Dodaj do ulubionych

Made in China czemu się wszyscy tak złoszczą

14.06.07, 21:12
Sory wielkie że zaczynam nowy wątek ale tak obserwuje forum i wszystkich szlak
trafia o metke made in china, no cóż każdy chce zarobić więc szyją tam gdzie
jest najtaniej, ale żeby te suknie z metką made in china były jakieś nie wiem
poczwarne ale one jak się na nie patrzy są piękne, takie jak na fotkach w
katalogach, ja nie kumam przecież metki nikt nie zobaczy goście nie będą
sprawdzać czy suknia made in china czy made in itally. Chyba że wiele z Pań
najchętniej by na plecy nakleiło metke a obok paragon z ceną podkreśloną na
czerwono żeby wszystkim przyszpanować, wtedy to ma znaczenie gdzie szyta. Moja
koleżanka miała suknie kupioną w madonnie made in china przeszalała cała noc
potem pożyczyła jeszcze 2 koleżankom i suknia ani nie poszła w szwach ani nic
wygląda super więc nie rozumiem o co tyle krzyku z tym made in china, może mi
ktoś racjonalnie to wyjaśnić
Obserwuj wątek
    • magalak Re: Made in China czemu się wszyscy tak złoszczą 14.06.07, 21:16
      może są takie dziewczyny, które zważają na produkty i nie kupują tych, które
      zostały wyprodukowane za pomocą taniej siły roboczej. Sama tego unikam, choć
      szczerze mówiąc nie jest to łatwe zadanie.
      • piera16 Re: Made in China czemu się wszyscy tak złoszczą 14.06.07, 21:20
        Praktycznie w polsce co by się nie wzieło do ręki made in china, np płaszcz zary
        za 350 złotych made in china spodnie armaniego za 340 euro made in china więc ja
        się już do tego przyzwyczaiłam czasami jest tak że jest metka made in Poland a
        pod tym małym druczkiem że jednak made in china, no cóż trudno jest wyprzeć
        chiński rynek bo coraz bardziej szanowane firmy tam szyją i chyba przyjdzie nam
        się z tym pogodzić
      • asiek831 Re: Made in China czemu się wszyscy tak złoszczą 15.06.07, 12:34
        Niestety prawda jest taka, że kupujesz chińskie rzeczy o wiele częściej, niż Ci
        się wydaje. Jeśli chodzi o ubrania, to sprawa jest prosta bo można spojrzeć na
        metkę. Ale jeśli np. kupujesz kosmetyki, to prawie na bank kupujesz jakiś wyrób
        chińskiej taniej siły roboczej - baaardzo dużo kosmetyków pakowanych jest w
        chińskie opakowania.
        mójsuwaczek
    • mayagaramond Re: Made in China czemu się wszyscy tak złoszczą 14.06.07, 21:18
      Ja wyjasnie, choc powinnam dalej tlumaczyc ta cholerna umowe...
      No nic ad rem: ja do chinskiej metki nic nie mam, tym bardziej, ze wiekszosc
      ciuchow jest wlasnie made in asia. Moja "hiszpanska" sukienka tez byla na 100
      szyta w Chinach (jeszcze nie obejrzalam metki). Problem zaczyna sie, gdy pani w
      salonie mowi ci, ze suknia jest szyta w Hiszpanii/Wloszech (dlatego taka droga),
      ty kupujesz, placisz. A pozniej stwierdzasz, ze to nie Hiszpanie tylko Chiny.
      Czy to nie jest "umyślne wprowadzenie konsumenta w błąd "?
      • piera16 Re: Made in China czemu się wszyscy tak złoszczą 14.06.07, 21:25
        Ekspedientki nie robią tego z własnej woli to jest często pomysł z wyższych
        stołków, ale oni się nigdy do tego nie przyznają, kiedyś anazlizowałam rynek
        sukien ślubnych gdyby suknie były szyte w hiszpani i wszyscy chcieli na tym
        zarobić to niestety nie stać by było prawie nikogo. Wiem że 5 tysięcy za suknie
        to dużo ale jednak materiał kosztuje szycie kosztuje pośrednik kosztuje
        utrzymanie sieci salonów kosztuje oni sukniami na to zarabiają, z jednej strony
        5 tysięcy dużo ale jak moja koleżanka chciała szyć u włoskich krawcowych to
        wyszło na przeliczenie 17 tysięcy za suknie no cóż to jest dopiero cena ale
        wtedy by była made in itally
    • inkageo Re: Made in China czemu się wszyscy tak złoszczą 14.06.07, 21:53
      Mnie poinformowano, że suknia jest szyta w Chinach, więc wiedziałam co kupuję i
      mogłam rozważyć, czy za tą cenę jest to dla mnie dobra decyzja. Gdyby ktoś
      wprowadził mnie w błąd, też byłabym zła...
    • inkageo Re: Made in China czemu się wszyscy tak złoszczą 14.06.07, 21:57
      Wiedziałam też, że nikt nie szyje sukni na moje wymiary tylko jest zamawiany
      najbardziej zbliżony do mojego rozmiar, a śmiać mi się chce, gdy dziewczyny
      wypisują na allegro "sukienka była specjalnie dla mnie szyta w Hiszpanii..."...
      Same tego nie wymyśliły, ktoś im musiał tak powiedzieć...
    • piera16 Re: Made in China czemu się wszyscy tak złoszczą 14.06.07, 23:04
      Ja dziś szukam ubrań lnianych ale o zdziwienie one też made in china
      • napolnoc Re: Made in China czemu się wszyscy tak złoszczą 14.06.07, 23:11
        hehe, a ja swoja kiecke kupilam w malym butiku rumunskim i mam na metce "made in
        england" i wiem od wlasciecielki, ze to prawda, bo ona ma tam swoj drugi butik,
        hehe, tylko ze suknia ma ze 3 lata, ale nie to lata big_grin
        • piera16 Re: Made in China czemu się wszyscy tak złoszczą 14.06.07, 23:14
          No w sumie i tak też można
    • piera16 Re: Made in China czemu się wszyscy tak złoszczą 14.06.07, 23:10
      komp szaleje
    • sisigma Re: Made in China czemu się wszyscy tak złoszczą 15.06.07, 10:41
      Ja unikam takich produktów ponieważ nie chcę wspierać reżimów totalitarnych i
      niewolnictwa.
      Czasami udaje się tego uniknąć czasami nie. Światowi, wielcy i tzw. renomowani
      producenci szyją hurtowo w chinach. Stać ich na zlecenia pośrednictwo i
      transport. Rodzimi, krajowi nie zarobią szyjąc wielkie ilości ale dopłacając na
      transport i pośredników. Dlatego im bardziej "markowy" ciuch kupujecie tym
      większe prawdopodobieństwo, że szyły go 10-letnie chińskie dziewczynki zamiast
      biegać po podwórku i grać w klasy.
      • heather4 Re: sisigma - otóż to 15.06.07, 13:17
        jeśli ktoś ma choć odrobinę świadomości o obozach pracy w Chinach i łamaniu tam
        praw człowieka to wybór jest prosty. Mimo, że znalezienie artykułów nie
        produkowanych w Chinach nie jest takie łątwe, jakby się wydawało - jeśli się
        chce to można.
        • inkageo Re: sisigma - otóż to 15.06.07, 13:21
          Serio uważasz, że gdybyśmy się wszyscy wypieli na produkty z Chin, to ludziom
          tam żyłoby się lepiej? Bez pracy i chleba?
          • heather4 Re: sisigma - otóż to 15.06.07, 16:08
            nie, ja po prostu jestem przeciwna łamaniu praw człowieka, i nie zamierzam tego
            finansować z własnej kieszeni smile
    • kocurki_dwa Bo.. Made in China 15.06.07, 10:45
      wszystkim kojarzy się z tanimi podkoszulkami ktore rozciągaja się i prują po 2
      -3 praniu i tenisówkami w którch odparzano sobie stopy na lekcjach w-fu
      a tak naprawdę to chodzi tylko o to ze nie pisze nazwisk projektantów bo suknia
      hiszpańska kojarzy się z prywatnym salonem mody gdzie panie w chałatach al'a
      woźna szyją ślubne mundurki.
      Prawdą jest bo wszystko co made in china kojarzy się z tandetą
      a tak naprawdę prawie wszytsko co mamy w szafach jest włąsnie tej produkcjismile
    • golinda Re: Made in China czemu się wszyscy tak złoszczą 15.06.07, 12:41
      dla tych co nie wiedzą:
      ciuchy Armaniego, Gucci etc. też szyją w Chinach smile
    • ashton Re: Made in China czemu się wszyscy tak złoszczą 15.06.07, 12:51
      Ja się nawet nad tym nie zastanawiałam. Miałam kieckę z polskiej pracowni,
      metkę wszyli swoją firmową, a komu to dali do uszycia to nie wiem wink
    • minerwamcg Re: Made in China czemu się wszyscy tak złoszczą 15.06.07, 13:47
      Dlaczego jestem na nie:
      1. Obozy pracy, niewolnicza praca dzieci, te rzeczy.
      2. Nie mam zamiaru wspierać rozwoju gospodarczego państwa, gdzie panuje
      totalitarny ustrój. Totalitarne giganty są niebezpieczne, przekonaliśmy się.
      3. Jakość rzeczywiście bywa do luftu.

Dlatego moją suknię szyła krawcowa spod Krakowa i jej trzy pomocnice. Żadna nie
      miała skośnych oczu smile
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka