monia2111 27.05.07, 17:47 Witajcie, mam pytanie czy ta spowiedź przedślubna jest szczególnie inna od pozostałych? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
anetina Re: Spowiedź przedślubna 27.05.07, 17:49 tak, inna ksiądz kazał się nam dokładniej do tej spowiedzi p-rzygotować a tym bardziej księdzu powiedzieć, że jest to właśnie spowiedź przedslubna my musimy iść, ale jakoś tak ... brak czasu Odpowiedz Link Zgłoś
monia2111 Re: Spowiedź przedślubna 27.05.07, 18:01 To dziękuję za informacje, bo za 50 min będę już w konfesjonale Odpowiedz Link Zgłoś
strzygula Re: Spowiedź przedślubna 27.05.07, 17:49 trzeba na poczatku spowiedzi powiedziec ze to przedslubna i slyszalam ze ona jest z calego zycia tak jakby. ja nie zauwazylam roznicy miedzy ta a inna spowiedzia Odpowiedz Link Zgłoś
anetina Re: Spowiedź przedślubna 27.05.07, 17:50 ale z drugiej strony - jak może być z całego życia? jeśli do tej pory były spowiedzi i rozgrzeszenia Odpowiedz Link Zgłoś
strzygula Re: Spowiedź przedślubna 27.05.07, 17:53 chodzi o to ze nie spowiadasz sie z czasu od ostatniej niedzieli tylko robisz podsumowanie calego zycia bo po slubie tak jakby zaczynasz nowe zycie. nie umiem tego wytlumaczyc. roznie w roznych kosciolach jest a nam ksiadz i tak powiedzial ze to jest kwestia naszego sumienia i nie bedzie nas nikt pilnowal jak dzieci do pierwszej komunii Odpowiedz Link Zgłoś
anetina Re: Spowiedź przedślubna 27.05.07, 17:58 rozmawialiśmy na naukach z księdzem o tym na pytanie zadanena naukach, z czego mamy się spowiadać odpowiedź - mamy się spowiadać, z tego, co zdarzyło się po ostatniej spowiedzi z tego, co jest na bieżąco a nie z tego, z czego już się jakiś czas temu spowiadaliśmy Odpowiedz Link Zgłoś
strzygula Re: Spowiedź przedślubna 27.05.07, 18:00 potwierdza sie ze co ksiadz i parafia to inna wersja Odpowiedz Link Zgłoś
grisly Re: Spowiedź przedślubna 27.05.07, 17:50 Tak, jest przedślubna. Więcej szczegółów po wpisaniu do wyszukiwarki (na górze gł. strony forum) hasła 'spowiedz przedślubna', na pewno dowiesz się tego co CIę interesuje, bo temat jest często wałkowany. Odpowiedz Link Zgłoś
kakki13 Re: Spowiedź przedślubna 28.05.07, 11:48 Zaleca się aby była to spowiedz "z całego życia" (chodzi o ogólna postawę wobec wiary, kościoła, życia etc.), ale nie ma takiego obowiązku - zależy to od Młodych. Moja nie była. Do tego ksiądz połowy nie słuchał (głównie tego, że jest to spowiedz przedślubna) i potem zadał mi pyt do której klasy chodzę i co to za kartką, którą daję mu do podpisu... Odpowiedz Link Zgłoś
kasia-k Re: Spowiedź przedślubna 28.05.07, 11:56 kakki13 napisała: > zadał mi pyt do której klasy chodzę i co > to za kartką, którą daję mu do podpisu... dobre Odpowiedz Link Zgłoś
grisly Re: Spowiedź przedślubna 28.05.07, 11:58 kasia-k napisała: > kakki13 napisała: > > zadał mi pyt do której klasy chodzę i co > > to za kartką, którą daję mu do podpisu... > > dobre Może w maju ma w 90% spowiedzi komunijne i rocznicowe Odpowiedz Link Zgłoś
pomidorekk Re: Spowiedź przedślubna 28.05.07, 12:01 niestety tyle mam na sumienu, że nawet bym się ucieszyła jakbym trafiła na przygłuchego księdza Odpowiedz Link Zgłoś