Dodaj do ulubionych

obowiązki świadkowej

07.08.03, 12:31
Napiszcie proszę, jakie są obowiązki świadkowej
Obserwuj wątek
    • fib3 Proszę odpowiedzcie 12.08.03, 07:49
      To znaczy, czy w czasie ceremoni, oprócz podpisania papierka i poprawiania
      sukienki, a potem trzymania kwiatków musi jeszcze o czymś pamiętać?
      A w czasie wesela, czy to ona organizuje oczepiny, czy zespół i wogóle co
      jeszcze powinna.
      • madzia.witkowska Re: Proszę odpowiedzcie 12.08.03, 09:50
        Dwa lata temu moja siostra brala slub i ja bylam jej swiadkowa. W czasie
        ceremonii w kosciele poprawialam jej suknie, trzymalam bukiet jak jej
        przeszkadzal, a po kosciele podczas skladania zyczen odbieralam razem ze
        swiadkiem kwiaty i drobne prezenty - koperty mlodzi sami odbierali. Na weselu -
        najpierw rozlokowac ludi na swoje miejsca (bylo opisane, ale i tak siadali
        gdzie padlo), potem wazonik na wiazanke slubna, kwaity do wazonow. Oczepiny
        generalnie prowadzi orkiestra lub DJ, ale to swiadkowie musza powiedziec im, ze
        juz nadszedl czas, kwestia dogadania sie z orkiestra. Generalnie to pomaga sie
        pannie mlodej i zalatwia sprawy co wyjda w toku trwania wesela. Mam nadzieje,
        ze moja siostra bedzie tak samo pomocna mnie jak ja jej - a moj slub we
        wrzesniu.
        Pozdrawiam
    • ochm Re: obowiązki świadkowej 12.08.03, 16:20
      Madzia napisała już chyba o wszystkich obowiązkach świadkowej. Ja dodam tylko,
      że świadkowa pomaga też pannie młodej zorganizować wieczór panieński oraz
      pomaga, już w samym dniu ślubu, w ubraniu panny młodej w suknię, welon itp.
      sprawdza czy wszystko jest idealnie. Powodzenia w świadkowaniu. p.s. podpowiedz
      pannie młdej żeby w kościele przykryła rabkiem sukni czubek buta pana młodego,
      wówczas będzie on zawsze u niej "pod pantoflem". To oczywiście taki przesąd,
      ale nadal jest praktykowany. Na pewno nie zaszkodzi, a może pomóc wink))
      • fib3 dzięki 13.08.03, 07:46
        Dziękuje dziewczyny. No i wszyskiego najlepszego na nowej drodze życia dla
        Madzi (to już niedługo) i żeby siostra jej niemzawiodła.
        Pozdrowinia
        fib
        • madzia.witkowska Re: dzięki 14.08.03, 09:59
          nie dziękuję za życzenia, trzymajcie za mnie kciuki 20 wrzesnia o 16.00, hi hi
          hi hi

pozdrawiam
    • carinacarina Re: obowiązki świadkowej 15.08.03, 11:47
      witam,
      "moja" panna młoda prosiła mnie jeśzcze, żebym ubrała samochód.
      no i jeszcze jedna ważna rzecz - pamiętaj o rocznicy ślubu! koniecznie złóź im
      zyczenia za rok, dwa....
      pzdr
    • ochm Re: obowiązki świadkowej 18.08.03, 21:08
      Jestem troche zdziwiona, ze swiadkowa ubierala samochod! To zazwyczaj obowiazek
      pana mlodego zeby przyjechal ubranym samochodem lub zrobil to u panny mlodej.
      No ewentualnie pomaga mu swiadek lub koledzy czy kolezanki. Pozdrawiam wink)
      • eeddkkaa Re: obowiązki świadkowej 02.09.03, 18:45
        a ja będę ubierała mojej młodej samochód! (jako świadkowa!)
        Mało tego- salę też!
        Nie żeby to były "obowiązki druhny"...
        Po prostu - co mają sami ubierać! wink
        • mise Re: obowiązki świadkowej 04.09.03, 14:45
          Wiekszość "obowiązków" już została wymieniona
          Podczas oczepin to świadka odpina pannie młodej welon
          No a poza tym to dosyć często jest jeszcze praktykowane przypinanie gościom
          weselnym kokardek doubrania-w zależności od stanu cywilnego po prawej lub lewej
          stronie. Robi to właśnie świadkowa razem ze świadkiem
          Poza tym pomaga pannie młodej, jeśli przy żegnaniu gości wręcza sie im ciasto
          weselne
          No i dba o pierwszy taniec-czasem świadkowie ukladają Młodej Parze kwiaty na
          parkiecie. Ze ślubnych wiązanek układają najczęściej serce
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka