Dodaj do ulubionych

zaswiadczenie z usc

25.05.07, 12:14

"zaświadczenie z USC o braku okoliczności wykluczających zawarcie małżeństwa."
czy oni od reki to wypisuje.
i czy musze byc z narzeczonym przy tym.
czy kazde z soosbna sobei cos takiego zalatwia.
bo ja sie pogubilam.
poszlam sama ( bo tak ksiadz mi wyjanil - ze kazde z osobna moze ) a pani powiedziala ze razem mamy przyjsc.
z dowodai, mamy wpalcic 88 zl na konto.
i wtedy spiaszmey cos. to bedzie trwalo ok 30 minut.
moze ja cos pomieszalam. albo ona mnei zle zrouzumiala.
Obserwuj wątek
    • monitchka26 Re: zaswiadczenie z usc 25.05.07, 12:27
      Dzwoniłam do USC. Przychodzisz z nażeczonym do USC z dowodami osobistymi, i
      odbieracie zaświadczenie nic nie płacicie. Jeśli bierzecie ślub gdzieś indziej
      nić w mieście gdzie jest USC to musicie iść po odpisy aktów urodzenia (1
      sztuka - 22zł) i z tym po to zaświadczenie. Po ślubie sporządza się jakiś akt
      małżeństwa czy cos takiego i wtedy placisz 84zł na konto.
      • shameeka Re: zaswiadczenie z usc 25.05.07, 12:29

acha.
        czyli te 84 zl za sporzadzanie aktu
        a mozliwe zeby ona od razu chciala sporzadza taki akt??
        do slubu niecale 2 miesiace zostaly??
        bo ja juz nie wiem co mam robic. czy placic czy nie.
        • olenka_a Re: zaswiadczenie z usc 25.05.07, 12:39
          My z nzrzeczonym poszliśmy razem, bo oboje "należymy" do tego samego usc. Od
          ręki wydano nam zaświadczenie o braku przeszkód w zawarciu związku
          małzeńskiego. My bierzemy ślub konkordatowy, więc w tymi naszymi oświadczeniami
          podpisanymi przed kierownikiem usc idziemy do kościoła. Od razu zapłaciliśmy 84
          zł za sporządzenie aktu małżeństwa po slubie. Ksiądz ma 10 dni na przesłanie
          dokumantów do usc, a my po 10 dniach mamy iść do usc po akt małzeństwa smile
          • shameeka Re: zaswiadczenie z usc 25.05.07, 12:43
            ok dziekuje bardzo smile za informacje.
            pojde ze swoim narzeconym smile a zaplacic i tak zaplace. bo nie ominie mnie to. smile
            Pozdrawiam..
      • pomidorekk Re: zaswiadczenie z usc 25.05.07, 12:30
        to chyba nie tak...
        idzesz z narzeczony wraz z odpisami waszych aktów urodzenia do usc najbliższego
        i tam wypełniacie 3 druczki i je składacie wraz z potwierdzeim wpłaty na konto
        USC (84 zł chyba właśnie). po 4-5 dniach zaświadczenie jest do odbioru ( może
        przyjść jedno z was po nie)
    • monia_look Re: zaswiadczenie z usc 25.05.07, 12:29
      Dokument jakiego potrzebujesz wypisują od ręki i kosztuje to ok 20-30pln. Jak
      najbardziej możesz isć sama...Narzeczony do niczego nie będzie Ci potrzebny.

To o czym piszesz poźniej to już dokument jaki się spisuje przed zawarciem
      związku małżeńskiego w USC i wtedy musisz iść z narzeczonym do USC w którym
      będziecie brać ślub. Na takim spotkaniu zapoznajesz się z prawem, oświadczasz
      jakie nazwisko przyjmiesz itp.

To są dwie zupełnie różne rzeczy.

Pozdrawiam.
      • shameeka do monia_look 25.05.07, 12:30
        kiedy takei cos sie spiuje???

monia_look napisała:

> Dokument jakiego potrzebujesz wypisują od ręki i kosztuje to ok 20-30pln. Jak
        > najbardziej możesz isć sama...Narzeczony do niczego nie będzie Ci potrzebny.
        >
        > To o czym piszesz poźniej to już dokument jaki się spisuje przed zawarciem
        > związku małżeńskiego w USC i wtedy musisz iść z narzeczonym do USC w którym
        > będziecie brać ślub. Na takim spotkaniu zapoznajesz się z prawem, oświadczasz
        > jakie nazwisko przyjmiesz itp.
        >
        > To są dwie zupełnie różne rzeczy.
        >
        > Pozdrawiam.
        • monia_look Re: do monia_look 25.05.07, 12:38
          Zaznaczam że my bierzemy ślub cywilny i wyglądało to tak.
          Ślub bierzemy w urzędzie w miejscu z którego pochodzę i tam jest mój akt
          urodzenia. W związku z tym nie musiałam starać się o jego odpis. Narzeczony
          musiał pojechać do swojego USC i wziaść odpis. Dostał to od ręki. Teraz już
          zgłupiałam czy coś płacił czy nie. Wiem że płacił coś za odpis aktu małżeństwa
          z adnotacją o rozwodzie. To chyba kosztowało te 20-30zeta.
          Potem musieliśmy pojechać do USC gdzie bierzemy nasz ślub (czyli do tego
          mojego) i tam ustaliliśmy szczegóły odnośnie daty i godziny, potem wpłaciliśmy
          koło 80pln opłaty skarbowej, zapoznaliśmy się z prawem dotyczącym Związku
          małżeńskiego, odpowiedzieliśmy na parę pytań dotyczących wykształcenia itp.
          Następnie podpisaliśmy dokument w którym ja oświadczałam jakie będę nosić
          nazwisko. Tu trzeba było iść we dwoje bo to już jest deklaracja zawarcia
          związku małżeńskiego.

Jeśli poszłaś do USC do którego "należysz" to faktycznie mogłaś usłyszeć że
          macie przyjść razem bo wtedy nie ma potrzeby abys brała taki odpis. Nie wiem
          jak to jest z kościelnym. Może ksiądz tego potrzebuje...
      • armstrong82 Re: zaswiadczenie z usc 25.05.07, 12:32
        My musieliśmy być razem.Składa się podpisy na jednym dokumencie.potrzebowaliśmy
        dowodów osobistych i dowodu wplaty 84zl na konto urzedu w rejonie ktorego
        bierzemy slub.Narzeczony urodzony w innym mieście musiał miec odpis aktu
        urodzenia z potwierdzeniem wplaty oplaty skarbowej.
    • librea Re: zaswiadczenie z usc 25.05.07, 12:32
      do wydania takiego zaświadczenia jesteście potrzebni oboje z dowodami, aktami
      urodzenia i pieniędzmi, 80-100zł. nie pamiętam.
      • memphis90 Re: zaswiadczenie z usc 26.05.07, 17:50
        A jeśli mieszkamy w innych miastach? Każde może isć oddzielnie? Do dowolnego
        USC? Bo też już sie pogubiłam...
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka