gosc82 14.05.07, 13:53 Witam, mam pytanie o ilosc cieplych posilkow powinno byc na weselu? W miejscu w ktorym planujemy wesele w standardzie jest 4? Czy to nie za malo? Zastanawiam sie nad domowieniem jeszcze jednego posilku na cieplo. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
grisly Re: Ile ciepłych posiłków? 14.05.07, 13:57 zależy to głównie od tego o której się wesele zaczyna i o której kończy. Trudno w tym momencie, przy takiej il. danych autorytarnie stwierdzić, że masz wziąść jeszcze 1 posiłek, albo nie. Niektórzy zaczynają wesele o 15 i trwa do rana, a niektózy o 19 i kończą o 1/2 bo do tej godziny mają salę.. Odpowiedz Link Zgłoś
kamelia04.08.2007 Re: Ile ciepłych posiłków? 14.05.07, 14:39 cztery w zupełnie wystarczą. Nikt nie jest w stanie więcej pochłonąć. Odpowiedz Link Zgłoś
paulinkas24 Re: Ile ciepłych posiłków? 14.05.07, 15:21 My mamy 5. Chociaż zastanawiam się, czy to z kolei nie będzie za dużo, bo 30.06 może być ciepło (mam nadzieję) i nie wszyscy będą chceili jeść, jak jest gorąco. Wesele zaczyna się u nas o 19 a potrwa...tego nie wie jeszcze nikt, ale znając moich znajomych to wyjdą najwcześniej o 6-7 rano. Odpowiedz Link Zgłoś
nantu Re: Ile ciepłych posiłków? 14.05.07, 15:25 jejk a mnie sie wydaje ze to bardzo duzo..my mamy wesele w sierpniu, i o 16 obiad, i potem jeszcze 2 cieple posilki.wiec mysle ze po obiedzie bedzie jakos deser, potem ok 18-19 zimna plyta, pierwsza kolacja (czyli cieply posilek) ok 22 i druga kolacja (ostatni cieply posilek) jakos po polnocy..moim zdaniem w zupelnosci wystarczy.. Odpowiedz Link Zgłoś
mloda2008 Re: Ile ciepłych posiłków? 14.05.07, 15:27 Nasze wesele rozpocznie sie ok 19:30-20:00 w czerwcu, więc liczac posiłki co ok. 2 godziny i zabawę oczywiscie do białego rana czyli do ok 6:00 planujemy 5 posilków ciepłych tzn. pierszy posiłek składa sie z 2 dań np rosól/flaki i drugie i oprócz tego jeszcze "4 tury" Odpowiedz Link Zgłoś
kenzoania Re: Ile ciepłych posiłków? 14.05.07, 15:34 my mamy 4 i uważam, że to w zupełności wystarczy (mówię z perspektywy gościa bo ile można zjeść ? Jest jeszcze zimna płyta, ciasta, owoce...) Ślub mamy o 15. Odpowiedz Link Zgłoś
minerwamcg Re: Ile ciepłych posiłków? 14.05.07, 15:58 Myślę, że cztery to w sam raz. Odpowiedz Link Zgłoś
pannaxx Az tyle? 14.05.07, 16:05 Jeju dziewczyny, ale mnie zaskoczylyscie. My bedziemy miec tylko 2 ! Tzn obiad bedzie kolo 18 godz, potem bedzie deser i pozniej pojawia sie zimne zakaski i przed polnoca bedzie drugi cieply posilek, potem tort i tyle. Ale teraz to juz zaczelam sie zastanwiac, moze jeszcze jeden wcisnac? Ale pamietam, ze na weselach, na ktorych bylam zwykle bylo za duzo tych cieplych dan, goscie nie jedli, co najwyzej probowali i wszystko sie marnowalo... Odpowiedz Link Zgłoś
m.jadlowska Re: Az tyle? 15.05.07, 14:55 Dokladnie tak jest, ludzie nie są w stanie pochłonąć nieskończonej ilości ciepłych dać. Jak jest dużo ciepłych, to zimne przekąski pozostają nietknięte!! Odpowiedz Link Zgłoś
sierpniowa_julka Re: Az tyle? 16.05.07, 17:57 Nie przejmuj się - my też będziemy mieć dwa: kolację ok. 20 i grill ok. 22-23. I nie widzę potrzeby, by było więcej. Naprawdę nikt tego nigdy nie je (poza pierwszą ciepłą turą i może jeszcze barszczem czy inną zupą ok. 2)... Odpowiedz Link Zgłoś
enixx Re: Ile ciepłych posiłków? 15.05.07, 18:21 My mielismyczterodaniowy obiad + dwacieple posiłki. W zupełności wystarczyło, duzo jedzenia zostało. Nie przeceniajcie żołądkow gosci Odpowiedz Link Zgłoś
jarzynka17 Re: Ile ciepłych posiłków? 15.05.07, 18:22 u nas na weselu tez bedzie 4 posilki gorące i wydaje mi sie ze wystarczajaaco bo sa przekaski i inne pysznosc Odpowiedz Link Zgłoś
olgaaa1 Re: Ile ciepłych posiłków? 15.05.07, 18:37 My mamy 6 ciepłych posiłków + pieczony dzik, wesele od 19.30-20.00 do 6 rano Odpowiedz Link Zgłoś
mna Re: Ile ciepłych posiłków? 15.05.07, 18:38 Z punktu widzenia gościa uwazam ze latem 4 posiłki całkowicie wystarczą. Jeśli koniecznie chcecie poczęstowac 5-cioma to zadbajcie o to aby porcje ne były zbyt duże podawane w małych filiżnakach zamiast talerzy. Z takim "patentem" spotkałam sie na ostatnim wselu na którym byłam i wiele osób uznało że to odbry pomysł bo można było wszytskie ciełe dania zjeśc i jeszcze spróbować cos z zakasek i ciasta. Byłam też na takich na których już przy 3 wszyscy sie przejedli żle sie czuli i zapowiedż kolejnego dania przyjmowali z niechecia i wracały prawie nietknięte pólmiski że o zomnych zakaskach i ciastach nie wspomnę. ie należy wiec przesadzać w zadna stronę i od przybytku głowa nie boli ale można ostać niestrawnosci i ocięzałosci i żle sie czuć. Odpowiedz Link Zgłoś
emisia21 Re: Ile ciepłych posiłków? 16.05.07, 18:33 my mamy 6, slub na 18 wiec wesele zacznie sie ok 19 30 Odpowiedz Link Zgłoś
dr_kaczusia Re: Ile ciepłych posiłków? 16.05.07, 19:43 u nas wesele bylo od ok 20-5.00 mielismy w sumie 5 dan z czego: - pierwszy obiad z zupy i drugiego, - potem dwa dania cieple (chyba ok 22 i 2) - i nad ranem barszczyk z pasztecikami (ktorych do dzis kurka zapomniec nie moge tak pyszne byly ) wystarczylo w zupelnosci, do tego bylo duzo jedzenia na stolach, stol wiejski i owocowy, oczywiscie ciasta i tort. Moja tesciowa byla nawet zdania, ze za duzo tego wszystkiego Odpowiedz Link Zgłoś
dr_kaczusia Re: Ile ciepłych posiłków? 16.05.07, 19:48 mysle, ze 4 dania to tez w porzadku, ale wg mnie powinny one byc po prostu. Ludzie bawia sie roznie, wiec jedni sa glodni non stop (glownie panowie) i pochlaniaja jak leci co daja, a inni skubna na poczatku, potem opuszcza posilek i ok 2ej by cos dopiero zjedli. Wiec kazdy moze sobie wybrac co i kiedy je. Aaaa i nie zpaomnijcie o wersji dla wegetarian, sama sie kiedys tu klocilam, ze po co, ale okazalo sie, ze to zaden problem dla lokalu, a goscie byli milo zaskoczeni. My zaznaczylismy na wizytokwach kto jest wege i powiedzielismy obsludze wiec wiedzieli komu podawac. Odpowiedz Link Zgłoś
mala831 Re: Ile ciepłych posiłków? 16.05.07, 19:49 U nas oprócz obiadu będą 3 ciepłe posiłki Odpowiedz Link Zgłoś
zapominajka5 Re: Ile ciepłych posiłków? 16.05.07, 21:36 u nas jest obiad 2 daniowy + 3 ciepłe posiłki + pieczony prosiak. Fakt, że dużo jedzenia zostaje, ale musi być różnorodnie, bo nie wszyscy lubią to samo. Nie chciałabym, żeby ktoś z wesela wyszedł głodny Odpowiedz Link Zgłoś
siog ja jednak 16.05.07, 21:47 nie jestem i chyba nie bede w stanie zrozumiec polskiego wesela... przeciez ile cieplych posilkow powinien jesc zdrowy normalny czlowiek w ciagu dnia? 2-max.3. wiec nie rozumiem po co tyle cieplych posilkow w ciagu jednego wesela? wyzerka... Odpowiedz Link Zgłoś
vincentyna Re: ja jednak 16.05.07, 22:53 ja tez kompletnie nie rozumiem, miec 5 obiadow miedzy 20.00 a 2.00 rano ???? kto normalny to przyjmie ???? na swoim weselu mialam dwa cieple posilki (wesele od 20.00 do 5.00) plus owoce, zimne plyty i ciasta, a i tak polowa nietknieta.... Odpowiedz Link Zgłoś
olenka_a 4-5 17.05.07, 10:02 Jeśli wesele jest całonocne to uważam, że co najmniej 4 posiłki powinny być. Ludzie się bawią, tańczą, wódkę piją. Lubią wtedy zjeść. U nas wesele będzie od 19 do 5. Będą własnie 4 posiłki gorące. Moja mama martwi się, że o 1 za mało, ale powinno wystarczyć. Ja np. należę do gości, którzy lubią sobie podjeść na weselu. I moja rodzina też, chociaż ogólnie jesteśmy chudzi jak tyczki )) Tak więc sporo zależy od gości. Byłam już na takich weselach, gdzie po powrocie do domu musiałam jeść. Tylko to pamiętam po latach z tych imprez... Odpowiedz Link Zgłoś
remifa26 Re: ja jednak 17.05.07, 10:10 siog napisała: > nie jestem i chyba nie bede w stanie zrozumiec polskiego wesela... > przeciez ile cieplych posilkow powinien jesc zdrowy normalny czlowiek w ciagu > dnia? 2-max.3. Sama sobie odpowiedziałaś. Zdrowy normalny człowiek w ciągu dnia zje maksymalnie 2-3 ciepłe posiłki. A ile zje zdrowy normalny człowiek ciepłych posiłków w ciągu dnia i nocy, tańcząc, pijąc wódkę itp., no chyba że u Was wesele trwa do godziny 22:00, czyli do tej, o której przeciętny człowiek udaje się na spoczynek)) Odpowiedz Link Zgłoś
mna Re: ja jednak 17.05.07, 11:38 remifa26 napisała: > siog napisała: > > > nie jestem i chyba nie bede w stanie zrozumiec polskiego wesela... > > przeciez ile cieplych posilkow powinien jesc zdrowy normalny czlowiek w c > iagu > > dnia? 2-max.3. > > Sama sobie odpowiedziałaś. Zdrowy normalny człowiek w ciągu dnia zje maksymalni > e > 2-3 ciepłe posiłki. A ile zje zdrowy normalny człowiek ciepłych posiłków w ciąg > u > dnia i nocy, tańcząc, pijąc wódkę itp., no chyba że u Was wesele trwa do godzin > y > 22:00, czyli do tej, o której przeciętny człowiek udaje się na spoczynek)) Całkowicie zgadzam się z przemówcą. Tańcząc, siedzac za stołąmi i pijac alkohol pochłania się po prostu wiecej niż normalnie w ciagu dnia. Ponadto na weseklu są zawyczaj potrawy których nie ma sie na co dzien zarowno przekaski jak i dania ciepłe i to ludzi tez kusi do jedzenie wiecej. Powiem tylko ze my na naszym przyjęciu trwajacym do godz 22,00 podaiśmy oprócz dwudaniowego obiadu jeszcze kolację, a był i tort i lody a po zakonczniu kelnerzy spakowali nam tak niewiele pozostalosci że tylko starczyło na śniadanie dla nas i nocujących w domu gości (chociaz mama twierdziła że zostało tego więcej tylko kelnerzy zapakowali sobie) Ale fakt pozostaje faktem gdyby to byo wesele do rana należało by podać jeszcze ze 2 posiłi ciepłe jeden ok 1,00 kolejny nad ranem. Odpowiedz Link Zgłoś
siog Re: ja jednak 17.05.07, 23:56 > Sama sobie odpowiedziałaś. Zdrowy normalny człowiek w ciągu dnia zje maksymalni > e > 2-3 ciepłe posiłki. A ile zje zdrowy normalny człowiek ciepłych posiłków w ciąg > u > dnia i nocy, tańcząc, pijąc wódkę itp., no chyba że u Was wesele trwa do godzin > y > 22:00, czyli do tej, o której przeciętny człowiek udaje się na spoczynek)) Rzadko ktore wesele trwa caly dzien i cala noc Moje przyjecie nie konczy sie o 22 Odpowiedz Link Zgłoś
nionczka Re: ja jednak 17.05.07, 12:34 Dlatego miedzy innymi nie lubie wesel. Bo zaklada sie, ze goscie przez 12 godzin jedza cieple posilki na zmiane z przekaskami i slodyczami nie zostawiajac czasu na trawienie. W ciagu normalnego dnia jem sniadanie, obiad (jednodaniowy) i kolacje. W weekendy obiad dwudaniowy i pozniej i wtedy najczesciej rezygnuje z kolacji. A na weselu mam dwudaniowy obiad z deserem, przekaski, ciasta, dwudaniowa koalcje z deserem, przekaski, ciasta... I potem nasze spoleczenstwo wyglada jak wyglda i czuje sie jak sie czuje. Smutna prawda Odpowiedz Link Zgłoś
mna Re: ja jednak 17.05.07, 12:47 No ale wesele jest dla przyjemnosci Młodych i gosci nie dla umartwiania się. Jeśli ktoś nie chce nie może nie musi jesć 4 dań. Są jednak tacy ktorzy moga sporo pochłonąć a alkohol wzmaga trawianie. Wydaje mi się tylko że nie powinno być tak ze dominujacym wspomnieniem z wesela ai ocieżłoci niestrawnosci ani jest jak wspomniano patrę postów wyżej uczucie głodu i to że po powrocie z niego wreszcie można sie było najeść z włąsnej lodowki. Nie są to miłe wspomnienia a każdy chcialby aby ocire mirli raczej miłe skojarzenia zwiazane z jego slubem i weselem. Odpowiedz Link Zgłoś
warszawianka_slubna Re: Ile ciepłych posiłków? 18.05.07, 08:20 ja bede miała 4 ciepłe posiłki.Mniej za to bede miała zimnych przystawek.Ciepłe dania ludzie zazwyczaj zjadają a zimne - jak wedliny w wiekszosci sie marnuja na stołach Odpowiedz Link Zgłoś
stokrottka2 Re: Ile ciepłych posiłków? 18.05.07, 08:30 4 w zupełności wystarczą. My mieliśmy dwa ciepłe posiłki - wesele trwało od 17 do 3 - i wystarczyło. Odpowiedz Link Zgłoś
kropeczka_01 Re: Ile ciepłych posiłków? 18.05.07, 09:09 u mnie będą 3 posiłki. Planuje bowiem przyjęcie do godziny 2-3 a nie do baiłego rana. Bede miała na weselu wielu gosci w starszym wieku i na pewno padna juz koło 2 Odpowiedz Link Zgłoś