szonik1 19.03.07, 09:56 Może to głupie,ale mam problem:jak zwracać się do księdza podczas rozmowy telefonicznej?Proszę księdza?A na powitanie Niech będzie pochwalony,a jak na pożegnanie? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
ola1311 Re: telefon do księdza 19.03.07, 09:58 Na do widzenia to oczywiście z Panem Bogiem Odpowiedz Link Zgłoś
nives1 Re: telefon do księdza 19.03.07, 10:01 ja mówię dzień dobry - chociaż jak przyszliśmy już na rozmowę to powiedziałam Niech będzie pochawlony no i ja zawsze mówię prosze księdza - jakos tak neutralnie Odpowiedz Link Zgłoś
ka1311 Re: telefon do księdza 19.03.07, 10:16 Dzwonię dość często zarówno do zakonnic jak i do księży i zawsze witam się : "Szczęść Boże", ale możesz też mówić "Niech będzie pochwalony Jezus Chrystus". Powinnaś zwracać się do księdza "proszę księdza", a na do widzenia też możesz powiedzieć "Szczęść Boże", albo "Bóg zapłać za informację i do zobaczenia", siostra zakonna często żegna się ze mną stwierdzeniem "Z Panem Bogiem i do zobaczenia" Odpowiedz Link Zgłoś