Dodaj do ulubionych

Ile ciepłych posiłków?

14.05.07, 13:53
Witam,
mam pytanie o ilosc cieplych posilkow powinno byc na weselu? W miejscu w
ktorym planujemy wesele w standardzie jest 4? Czy to nie za malo? Zastanawiam
sie nad domowieniem jeszcze jednego posilku na cieplo.
Obserwuj wątek
    • grisly Re: Ile ciepłych posiłków? 14.05.07, 13:57
      zależy to głównie od tego o której się wesele zaczyna i o której kończy. Trudno
      w tym momencie, przy takiej il. danych wink autorytarnie stwierdzić, że masz
      wziąść jeszcze 1 posiłek, albo nie. Niektórzy zaczynają wesele o 15 i trwa do
      rana, a niektózy o 19 i kończą o 1/2 bo do tej godziny mają salę..
    • kamelia04.08.2007 Re: Ile ciepłych posiłków? 14.05.07, 14:39
      cztery w zupełnie wystarczą. Nikt nie jest w stanie więcej pochłonąć.
    • paulinkas24 Re: Ile ciepłych posiłków? 14.05.07, 15:21
      My mamy 5. Chociaż zastanawiam się, czy to z kolei nie będzie za dużo, bo 30.06
      może być ciepło (mam nadzieję) i nie wszyscy będą chceili jeść, jak jest gorąco.
      Wesele zaczyna się u nas o 19 a potrwa...tego nie wie jeszcze nikt, ale znając
      moich znajomych to wyjdą najwcześniej o 6-7 rano.
      • nantu Re: Ile ciepłych posiłków? 14.05.07, 15:25
        jejk a mnie sie wydaje ze to bardzo duzo..my mamy wesele w sierpniu, i o 16
        obiad, i potem jeszcze 2 cieple posilki.wiec mysle ze po obiedzie bedzie jakos
        deser, potem ok 18-19 zimna plyta, pierwsza kolacja (czyli cieply posilek) ok 22
        i druga kolacja (ostatni cieply posilek) jakos po polnocy..moim zdaniem w
        zupelnosci wystarczy..
      • mloda2008 Re: Ile ciepłych posiłków? 14.05.07, 15:27
        Nasze wesele rozpocznie sie ok 19:30-20:00 w czerwcu, więc liczac posiłki co
        ok. 2 godziny i zabawę oczywiscie do białego rana czyli do ok 6:00 planujemy 5
        posilków ciepłych tzn. pierszy posiłek składa sie z 2 dań np rosól/flaki i
        drugie i oprócz tego jeszcze "4 tury" wink
    • kingadaw Re: Ile ciepłych posiłków? 14.05.07, 15:23
      Cztery wystarczy!!!
    • kenzoania Re: Ile ciepłych posiłków? 14.05.07, 15:34
      my mamy 4 i uważam, że to w zupełności wystarczy (mówię z perspektywy gościa bo
      ile można zjeść wink? Jest jeszcze zimna płyta, ciasta, owoce...) Ślub mamy o 15.
    • minerwamcg Re: Ile ciepłych posiłków? 14.05.07, 15:58
      Myślę, że cztery to w sam raz.
    • pannaxx Az tyle? 14.05.07, 16:05
      Jeju dziewczyny, ale mnie zaskoczylyscie.
      My bedziemy miec tylko 2 !
      Tzn obiad bedzie kolo 18 godz, potem bedzie deser i pozniej pojawia sie zimne
      zakaski i przed polnoca bedzie drugi cieply posilek, potem tort i tyle.

Ale teraz to juz zaczelam sie zastanwiac, moze jeszcze jeden wcisnac?
      Ale pamietam, ze na weselach, na ktorych bylam zwykle bylo za duzo tych
      cieplych dan, goscie nie jedli, co najwyzej probowali i wszystko sie
      marnowalo...
      • m.jadlowska Re: Az tyle? 15.05.07, 14:55
        Dokladnie tak jest, ludzie nie są w stanie pochłonąć nieskończonej ilości
        ciepłych dać. Jak jest dużo ciepłych, to zimne przekąski pozostają nietknięte!!
      • sierpniowa_julka Re: Az tyle? 16.05.07, 17:57
        Nie przejmuj się - my też będziemy mieć dwa: kolację ok. 20 i grill ok. 22-23. I
        nie widzę potrzeby, by było więcej. Naprawdę nikt tego nigdy nie je (poza
        pierwszą ciepłą turą i może jeszcze barszczem czy inną zupą ok. 2)...
    • enixx Re: Ile ciepłych posiłków? 15.05.07, 18:21
      My mielismyczterodaniowy obiad + dwacieple posiłki. W zupełności wystarczyło,
      duzo jedzenia zostało. Nie przeceniajcie żołądkow gosci smile
    • jarzynka17 Re: Ile ciepłych posiłków? 15.05.07, 18:22
      u nas na weselu tez bedzie 4 posilki gorące i wydaje mi sie ze wystarczajaaco
      bo sa przekaski i inne pysznoscbig_grin
      • olgaaa1 Re: Ile ciepłych posiłków? 15.05.07, 18:37
        My mamy 6 ciepłych posiłków + pieczony dzik, wesele od 19.30-20.00 do 6 rano
      • mna Re: Ile ciepłych posiłków? 15.05.07, 18:38
        Z punktu widzenia gościa uwazam ze latem 4 posiłki całkowicie wystarczą. Jeśli
        koniecznie chcecie poczęstowac 5-cioma to zadbajcie o to aby porcje ne były
        zbyt duże podawane w małych filiżnakach zamiast talerzy. Z takim "patentem"
        spotkałam sie na ostatnim wselu na którym byłam i wiele osób uznało że to odbry
        pomysł bo można było wszytskie ciełe dania zjeśc i jeszcze spróbować cos z
        zakasek i ciasta. Byłam też na takich na których już przy 3 wszyscy sie
        przejedli żle sie czuli i zapowiedż kolejnego dania przyjmowali z niechecia i
        wracały prawie nietknięte pólmiski że o zomnych zakaskach i ciastach nie
        wspomnę. ie należy wiec przesadzać w zadna stronę i od przybytku głowa nie boli
        ale można ostać niestrawnosci i ocięzałosci i żle sie czuć.
    • ala-81 Re: Ile ciepłych posiłków? 16.05.07, 17:29
      my mamy 5
      wesele od 18
      • emisia21 Re: Ile ciepłych posiłków? 16.05.07, 18:33
        my mamy 6, slub na 18 wiec wesele zacznie sie ok 19 30
    • dr_kaczusia Re: Ile ciepłych posiłków? 16.05.07, 19:43
      u nas wesele bylo od ok 20-5.00
      mielismy w sumie 5 dan z czego:
      - pierwszy obiad z zupy i drugiego,
      - potem dwa dania cieple (chyba ok 22 i 2)
      - i nad ranem barszczyk z pasztecikami (ktorych do dzis kurka zapomniec nie moge
      tak pyszne byly wink)

wystarczylo w zupelnosci, do tego bylo duzo jedzenia na stolach, stol wiejski i
      owocowy, oczywiscie ciasta i tort. Moja tesciowa byla nawet zdania, ze za duzo
      tego wszystkiego smile
      • dr_kaczusia Re: Ile ciepłych posiłków? 16.05.07, 19:48
        mysle, ze 4 dania to tez w porzadku, ale wg mnie powinny one byc po prostu.
        Ludzie bawia sie roznie, wiec jedni sa glodni non stop (glownie panowie) i
        pochlaniaja jak leci co daja, a inni skubna na poczatku, potem opuszcza posilek
        i ok 2ej by cos dopiero zjedli. Wiec kazdy moze sobie wybrac co i kiedy je.
        Aaaa i nie zpaomnijcie o wersji dla wegetarian, sama sie kiedys tu klocilam, ze
        po co, ale okazalo sie, ze to zaden problem dla lokalu, a goscie byli milo
        zaskoczeni. My zaznaczylismy na wizytokwach kto jest wege i powiedzielismy
        obsludze wiec wiedzieli komu podawac.
    • mala831 Re: Ile ciepłych posiłków? 16.05.07, 19:49
      U nas oprócz obiadu będą 3 ciepłe posiłki
    • zapominajka5 Re: Ile ciepłych posiłków? 16.05.07, 21:36
      u nas jest obiad 2 daniowy + 3 ciepłe posiłki + pieczony prosiak.
      Fakt, że dużo jedzenia zostaje, ale musi być różnorodnie, bo nie wszyscy lubią
      to samo. Nie chciałabym, żeby ktoś z wesela wyszedł głodny smile
    • siog ja jednak 16.05.07, 21:47
      nie jestem i chyba nie bede w stanie zrozumiec polskiego wesela...
      przeciez ile cieplych posilkow powinien jesc zdrowy normalny czlowiek w ciagu
      dnia? 2-max.3.
      wiec nie rozumiem po co tyle cieplych posilkow w ciagu jednego wesela? wyzerka...
      • vincentyna Re: ja jednak 16.05.07, 22:53
        ja tez kompletnie nie rozumiem, miec 5 obiadow miedzy 20.00 a 2.00 rano ???? kto
        normalny to przyjmie ????
        na swoim weselu mialam dwa cieple posilki (wesele od 20.00 do 5.00) plus owoce,
        zimne plyty i ciasta, a i tak polowa nietknieta....
        • olenka_a 4-5 17.05.07, 10:02
          Jeśli wesele jest całonocne to uważam, że co najmniej 4 posiłki powinny być.
          Ludzie się bawią, tańczą, wódkę piją. Lubią wtedy zjeść. U nas wesele będzie od
          19 do 5. Będą własnie 4 posiłki gorące. Moja mama martwi się, że o 1 za mało,
          ale powinno wystarczyć.
          Ja np. należę do gości, którzy lubią sobie podjeść na weselu. I moja rodzina
          też, chociaż ogólnie jesteśmy chudzi jak tyczki smile)) Tak więc sporo zależy od
          gości. Byłam już na takich weselach, gdzie po powrocie do domu musiałam jeść.
          Tylko to pamiętam po latach z tych imprez...
      • remifa26 Re: ja jednak 17.05.07, 10:10
        siog napisała:

> nie jestem i chyba nie bede w stanie zrozumiec polskiego wesela...
        > przeciez ile cieplych posilkow powinien jesc zdrowy normalny czlowiek w ciagu
        > dnia? 2-max.3.

Sama sobie odpowiedziałaś. Zdrowy normalny człowiek w ciągu dnia zje maksymalnie
        2-3 ciepłe posiłki. A ile zje zdrowy normalny człowiek ciepłych posiłków w ciągu
        dnia i nocy, tańcząc, pijąc wódkę itp., no chyba że u Was wesele trwa do godziny
        22:00, czyli do tej, o której przeciętny człowiek udaje się na spoczynekwink))
        • mna Re: ja jednak 17.05.07, 11:38
          remifa26 napisała:

> siog napisała:
          >
          > > nie jestem i chyba nie bede w stanie zrozumiec polskiego wesela...
          > > przeciez ile cieplych posilkow powinien jesc zdrowy normalny czlowiek w c
          > iagu
          > > dnia? 2-max.3.
          >
          > Sama sobie odpowiedziałaś. Zdrowy normalny człowiek w ciągu dnia zje
          maksymalni
          > e
          > 2-3 ciepłe posiłki. A ile zje zdrowy normalny człowiek ciepłych posiłków w
          ciąg
          > u
          > dnia i nocy, tańcząc, pijąc wódkę itp., no chyba że u Was wesele trwa do
          godzin
          > y
          > 22:00, czyli do tej, o której przeciętny człowiek udaje się na spoczynekwink))

Całkowicie zgadzam się z przemówcą. Tańcząc, siedzac za stołąmi i pijac alkohol
          pochłania się po prostu wiecej niż normalnie w ciagu dnia. Ponadto na weseklu
          są zawyczaj potrawy których nie ma sie na co dzien zarowno przekaski jak i
          dania ciepłe i to ludzi tez kusi do jedzenie wiecej. Powiem tylko ze my na
          naszym przyjęciu trwajacym do godz 22,00 podaiśmy oprócz dwudaniowego obiadu
          jeszcze kolację, a był i tort i lody a po zakonczniu kelnerzy spakowali nam tak
          niewiele pozostalosci że tylko starczyło na śniadanie dla nas i nocujących w
          domu gości (chociaz mama twierdziła że zostało tego więcej tylko kelnerzy
          zapakowali sobie) Ale fakt pozostaje faktem gdyby to byo wesele do rana
          należało by podać jeszcze ze 2 posiłi ciepłe jeden ok 1,00 kolejny nad ranem.
        • siog Re: ja jednak 17.05.07, 23:56

> Sama sobie odpowiedziałaś. Zdrowy normalny człowiek w ciągu dnia zje maksymalni
          > e
          > 2-3 ciepłe posiłki. A ile zje zdrowy normalny człowiek ciepłych posiłków w ciąg
          > u
          > dnia i nocy, tańcząc, pijąc wódkę itp., no chyba że u Was wesele trwa do godzin
          > y
          > 22:00, czyli do tej, o której przeciętny człowiek udaje się na spoczynekwink))

Rzadko ktore wesele trwa caly dzien i cala nocsmile
          Moje przyjecie nie konczy sie o 22smile
      • nionczka Re: ja jednak 17.05.07, 12:34
        Dlatego miedzy innymi nie lubie wesel. Bo zaklada sie, ze goscie przez 12 godzin
        jedza cieple posilki na zmiane z przekaskami i slodyczami nie zostawiajac czasu
        na trawienie. W ciagu normalnego dnia jem sniadanie, obiad (jednodaniowy) i
        kolacje. W weekendy obiad dwudaniowy i pozniej i wtedy najczesciej rezygnuje z
        kolacji. A na weselu mam dwudaniowy obiad z deserem, przekaski, ciasta,
        dwudaniowa koalcje z deserem, przekaski, ciasta... I potem nasze spoleczenstwo
        wyglada jak wyglda i czuje sie jak sie czuje. Smutna prawda sad
        • mna Re: ja jednak 17.05.07, 12:47
          No ale wesele jest dla przyjemnosci Młodych i gosci nie dla umartwiania się.
          Jeśli ktoś nie chce nie może nie musi jesć 4 dań. Są jednak tacy ktorzy moga
          sporo pochłonąć a alkohol wzmaga trawianie. Wydaje mi się tylko że nie powinno
          być tak ze dominujacym wspomnieniem z wesela ai ocieżłoci niestrawnosci ani
          jest jak wspomniano patrę postów wyżej uczucie głodu i to że po powrocie z
          niego wreszcie można sie było najeść z włąsnej lodowki. Nie są to miłe
          wspomnienia a każdy chcialby aby ocire mirli raczej miłe skojarzenia zwiazane z
          jego slubem i weselem.
    • warszawianka_slubna Re: Ile ciepłych posiłków? 18.05.07, 08:20
      ja bede miała 4 ciepłe posiłki.Mniej za to bede miała zimnych przystawek.Ciepłe
      dania ludzie zazwyczaj zjadają a zimne - jak wedliny w wiekszosci sie marnuja
      na stołach
    • stokrottka2 Re: Ile ciepłych posiłków? 18.05.07, 08:30
      4 w zupełności wystarczą. My mieliśmy dwa ciepłe posiłki - wesele trwało od 17
      do 3 - i wystarczyło.
    • kropeczka_01 Re: Ile ciepłych posiłków? 18.05.07, 09:09
      u mnie będą 3 posiłki. Planuje bowiem przyjęcie do godziny 2-3 a nie do
      baiłego rana. Bede miała na weselu wielu gosci w starszym wieku i na pewno
      padna juz koło 2

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka