divaa 03.07.07, 15:25 Minął juz miesiąc od slubu a ja do tesciowej nadal nie iwem jak sie zwracac, na razie mowie bezosobowo ,ale ile tak mozna?? Mysle ze jak juz to bede mowia przez pani, bo jakos nigdy mi nie zaproponowała zebym mowiła mamo, ale głupio tak jakos "pani" Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
ashton Re: jak sie zwracać do tesciowej?? 03.07.07, 15:30 W sumie to chyba z jej strony powinna wyjść inicjatywa co do ustalenia, jak ją zwać? Ale jeśli masz odwagę i przede wszystkim chęć, to sama zacznij mówić "mamo" - mój Mąż tak zrobił, rodzice się skrzywili ale nie oponowali, więc tak zostało. Odpowiedz Link Zgłoś
golinda Re: jak sie zwracać do tesciowej?? 03.07.07, 15:30 to proste: "teściowo, ty stary rowerze!" DD Odpowiedz Link Zgłoś
uccellino Już Ci ktoś na tym forum pisał, że chamka... 03.07.07, 15:36 ...jesteś??? ) Moim zdaniem autorka wątku nie musi na nic czekac, tylko może zacząć mówić albo "mamo" albo po imieniu - jak jej wygodniej. Ślub zwalnia z paniowania - nie trzeba dalszych ceregieli. Odpowiedz Link Zgłoś
b.jaga my już 3 lata po ślubie 03.07.07, 15:41 i ja dalej mówię bezosobowo albo drogi teściu/teściowo. Moi rodzice ślubnemu zaproponowali od razu przejście na ty a mamę i tatę to ja już mam, dziękuję, wystarczy mi po jednym egzemplarzu... Odpowiedz Link Zgłoś
golinda Re: Już Ci ktoś na tym forum pisał, że chamka... 03.07.07, 15:58 tak, strasznie się przejęłam współczuję tym bez poczucia humoru i dystansu do siebie Odpowiedz Link Zgłoś
sub69 Re: jak sie zwracać do tesciowej?? 03.07.07, 15:49 Teściowo Ty stary rowerze. Pedałów Ci tylko brak. Pedały się jakoś dobierze...Pojadę na tobie w świat;DDD Odpowiedz Link Zgłoś
sub69 Re: jak sie zwracać do tesciowej?? 03.07.07, 15:52 a co ja mam powiedzieć...gdyby moja przyszła teściowa była mamą mojego narzeczonego a nie macochą to bym mówiła mamo, a tak...pewnie będę się bezosobowo zwracać Odpowiedz Link Zgłoś
uccellino W tym wypadku tym bardziej po imieniu. 03.07.07, 16:13 On pewnie tak właśnie mówi? Ludzie po to mają imiona, aby ich używać. Odpowiedz Link Zgłoś
bystra_26 umówić się 03.07.07, 16:14 Według mnie większość teściowych OCZEKUJE, że będzie się do nich zwracać "mamo". To jakiś atawizm - jakby słowo miało od razu kreować superbliskość taką jak ma matka z niemowlakiem. Może niektóre to nobilutuje? Może to sposób na zaczarowanie rzeczywistości - skoro jestem dla połowki mego dziecka MAMĄ, to powinna się ona liczyć z moim zdaniem? Z teściami (mężczyznami) jest chyba łatwiej. Ja próbuję unikać tego "mamo" jak się da, ale formy bezosobowe też są ekwilibrystyką, bo wiem, czego teściowa oczekuje i próbuję to ominąć. Według mnie nie wypada, żebym sama zaproponowała mówienie po imieniu. Maż szwagierki musiał się przemęczyć 2,5 roku i dopiero dostał zgodę na forme partnerską, a teściową mam w porządku. Chyba przy najbliższej wizycie, trzeba będzie o tym szczerze pogadać. To jest rowiązanie, by kazda ze stron znała zdanie drugiej i wypracować jakiś rozsądny kompromis. Odpowiedz Link Zgłoś
bystra_26 alergia 03.07.07, 16:17 Niestety czasami wymagania teściowych widać jak na dłoni - dostają alergię na pani czy teściowo, a przy formach osobowych wtrącają słodkim głosikiem "Jakbyś powiedział/a "mamo", to by Ci było dużo prościej." Odpowiedz Link Zgłoś
memphis90 Re: alergia 03.07.07, 18:24 Ech, a moja mama nawet chce, zeby mój kochany mówił do niej po imieniu- a on, biedak, się krępuje... Zobaczymy, jak to wszystko skończy się po ślubie Odpowiedz Link Zgłoś
uccellino Ojej! Ja mam takich paskudnych teściów... 03.07.07, 16:19 ...(szczególnie jego), a NIE MÓWIENIE do nich "mamo" i "tato" wymaga ode mnie wysiłku i pilnowania się, bo w myślach od dawna są mamą i tatą (w ułamku sekundy w mózgu zachodzi taka operacja: "uwaga, teraz będę mówić do mamy - trzeba powiedzieć: pani" ))). Może to kwestia długości trwania związku...? Odpowiedz Link Zgłoś
aramisek Re: Ojej! Ja mam takich paskudnych teściów... 03.07.07, 20:41 jezeli chodzi o mnie to najpierw bylo bezosobowo od nas, bo ani moja mama ani tesciowie na poczatku nie powiedzieli jak sie mamy do nich zwracac, a pozniej jak zaczelismy rozweijac ten watek to moi tesciowie powiedziedzi, bym mowila jak chciala, zreszta moja mama tez , ale moj mezul od zawsze mowi do nie ( nie przy niej) PANI MAMO, co chyba bardzo odzwierciedla ich stosunek do siebie hehehh. ja mowie do tesciow po imieniu, z szacunku do mojej matki, ale tez z szczunku do meza i jego siostry.... bo tak jakos dziwnie... Odpowiedz Link Zgłoś
pelissa81 Re: jak sie zwracać do tesciowej?? 04.07.07, 00:22 a nie mozesz zwyczajnie, po prostu, prosto z mostu, bez ogrodek...SPYTAC ? Czy to prawda, ze ludzie juz ze soba nie rozmawiaja? Zycie byloby prostsze Powiedz ze sie krepujesz, ale chcialabys sie upewnic...jak powinnam sie zwracac do mojej kochanej tesciowej. I juz. Jakn jest kobieta w porzadku, to ci powie przeciez Odpowiedz Link Zgłoś