego zazdroscic -
          jestem plaska jak deska, te 86 to push up z wkładkamiwink
          • medea11 Re: Rozmiar sukni - pomóżcie wybrać!! 16.02.07, 10:29
            Ja bym Ci chetnie oddala spora czesc swoich wymiarow w tej gornej czesci smile

Tak czy inaczej suknia 34. A w razie czego zajdziesz sobie jakas krawcowa co ewentulanie Ci dopasuje. Sa jakies szanse na wymiane rozmiaru jak juz sie zamowi?

PS Bylam wczoraj u fryzjera. Z rudych wlosow mam czarne...a na slub planuje ciemny blond...zobaczymy jak to wyjdzie.
            • inkageo Re: Rozmiar sukni - pomóżcie wybrać!! 16.02.07, 10:35
              Ja dzisiaj ide do fryzjerasmile Zaniedbałam się przez to forum..wink Krawcowej i tak
              muszę szukać bo suknie Pronovias są jednej maksymalnej długości - będę musiała
              skracać o 10 cm.. A i ważna sprawa - dowiedziałam się, że w ten sposób można
              sprawdzić czy salon nie wciska sukni używanej - każda nowa suknia Pronovias ma
              mieć 60 cali czyli 152 cm długości.
              • inkageo Re: Rozmiar sukni - pomóżcie wybrać!! 16.02.07, 10:38
                A wymienić sukni się nie da... Będę ją sprowadzać 21 tygodni!! Ale zaoszczędzę
                1400 zł, no może trochę mniej bo jeszcze poprawki krawieckie.. W salonie
                kosztuje 3800, a mogę kupić za 2400 zł z przesyłką i ubezpieczeniemsmile
                • medea11 Re: Rozmiar sukni - pomóżcie wybrać!! 16.02.07, 10:40
                  No to faktycznie gra warta swieczki. Swoja droga ciekawe czy czesto wciskaja takie uzywane suknie slubne...
                  • inkageo Re: Rozmiar sukni - pomóżcie wybrać!! 16.02.07, 10:46
                    Ale ryzyko jest.. Płacisz z góry, sukni nie widzisz 20 tygodni.. Sprzedawca ma
                    5600 pozytywnych komentarzy i wszystkie modele Pronovias, nawet te najdroższe,
                    okres realizacji zamówienia jest taki jak przez salon.. No mam nad czym się
                    zastanawiać... A jak suknia nie dotrze, a będzie już tylko miesiąc do ślubu...
                    Albo jak będzie nie taka jak chciałam...sad
    • agnrek Re: Rozmiar sukni - pomóżcie wybrać!! 16.02.07, 10:31
      Ja jestem minimalnie szczuplejsza od Ciebie i 34 mi salon nie zamówił, zresztą
      sama się bałam. Zamówili mi 36 i idealnie dopasowali - zwężali w biuście i w
      pasie. Miałam suknię Atelier Diagonal.
      • dagps Re: Rozmiar sukni - pomóżcie wybrać!! 16.02.07, 10:51
        u mnie dokladnie tak samo, jestem szczuplejsza a zamowili mi 36 (nasze polskie 36, pamietaj ze rozmiary np francuskie jesli sa o jeden nizsze). bylaby idealna 34, ale na wypadek gdyby suknia nowa, jeszcze nie mierzona, sztywna byla za ciasna, zamowilismy wieksza i bedziemy dopasowywac
        • agnrek Re: Rozmiar sukni - pomóżcie wybrać!! 16.02.07, 10:58
          Ja do slubu lekko schudłam i jednak 34 byłoby lepsze. A po slubie jeszcze
          bardziej schudłam i na zdjęciach widać odstającą suknię smile
          • inkageo Re: Rozmiar sukni - pomóżcie wybrać!! 16.02.07, 11:01
            Ja też chudnę jak się denerwuję.. Nie mogę nic przełknąć..
        • inkageo Re: Rozmiar sukni - pomóżcie wybrać!! 16.02.07, 11:00
          Problem w tym, że ja nie będę jej dopasowywać w salonie firmowym.. Oczywiście
          będę szukać jak najlepszej krawcowej, ale nigdy nic nie wiadomo.. Suknia ma
          dosyć skomplikowaną budowę, przyjamniej tak mi się wydaje.. Ja potrafię
          przyszyć tylko guzikwink
          • agnrek Re: Rozmiar sukni - pomóżcie wybrać!! 16.02.07, 11:01
            Weź 34, ale najpierw dokładnie zmierz się w biuście w staniku slubnym.
    • nionczka Re: Rozmiar sukni - pomóżcie wybrać!! 16.02.07, 10:50
      Wez 34. Ja mam 36 i kilka cm wiecej tu i owdzie. Na wszelki wypadek wybierz cos
      z Twojej szafy o podobnym kroju i z podobnej tkaniny (tnz. nie elastyczny
      trykot) i wymierz dokladnie. Potem porownaj wymiary.
      • inkageo Re: Rozmiar sukni - pomóżcie wybrać!! 16.02.07, 10:57
        Mam już suknię na poprawiny, ale za dużą..właśnie 36. Każda firma też ma trochę
        inne rozmiary.. Model z Pronovias, który wybrałam jest wąski i musi idealnie
        leżeć, chociaż ten tył wcale nie jest tak paskudnie związany na wysokości kolan:
        www.suknie-slubne.pl/pl/pronovias.php?s=obelix
        • medea11 Re: Rozmiar sukni - pomóżcie wybrać!! 16.02.07, 11:01
          Inkageo to moze Ty lepiej nie ryzykuj, bo powiem Ci ze jak sobie tak mysle, to jednak bym sie bala. Ja moge ryzykowac i oszczedzac, ale w kwestii slubu szkoda by mi chyba bylo sie dodatkowo stresowac. Chyba bym wolala kupic na miejscu i w razie czego miec gdzie pojsc zrobic poprawki. Ja mam ostatnia przymiarke na dwa tygodnie przed slubem i wczoraj powiedziala mi krawcowa w salonie, ze moge suknie u nich zostawic i jeszcze tydzien przed przyjechac w razie gdybym z nerwow schudla...albo przytyla. I powiem Ci ze przynajmniej mam komfort psychiczny.
          • inkageo Re: Rozmiar sukni - pomóżcie wybrać!! 16.02.07, 11:09
            Wiesz co..pewnie zamówiłabym już dawno tą suknię w Madonnie, gdyby nie to że
            nie podoba mi się tam ani atmosfera, ani to jak traktują klientów.. Nie mam do
            nich zaufania i koniec.. Też bym się denerwowała czy wszystko będzie ok.. Wiele
            osób jest zadowolonych z tego salonu, ja byłam tam dwa razy i mam negatywne
            odczucia.. Czułam ulgę, gdy byłam już na zewnątrz. A używanej sukni nigdzie nie
            ma, bo to nowa kolekcja.
            • medea11 Re: Rozmiar sukni - pomóżcie wybrać!! 16.02.07, 11:10
              a flossman? Tam tez sprowadzaja Pronoviasa - przynajmniej tak mi powiedzieli jak tam bylam...
              • inkageo Re: Rozmiar sukni - pomóżcie wybrać!! 16.02.07, 11:14
                Dzwoniłam i nie mają tego modelu..
                • inkageo Re: Rozmiar sukni - pomóżcie wybrać!! 16.02.07, 11:16
                  Może mogą sprowadzić..
                • medea11 Re: Rozmiar sukni - pomóżcie wybrać!! 16.02.07, 11:19
                  No to pozostaje albo robic awanture w Madonnie, porozmawiac z szefem salonu i moze wtedy zaczna Cie traktwac porzadnie, albo sie denerwowac przez 21 tygodni czekajac na suknie. Tak czy siak nerwow troche na to pojdzie. ale z dwojga zlego chybabym tak jak Ty zrobila im na przekor i zamowila suknie. Moze wpierw porozmawiaj z jakas krawcowa i pokaz jej zdjecie i zapytaj czy jak zamowisz rozmiar 36 i bedzie faktycznie za duzy to jest go w stanie dopasowac...mysle, ze dopasowac mozna zawsze a poszerzyc niekoniecznie.
          • agnrek Re: Rozmiar sukni - pomóżcie wybrać!! 16.02.07, 11:10
            Kochana,
            ja odebrałam suknię we wtorek,a do soboty jeszcze schudłam smile
            Salon namawiał mnie, żebym odebrała w piątek przed ślubem, a ja nie miałam
            odwagi.
          • karhar Re: Rozmiar sukni - pomóżcie wybrać!! 16.02.07, 11:18
            oczywiście się zgadzam, to będzie duży stres. Przelicz sobie jeszcze raz
            wszystko ile dokładnie zaoszczędzisz. Ile skasuje Cie krawcowa? W Madonnie
            pewnie welon dostaniesz gratis (chyba że nie chcesz). A co do rozmiaru to
            oczywiście że 34. Ja wpłaciłam zaliczkę a te panie nawet mnie nie mierzyły, od
            razu pojawił się rozmiar 34. Wydaje mi się, że jeszcze będą ją zmniejszać bo w
            biodrach na pewno będzie luźna. Mam nadzieję że te miseczki na biust będą małe
            bo inaczej będzie widać że są pustesmile) Rozmiar 38 był mega duży a 36 jest tylko
            troszkę mniejsze, ja stawiam na 34.
            • inkageo Re: Rozmiar sukni - pomóżcie wybrać!! 16.02.07, 11:23
              Już mi głowa pęka od analizowaniasmile Ty jesteś szczuplutka, na pewno 34 będzie
              oksmile Ale biorąc pod uwagę, że w stresie trochę schudnę też może się dopnęwink
              Przyjaciółka mnie wczoraj wystraszyła, że 34 za małe i śniły mi się koszmary -
              próbowałam wejść do rury żeby sprawdzić swój rozmiar i w niej utknęłamwinkwinkwink
              • medea11 Re: Rozmiar sukni - pomóżcie wybrać!! 16.02.07, 11:28
                Boze a myslalam, ze tylko ja mam takie sny przed slubem. Mi sie snilo, ze moja mama postanowila w kosciele sobie napisac mowe i wszyscy goscie czekali ponad 4 godziny...
              • mayagaramond Re: Rozmiar sukni - pomóżcie wybrać!! 16.02.07, 11:37
                Nie wiem co Ci poradzic. 1400 zloty mniej jest kuszace, ale 21 tygodni to sporo,
                o i jak nie daj boze cos pojdzie nie tak, to nic nie zrobisz. Dla pewnosci
                zamowilabym rozmiar wiekszy, ale nie widzialam tej sukienki na zywo, wiec trudno
                mi ocenic, jak bedzie z poprawkami. Czy ona ma z tylu suwak i szwy po bokach?
                Jesli tak to mozna zebrac po bokach, z nadzieja, ze nie trzeba bedzie odpruwac
                tej koronki wokol kolan. Musialabys znalezc dobra i czysta (!) krawcowa. To
                ostatnie to apropos tego, zebys np. nie miala pozniej czarnych klakow z jesionki
                P. Jadzi. Sam fason nie jest w zasadzie skomplikowany, w sukience gra material i
                te ramiaczka. Na pewno trudniej jest uszyc marynarke. Mowie to wszystko jako
                wnuczka krawcowej-smile
                • inkageo Re: Rozmiar sukni - pomóżcie wybrać!! 16.02.07, 11:42
                  Dziękismile Zamek z tyłusmile 21 tygodni to maksymalny termin uwzględniający
                  problemy. Napisali że zazwyczaj trwa to 17-19 tygodni, ale w Madonnie
                  musiałabym czekać tyle samo.. Od poniedziałku szukam krawcowejsmile A wiesz jak
                  się skraca takie sukienki? To mnie nurtuje.. 10 cm trzeba obciąć..
                  • mayagaramond Re: Rozmiar sukni - pomóżcie wybrać!! 16.02.07, 16:26
                    Pasek koronki z dolu jest odcinany i doszywany do obcietej sukienki. W Obelixsie
                    tej koronki z tylu jest sporo wiec nie wiem czy obejdzie sie bez odpruwania zeby
                    ja skrocic. Ale w tej kwestii nie che sie madrzec, bo nie wiem.

Najlepiej jakbys znalazla krawcowa z salonu. Moze idz i powiedz, ze sukienke
                    kupilas okazyjnie i czy ci ja zmiejsza. Moim zdaniem powinni, klient pan a
                    pecunia non oletwink
              • panikarola Re: Rozmiar sukni - pomóżcie wybrać!! 16.02.07, 11:38
                Inka, sprawdz gazetowego. Mi panie w salonie zamowily 36 w analogicznej sytuacji wahan. To nie jest przerabianie z 40 do 34, tylko z 36 - fasonu nie stracisz, a lepiej miec tego materialu za duzo niz za malo (tez w wypadku ewentualnej odsprzedazy sukni, choc to sprawa drugorzedna). Jedyny problem, czy miseczki z biustu roznia sie w 34 i 36 wielkoscia - tu nie wiem, ale nie sadze, akurat tam przebiegaja fiszbny (mierzylam Lorne, podejrzewam ze Obelix ma tak samo te gore uszyta). W razie czego wezmiesz wiekszy push up. Sa tez takie fajne staniki z zelowym wypelnieniem w ksztalcie poduszeczki - bardzo naturalny jest efekt. Wierze tez, ze takim paniom ze sklepu trzeba ufac w kwestiach krawieckich, bo majac tyle dziesiatek klinentek one to po prostu juz wiedza.
    • inkageo Re: Rozmiar sukni - pomóżcie wybrać!! 16.02.07, 12:55
      Zadzwoniłam do salonu Flossmann we Wrocławiu sprzedającego suknie Pronovias i
      jestem już szczęśliwa i spokojnasmile Pani była tak miła, że podała mi numer do
      ich krawcowej, która dopasowuje suknie, poradziła mi jaki rozmiar wybrać -
      stawia na 34. Zaprosiła mnie do salonu z suknią - gdy już ją dostanę i
      postarają się ją dopasowaćsmile Jeżeli będą miały zbyt dużo klientek w salonie to
      będę się prywatnie umawiać z krawcową - panią Wandąsmile Ufff.... Pani przemiła, a
      myślałam, że mnie spławi gdy powiem, że nie zamierzam u nich zamawiać sukni.
      Powiedziała, że okazja niesamowita z ceną i nie dziwi mi się, że próbuję szukać
      taniejsmile Koszt skrócenia sukni to ok. 200 złsmile Lecę do fryzjerasmile Ale się
      cieszęsmile
      • sierpniowa_julka Re: Rozmiar sukni - pomóżcie wybrać!! 16.02.07, 13:24
        smile))))
      • mayagaramond Re: Rozmiar sukni - pomóżcie wybrać!! 16.02.07, 16:28
        Nie doczytlam - super. Bardzo sie ciesze. Masz problem z glowy.
    • banika2 Re: Rozmiar sukni - pomóżcie wybrać!! 16.02.07, 13:24
      inkageo - gdzie Ty zamawiasz tą suknię, mogłabys podać link do strony albo
      adres, chętnie zamówiłabym suknie bez pośrednictwa salonu, musze przyznać, ze w
      Madonnie w Krakowie była bardzo nieprofesjonalna obsługa.
      • medea11 Re: Rozmiar sukni - pomóżcie wybrać!! 16.02.07, 13:47
        Super!!!
      • sierpniowa_julka Re: Rozmiar sukni - pomóżcie wybrać!! 16.02.07, 14:05
        na ebay
      • inkageo Do banika2 16.02.07, 22:03
        Tutaj pisałam gdzie znalazłam te suknie:
        forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=619&w=57334841
    • sensiblue Re: Rozmiar sukni - pomóżcie wybrać!! 16.02.07, 13:59
      hmm... jeśli jest spora różnica w cenie pomiędzy zakupem w salonie, a zakupem
      tam, gdzie Ty kupujesz - pewnie, że warto kupić taniej, ale... nadal kupiłabym
      rozmiar większy i zdecydowałabym się idealne dopasowanie - zależnie od fasonu.
      jeśli cena dopasowania może być astronomiczna - kupiłabym w salonie (rozumiem,
      ze madonna), gdzie dopasowują za darmo (przynajmniej w poznaniu), a ostatnie
      dopasowanie jest dzien przed uroczystością. Przeróbki polegają na zwężaniu
      wdłuż szwów, a skracanie - gdy zamawiasz w salonie - na zamowieniu od razu
      zaznaczają i suknia szyta jest po prostu krótsza...

Ewentualnie pogadaj, czy odpłatnie poprawki zrobią Ci w salonie, kt ma te
      suknie (pronovias etc)

szczerze mówiąc- mimo wszystko spore ryzyko... ja z razji "obmierzenia" też
      wahałam się pomiędzy 34 i 36, z tym, że przy założeniu, że suknię i tak trzeba
      szyć o 10-15 cm dłuższą, więc nawet 38 była za krótka... zamówiłam jednak
      większą i wolę na spokojnie wszystko potem dopasować... z większego dopasujesz,
      z mniejszego, "na styk" - niekoniecznie.
      • inkageo Re: Rozmiar sukni - pomóżcie wybrać!! 16.02.07, 22:00
        Witajsmile Podałam moje wymiary przez telefon pani, która zamawia i sprzedaje
        suknie Pronovias, więc myślę, że jest kompetentna i jeżeli mówi że 34 będzie
        dobre to jej wierzęsmile Suknia i tak będzie do mnie dopasowywana w talii i
        biodrach. W kwestii skracania - Pronovias szyje wszystkie sukni w długości 60
        cali czyli na wzrost ok 185 i suknie są skracane w salonach po pierwszej
        przymiarce, nie ma możliwości zamówienia sukni na konkretny wzrost. Każda
        suknia ma też zapas materiału na wypadek konieczności poszerzeniasmile Koszt
        skrócenia to ok. 200 zł, dopasowanie pewnie 100-150 czyli suknia będzie mnie
        kosztowała 2700 zamiast 3800.
        • sierpniowa_julka Re: Rozmiar sukni - pomóżcie wybrać!! 16.02.07, 22:07
          smile dobrze, że wybrałaś 34. Na pewno będzie w sam raz. I fajnie, że udało Ci się
          taniej znaleźć wymarzoną suknię. Strasznie żałowałam, że mojej ma ebayu nie
          było... powodzenia! smile
          • inkageo Re: Rozmiar sukni - pomóżcie wybrać!! 16.02.07, 22:20
            Dziękismile Jutro siądę spokojnie i poczytam o tej firmie i sposobach płatności, a
            w poniedziałek chyba zamówię, jeżeli wszystko będzie oksmile W najlepszym wypadku
            suknię dostanę w lipcu..ja się nie doczekam....smile Ale koleżanka mówi, że to
            dobrze, że nie będę jej miała już, bo by mi się znudziłasmile Chyba założę tu
            kącik oczekujących z utęsknieniem na realizację zamówienia..wink
            • sierpniowa_julka Re: Rozmiar sukni - pomóżcie wybrać!! 17.02.07, 12:10
              dasz radę. smile)) Ja swoją zamówiłam pod koniec listopada, a zobaczę dopiero w maju.
            • mayagaramond inkageo - cło 18.02.07, 16:04

Czy dowiadywałaś się o stawki celne w przypadku zamówień spoza EU? Bo w
              Niemczech doliczyliby mi i cło i VAT, więc dla mnie byłby to chyba kiepski interes.
              • inkageo Re: inkageo - cło 18.02.07, 16:19
                Kupowałam już sukienkę z Chin i nic dodatkowo nie płaciłam.. Może to już jest
                uwzględnione z kosztach wysyłki - 80 dolarow poczta chyba nie kosztuje.. Dla
                pewności zapytam jeszcze sprzedawcęsmile
                • mayagaramond Re: inkageo - cło 18.02.07, 16:26
                  Moze lepiej urzad celny. W Niemczech musialabym zaplacic 12% cla i 19% VAT-u,
                  przyjmujac, ze sukienka koszotwala np. 800$, musialabym zaplacic 240$ podatku!
                  Nie wiem czy sa tu jakies mozliwosci obejscia tej procedury, bo w Hamburgu jest
                  specjalny dzial urzedu celnego orzy poczcie, ktory sie tym zajmuje... i sprawdza
                  paczki z ebay-u
                  • inkageo Re: inkageo - cło 18.02.07, 16:32
                    Ta paczka z Chin była otwierana przez celników - miała pieczątki i naklejki,
                    ale nic nie płaciłam.. Muszę się dowiedzieć dla spokojusmile Dzięki za
                    ostrzeżeniesmile Widzę, że w papierach przwozowych mam podaną wartość sukienki
                    9,99 dolara, pewnie tak obchodzą to cło.
                    • mayagaramond Re: inkageo - cło 18.02.07, 16:43
                      Aha, tak to robia. Nie wiem tylko czy celnicy niemieccy sie na to nabiora, bo
                      czasem zycza sobie np. rozliczenie karty kredytowej itp. Nie wiem, moze moglabym
                      to wyslac do Polski i pozniej stamtad do Niemiec... I tak mozna zostac importeremwink
                  • inkageo Re: inkageo - cło 18.02.07, 16:44
                    Maya, ale przecież te suknie są hiszpańskie.. To że pośrednik jest
                    zarejestrowany w Nowym Yorku może nie ma znaczenia.. Producent ma siedzibę w UE
                    i tu płaci podatki.
                    • mayagaramond Re: inkageo - cło 18.02.07, 17:03
                      Ale towar jest wysylany z usa, i dlatego traktowany jako import z kraju spoza
                      UE. Wlasnie znalazlam watek na niemieckim forum o clach. Moderator napisal, ze
                      wszystkie posty informujace o tym jak mozna obejsc clo nie beda publikowane, bo
                      jest to "namawianie do oszustwa podatkowego", na co administratorom forum
                      zwrocil uwage wlasnie urzad celny...

Moge ewentulanie poprosic kolezanke, zeby mi sukienke kupila i wyslala jako
                      prezent. Jesli jednak celnik bedzie zdanie, ze zawartosc paczki jest wyzsza niz
                      45$ to tez moge dostac wezwanie do zaplacenia cla...
                      • inkageo Re: inkageo - cło 18.02.07, 17:06
                        Też wklepałam w google i rzeczywiście mogę zapłacić Vat i cło jeżeli wartość z
                        kosztami przesyłki jest większa niz 45 euro (gif), ale piszą, że trzeba mieć
                        wyjątkowego pecha, bo celnicy sprawdzają wybiórczo.. Ciekawe czy te suknie są
                        wysyłane z USA czy może bezpośrednio.. Nie wiem.. Trochę się wystraszyłam..
                        • mayagaramond Re: inkageo - cło 18.02.07, 17:18
                          Moze w Polsce te zakupy w Ebay USA nie sa tak popularne a polscy celnicy nie sa
                          az tak dokladni. Nie chcialam nie wystraszyc, ale lepiej wiedzic takie rzeczy
                          wczesniej. Nie wiem jakie sa stawki celne w Polsce, moze przelicz sobie jeszcze
                          raz ile by cie wyniosly ewentualne podatki i czy to sie wtedy w dalszym ciagu
                          kalkuluje.
                      • inkageo Re: inkageo - cło 18.02.07, 17:13
                        To w najgorszym wypadku byłoby tak: vat - 2400 * 1,22 = 2900
                        Cło 2900 * 1,05 = 3050 zł + poprawki krawieckie 200 zł, łącznie 3250 zł (w
                        salonie 3800 zł). Może nie będę miała pecha i nie zapłacę cła..
        • sensiblue Re: Rozmiar sukni - pomóżcie wybrać!! 16.02.07, 23:26
          a, no wszystko jasne smile)) potem jeszcze przeczytałam wszystkie posty - i sprawa
          Twojej sukni w 100% się wyjaśniłasmile a jeśli jeszcze rozmawiałaś z osobą naprawdę
          kompetentną - to nie ma problemu smile)) 1100 pln różnicy to olbrzymia kwotasmile))

w zamawianie - w moim przypadku w kwestii długości - nie wnikam - musi być o 10
          cm dłuższa niż salonowe 38 smile)) (zamawiałam w rezultacie san patrick)
    • inkageo Chyba zamawiam:) Pogadajmy..:) 19.02.07, 10:09
      Pomimo całej masy wątpliwości dzisiaj chyba zamówię tą suknię na ebayu.. Nie
      mam czasu do stracenia.. Już schudłam kilogram, więc chyba się wcisnę w wybrany
      rozmiar.. Na dodatek przeczytałam na stronie Printko, że okres oczekiwania na
      zaproszenia to 9 tygodni, a w marcu jeszcze się wydłuży!! A ja nie dostałam
      nawet próbki zamówionej na początku lutego!! Nie znam nadal menu i cennika z
      hotelu, nie mam umowy, nie mam pewnej godziny ślubu bo bardzo niemiła siostra
      pracująca w kancelarii parafialnej powiedziała, że to oni będą wyznaczać
      godzinę, a nie my - żeby ksiądz nie musiał czekać!!! Rodzice ciągle się
      zastanawiąją kogo chcą ostatecznie zaprosić.. Jak ja mam w najbliższych dniach
      zamówić zaproszenia...? Też wam się tak wszystko komplikuje?
      • panna_mysza Re: Chyba zamawiam:) Pogadajmy..:) 19.02.07, 11:34
        Podziwiam Twoja batalie o sukniesmile..życze powodzenia.
        Widze, ze nie ja jedna zostalam "olana" przez Printko - na poczatku stycznia
        zamowilam probki - nic nie przyszlo. 10 dni temu dzwonilam, Pani obiecala zaraz
        wyslac i .....dalej nic. Wobec tego zaciagnelam Najmilszego do zamawiania -
        zamowil w pierwszym tyg luutego - probek brak, dzwonil tydzien temu przypomniec
        sie firmie i rowniez obiecano mu natychmiastowa wysylke....i dalej nic.. Szkoda
        bo nr 2 bylby idealnysad
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka