Dodaj do ulubionych

co powiecie na ten filmik z wesela?

28.06.07, 14:03
www.youtube.com/watch?v=Q_9IrGi8QS8

wesele po ślubie cywilnym smile.
Obserwuj wątek
    • vidmark Re: co powiecie na ten filmik z wesela? 28.06.07, 15:02
      Pisząc obiektywnie, napiszę tak:

- film "do przyjęcia" przez naprawdę małowymagającego klientasmile

A teraz to co mi się nie podoba:

- brak właściwego kadrowania.
      Proszę zwrócić uwagę, że kadr praktycznie cały czas jest zapełniony w 50%-achsad.
      Mi akurat to przeszkadza a wręcz razi w oczy (nie wiem może zboczenie zawodowe)
      ale po co mi oglądać pustą przestrzeń. Należy pamiętać, że dobry kadr to
      podstawa. Niejedna z Pań tam występujących chciałaby się obejrzeć od stóp do
      głów, tymczasem takiego ujęcia nie zobaczyłem. Brak bogatych planów, brak
      improwizacji. Należy pamiętać, że kadr to nie tylko ludzie... zupełny brak
      planowania ujęć, zbliżeń.

- brak stabilizacji, głównie poziomej. Kamera sprawia wrażenie, że jest smagana
      porwistym wiatrem.

- brak opanowania kamery.
      co prawda mamy wszystko w "tzw starym filmie", który ma tą właściwość, że wiele
      maskuje. Natomiast ciemne twarze na tle okna sugerują pracę operatora na
      typowych ustawieniach AUTO. Osoby na tle okna i większej kompensacji światła na
      drugim planie są niedoświetlonesad

- jeśli chodzi o muzykę w tle (dla mnie jest OK) lecz podejrzewam, że wielu
      osobom się nie spodoba, jest trochę smutna.

To chyba tylesmile
      • stworzenje Re: co powiecie na ten filmik z wesela? 28.06.07, 15:09
        a co powiesz na temat samego montazu?
        bo z tego co wiem, to ten filmik krecony byl z aparatu cyfrowego ktory ma
        funkcje nagrywania filmu, filmiki z owego sprzetu byly krotkie po 2-3min.w
        kiepskiej jakosci wiec osoba, ktora skladala ten material miala zrobic to
        tak,zeby troche jakość kiepska zatuszowac,wiec decyzja padla na stary film.
        • vidmark Re: co powiecie na ten filmik z wesela? 28.06.07, 15:21
          Wiesz jeśli chodzi o oglądanie z netu to z założenia wiadomo, że wielkość
          (rozdziałka) jest niewielka coby łatwo dało się to obejrzeć przez internautęsmile

Co do montażu filmików z aparatu, no cóż myślę, że nic lepszego się nie da
          zrobić jak wogóle to połączyćsmile Nie można kontrolować ujęć, które się filmuje,
          nie ma transfaktora pod kciukiem, ani pierścienia focussad Praktycznie nie ma
          żadnej kontroli nad obrazkiemsad

jako pokazówka z imprezy wg mnie może być, natomist trudno oczekiwać od takiej
          techniki walorów artystycznychsmile
          • stworzenje Re: co powiecie na ten filmik z wesela? 28.06.07, 18:04
            no to racja bo jak krecic film z aparatu ktory ma funkcje robienia filmu, hehe.

• sputnik_sweetheart Re: co powiecie na ten filmik z wesela? 28.06.07, 21:43
              A mi się podobasmile Fajna muzyczka, kadry do przyjęcia-miła scenka z dziewczynką
              i gołębiami. Trochę by mi większe szaleństwo (tańce) pod koniec pasowały...sama
              nie wiem, klimat "Amelii"smile))
              • stworzenje no sie ujawniam :-) 28.06.07, 23:40
                ten film robilam ja,wlasciwie montowalam tylko,bo na slubie mojej siostry
                robilam fotki,wiec trudno zeby tez robila film smile,a film krecil ot tak sobie
                samz siebie brat Mlodego z aparatu cyfrowego wiec jakos mowi sama za siebie i
                siostra dala mi te krociutkie scenki moze 4 ich byly po 5 minut z porosba: czy
                da sie cos z tym zrobic? wiec zroiblam tak jak widac, ze niby stary film,co by
                jakosc zatuszowac,a muzyka z Amelii oczywiscie,bardzo mi podpasowala harmonia do
                tego pana ktroy tutaj na niej gra smile.

P.S. Zajmuje sie wlasnie montazem,kreceniem,roznych filmow,teledyskow, robilam
                na obrone mgr tez takowe smile.
                • vidmark Re: no sie ujawniam :-) 29.06.07, 09:49
                  Dobrze jest ! smile

mam nadzieję, że nie stracisz tej "zajawki" do montażu i pokażesz nam w
                  przyszłości coś jeszcze spod twojej rączkismile
                  • stworzenje Re: no to sie ujawniam :-) 29.06.07, 10:30
                    pokaze,na pewno,za 3 tygodnie bede krecic kolgedze-tym razem i ja krecic i potem
                    skladac film, oprocz tego nasz wlasny slub we wrzesniu tez chce zlozyc,tylko
                    ktos musi mi sfilmowac,bo sama siebie nie dam rady nagrac big_grin.
                  • stworzenje cos innego 29.06.07, 10:31
                    stage6.divx.com/user/VitosX/video/1177078/Namiot-(Music-Video-by-Agnieszka-Cie%C5%9Bla)

a to juz inna moja produkcja,ale nie weselna smile.
                • adrian4u Re: no sie ujawniam :-) 29.06.07, 11:45
                  Stworzonko,

Skoro "film" był robiony cyfrówką, więc nie będę się przypinał do kadrowania i
                  przewalania światła/kontrastów, za to napisze coś o samej technice:
                  - dobór muzyki dla mnie jest OK - ale zwróć uwagę, jak rozwija sie temat
                  muzyczny - od spokojnego, oszczędnego aż po finał
                  - niestety nie ma tego kompletnie w warstwie wizualnej.....
                  - montarz niestety chaotyczny, kompletny brak synchronizacji między dźwiękiem a
                  obrazem - aż się prosi o dostosowanie scen i dynamiki filmu do dynamiki
                  muzyki...
                  - w związku z powyższym - błagam, nie chwal się, że montujesz teledyski smilesmilesmile

i dalej:
                  - do "dosmaczenia" filmu mogłaś zrezygnować z ustawie domyślnych fektu, zamiast
                  tego: zjechać z wściekłego koloru w stronę b/w - zmienić hue/saturację; ustawić
                  efekty porysowanej kliszy na max. 50%; wrzucić efekt "ziarna", żeby zatuszował
                  niedoskonałości aparatu....

no a poza tym - OK smile

pozdrawiam,

Adrian
                  • stworzenje Re: no sie ujawniam :-) 29.06.07, 14:19

> - w związku z powyższym - błagam, nie chwal się, że montujesz teledyski smilesmilesmile

co do tego sie nie zgodze,sam wykladowca lodzkiej filmowki ocenial moje prace na
                    obronie wiec jednak cos widzial w filmach skoro 5 mi wystwial,hehe.
                    ale co gust to gust, takie teskty przydalby by sie bardzo niejednym
                    "profesjonalistom" ktorzy to maja stronki na necie z filmami z wesela ze montuja
                    15 lat,a to sa takie kicze,ze moi koledzy studenci za glower sie lapali i za to
                    kurde biora jaka gruba kase,

nie mowie ze jastem jan,ale poprzestawac na tym nie bede, skladam rozne rzeczy
                    ten film byl robiony w 2004 roku.
                    • stworzenje do adrian4u 29.06.07, 14:24
                      zerknij na tych "profesjonalistow" ja sie zalamalam smile

foto-wideo.pl/

nad moimi produkcjami zamierzam dalej pracowac smile.Ale dziekuje za wszelkie uwagi.
                      • sputnik_sweetheart Re: do adrian4u 29.06.07, 14:34
                        łoł, naprawdę ....
                        A ja jeszcze raz obejrzałam ten filmik z Wesela i naprawdę podoba mi się,
                        klimatyczny i ma coś w sobie.
                        "Namiot" już trochę nie w moim guście-nie ta muzyka i te efekty specjalne
                        zakręcenia obrazu nie w moim stylu...
                        Ale dlaczegóż miałabyś rezygnować z twórczości? bo Ci ktoś coś napisał?wink
                        • stworzenje Re: do adrian4u 29.06.07, 14:57
                          nie, nie zamierzam,adrian4u tez mial prawo wyrazic swoje zdanie smile,za trzy
                          tygodnie bede robic film koledze na weselu smile.
                          • vidmark Re: do adrian4u 29.06.07, 21:59
                            za trzy
                            > tygodnie bede robic film koledze na weselu smile.

smile))

tylko zamiast aparatu cyfrowego zabierz ze sobą kamerę smile))

pozdr
                            • stworzenje do vidmark :-) 29.06.07, 22:56

>
                              > tylko zamiast aparatu cyfrowego zabierz ze sobą kamerę smile))
                              >

Wezme wezme kamere smile, pisalam wyzej,ze ja dostalam tylko ten material
                              nagrywany cyfrowka przez brata Mlodego smile,a ja robilam wtedy innym aparatem
                              tylko fotki.
                          • adrian4u Re: do adrian4u 10.07.07, 15:05
                            No właśnie - nie napisałem, że masz rezygnować - co to, to nie smile
                            Wręcz przeciwnie - walcz dalej smiałosmile

I moja krytyka nie tyle była krytyką, co bardziej garścią malutkich
                            podpowiedzismile
                            co prawda od jakiegoś czasu nie montuję obrazków, bo nie mam na to czasu, ale
                            pomijając muzykę, to zajmuję się grafiką, słowem - i filmem czasem. Dlatego
                            wyraziłem tylko to, co moim skromnym zdaniem warto poprawić smile

I nie napisałem, że jest źle, do bani, i "siadaj dwója" big_grinbig_grinbig_grinbig_grin

pozdrawiam serdecznie,

Adrian
    • sensiblue Re: co powiecie na ten filmik z wesela? 29.06.07, 14:38
      podoba mi się... smile))
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka