Dodaj do ulubionych

Rezerwacja daty w USC

09.05.07, 12:55
Witam
Na jak długo przed terminem ślubu trzeba rezerwować termin w USC? Mam swoją
wymarzoną datę i zarezerwowane już miejsce w restauracji. Nie wiem na ile
wcześniej wybrać się do USC z rezerwacją daty by nie okazało się że jest ona
zajęta (pierwsze dni lipca więc data ogólnie popularna). Do ślubu trochę ponad
rok ale wole już mieć najważniejsze rzeczy załatwione by potem na spokojnie
zajmować się "głupotami". Czy mogę na rok wcześniej (czyli za 2 miesiące)
wybrać się do urzędu, czy to nie za wcześnie i mogą nie chcieć "zaklepać" mi
termin czy może już za późno i okaże się że będę musiała szukać innej daty?
Bardzo proszę o odpowiedź
Pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • kasiulkkaa Re: Rezerwacja daty w USC 09.05.07, 12:59
      Czy mogę na rok wcześniej (czyli za 2 miesiące)
      > wybrać się do urzędu
      Mozesz.
      A potem napisz koniecznie, co ci powiedzieli w USCsmile)))))))))
    • bystra_26 Re: Rezerwacja daty w USC 09.05.07, 13:09
      zadzwoń do USC, to ci powiedzą

jednak o ile się orientuję, to run na USC był na początku marca - rezerwowali
      ci, którzy chcieli brać ślub w magiczną datę 7.7.2007, czyli z tego wynikałoby,
      że w USC można najwcześniej załatwiać termin 3 miesiące przed slubem
      • mala_an Re: Rezerwacja daty w USC 09.05.07, 13:22
        marzec to 3 miesiąc a lipiec 7 - czyli z tego co pamiętam matematykę rezerwowali
        4 miesiące przed ślubem wink

Pytam dlatego, że wszędzie tylko trąbi się tylko o ślubach kościelnych - o
        terminach rezerwacji w kościołach itp, a nigdzie nie mogę znaleźć informacji o
        USC. Tak jakby było całkowitą normą że WSZYSCY wezmą ślub kościelny. A ja chce w
        USC (wolny kraj, jest taka możliwość więc mam prawo do takiej decyzji - tak
        informuje dla tych którzy za te zdanie postanowią mnie atakować bo z obserwacji
        widzę że na tym forum to norma, albo zaczną chcieć mnie przekonywać żebym brała
        kościelny) i nigdzie nie mogę znaleźć nic konkretnego uncertain to już mnie zaczyna
        powoli irytować uncertain (dlatego zadałam pytanie na forum że może ktoś miał podobną
        sytuacje wink )
        • monia515 Re: Rezerwacja daty w USC 09.05.07, 13:31
          Ślub w USC można rezerwować maksymalnie 6 miesięcy przed ślubem i minimalnie 1
          miesiąc przed ślubem. Wiem to na pewno.
          • mala_an Re: Rezerwacja daty w USC 09.05.07, 13:33
            Bardzo dziękuje za odpowiedź wink - czyli mam jeszcze trochę czasu tongue_out
            • kartynka Re: Rezerwacja daty w USC 09.05.07, 19:28
              Zalezy skad jestes - we Wroclawiu, najwczesniej mozesz rezerwowac trzy miesiace
              przed slubem.
        • bystra_26 3 miesiące 10.05.07, 09:21
          czyli to pewnie był jednak kwiecień
    • lubna Re: Rezerwacja daty w USC 09.05.07, 19:43
      My na maj mogliśmy rezerwować dopiero od początku października, byliśmy ok. 10 października i zostały nam już tylko 2 godziny do wyboru i tak oto ślubujemy w tą sobotę o 15 smile
    • ishka82 Re: Rezerwacja daty w USC 09.05.07, 22:40
      Ja kilka dni temu rezerwowałam termin w USC w Bielsku - Białej. U mnie datę
      rezerwuje się najwcześniej 3, a najpóźniej miesiąc przed ślubem. Byłam wcześniej
      się dowiadywać, ale zarezerwować mogliśmy dopiero 4 maja na 4 sierpnia. Nie wiem
      jak jest w innych miastach.
      • iosellin Re: Rezerwacja daty w USC 10.05.07, 00:17
        o. A my w Warszawie w kwietniu rezerwowalismy na sierpien i wiekszosc godzin
        byla juz zajeta.
    • zosiaczek25 Re: Rezerwacja daty w USC 10.05.07, 08:21
      Jesli slub planujesz za rok, to nie ma sie co spieszyc. Z tego co wiem, to w USC
      nie ma takiej paniki jak przy slubach koscielnych i nie ma sie czym martwic, ze
      data bedzie zarezerwowana, jesli jej nie zamowisz rok wczesniej. Nie jestem
      pewna, czy wogole mozna rezerwowac termin na wiecej niz 6 miesiecy przed
      planowanym slubem, ale raczej na pewno nie. U nas na przyklad najwczesniej mozna
      zglosic sie na pol roku przed. W miescie, z ktorego pochodze, slyszalam, ze
      mozna dopiero na trzy miesiace przed, bo (wedlug nich) dokumenty, ktore Ci
      wydaja do slubu, sa wazne od momentu ich wystawienia do dnia slubu (nie do daty
      zgloszenia checi zawarcia zw. malz.) tylko 3 miesiace. Ale roznie to bywa. Tak
      czy inaczej masz jeszcze spokojnie 8 miesiecy.
    • elza_lui Re: Rezerwacja daty w USC 10.05.07, 09:04
      Jest tak jak napisała monia515. Najwcześniej 6 miesięcy przed ślubem; bo
      oświadczenie, które podpisujesz w USC jest ważne 6 miesięcy i musi być ważne w
      dniu ślubu. My mamy ślub 25 sierpnia i termin rezerwowaliśmy 26 lutego.
      Zależało nam na tym, żebyśmy byli ostatnią parą młodą której w tym dniu będzie
      udzielany ślub więc stąd ten pośpiech. Myślałam, że będziemy pierwsi, ale przed
      nami już jakieś 2 pary były wpisane.

Pozdrawiam
      E.
    • kongool Re: Rezerwacja daty w USC 10.05.07, 10:34
      Hej,
      Proponuję Ci, abyś zadzwoniła do kilku USC i zapytała kiedy najwcześniej możesz
      rezerwować termin. Jesli potwierdzi się 6 m-cy, to zrób to jak najwcześniej.
      Będziesz mogła spokojnie spać.
      Ja biorę tylko cywilny. Zaczęliśmy dzwonić po USC chyba w marcu i okazało się,
      że w prawie wszystkich USC w W-wie interesujący nas termin i godziny
      popołudniowe są zajęte. Sporo łez wylałam pod USC, bo mieliśmy sytuację, że
      zapisaliśmy się na Targówku na 13.00 (beznadziejna godzina, jesli robi się
      potem imprezę!!), a wiedzieliśmy, że w Konstancinie (tam robimy imprezę) jest
      wolna godz. 17.00, a w Górze Kalwarii 16.00. Ale nie wiedzieliśmy jak wygląda
      ani jeden ani drugi USC i nie wiedzieliśmy, czy jak tam pojedziemy to te
      terminy wciąż będą wolne. Z Targówka mogliśmy zabrać dokumenty, żeby pojechać
      do Konstancina i Góry Kalwarii, ale to było jednoczesne z "wypisaniem się" z
      terminu na Tagówku. Koszmar!
      Finał jest taki, że bierzemy ślub w Górze Kalwarii o 16.00. USC w Konstancinie
      okazał się obleśny.
      Dodam jeszcze, że nasz termin to 30.06.2007 i kiedy dzwoniliśmy po wszystkich
      warszawskich i okolicznych USC, to na ten dzień zostały tylko godziny 11.00 lub
      12.00.
      Więc biorąc pod uwagę moje fatalne doświadczenia, proponuję zarezerwować
      najwcześniej jak się da. Zawsze może się okazać, że USC, który wybrałaś jest
      fatalny, brudny i paskudny, albo w remoncie (tak jak w tej chwili Pałac Ślubów
      na Starym Mieście lub rozkopany USC na Woli - koszmar!!).

Powodzenia!!
    • uccellino Ze wzgledów formalnych nie mogą Cię... 22.05.07, 15:21
      ...zapisać wcześniej niż 6 m-cy przed. My byliśmy w połowie kwietnia i bez
      najmniejszego problemu zapisaliśmy się na połowę września.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka