Dodaj do ulubionych

5 ślubów = 5 kopert - pytanie

16.04.07, 19:25
Witam, w ciągu 2 miesięcy szykuje się nam 5 ślubów, z czego 3 w najbliższej
rodzinie a 2 u przyjaciół.
Wiemy, że wszyscy zamiast prezentów liczą na koperty.
I tu pojawia się problem, dawno nie byliśmy na żadnym ślubie i nie wiemy jakie
kwoty w te koperty wkładać.
Czy są jakieś widełki "od-do" ?
Liczymy na Waszą pomoc jako fachowców od "tych spraw".
Obserwuj wątek
    • mary_popins Re: 5 ślubów = 5 kopert - pytanie 16.04.07, 19:34
      Bylam ostatnio na dwoch slubach. Kwestia kasy uchodzi chyba za temat tabu. Ale
      co tam, dalismy 500zl. za dwie osoby kuzynowi, bo uwazam, ze to wystarczajaca
      suma ( chcialam zeby sie im za nas zwrocilo i cos jeszcze zostalo, zeby wyszli
      na +).
      Rodzenstwu dalam wiecej, bo to przeciez moja najblizsza rodzina.
    • agnrek Re: 5 ślubów = 5 kopert - pytanie 16.04.07, 19:56
      My na ślub znajomym daliśmy 300-400 pln i tyle też sami dostaliśmy od wielu
      znajomych na ślubie. To naprawdę sporo.
      Mieliśmy 2 sluby w rodzinie, tu daliśmy po 500-600 pln. Rodzeństwu - 800-1000 pln.
      • annajustyna Re: 5 ślubów = 5 kopert - pytanie 16.04.07, 20:25
        Swietnie, gosc pojdzie z torbamisad(((.
        • agnrek Re: 5 ślubów = 5 kopert - pytanie 17.04.07, 21:22
          Naprawde myślisz, że to wysokie kwoty? Mieszkamy w Warszawie i takie kwoty wśród
          naszych znajomych czy rodziny są normalne. Może dla kogoś to za dużo, więc
          trzeba dać tyle, ile można.
          • kasiulkkaa Re: 5 ślubów = 5 kopert - pytanie 17.04.07, 21:26
            i takie kwoty wśró
            > d
            > naszych znajomych czy rodziny są normalne.
            Och i ach, i dlatego wesele nie zwrociło wam się w całosci? czyzby rodzina i
            przyjaciele poskąpili, czy moze jednak sumy, które podałas sa twoim poboznym
            zyczeniem, tudziez próbą pokazania, na co cie stac? A moze nie zwrociło sie, bo
            goscie byli z całej Polski i dali, ile mogli, a nie tyle, ile bys chciała.

Tak, tak, nie po to zapraszałas gosci.
    • ginny22 Re: 5 ślubów = 5 kopert - pytanie 16.04.07, 20:47
      Nie zazdroszczę takiej sytuacji, faktycznie można pójść z torbami. wink I nie
      przejmuj się jakimiś "widełkami", bo to zależy przede wszystkim od Waszej
      sytuacji finansowej. Nie wiem, ile musiałabym zarabiać, żeby wydać te kilka
      tysięcy w ciągu 2 miesięcy na same prezenty ślubne.
      • paulina.galli Re: 5 ślubów = 5 kopert - pytanie 16.04.07, 22:07
        Na slubie kolezanki (w zeszym roku ) dawalismy - cała paczka przyjaciól ze
        studiow- 150- 200 - 250 zł od " łebka"
        Czyli para dawala ok 400 ...
        • paulina.galli Re: 5 ślubów = 5 kopert - pytanie 16.04.07, 22:09
          z tego co wiem to daje sie mniej wiecej tyle zeby "pokryc" min. koszt jednego
          "talerzyka" smile
          Ocxzywiscie troszke inaczej bliska rodzina
          • michal_powolny1 Re: 5 ślubów = 5 kopert - pytanie 17.04.07, 21:07
            Idąc tym tropem państwo młodzi powinni wystawiać gościom fakurę VAT lub
            sprzedawać bilety wstępu. Co do tego ostatniego był już jeden taki który taki
            numewr odwalił ale nie wiem czy jego trzecia żona była zachwycona. Zresztą owe
            biletyh były dla TV i brukowców bo one uwielbiają wprost owego kolorowego
            wyjca.
    • goscweselny1 Re: 5 ślubów = 5 kopert - pytanie 17.04.07, 14:59
      Dzięki za wszystkie podpowiedzi!
      Widzę, że najpewniej zbankrutujemy...
      smile
      Ale coż... raz się żyjesmile
      Dziękujemy raz jeszcze!
      • skarpetka82 Re: 5 ślubów = 5 kopert - pytanie 17.04.07, 15:39
        Z moich obserwacji wynika, że znajomym "daje się" zwykle około 200-400 zł
        (zależnie od tego, na ile można sobie pozwolić, jak bliscy są to znajomi, w
        jakim regionie odbywa się ślub itp). Dobrze by było, aby dać przynajmniej tyle,
        ile nasza obecność kosztowała Młodych - takie jest moje (i jak widać z wpisów
        wyżej, nie tylko moje, zdanie).
        Niedawno koleżanka, u której baaaardzo krucho z kasą dała od pary 100 zł,
        zamierzała nie iść na to wesele, właśnie z powodu braku funduszy, ale Państwo
        Młodzi usilnie ją przekonywali żeby przyszła i nic im nie kupowała, ani nie
        dawała żadnych pieniędzy, dla niej te 100 zł było naprawde sporą sumą.
        • jola.pedagogspoleczny Re: 5 ślubów = 5 kopert - pytanie 17.04.07, 20:02
          U nas jakiś czas temu było podobnie- 5 ślubów w małych odstępach czasowych i do
          tego byliśmy dwójką dziennych studentów utrzymujących się samemu głównie ze
          stypendiów. Nie prosiliśmy rodziców o kasę na prezenty, tylko sami próbowaliśmy
          sobie poradzić. Efekt- daliśmy takie prezenty, na jakie było nas stać!
          Przyłożyliśmy się jednak do ich wyboru. Może komplet (dobrych) ręczników dla
          dwojga to nie szczyt ekstrawagancji, ale na to własnie się zdecydowaliśmy.
          Wyobraźcie sobie, że nasz pomysł się spodobał;-P szczególnie, że pakowane były
          w ręcznie ozdabiane przeze mnie malowane i wyklejane pudełka (daliśmy takie
          zestawy 3 parom). Poza tym kupowaliśmy dobre pościele (1 para) albo sprzęt
          kuchenny (1 para). Wszyscy byli zadowoleni.

Nie chodzi więc o to, za ile kupicie prazent czy ile włożycie do koperty, ale o
          to, że przyjdziecie na ślub, będziecie się dobrze bawić i życzycie parze młodej
          wszystkiego najlepszego!

My też nie oczekujemy nie wiadomo jak drogich prezentow albo nie wiadomo ile
          pieniędzy w kopertach. Przecieżnie nie po to robimy przyjęcie...
    • mike2005 Nie ma się czym przejmować. 17.04.07, 22:52
      To państwo młodzi mają mieć kasę, a nie goście weselni. A już najbardziej
      śmieszy mnie argumentacja, że wesele ma się zwrócić. Jak kogoś nie stać, to
      niech nie wyprawia wesela i nie bierze ślubu.
    • artpasja Re: 5 ślubów = 5 kopert - pytanie 17.04.07, 23:41
      W opolskim daje sie od 200zł w górę (zależnie od zasobności portfela). Ale
      dodam, że ja we wrześniu byłam na ślubie kolegi i poza kopertą (200zł) dałam
      satynową pościel - panna młoda się bardzo ucieszyła. Nie wiem, czy to dużo czy
      mało, ale ja byłam tylko na ślubie w Kościele więc uznałam, że wystarczy. Moja
      kumpela dała 1000zł (pracuje w Anglii i lubi pokazywać, że ma kasę).
    • mimi78 Re: 5 ślubów = 5 kopert - pytanie 18.04.07, 01:53
      Kasa nie kasa, ale fajnie że jesteście tacy popularnismile)))
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka